رسانه ملی با مدیریت تازه‌نفس - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 51596
  پرینتخانه » فرهنگی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 08 مهر 1400 - 6:33 |
بنابر فرمایش رهبر انقلاب و گفته صاحب‌نظران صداوسیما میراث‌دار اقدامات ارزنده و ظرفیت‌های امیدآفرین است

رسانه ملی با مدیریت تازه‌نفس

دوره مدیریت دکتر علی‌عسکری بر مهم‌ترین نهاد رسانه‌ای جمهوری اسلامی به پایان رسید. مدیریتی که با انتقادات فراوان از همه‌سو مواجه بود و بدیهی است در اتمسفر امروز جامعه ما، کمتر چشمی است که‌ سوی دیدن نقاط مثبت را داشته باشد.
رسانه ملی با مدیریت تازه‌نفس

جواد شاملو
دوره مدیریت دکتر علی‌عسکری بر مهم‌ترین نهاد رسانه‌ای جمهوری اسلامی به پایان رسید. مدیریتی که با انتقادات فراوان از همه‌سو مواجه بود و بدیهی است در اتمسفر امروز جامعه ما، کمتر چشمی است که‌ سوی دیدن نقاط مثبت را داشته باشد. دوره مدیریت علی‌عسکری دوره پرخبری برای صداوسیما بود. از روی آنتن آمدن برنامه‌های پرسر و صدا گرفته تا اخراج افراد مشهور. نزدیک به دو سال پایانی این دوره نیز با کرونا همراه شد. بی‌شک صداوسیما در این مدت نیز با تمام کاستی‌ها در مجموع توانست پابه پای مردم دوران پرحادثه نیمه دوم دهه نود را پشت سر بگذارد. نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که بسیاری از انتقاداتی که ما به آن‌ها اشاره می‌کنیم، میراث مدیریت‌های پیشین این سازمان هستند و نیز بسیاری از تحولاتی که انتظار آن‌ها را داریم، بنیادی‌تر از آن است که با آمد و شد مدیر سازمان برطرف شود. نباید مدیر را کسی تصور کنیم که بالای یک میز می‌ایستد که روی آن مشکلات و راه‌حل‌ها گذاشته شده و حالا مدیر باید آن‌ها را مدیریت کند. مدیر مانند حشره‌ای است که به ناگاه خود را میان شبکه‌ای مانند تار عنکبوت از مشکلات و روابط می‌یابد. در حقیقت ساختارهای فرسوده مانعی بر سر راه مدیریت هستند و باید وجود آن‌ها را در نمره‌دهی به مدیر هر سازمان لحاظ کرد. همچنین مدیران دائما در چالش بین مدیریت سطحی و روزمره و مدیریت زیرساختی و ساختاری هستند.
پیمان جبلی، رئیس جدید سازمان کیست؟
پیمان جبلی (زاده ۱۳۴۵ در تهران)، استاد دانشگاه و کارشناس و تحلیلگر برجسته مسائل سیاسی است که از ۲۴ مرداد ۱۳۹۵ تاکنون، با حکم دکتر عبدالعلی علی‌عسکری ریاست سازمان صداوسیما، در سمت معاون برون‌مرزی، سکاندار هدایت سرویس‌های رادیویی و تلویزیونی بین‌المللی رسانه ملی است.
رئیس جدید و معاون سابق برون‌مرزی صداوسیما سال ۱۳۴۵ در خانواده‌ای مذهبی در محله شمیران به دنیا آمد و مسلط به زبان عربی است. او در سال‌های خدمت در رسانه ملی، عرصه‌های گوناگون روزنامه‌نگاری و کار خبر تلویزیونی را آزموده و علاوه بر  دانش و تحصیلات آکادمیک، با تجربه‌‌های گسترده عملی در سطوح مختلف، به کارشناسی مجرب و  مدیری بهره‌مند از بینش عمیق حرفه‌ای و اجرایی در زمینه خبر و برنامه‌سازی تبدیل شد. 
