وعده شکوفایی بورس با اجرای مصوبات دولت
نفیسه امامی
بورس در هفتههای گذشته عمدا قرمزپوش بود و شاخص کل به نزدیکی کانال یکمیلیون و ۱۰۰ هزار واحدی رسید اما صحبتهای رئیسجمهور در گفتوگوی تلویزیونی با اشاره به بازار سرمایه و تأکید بر رفع مشکلات بورس باعث رشد دودرصدی شاخص در روز گذشته شد و آن را به محدوده یکمیلیون و ۲۲۹ هزار واحدی رساند.
روز گذشته نیز وزیر اقتصاد خبر از اجرایی کردن مصوبات ۱۰ گاه بازار سرمایه در هیئت دولت داد که حامل پیام حمایت دولت از صنایع، باثبات بودن فعالیت های اقتصادی، پیشبینی پذیر بودن متغیرها و درنهایت چشمانداز مثبت اقتصاد در ماههای آینده بود.
طبق گفته خاندوزی وزیر اقتصاد و در راستای اجرایی شدن مصوباتی که پیشتر توسط ستاد اقتصادی دولت در حمایت از صنایع بورسی اتخاذشده بود، ابلاغیهای از طرف معاون اول رئیسجمهور به وزرای اقتصادی، رئیس بانک مرکزی، رئیس سازمان برنامهوبودجه و دستگاههای ذیربط ابلاغ شد که در آن ابلاغیه دولت مشتمل بر سقفگذاری نرخ خوراک و نرخ سوخت میشود. در همین راستا سقف ۵ هزارتومانی برای نرخ خوراک و سقف ۲ هزار تومان برای نرخ سوخت مصوب شد.
همچنین بانک مرکزی مکلف شد نرخ سامانه نیما در ۶ ماه گذشته را مبنا قرار دهد و معادل ۹۰ درصد از آن را برای نرخ تسعیر در نظر بگیرد تا گزارش سهماهه پایانی بانکها و نهادهای مالی و همچنین گزارش سال آینده آنها به لحاظ نشان دادن ارقام واقعی و سودآوری تقویت شود.
علاوه بر این بانک مرکزی مکلف شد تا با مداخله فعال، به نحوی نرخ سود بازار بینبانکی را تنظیم کند تا سقف این نرخ ۲۰ درصد باشد و این رقم فراتر از ۲۰ درصد نخواهد بود.
بر اساس مصوبه دیروز هیئت دولت، در اصلاحیه لایحه بودجه ۱۴۰۱ اجازه دادهشده است که بخشی از سهام عدالت در شرکتهای دولتی بهعنوان وثیقه نزد صندوق تثبیت بازار قرار بگیرد و بدون سقف بتواند از پشتوانه سهام دولت در شرکتهای دولتی و تابعه استفاده کند. همچنین ۱۰ درصد از عرضه اولیه شرکتهای دولتی بابت بازار گردانی همان سهام باید در نظر گرفته شود تا خود ناشر مکلف شود از سهامهای خود حمایت کند.
دولت سیزدهم از زمان آغاز به کار خود، راهکارها و وعدههای متعددی را در جهت بهبود و حمایت از وضعیت بورس ارائه کرد اما هیچکدام از آنها عملی نشدند و شاخص یکمیلیون و ۵۰۰ هزار واحدی بورس از زمان آغاز به کار دولت، اکنون در کف کانال یکمیلیون و ۲۰۰ هزار واحدی قرارگرفته است.
بازار در شرایط فعلی اگرچه به اظهارنظرها و سخنرانیها بهطور موقت روی خوشنشان میدهد اما محتاج به حرکتی قاطع و مثبت است تا اعتماد ازدسترفته را بازیابی کند و هنوز چنین تصمیمی برای بورس اتخاذ نشده است تا جلوی خروج نقدینگی از بازار را بگیرد.
ترمیم اعتماد سهامداران با مصوبات دولت
مهدی سوری، کارشناس بازار سرمایه درباره مصوبات اخیر هیئت دولت درباره بهبود وضعیت بورس به «رسالت» گفت: درصورتیکه مصوبات هیئت دولت اجرایی شود و مجددا مسئول دیگری حرف متناقض دیگری نزند، مُسکن خوبی برای بازار خواهد بود اما کافی نیست. بیشتر مصوبات اخیر دولت با برگشت از تصمیماتی است که اخیر گرفتهشده است. اصلاح مصوبات نمیتواند اعتماد بازار سرمایه را به قبل بازگرداند اما شاید تا حدودی آن را ترمیم کند.
