پوسته برجام را نمیخواهیم
گروه بین الملل
مذاکرات جدید در وین پایان یافت. نمایندگان اروپايی جهت مشورت با پایتختها به کشور خود بازگشته اند. در این میان، جمهوری اسلامی ایران با تأکید و اصرار بر خطوط قرمز در وین، گام بلندی در مسیر«واقعی سازی پروسه مذاکرات»برداشته است. در حال حاضر به واسطه خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته ای و بی تعهدی تروئیکای اروپایی، چیزی جز یک نام و پوسته از برجام باقی نمانده است. فراتر از آن، بهتر است مقامات غربی از واژه فریبکاری هیچ گاه در حوزه دیپلماسی و سیاست خارجی خود استفاده نکنند زیرا خود مصداق بارز این رفتار و رویکرد محسوب می شوند! همگان به خاطر دارند که پس از خروج دولت ترامپ از برجام، اروپائیان نیز با استناد به مواردی مانند تأمین خواسته های ایران در برجام یا راه اندازی ساختار INSTEX ، تا چه اندازه ای به نفع استراتژی فشار حداکثری علیه کشورمان زمان خریدند! در آن زمان رهبر معظم انقلاب بارها اعلام کردند به برجام اروپایی دل نبندید و حسابی روی آن باز نکنید.یکی از اصلی ترین دلایل این تذکر مهم در عرصه سیاست خارجی کشور، این است که که بازیگران اروپایی اساسا کنشگران سیاسی مستقلی محسوب نشده و حکم یک متغیر وابسته را در حوزه روابط بین الملل پیدا کرده اند.
اروپائیان هم سردرگم شده اند
اروپایی ها در معادلهای که پس از خروج آمریکا از برجام شکل گرفته است ، رسما به مهرههای بازی آمریکا تبدیل شدهاند.این قاعده هم در قبال دوران ریاست جمهوری ترامپ و هم در دوران ریاست جمهوری بایدن صادق است.جایی که در آن اساسا توافق هسته ای حکم یک ابزار را دارد نه یک سند حقوقی و بین المللی! صورت منازعه دیپلماتیک اخیر این است که واشنگتن و تروئیکای اروپایی در صدد احیای یکطرفه برجام از سوی جمهوری اسلامی ایران هستند. مقاومت غیرطبیعی آمریکا و سه کشور اروپایی در قبال رفع تحریمهای ضد ایرانی ، ارائه تضمین در خصوص آینده برجام و راستی آزمایی در پروسه احیای توافق هسته ای جملگی نشئت گرفته از همین فرمول می باشد. بنابراین اساسا غرب می خواهد از توافق هسته ای صرفا نام و پوسته ای باقی بماند که این پوسته، متضمن انجام تمامی تعهدات ایران در قبال رفع قطره چکانی تحریمها باشد. این رویکرد فرانسوی ها در جریان برگزاری مذاکرات وین ( که منتهی به امضای سند اولیه برجام در تیرماه سال ۱۳۹۴ شد) نیز مسبوق به سابقه بوده است. اظهارات لودریان به وضوح نشان می دهد که فرانسوی هابه طور کلی تروئیکای اروپایی در حال تکرار همان بازی نخ نما هستند. آنچه در برهه فعلی اصالت و موضوعیت دارد این است که برای اتحادیه اروپا وزن و جایگاه یک بازیگر اصلی یا حتی تعیین کنندهدر مذاکرات و حوزه سیاست خارجی در نظر نگیریم.
