باید به مردم امید بدهیم - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 46793
  پرینتخانه » سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 17 تیر 1400 - 7:06 |
رئیس جمهور در پایان هشت سال دولت تدبیر و امید:

باید به مردم امید بدهیم

نبود سرمایه و سرمایه‌گذار، متوقف شدن پروژه‌ها، توقف و تعطیلی کارخانه‌ها و قطعی برق، موضوعاتی بود که رئیس‌جمهور دولت دوازدهم علت آن‌ها را تحریم و فشارهای رئیس‌جمهور سابق آمریکا خواند. مباحثی که بالاتر اشاره شد کلیدواژه‌های صحبت روحانی در جلسه روز گذشته هیئت دولت بود. جلسه‌ای که هر هفته برگزار و هر بار سوژه‌های داغی را دست خبرنگاران می‌دهد.
باید به مردم امید بدهیم

حانیه مسجودی 
نبود سرمایه و سرمایه‌گذار، متوقف شدن پروژه‌ها، توقف و تعطیلی کارخانه‌ها و قطعی برق، موضوعاتی بود که رئیس‌جمهور دولت دوازدهم علت آن‌ها را تحریم و فشارهای رئیس‌جمهور سابق آمریکا خواند. مباحثی که بالاتر اشاره شد کلیدواژه‌های صحبت روحانی در جلسه روز گذشته هیئت دولت بود. جلسه‌ای که هر هفته برگزار و هر بار سوژه‌های داغی را دست خبرنگاران می‌دهد. ممکن است تیم رسانه‌ای رئیس‌جمهور ما را تقبیح کنند که چرا دیدگاه شما همواره انتقادی است؟! اما پاسخ مشخص است؛ شرایط واقعی و حقیقت کف جامعه با کشوری که رئیس‌جمهور توصیف می‌کند تفاوت دارد. 
 روحانی: برخی مشکلات مانند سیل ۹۸ قابل پیش‌بینی نبود 
حسن روحانی صبح روز چهارشنبه در جلسه هیئت دولت با ابراز تأسف به خاطر مشکلات مردم برای استفاده از برق در چند روز گذشته گفت: همواره در جامعه بین واقعیت‌هایی که روزانه می‌بینیم با آنچه مطلوب ما هست فاصله وجود دارد و باید تلاش کنیم این فاصله را کم کنیم و یا برداریم ولی معمولا بین مطلوب و واقعیت موجود بدون فاصله نخواهد بود و مهم این است که علت‌های اصلی این مشکل را به خوبی بررسی کنیم. 
وی افزود: برخی مشکلات قابل پیش‌بینی نبود و اگر چند ماه قبل می‌گفتند که فروردین ۹۸، ۲۵استان ما باسیل بی‌نظیر مواجه می‌شود قابل پیش‌بینی نبود و در پیش‌بینی‌ها می‌گفتند که از حد نرمال کمی بالاتر است و این باسیل خیلی فاصله دارد و بنابراین پیش‌بینی‌ها خیلی دقیق نیست و در دنیا هم همین طور هست. 
این در حالی است که نکته اساسی و دلیل عمده بروز سیل در سال ۹۸ لایروبی نکردن مسیل‌های بارش و رودخانه‌ها بود. اقدامی که هر دولتی موظف به انجام آن است و لزوما نباید منتظر ماند که ابتدا سیل یا بارندگی شدیدی رخ دهد و بعدازآن لایروبی کند. طبق گزارش‌های آماری شدت بارندگی‌های ۹۸ در حد سیل نبوده است و آن زمان کانال‌ها و مسیرهای بارش و رودخانه دو سال لایروبی نشده بودند و آن طور که به نظر می‌رسد آب برخی از سدها به صورت ناگهانی رهاسازی شده بود. 
 تازمانی که مسئله لوایح FATF حل نشود، روابط ما با بانک‌های دنیا و سرمایه‌گذاری حل نمی‌شود 
در ادامه اما روحانی ضمن اشاره به اینکه در مسئله‌ای مثل کمبود برق باید ریشه مشکلات را کشف کنیم و باید در کشور سرمایه‌گذاری شود و اگر می‌خواهیم تولید انجام دهیم باید سرمایه‌گذاری شود، گفت: سرمایه‌گذاری یکی از اصول اساسی هست و بدون سرمایه و با دست خالی نمی‌شود کاری انجام داد و می‌شود شعار بی‌محتوا و اینکه شعار با محتوا شود نیازمندی‌هایی داریم که یکی از آن‌ها سرمایه هست. 
