صدور دموکراسی با طعم کشتار! - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 63879
  پرینتخانه » بین الملل, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : ۲۳ فروردین ۱۴۰۱ - ۵:۵۸ |
چرا پاریس نمی‌خواهد جنگ اوکراین پایان یابد؟

صدور دموکراسی با طعم کشتار!

 کارشکنی‌های آمریکا و اعضای اروپایی ناتو در قبال جنگ اوکراین ادامه دارد. حضور مستقیم بوریس جانسون ، نخست‌وزیر انگلیس در کی یف و ارسال گسترده سلاح‌های متعارف و غیرمتعارف غربی به اوکراین ، از مصادیق تلاش‌های غرب جهت جلوگیری از ایجاد صلحی پایدار در اوکراین محسوب می‌شود.
صدور دموکراسی با طعم کشتار!

فخرالدین اسدی
 کارشکنی‌های آمریکا و اعضای اروپایی ناتو در قبال جنگ اوکراین ادامه دارد. حضور مستقیم بوریس جانسون ، نخست‌وزیر انگلیس در کی یف و ارسال گسترده سلاح‌های متعارف و غیرمتعارف غربی به اوکراین ، از مصادیق تلاش‌های غرب جهت جلوگیری از ایجاد صلحی پایدار در اوکراین محسوب می‌شود. فراتر از آن، بسیاری از کارشناسان معتقدند که یکی از اصلی‌ترین دلایل کندی مذاکرات صلح میان وزرای امور خارجه طرفین درگیر، اصرار واشنگتن، لندن و پاریس بر استمرار منازعه است. در این میان، علاوه بر انگیزه‌های سیاسی-امنیتی ناتو  نمی‌توان نقش منافع اقتصادی کشورهای مداخله‌گر را در ارسال تسلیحات به کشورها ( در فضای جنگ و تنش) نادیده انگاشت. 
 گزارشی که تکان‌دهنده است  
دور اول انتخابات ریاست‌جمهوری فرانسه در حالی برگزارشده است که  نام این کشور در عرصه بین‌المللی طی سال‌های گذشته بارها به دلیل قراردادهای فروش سلاح مطرح‌شده است.داده‌های انستیتوی بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم (سیپری) نشان می‌دهد که فرانسه بین سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ سومین صادرکننده سلاح در سطح جهان بود. فرانسه در این مدت سهمی ۱۱ درصدی از کل سلاح‌های صادرشده در سطح جهان داشت. این در حالی است که صدور سلاح از سوی پاریس در فاصله بین سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ در مقایسه با دوره ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ حدود ۵۹ درصد افزایش یافت.بر اساس گزارش یورونیوز، سیاست صادرات سلاح در فرانسه سابقه‌ای طولانی دارد و محدود به دوره امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهوری کنونی یا روسای جمهوری اخیر این کشور نیست. نام فرانسه از دهه ۱۹۵۰ تاکنون همواره در میان یکی از پنج کشور با بیشترین میزان صادرات سلاح در جهان به چشم‌خورده است. بااین‌حال رشد میزان صادرات اسلحه از سوی فرانسه در سال‌های اخیر امری انکارناپذیر است.فرانسه در سال ۲۰۲۱ حدود ۲۸ میلیارد یورو از فروش سلاح درآمد کسب کرد. این رقم رکورد جدیدی در درآمد حاصل از فروش سلاح در فرانسه محسوب می‌شود و از رکورد قبلی که در سال ۲۰۱۵ ثبت‌شده بود بیشتر است.
خریداران سلاح‌های فرانسوی چه کشورهایی هستند؟
بنا به داده‌های انستیتوی بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم کشورهای قطر، هند و مصر سه مشتری کلیدی سلاح‌های فرانسوی طی سال‌های اخیر بو‌ده‌اند. این سه کشور به‌تنهایی حدود ۶۰ درصد از سلاح‌های صادراتی فرانسه را خریداری کرده‌اند.عربستان سعودی نیز طی یک دهه گذشته به یکی از مشتریان اصلی صنایع نظامی فرانسه تبدیل‌شده است. این کشور بین سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰ پس از هند و قطر سومین خریدار اصلی جنگ‌افزار از فرانسه بود.افزایش چشمگیر درآمد فرانسه از فروش سلاح طی سال گذشته به دنبال عقد قراردادهای کلان برای فروش جنگنده‌های رافال، ساخت شرکت هوانوردی داسو به دست آمد.پاریس در سال ۲۰۲۱ چهار قرارداد کلان برای فروش این جنگنده‌ها با مصر (به ارزش نزدیک به چهار میلیارد یورو)، کرواسی (به ارزش یک میلیارد یورو)، یونان (به ارزش دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون یورو) و امارات عربی متحده (به ارزش ۱۶ میلیارد یورو) امضاء کرد.از قرارداد فروش جنگنده‌های رافال به امارات به دلیل مبلغ بالای آن به‌عنوان «قرارداد قرن» یاد می‌شود.
