مذاکرات به نقطه صفر بازنمیگردد
گروه بینالملل
آمریکا ، تروئیکای اروپایی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی بازی تکراری و خستهکنندهای را در قبال مذاکرات وین دنبال میکنند، آنها مدعی هستند زمان برای مذاکرات اندک بوده و توپ برای تصمیمگیری نهایی در زمین ایران است. این در حالی است که تهران خطوط قرمز خود در پروسه احیای توافق هستهای را بهصورت کامل ، شفاف و مدون برای طرف مقابل ترسیم کرده و اکنون، در انتظار پاسخ رسمی و نهایی غرب در این خصوص میباشد. طی روزهای اخیر شبکههای قدرت«اعم از سیاستمداران و رسانههایی که در زمین سیاستمداران بازی میکنند» درصددند تهران را مقصر تأخیر در مذاکرات جلوه دهند. این در حالی است که خصوصا پس از سرکارآمدن دولت سیزدهم در کشورمان، رئیسجمهور و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بر لزوم برگزاری مذاکرات نتیجهبخش تأکید کرده و در مقابل، برگزاری «مذاکرات بدون خاصیت» را تقبیح کردهاند.
غرب فعلا تصمیم نهایی خود را نگرفته است
شواهد و مستندات موجود نشان میدهد که غرب فعلا آمادگی لازم را جهت تصمیمگیری نهایی در خصوص موارد اختلافی در برجام ندارد. از سوی دیگر، برخی اعضای دولت بایدن ازجمله آنتونی بلینکن و جیک سالیوان همچنان بر گزینه«احیای ظاهری برجام»و « عدم رفع واقعی تحریمهای یکجانبه علیه ایران» تأکیددارند. بدیهی است که در چنین شرایطی، نهتنها احیای توافق هستهای به سود اقتصاد کشور نخواهد بود، بلکه منجر به امکان فعالسازی مکانیسم ماشه از سوی آمریکا و درنتیجه، گروکشی واشنگتن در تقابل با فعالیتهای هسته ای کشورمان خواهد شد.
رادیو فرانسه در یکی از گزارشهای اخیر خود تأکید کرده است که آمریکا و اروپا در ماههای پس از توقف مذاکرات احیای برجام به تکرار مکررات و نمایش ضعف بهطرف مقابل یعنی جمهوری اسلامی ایران پرداختهاند بر این اساس، به نظر نمیرسد غرب برنامهای برای تغییر این رویکرد در آینده نزدیک داشته باشد.آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در تازهترین اظهارنظر خود تکرار کرده که توپ در زمین ایران است و البته برای مدت طولانی در این زمین باقی نمیماند. او بار دیگر از رو به پایان بودن زمان برای ایران سخن گفته و درعینحال تأکید کرده است که دولت بایدن علاقهمند به بازگشت به برجام است.این دور باطل، ماههاست تکرار شده و البته کمترین نتیجهای برای ایالاتمتحده آمریکا و تروئیکای اروپایی نداشته است.
گارد تهران بسته است
در مقابل، تهران رصد هوشمندانهای نسبت به مذاکرات وین داشته و احتمال سنجی واقعبینانهای درخصوص رویکرد و رفتار آتی بازیگران غربی در قبال برجام صورت داده است. بدیهی است که در این معادله، «احیای ظاهری برجام» کمترین جایگاهی ندارد. اتفاقا ، این رویکرد قاطعانه ایران، منجر به خشم طرف غربی و ناکامی آنها در پیشبرد پروسه«بازگشت صوری به برجام»شده است. بهعنوانمثال، خبرگزاری فرانسه در این خصوص مینویسد :
« مقامات در تهران میگویند در حال بررسی سوابق مذاکرات هستند و بهوضوح نشان دادهاند که برای بازگشت به میز مذاکره عجلهای ندارند. مقامات جمهوری اسلامی پیشتر خواستار لغو همه تحریمها و تضمین خارج نشدن دوباره آمریکا از برجام شده و تأکید کرده بودند که اگر این شرایط محقق نشودعجلهای برای مذاکره نیست.»
بلینکن در حالی از رو به پایان بودن زمان برای ایران سخن گفته که جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا میگوید مذاکرات بهزودی از سر گرفته میشود. به گزارش رویترز، او در کنفرانس خبری در دوحه مدعی شد که باور دارد مذاکرات در بازه زمانی قابلقبول از سرگرفته خواهد شد. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به مدت این زمان «قابلقبول» اشاره نکرده است؛ اما از اظهارات بورل در ماههای اخیر اینچنین برمیآید که اروپا دستور کار روشنی در خصوص چینش دوباره میز مذاکرات برجام با ایران ندارد. از همین رو سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه از رایزنی با چین برای قانع کردن ایران بهمنظور بازگشت به مذاکرات احیای برجام سخن گفته است.
سوابق مخدوش غرب در ۶ دور مذاکرات اخیر
ایران، کشورهای باقیمانده در برجام (انگلیس، فرانسه، آلمان، چین، روسیه) پس از روی کار آمدن دولت بایدن ۶ دور مذاکره برای احیای برجام در وین برگزار کردند. این مذاکرات پس از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری خرداد ۱۴۰۰ در ایران به تعلیق درآمد. بااینحال، اصلیترین دلیل عدم تعجیل تهران برای ادامه مذاکرات، مربوط به رویکرد غیرسازنده آمریکا و تروئیکای اروپایی طی ۶ دور مذاکرات قبلی در وین بوده است. تا زمانی که کاخ سفید و بازیگران اروپایی همان خواستههای غیرمنطقی خود در مذاکرات قبلی را مطرح کرده و بر روی آنها پافشاری کنند دلیلی برای تکرار این دور باطل وجود ندارد.
بنابراین، زمانی مذاکرات میتواند برگزار شود که نشانهای دال بر عقبنشینی غرب از تاکتیکهای سیاسی و غیرحقوقی آنها در قبال توافق هستهای با ایران وجود داشته باشد. فعلا ردی از این نشانههای رفتاری مشاهده نمیشود.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اخیرا به نشریه لومند گفته که «تهران بهطور حتم به مذاکرات بازمیگردد، اما دولت بایدن باید این تصمیم سیاسی را اتخاذ کند که میخواهد میراث ترامپ را زنده نگاهدارد یا میراث بایدن را.»
توپ واقعا در زمین آمریکاست
درحالحاضر جمهوری اسلامی ایران وفق سند برجام و متعاقب خروج یکجانبه آمریکا از این توافق و وضع تحریمهای یکجانبه علیه کشورمان، محدودیتهای تعیینشده در توافق هستهای درخصوص سطح و ذخایر غنیسازی و همکاری با بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نپذیرفته است. بااینوجود آمریکا و اروپا همچنان بر کلیدواژههای کلی دیپلماسی و بازگشت به برجام تأکید دارند.
بدیهی است که این کلیدواژهها تا زمانی که نمودی عینی و واقعی نداشته باشند، تأثیری در تغییر شرایط موجود نخواهد داشت. ازاینرو توپ کاملا در زمین آمریکاست.تا زمانی که دولت بایدن نسبت به برجام بهمثابه یک ابزار سیاسی نگریسته و مطالبات حقوقی و منطقی جمهوری اسلامی ایران را عامدانه بهمثابه زیادهخواهی تفسیر کنند قطعا برگزاری مجدد مذاکرات ایران و اعضای ۱+۴ در خصوص احیای توافق هستهای نتیجهای در بر نخواهد داشت و صرفا اتلاف وقت به نظر میرسد.اکنون زمان تصمیمگیری واقعی آمریکاست. این بازی به نقطه صفر بازنمیگردد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.