جبلی که در سال ۱۳۷۲ مدرک کارشناسی ارشدش را در رشته معارف اسلامی و تبلیغ از دانشگاه امام صادق(ع) اخذ کرد و سال ۱۳۸۳ در رشته فرهنگ و ارتباطات، با مدرک دکتری از دانشگاه امام صادق(ع) فارغ التحصیل شد، در معاونت سیاسی صداوسیما مسئولیت‌های مختلفی در بخش خبر داشته و همزمان در قلمرو دانشگاه نیز به تربیت دانشجویان برای تصدی مشاغل گوناگون در رسانه ملی همت گماشته است؛ به‌گونه‌ای که پیش از معاونت برون مرزی صداوسیما، عضویت در هیئت علمی دانشگاه صداوسیما، معاونت خبر صداوسیما، دبیری اخبار خارجی بخش شامگاهی رادیو، دبیری اخبار خارجی و داخلی اخبار تلویزیون، سردبیری اخبار سراسری شبکه دو سیما، مدیرکلی اخبار داخلی واحد مرکزی خبر، مدیرکلی اخبار شبکه العالم، مدیریت دفتر شبکه العالم در بیروت، معاونت رسانه‌ای دبیر شورای عالی امنیت ملی در زمان تصدی سعید جلیلی را در کارنامه خود دارد.او همچنین طی سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳ به‌عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در تونس، تجارب میدانی خود در حوزه سیاست خارجی را وسعت بخشیده است.
از مهم‌ترین دستاوردهای دوران تصدی معاونت برون‌مرزی توسط وی، می‌توان به تأسیس خبرگزاری تصویری بین‌المللی «ایران پرس»، افتتاح شبکه جدید «العالم سوریه» و راه‌اندازی دو شبکه رادیووتلویزیونی اینترنتی «هوسا» و «پرس تی وی فرانسوی» اشاره کرد.
دکتر جبلی، بی‌شک دارای یکی از بهترین رزومه‌ها در میان مدیران سازمان است. سابقه ایشان در تحصیل رشته معارف اسلامی و تبلیغ را یک رشته تخصصی رسانه‌ای است باید به فال نیک گرفت. این رشته که بعدا به معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات تغییر نام داد، در واقع متشکل از سه رشته معارف اسلامی شامل دروس حوزوی و الهیات اسلامی، رشته فرهنگ شامل نظریات فرهنگی و رشته ارتباطات که به نام‌های روزنامه‌نگاری و علوم ارتباطات اجتماعی نیز شناخته می‌شود است. فارغ از تحصیلات کاملا مرتبط، تدریس در دانشگاه صداوسیما و حضور چندساله در فضای مدیریتی این سازمان عریض و پیچیده، فرصت آشنایی مغتنمی را برای ایشان فراهم آورده است. از طرف دیگر مسئولیت در معاونت برون‌مرزی صداوسیما نیز امیدوار کننده است. مسئولیت در این معاونت علی‌القاعده نیاز به دید بازتر و ارتباطات گسترده‌تری دارد و دید باز، نیاز جدی امروز سازمان است.
پیام انتصاب رهبر انقلاب؛ چون همیشه قابل تأمل
نخستین نکته‌ای که در حکم انتصاب رهبر معظم انقلاب به چشم می‌آید، تقدیر از تلاش‌های آقای علی‌عسکری است. تأکید رهبر انقلاب به این تلاش‌ها تا آن‌جا است که ریاست جدید سازمان را هم به ادامه آن‌ها تشویق می‌کنند. واژه‌های «دلسوز»، «خستگی‌ناپذیر» و «بااخلاص» نشان از صداقت و زحمت حقیقی آقای علی‌عسکری می‌دهد، مسائلی که عموما در انتقادات ما نادیده انگاشته می‌شود. رویکرد ما در انتقادات معمولا نتیجه‌محور است، قبل از آن را نگاه نمی‌کنیم. ما گاهی مانند معلم بی‌درک و رحمی هستیم که تنها نمره پایان ترم را می‌بینیم و به وضعیت اول سال یا میان‌ترم یک دانش‌آموز توجهی نداریم. 
 اقدامات ستایش برانگیز دکتر علی‌عسکری
در این رابطه، با دکتر عبدالکریم خیامی از مدیران ارشد سازمان و استاد دانشگاه امام صادق علیه‌السلام گفت‌وگو کردیم. دکتر خیامی صحبت در رابطه با جلوه‌های شایان تقدیر مدیریت علی‌عسکری را از سامان‌بخشی به درون سازمان آغاز کرد. او با اشاره به اقدامات مثبت دکتر علی‌عسکری در این حوزه گفت: «در آغاز دوره مدیریت ایشان جوی ناآرام و تنش‌آلود و نگرانی‌ای عمومی به دلایل گوناگون بر سازمان حاکم بود. به این ترتیب نخستین اقدام مهم ایشان ثبات‌بخشی موفقیت‌آمیز به فضای عمومی سازمان به مدد سعه صدر
 و مدارا بود. قدم مهم بعدی دکتر علی‌عسکری، مواجهه با بحران بسیار جدی مالی‌ای بود که در سال ۹۵ گریبان‌گیر سازمان بود. این بحران در پی بدهی‌هایی بود که در طول سالیان روی هم انباشته شده بود و حالا خود را نشان می‌داد. آقای علی‌عسکری با نوآوری‌هایی در عرصه مدیریت مالی و با اقداماتی مثل شفاف‌سازی و ایجاد نوآوری در درآمدزایی و فعال کردن مالکیت‌های فکری و معنوی سازمان و روش‌های دیگر، سازمان را از این بحران مالی خارج کرد. قدم بعدی اتفاق بی‌نظیری بود که در سامان‌دهی به نیروی انسانی سازمان رخ داد. قریب به یازده‌هزار نیروی بعضا با سابقه سازمان که از لحاظ شغلی وضعیت ناپایدار و بی‌سامانی داشتند، بیمه شده و شرایط پایدار شغلی پیدا کردند.» 