روحانی با طرح این سؤال که چرا نمی‌توانیم سرمایه را به بازار ایران بیاوریم و مستقر کنیم،‌ بیان داشت: این را باید کاملا برای مردم توضیح داد که نیازمندی‌های ما برای سرمایه چقدر است و چقدر طرح آماده برای سرمایه‌گذاری داریم. ما ۲۰۰ تا۳۰۰میلیارد دلار طرح آماده برای سرمایه‌گذاری داریم و طرح‌های سرمایه‌گذاری در برق، آب، تصفیه آب، سدسازی، گاز و نفت و فولاد و آلومینیوم آماده هست که روی آن‌ها مطالعه شده است. 
وی با اشاره به موانع و مشکلات سرمایه‌گذاری در کشور گفت: در داخل برخی از مشکلات که می‌شود حل‌وفصل کرد اگر همه باهم هماهنگ باشند و دستگاه قانون‌گذاری ، دولت و قوه قضائیه همه باهم باشند، آن مشکلات از بین می‌رود و امیدواریم از ۱۲مرداد به آن‌طرف یک هماهنگی کاملی بین سه قوه ایجاد شود. البته برخی از شغلشان می‌افتند و بیکار می‌شوند و انتقادهای عجیب و غیرمنصفانه تعطیل می‌شود ولی همه از یک تفکر و جناح و فکر خواهند بود و امیدواریم وضع بهتر شود. 
روحانی بابیان اینکه برخی از مشکلات ما در سرمایه‌گذاری مربوط به داخل و قابل‌حل است و وقتی قوا هم‌نظر نیستند می‌ماند،‌ تصریح کرد:
ما بحثی به نام FATF  داشتیم که دولت تصمیم گرفت و لوایحش را به مجلس برد و مجلس همکاری کرد و تصویب شد و شورای نگهبان هم با ما همکاری کرد ولی یک جای دیگر که فکرش را نمی‌کردیم گیر افتاد. 
رئیس‌جمهور با اشاره به تبعات عدم پیوستن به لوایح FATF تصریح کرد: تا این مسئله حل نشود روابط ما بانک‌های دنیا حل نمی‌شود و من کاری به نظرات ندارم و این یک واقعیت است. بانک‌های بیش از ۱۹۰کشور دنیا با FATF کار می‌کنند و دو کشور کره شمالی و ایران بیرون است. ما در دولت یازدهم به داخل برگشتیم و این لوایح که دچار مشکل شد دوباره در لیست سیاه قرار گرفتیم و ریسک کشور بالا می‌رود و در این شرایط چه کشوری سرمایه‌گذاری می‌کند؟
وی افزود: کسی که یک میلیارد دلار و پانصد هزار دلار پول برای سرمایه‌گذاری ندارد، یا باید بانک داخلی به میدان بیاید و یا باید بانک خارجی به میدان بیاید و یا صندوق توسعه بیاید و برای انجام کار عظیم کسی داخل جیبش پول نیست. 
خطاب به رئیس‌جمهور: علت نبود سرمایه‌گذار، بی‌انگیزه کردن است 
در این بخش نیاز است به نکته‌ای اشاره‌کنیم که رئیس‌جمهور آن را بیان نکرد. نکته‌ای که می‌تواند اساسی‌ترین دلیل عدم حضور سرمایه‌گذاران در صنعت برق باشد و آن بی‌انگیزگی سرمایه‌گذاران به دلیل ارزان بودن تعرفه‌ها و عدم پرداخت معوقه‌هایشان است. 
مصطفی رجبی مشهدی، معاون برنامه‌ریزی و اقتصادی شرکت توانیر گفته است: قرارداد ساخت ۱۵ هزار مگاوات نیروگاه معوق شده است که اگر آن‌ها انجام می‌شد تکلیف برنامه ششم را پشت سر گذاشته بودیم. همچنین به دلیل تعرفه گذاری برای فروش برق انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی وجود ندارد. 
وی گفت: نرخ‌ها تکلیفی است و دولت ۵۱ هزار میلیارد تومان مابه‌التفاوت قیمت برق را به وزارت نیرو بدهکار است که اگر این بدهی پرداخت شود بدهی بخش خصوصی نیز داده می‌شود. 
