نه فیلتر کنید، نه فیلتر شوید! - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 44387
  پرینتخانه » فرهنگی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 09 خرداد 1400 - 6:52 |
کلاب هاوس؛ آسیب‌شناسی پلتفرمی و شیوه‌های مواجهه

نه فیلتر کنید، نه فیلتر شوید!

راهبرد ما در قبال پلتفرم‌های فضای مجازی خارجی، خصوصا پلتفرم‌های تازه‌وارد مثل -کلاب‌هاوس- چه باید باشد؟ پلتفرم تازه‌وارد به بخش عظیمی از اطلاعات جامعه ما دست پیدا می‌کند. درواقع هر پلتفرم خارجی‌ای که از راه می‌رسد، به‌مثابه‌ نقبی است به زیربنای اطلاعاتی جامعه‌ ما.
نه فیلتر کنید، نه فیلتر شوید!
جواد شاملو
راهبرد ما در قبال پلتفرم‌های فضای مجازی خارجی، خصوصا پلتفرم‌های تازه‌وارد مثل -کلاب‌هاوس- چه باید باشد؟ پلتفرم تازه‌وارد به بخش عظیمی از اطلاعات جامعه ما دست پیدا می‌کند. درواقع هر پلتفرم خارجی‌ای که از راه می‌رسد، به‌مثابه‌ نقبی است به زیربنای اطلاعاتی جامعه‌ ما. ازسوی‌دیگر، پلتفرم‌های خارجی علاوه بر خروج اطلاعات و آنالیز و فروش آن‌ها به مراکز مختلف ازجمله مراکز امنیتی دشمن، اطلاعات هدفمندی را نیز وارد می‌کنند. فکرسازی و تزریق اطلاعات نیز بر مبنای همان اطلاعاتی که استخراج و پردازش شده است صورت می‌گیرد. به‌علاوه، این پلتفرم‌ها اجازه تولید هر نوع محتوا و خروج آن از مرزهای کشور را نیز نمی‌دهند. این  مورد از موارد پیشین قدری عجیب‌تر است. نه‌تنها اطلاعاتی مثل علائق مردم، دغدغه‌ها، نیازها، سلیقه، سرگرمی و انواع مسائل روانی جامعه دودستی تقدیم دشمن می‌شود و جامعه ایرانی توسط دشمنان به‌طورکامل روانشناسی و آنالیز می‌گردد، نه‌تنها به‌طور نامحسوس اطلاعاتی در ذهن جامعه رسوخ پیداکرده و کاشته می‌شود، بلکه مردم جامعه حق ندارند محتوای خلاف میل شبکه‌های اجتماعی مختلف را انتشاردهند.نمونه‌ آشنای این وضعیت در ایران، ممنوعیت انتشار عکس‌های سردار شهید حاج‌قاسم سلیمانی در اینستاگرام بود. با وجود برجستگی‌ این شخصیت نزد مردمی که نزدیک چهل میلیون از کاربران اینستاگرام را تشکیل می‌دهند، این پلتفرم با اعتمادبه‌نفس و پرستیژ تمام عکس‌های مربوط به سردار سلیمانی را خلاف مقررات خودش عنوان کرد و با نهایت دقت و اهتمام اقدام به حذف پست‌ها، حذف استوری‌ها، محدودکردن اکانت کاربران و درنهایت بستن آن‌ها نمود. نمونه‌ جدیدتر این وضعیت، پست‌ها و اخبار مربوط به جنگ اخیر مقاومت فلسطین با اسرائیل بود. در طول این نبرد ظفرمند، شاهد بودیم که فضای افکار عمومی جهان به‌شدت برعلیه رژیم اشغالگر بود. با وجود هزینه فراوانی که این رژیم برای بهبود چهره خودش در منظر جهانی می‌کند، در طی این قضایا شاهد بودیم بازیگرانی هالیوودی که حتی اصالتشان به فلسطین اشغالی برمی‌گردد، اقدامات رژیم را محکوم کردند. در فرانسه، آلمان، انگلیس و ایالات‌متحده اجتماعات بسیار قابل‌توجهی برای محکومیت اقدامات فاجعه‌بار اشغالگران شکل گرفت. در فضای مجازی هم با توجه به تفاوت‌های اساسی‌ای که با انتفاضه‌ اخیر فلسطینیان داشت شرایط رسانه‌ای علیه اشغالگران بود. 