دکتر خیامی بعد از مرور اقدامات مثبت آقای علی‌عسکری در درون ساختار اداری سازمان، به اقدامات تولیدی که نمود بیرونی بیشتری نیز دارد پرداخت: «قطار زمین‌گیر شده سریال‌سازی، چه سریال‌های طبقه الف و چه سریال‌های طبقه ب با تلاش علی‌عسکری به راه افتاد. این کار دشواری است. صرفا مالی نیست در حالی که مالی هم هست؛ صرفا محتوایی نیست در عین حال که دارای صبغه بسیار محتوایی نیز هست. در همین دوره، دو سریال الف ویژه یعنی سریال حضرت موسی و سریال حضرت سلمان مجددا به خط تولید بازگشت که باید در مدیریت تازه سازمان هم ادامه پیدا کند. همچنین چند سریال الف ویژه دیگر نیز در سطح فیلمنامه کلید خورده است. به غیر از این اکنون در چند شبکه سیما هرشب شاهد سریال‌‌های گوناگون جدید هستیم؛ این در حالی است که تلویزیون دیگر اندوخته چندانی برای پخش نداشت. همت ویژه بعدی، کار روی زیرساخت‌های فنی است؛ مثل راه‌اندازی مرکز بزرگ داده امام علی (علیه‌السلام)، افزایش سیگنال‌رسانی برنامه‌های صداوسیما، HD سازی و پروژه‌های فنی ماندگار دیگری که برخی از آن‌ها ناتمام مانده و باید در دوره بعد تکمیل گردد. قدم دیگر پا نهادن «ساترا»، سازمان تنظیم صوت و تصویر فراگیر است. ساترا تنظیم کننده  یا رگولاتور شبکه‌های وی‌اودی و نمایش خانگی است. در فضای مجازی نیز اقدامات بنیادینی صورت گرفت مثل تقویت تلوبیون. تلوبیون اکنون یک پلتفرم ساده نیست بلکه پایگاهی جدی برای مراجعه مردم است و شمار کاربران آن نسبت به گذشته، چندین برابر شده. می‌توان گفت اکنون معاونت فضای مجازی سازمان برای جهاد تبیینی که در سخنرانی اخیر رهبر انقلاب در روز اربعین مورد اشاره قرار گرفت، مهیا شده است. 
راه‌اندازی شبکه نوجوان «نهال» و شبکه ایران‌کالا نیز در ادامه اقدامات مثبت علی‌عسکری است. همچنین رادیو‌های فصلی در دوره ایشان به اوج رسید. رادیوهای فصلی «رادیو اربعین»، «رادیو محرم»، «رادیو انقلاب»، «رادیو جاده» و «رادیو نوروز» که اقدام ارزشمندی برای محتوای مناسبتی بود. راه‌اندازی خانه تولیدات جوان را نیز می‌توان اقدام روبه‌جلوی دیگری دانست.
 ظرفیت‌ها و ویژگی‌های امیدآفرین دکتر جبلی
در ادامه از دکتر خیامی در رابطه با ویژگی‌های ریاست جدید سازمان پرسیدیم. او معتقد بود برخی ویژگی‌های پیمان جبلی برای نخستین بار است که در ریاست سازمان ظهور می‌یابد. دکتر خیامی در این رابطه گفت: «برای اولین بار است که در سازمان رئیسی داریم که از مراحل عملیاتی تولید رسانه‌ای کار را آغاز کرده و به تدریج بالا آمده که اصطلاح رویش‌های انقلاب برای رشد تدریجی جبلی صادق است. همچنین اولین بار است که رئیس این سازمان دانش‌آموخته رشته کاملا مرتبط است. با جبهه مقاومت از نزدیک آشنا است. افکار عمومی را می‌شناسد و می‌توان امیدوار بود که فضای رسانه ملی را به عموم مردم نزدیک تر کند.»

نویسنده : جواد شاملو |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای رسانه ملی با مدیریت تازه‌نفس بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.