همچنین به نقل از کانال ایتا خبرگزاری فارس سرمایه‌گذاران خارجی مانند روس‌ها از سال ۹۶ آماده سرمایه‌گذاری برای احداث نیروگاه سیریک بودند اما وزیر نیرو تا ۱۴۰۰ احداث این نیروگاه را به تأخیر انداخت. همچنین سرمایه‌گذارانی از ترکیه و ژاپن و دیگر کشورها حاضر به سرمایه‌گذاری بودند اما وزارت نیرو هیچ قدمی برنداشت و عملا این پیشنهاد‌ها از دست رفت. 
در ادامه روحانی با اشاره به افتتاح طرح عظیم کوره بلند کرمان گفت:  پنج‌شنبه ۴۰هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری افتتاح می‌کنیم و یکی از این طرح‌ها که همین کوره بلند هست، یک میلیارد و دویست میلیون دلار اعتبار می‌خواست که با برجام حاصل شد وگرنه این کوره بلند را نداشتیم و این کوره بلند مال برجام است و ده‌ها طرح در سال۹۹ افتتاح کردیم که همه‌اش مال برجام بود چون وقتی قادر هستیم نفت بفروشیم ۳۸درصد پول نفت به صندوق می‌رود و با صندوق توسعه به افراد سرمایه‌گذار در حوزه آب، برق و پتروشیمی پول داده می‌شود و وقتی صندوق پول ندارد برخی طرح‌ها اجرا نمی‌شود. 
رئیس‌جمهور بابیان اینکه پول داخلی و خارجی در صورتی حاصل می‌شود که حالا که در جنگ اقتصادی پیروز شدیم تحریم را هم برداریم و FATF راهم نهایی کنیم،‌ اظهار داشت: وقتی اجرا نمی‌کنیم و عمل نمی‌کنیم و پول در اختیار ما نیست و بانک خارجی در اختیار ما نیست و صندوق ما خالی هست و با بانک‌ها نمی‌توانیم ارتباط خوبی به خاطر FATF داشته باشیم، نتیجه‌اش این می‌شود که سرمایه نیست و وقتی سرمایه نیست نمی‌شود طرح‌های بزرگ را عملیاتی کرد. 
 روحانی: ۱۵هزار مگاوات در حال اجرا و ۱۶هزار مگاوات آماده، معطل فاینانس است  
وی با اشاره به توضیحات وزیر نیرو در خصوص طرح‌های در حال اجرای حوزه برق تصریح کرد: ۱۵هزار مگاوات طرح برق در حال اجرا هست و ۱۶هزار مگاوات آماده هست ولی معطل فاینانس است و پول نیست. در همین طرح‌های آب و برق در دولت دوازدهم ۴٫۵میلیارد آماده سرمایه‌گذاری بود که تحریم ترامپ آمد و همه این‌ها معطل شد و قطع شد و ۴٫۵میلیارد در طرح‌های آب و برق عقب افتادیم. در هر اتفاق که رخ می‌دهد دولت مرغی است که در عروسی و عزا سربریده می‌شود و می‌گویند کارآمدی کم بود و هیچ‌کس نمی‌آید توضیح دهد که ریشه این مشکلات کجاست.  
روحانی بابیان اینکه به نظر من FATF دست خودمان است و می‌توانیم فردا آن را حل کنیم و روابطمان با بانک‌ها تغییر کند،‌اظهار داشت: به نظر من در جنگ اقتصادی پیروز شدیم ولی تحریم باقی‌مانده و هرچند یک بخش  آن دست دیگران است ولی اصل ما هستیم و می‌توانیم همین هفته تصمیم بگیریم و تمام کنیم و می‌تواند ماه‌ها ادامه یابد. 
 روحانی: برق در دولت دوازدهم و یازدهم به‌اندازه معمول دولت‌های پیش و کمی بیشتر تولیدشده است 
وی با تأکید بر اینکه این مسائل اساسی را فراموش نکنیم و به فرعیات نچسبیم، ‌گفت: البته نمی‌خواهم بگویم مشکل برق مربوط به FATF و جنگ اقتصادی هست و ما هیچ مسئولیتی نداریم. به هر حال برق در دولت دوازدهم و یازدهم به‌اندازه معمول دولت‌های پیش و کمی بیشتر تولید شد و اگر سال‌های قبل را نگاه کنیم در هر سال ۱۷۷۵مگاوات برق تولید و ظرفیتش ۱٫۷ اضافه می‌شد و الان ۲۵۰۰مگاوات است و به‌طورمعمول در این ۸سال بیش از معمول دولت‌های پیش علی‌رغم تحریم و کرونا سرمایه‌گذاری و ظرفیت حاصل‌شده است و در برنامه ششم که ۲۴هزار مگاوات برق بر ظرفیتش اضافه‌شده، ۱۹۷۳۲مگاوات مال دولت یازدهم و دوازدهم است.