 چرا فرانسوی‌ها از جنگ‌افروزی استقبال می‌کنند؟
منفعت اصلی این قراردادها به شرکت‌های بزرگ صنایع نظامی و هوانوردی در فرانسه مانند داسو، «ام‌بی‌دی‌ای»، سافران و گروه تالس می‌رسد. دیگر شرکت‌هایی که از برنامه فرانسه در زمینه فروش سلاح منتفع می‌شوند ۴۰۰ شرکت پیمانکاری هستند که در تولید جنگنده‌های رافال نقش دارند.هرچند توجه اصلی در زمینه قراردادهای خارجی صنعت نظامی و هوانوردی فرانسه متوجه جنگنده‌های رافال بوده است اما صادرات فرانسه محدود به این هواپیماهای نظامی نمی‌شود.  به‌عنوان‌مثال «ایرباس هلیکوپترز» که شاخه تولید بالگردها در شرکت ایرباس محسوب می‌شود قرارداد ارزشمندی با امارات عربی متحده برای فروش هلیکوپتر به این کشور بسته است.ارزش این قرارداد بین ۷۵۰ تا ۸۰۰ میلیون یورو تخمین زده می‌شود. این در حالی است که شرکت «ام‌بی‌دی‌ای» سامانه‌ای دفاعی به ارزش ۳۰۰ میلیون دلار به مصر فروخته است.شرکت نکستر نیز موفق به عقد قراردادهایی برای فروش ادوات توپخانه‌ای به جمهوری چک، عربستان سعودی، دانمارک، اندونزی، مراکش و تایلند شده است.
و حالا اوکراین! 
اکنون شرکت‌های تسلیحاتی و دولت فرانسه خواستار ادامه جنگ اوکراین هستند زیرا میلیتاریزه شدن فضای حاکم بر نظام بین‌الملل در کوتاه‌مدت و میان‌مدت به سود آن‌ها خواهد بود. تجربه نشان داده است که پس از وقوع نبردهای سخت در جهان، صادرکنندگان تسلیحات قدرت مانور بیشتری در خصوص فروش سلاح‌های متعارف و غیرمتعارف خود داشته‌اند. بخشی از فروش تسلیحات به‌صورت غیرقانونی و غیررسمی صورت می‌گیرد. یکی از آخرین جنجال‌های مرتبط با فروش سلاح از سوی فرانسه طی هفته‌های اخیر و به دنبال تهاجم نظامی روسیه به اوکراین مطرح شد. گزارش یکی از رسانه‌ها نشان می‌داد که فرانسه پس از الحاق شبه‌جزیره کریمه به روسیه تا سال ۲۰۲۰ به صدور تسلیحات نظامی به این کشور ادامه داده بود. این گزارش تنها چند هفته پس از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین و همزمان با ریاست فرانسه بر اتحادیه اروپا منتشر شد. وزارت نیروهای مسلح (دفاع) فرانسه درنهایت مجبور شد تا گزارش منتشرشده را در دورانی که همه توجه‌ها در اتحادیه اروپا بر روی لزوم وضع تحریم علیه مسکو متمرکزشده بود تایید کند.
سیاست سانسور درفروش تسلیحات 
 شرکت‌های فرانسوی از فروش تسلیحات به هر دو طرف جنگ استقبال می‌کنند! برای آن‌ها حتی مواضع رسمی و اعلامی اتحادیه اروپا نیز معنایی ندارد! فرانسوی‌ها از گردش مالی گسترده حساب‌های مربوط به شرکت‌های تسلیحاتی خود استقبال می‌کنند،فارغ از اینکه چه کسی درنبرد کشته می‌شود یا چه کسی دیگران را می‌کشد!  گروه‌های مدافع حقوق بشر بارها از پاریس به دلیل فروش سلاح به کشورهایی که متهم به نقض حقوق بشر هستند انتقاد کرده‌اند. حکومت‌های عربستان سعودی و مصر دو مشتری اصلی خرید سلاح‌ از فرانسه بارها به نقض حقوق بشر متهم شده‌اند.منتقدان برنامه صدور سلاح‌های فرانسه همچنین به عدم شفافیت درزمینه قراردادهای فروش تسلیحات جنگی و عدم بحث بر سر سیاست صادرات اسلحه از سوی پاریس اشاره می‌کنند. این عدم شفافیت در دولت‌های مختلف فرانسه ادامه داشته و در آینده نیز ادامه خواهد داشت، فارغ از اینکه لوپن یا ماکرون در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۲ به پیروزی نهایی دست یابند.

نویسنده : فخرالدین اسدی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۰
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.