اینجا هم صهیونیست‌ها که در عرصه اقناع و وجاهت بخشیدن به خود ناکام ماندند، دیپلماسی دیجیتالی خود را معطوف به حذف و ساکت کردن صدای ملت‌های جهان کردند. ابتدا اینستاگرام پست‌های مربوط به اتفاقات محله شیخ جراح و هشتگ «الاقصی» را پاک می‌کرد، اما بعد در اقدامی کاملا صادقانه توضیح داد حذف این موارد تنها یک اختلال سیستمی بوده است. گوگل هم که همواره رویکرد آزادتری نسبت به فیس‌بوک که مالک اینستاگرام است اتخاذ می‌کرد، یوتیوب، زیرمجموعه ویدئویی خود را وادار به حذف ویدئوهای حامی فلسطین نمود. واتساپ، پلتفرم پیام‌رسان زیرمجموعه فیس‌بوک هم حساب هفده نفر از روزنامه‌نگاران و خبرنگاران فلسطینی را بست. شبکه تازه‌وارد کلاب هاوس نیز از قافله آزادی بیان جا نماند. کلاب هاوس نه‌تنها اتاق‌های مربوط به فلسطین را مسدود ‌کرد، حتی حساب‌های کاربرانی که در این اتاق‌ها عضویت داشتند را نیز حذف نمود. دیکتاتوری رسانه‌ای صهیونیسم جهانی تا آنجا پیش رفت که حتی شبکه اجتماعی تیک‌تاک که یک پلتفرم ویدئویی چینی بوده و بالطبع رقیب پلتفرم‌های آمریکایی، حاضر 
به حذف محتوای شامل حمایت از فلسطین شد. ما چین را دشمن آمریکا می‌دانیم، اما گویا هر کشوری که در زمین سرمایه‌داری بازی می‌کند، باید گوشش به سوت صهیونیست‌ها باشد! با این شرایط رسانه‌های شرق و غرب عالم صدای ما و هر آزاده‌ای در این دنیا که بنا داشته باشد کودک‌کشی صهیونیست‌ها را محکوم کند خفه می‌کنند. زمانی بود که می‌گفتیم باید با شبکه‌‌های اجتماعی صدای خود را به دنیا برسانیم. اکنون اما بعد از ماجرای حاج‌قاسم و قضایای اخیر فلسطین و دیگر موضوعات که دائما توسط پلتفرم‌ها فیلتر می‌شوند، این سخن از سکه افتاده. اکنون می‌فهمیم شبکه‌های اجتماعی که غالبا تولید ایالات‌متحده‌اند، بیشتر تمایل دارند که ما صدای دولت‌های متبوع آن‌ها باشیم، نه آن‌ها تریبون ما! قرار نیست به‌وسیله آن‌ها صدای ملت‌ها بلند شود، قرار است ملت‌ها بر سر آرمان‌های استکبار جهانی هم‌صدا شوند. اکنون می‌فهمیم این بسترهای اجتماعی که این‌همه به آن‌ها اعتماد کرده بودیم، موکب‌های اربعین نیستند که برای رضای خدا به هر جنسیت ، ملیت ، شخصیت و مذهبی بدون هرگونه تبعیض خدمت ارائه کنند؛ این پلتفرم‌ها کارشان حساب‌وکتاب دارد! آن‌ها بسترهای «جهانی» نیستند، «جهانگیر» هستند و سرتاپا آمریکایی. 
هدف ما درنهایت، ترک و طرد پلتفرم‌های بزرگ نیست. بالاخره آنجا هم‌میدان جنگ و مقاومت است و همین حذف و سانسورها نیز از چشم ملت‌ها مخفی نمی‌ماند. نیز همین‌جا با صراحت اعلام می‌کنیم سیاست فیلترینگ این شبکه‌های فیلترگر، غیرهوشمندانه‌ترین و البته راحت‌ترین راهبرد و راه‌حل ممکن است. 
برای پاسخ به سؤالی که ابتدای متن حاضر آوردیم
این‌که با پلتفرم‌های فضای مجازی خارجی چه باید کرد، وارد بحث‌های دامنه‌دار و متعدد حکمرانی فضای مجازی و دیپلماسی دیجیتالی و حتی دیپلماسی عمومی می‌شویم که پردازش مفصل آ‌ن‌ها از حیطه‌ سواد نویسنده و حوصله‌ متن فراتر است. بحث ما در ابتدا بر سر کلاب هاوس بود. چراکه یک پلتفرم تازه‌وارد، ساده‌‌تر از پلتفرم‌هایی مثل اینستاگرام که در جامعه ریشه دوانده‌اند قابل‌کنترل می‌باشند. کلاب هاوس در حماسه تازه ملت فلسطین ثابت کرد از سیطره دیکتاتوری رسانه‌ای جهانی خارج نیست و علاوه‌بر خطرات اطلاعاتی و امنیتی که در ابتدا به آن‌ها اشاره شد، سانسورگر سفت و سختی نیز می‌باشد. در اینجا این نکته نیز قابل اشاره است که ما در این سطح از بحث، چندان به چالش‌های فرهنگی و اجتماعی پلتفرم‌ها نمی‌پردازیم؛ هرچند که تنظیم‌گری این حوزه نیز خصوصا در مورد خطرات اینترنتی مربوط به کودک و نوجوان بسیار مهم است اما بخش قابل‌توجهی از مخاطرات فرهنگی و اجتماعی پلتفرم‌ها نیز غیرقابل‌مهار می‌باشد.
برای مقابله با این دیکتاتوری رسانه‌ای و کم کردن دسترسی این لانه‌های جاسوسی نوین، باید پلتفرم‌های بومی بر بستر شبکه‌ ملی اطلاعات را جدی بگیریم. برخی در پاسخ به این حرف می‌گویند پلتفرم‌هایی مثل اینستاگرام و توییتر، ویژگی اصلی‌شان این است که به مخاطب اجازه دسترسی به محتوای عظیم جهانی را می‌دهند. اما باید در نظر داشت که قاطبه مردم 
در اکثر موارد از پلتفرم‌ها استفاده داخلی داشته و در فضای زبانی و فرهنگی خودشان سیر می‌کنند. 
ادامه دارد…
نویسنده : جواد شاملو |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای نه فیلتر کنید، نه فیلتر شوید! بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.