آمریکا برای مذاکره التماس می کند
از سوی دیگر، یک روزنامه انگلیسی در یادداشتی نوشته است، آمریکا برای مذاکره، به ایران التماس میکند.روزنامه «ایندیپندنت » در این یادداشت آورده است، ایران بهشکل سازمانیافتهای در حال پیشبرد برنامههای خود نظیر غنیسازی اورانیوم ۶۰ درصدی و محدود کردن نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی و توسعه موشکهای بالستیک و افزایش نفوذ منطقهای است.این روزنامه مینویسد، اکنون که ایران به مذاکرات وین بازگشته است تلاش میکند با شروع مذاکرات کارتهای بیشتری در سرتاسر منطقه کسب کند. در چنین شرایطی واشنگتن طوری رفتار میکند که گویی به ایران برای این مذاکرات غیرمستقیم التماس میكند و مدام بر راهحل دیپلماتیک اصرار دارد.
در این یادداشت آمده است، دلیل این مسئله این است که مقامات کلیدی دولت «جو بایدن»، سیاستمداران سطح دو دولت «باراک اوباما» هستند و در گفتوگوهای «جان کری» وزیر امور خارجه وقت آمریکا با ایران، او را همراهی میکردند.ایندیپندنت مینویسد، این مقامات آمریکایی در برابر اقدامات ایران در منطقه که مغایر منافع آمریکا و متحدانش در منطقه است، لب بستهاند تا در مسیر رسیدن به توافق با تهران به مشکلی برنخورند.این در حالی است که «رابرت مالی» نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، در سفرهای منطقهای اخیر خود و در دیدار با مقامات کشورهای منطقه در واشنگتن، بارها ادعاهای ضد ایرانی خود را مطرح کرده است.
در همین رابطه وزارت خارجه عربستان سعودی در توییتی درباره دیدار با مالی در اواخر مهر ماه سال جاری نوشت: «دو طرف درباره نقض کنوانسیونها و معاهدات بینالمللی مربوط به توافق هستهای توسط ایران و حمایت این کشور از شبهنظامیان تروریستی که امنیت و ثبات را در خاورمیانه و جهان بیثبات میکنند، گفتوگو کردند».
از سوی دیگر مقامهای آمریکایی بارها در مناسبات مختلف با شانه خالی کردن از بار مسئولیت واشنگتن در قبال تعهداتی که باید برای بازگشت به برجام ایفا کند، توپ را به زمین ایران انداختهاند و مدام از گزینههای جایگزین برای روزی که مذاکرات وین شکست بخورد صحبت به میان میآورند.
لفاظی صهیونیستها علیه ایران
در این میان مقامات مختلف رژیم صهیونیستی نیز همزمان با آغاز دور جدید مذاکرات هستهای در وین، بر لفاظیها و تهدیدات توخالی خود علیه جمهوری اسلامی ایران افزودهاند.
جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشهای ساختگی غرب بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد. علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ مدعی تخلف تهران از این توافق شده به صورت یکجانبه از آن خارج شد.
کشورهای اروپایی که پس از توافق برجام نیز کارشکنیهای خود در قبال ایران را ادامه داده بودند، در ظاهر مدعی شدند با وجود خروج آمریکا از این توافق، در آن باقی خواهند ماند اما در عمل به کارزار «فشار حداکثری» دولت آمریکا پیوستند.اکنون با تغییر دولت در آمریکا، واشنگتن مدعی شده که قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، به توافق برجام بازگردد. در حال حاضر، نمایندگان ایران و طرفهای برجام و طرف آمریکایی، برای ادامه دادن به مذاکرات هستهای به وین سفر کردهاند.
«علی باقری» معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیئت ایرانی در مذاکرات با ۱+۴ به منظور رفع تحریمها در مصاحبه با روزنامه «ایندیپندنت» گفت: «رئیس جمهور بایدن باید بهمنظور خلاص کردن خود از آنچه ما بهعنوان سردرگمی سیاسی و دنبال کردن سیاستهای شکستخورده و غیر انسانی دولت ترامپ میبینیم، تحریمها را لغو کند.اروپاییها باید عدم پیروی از تعهدات برجامی خود را از طریق گامهایی عملی برای رفع تحریمها، جبران کنند».
آمریکا , برجام , مذاکرات , مذکرات وین
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.