وی سقفگذاری نرخ گاز را مهمترین مصوبه اخیر برای بازار سرمایه عنوان کرد و گفت: تعیین سقف
۵ هزارتومانی برای نرخ خوراک و سقف ۲ هزارتومانی برای نرخ سوخت در قیاس به نرخهای ۷ تا ۸ هزارتومانی برای بازار سرمایه اقدام مثبتی خواهد بود اما وقتی درنظر بگیریم که این نرخ معادل نرخ گازی است که در آمریکا معامله میشود، منطقی نیست. درواقع شرکتها هزینه گاز خود را با نرخ کشور آمریکا پرداخت میکنند اما فروش محصولاتشان بهواسطه تحریمها کمتر از قیمت جهانی است و بهجای پول نقد از مشتریان خارجی کالا دریافت میکنند و هزینههای زیادی را متحمل میشوند. سوری با تأکید بر اینکه تعیین نرخ گاز در کشور ما باید روزی حل شود زیرا محاسبه نرخ فعلی معیوب است، افزود: نباید بهواسطه بالا رفتن نرخ گاز در کشورهای دیگر، گاز مورداستفاده شرکتهای تولیدی در کشور ما که منابع مهم گازی دنیا را در اختیار دارد افزایش پیدا کند. نباید اجازه دهیم مزیت رقابتی انرژی در کشور ما تبدیل به بحران شود. نگاه تنگنظرانه به سود و دارایی شرکتها به آنها لطمه زده است و این مشکل ناشی از تفکرات سیاستگذاران ماست. وی با اشاره به موضوع تعیین نرخ تسعیر ارز بیان کرد: راهحل اساسی در این زمینه جدا کردن داراییهای ریالی و ارزی شرکتهاست چون اگر تسعیر بالاتر از نرخ ارز شود، شرکتها بهظاهر سودی روی کاغذ نشان میدهند ولی در اصل داراییهای ارزی بانکها تفاوتی ایجاد نمیشود چون سود در اثر تورم ایجادشده است، اما در نقطه مقابل مشکلات مالیاتی برای شرکتها به وجود میآید.
سوری درباره مصوبه تقویت صندوق تثبیت بازار گفت: این اقدام با واکنش مثبت بازار میتواند مواجه شود اما به منابعی که به این صندوق تخصیص داده میشود و نحوه مدیریت و عملکرد آن انتقادات زیادی وارد است زیرا در فضای غیر شفاف از بعضی از سهام با خرید مستقیم حمایت میکند که میتواند دریچهای برای رانت ایجاد کند.
وی تصریح کرد: صندوق تثبیت بازار در بسیاری از مواقع با اقدامات خود از سرمایهگذار خرد حمایت نکرده است. ما پیشنهاد دادهایم که منابع این صندوق بهجای آنکه صرف خرید مستقیم سهام شود، تبدیل به پشتوانهای برای اوراق تبعی اختیار فروش گردد.
ارزش پایین معاملات در بورس
پیام الیاس کردی، دیگر کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «رسالت» بیان کرد: متأسفانه مصوباتی که توسط دولتمردان ابلاغ میشود، برای بازگشت از قوانینی است که درگذشته توسط خودشان تصویبشده بود و حالا میخواهند آنها را از سر بازار کوتاه کنند. بهعنوان نمونه تعیین نرخ خوراک و سوخت با واقعیتهای موجود فاصله داشت و حالا در هیئت دولت اصلاح شد. اکنون با تغییر نرخ خوراک انتظار میرود وضعیت پتروشیمیها بهبود پیدا کند. علاوه بر این با مبنا قرار گرفتن نرخ سامانه نیما برای نرخ تسعیرارز، امید به بهبود شرایط بانکها ایجاد میشود.
وی ادامه داد: نمیتوان از حالا امیدوار به بهبود وضعیت بازار با اجرای مصوبات اخیر داشت زیرا متأسفانه هنوز ارزش معاملات در بورس بسیار پایین است. بهعنوانمثال ارزش معاملات خرد در روز سهشنبه ۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان و در روز چهارشنبه به ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان تنزل پیدا کرد. درنتیجه باوجود ارزش پایین معاملات نمیتوان امیدوارانه به وضعیت بازار نگریست. باوجود روند فعلی نمیتوان انتظار زیادی از سوی بازار سرمایه داشته باشیم.
الیاس کردی با تأکید بر اینکه بازار باید برای مدتی بدون هیچ شوکی به فعالیت ادامه دهد، گفت: اکنون هر هفته خبر جدیدی از صنایع مختلف متبادر میشود و یا مسئولان در هر بخشی اقدام به اظهارنظر میکنند درحالیکه بازار سرمایه به دلیل شرایط حساسی که دارد نیاز به اظهارنظر مسئولان مختلف ندارد و باید مدتی در آرامش به سر ببرد.
وی با اشاره به روند نزولی شاخص بورس در چند ماهی که از حضور دولت سیزدهم میگذرد گفت: زمانی که وزیر اقتصاد نماینده مجلس بود، دیدگاه انتقادی نسبت به عملکرد دولت گذشته داشت. رئیسجمهور هم در تبلیغات انتخاباتی چندین بار انتقاداتی را به عملکرد بورس در دولت قبل اعلام کرد. ضمن اینکه آقای رئیسی در همان زمان به تالار بورس رفت و با سهامداران گفتوگو نمود. چنین اقداماتی انتظار سهامداران را بالا میبرد و آنها را امیدوار مینماید اما اقداماتی که وعده آنها دادهشده بود عملی نشد.
الیاس کردی در پایان درباره پیشبینی روند حرکت بازار سرمایه تا پایان سال گفت: شرایط بازار به عوامل متعددی بستگی دارد و یکی از ابهامات موجود در بازار موضوع مذاکرات است. به نظر بعضی از کارشناسان توافق میتواند اثر نفی بر بازار بگذارد ولی من معتقدم بازار سرمایه نیاز به توافق دارد تا صنایع در بازار که هزینه تحریمها را میدهند، فرصت خوبی را برای توسعه به دست بیاورند.
بازار سرمایه , بورس , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.