نکته بعدی در این بخش از صحبت‌های روحانی این است که طبق آمار و ارقام منتشره، میزان تولید برق در دولت او کمتر از تمام دولت‌های گذشته است. 
میزان افزایش ظرفیت تولید برق در کشور در دولت روحانی ۲۳ درصد و در دولت‌های احمدی‌نژاد ۸۵ درصد، خاتمی ۶۶ درصد و رفسنجانی ۶۴ درصد بوده است.  
رئیس‌جمهور همچنین بابیان اینکه نمایندگان مجلس و قوه قضائیه دقیق حرف بزنند، ‌گفت: گفته می‌شود هیچ‌چیز افتتاح نشده درحالی‌که در این دو سه ماه ۲نیروگاه را خودم افتتاح کردم و در شیروان و هریس دو افتتاح داشتیم و مرتب در حال افتتاح نیروگاه تجدید پذیر و غیر تجدید پذیر هستیم. 
وی افزود: در سال‌های پیش مشکل این‌چنینی برای برق نبود و این دو سه ماه به دلایل مختلف این مشکل پیش آمد که البته چین و آمریکا هم با این مشکل بی‌سابقه مواجه شده‌اند و ما هم به خاطر خشکسالی و کم بودن آب سدها به نسبت سال‌های قبل و عدم فعالیت برق آبی‌ها و گرمای زیاد هوا و افزایش استفاده از وسایل سرمایشی با این مشکل مواجه شدیم. 
رئیس‌جمهور ادامه داد: وقتی صنعت امسال ما نسبت به سال قبل ۱۰ درصد بالا رفته است به معنای توسعه صنعت است و ما به این افتخار می‌کنیم و وزرای صمت ما در دولت یازدهم و دوازدهم کارهای بزرگی انجام دادند و مردم بدانند ما با این سختی‌ها که در جنگ اقتصادی توانستیم کشور را اداره کنیم بخش بزرگ آن بار بر دوش واحدهای صنعتی بزرگ بود که برای ما ارزآوری می‌کردند. 
روحانی بابیان اینکه در صادرات و واردات غیرنفتی در دولت نهم و دهم ۴۲۱میلیارد دلار واردات بود و در دولت یازدهم و دوازدهم ۳۶۷میلیارد دلار بوده است و صادرات غیرنفتی در دولت قبل ۲۱۸میلیارد دلار بوده و در این دولت ۳۴۶میلیارد دلار بوده است و این یعنی ۱۲۸میلیارد اضافه‌شده است و پتروشیمی و فولاد و بخش‌های دیگر دست به دست هم دادند که به این نقطه رسیدیم و کار عظیمی انجام‌گرفته است. در سال ۹۹در پتروشیمی بالای ۱۱میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کردیم و این‌ها باعث شد توانستیم مقاومت کنیم. 
رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه اگر مشکل و مسئله‌ای هست، دولت و قوه قضائیه و قوه مقننه باید طوری حرف بزنیم که به مردم امید دهیم و طوری حرف نزنیم که انگار کشور به نقطه لاینحل رسیده است،‌اظهار داشت:    وضع برق ما نسبت به شب‌های گذشته بهتر بوده و این به خاطر اتخاذ تصمیم‌هایی هست که سخت است و آسان نیست و اینکه بگوییم یک مرکز بزرگ صنعتی برای دو هفته یا سه هفته خاموش شود و با ساعت کارش را تقلیل دهد برای ما مشکل است. 
وی بابیان اینکه امروز اختیارات اصل ۱۳۸دولت را در اختیار برخی وزرا قراردادیم که بتوانند راجع به برق تصمیم بگیریم، گفت: اگر خاموشی لازم بود باید از قبل به مردم اعلام شود و ساعت و محلش باید دقیق باشد و تلاش می‌کنیم که برق منازل خاموشی داده نشود و اگر ضروری بود باید از قبل به مردم گفته شود. 
روحانی افزود: اوج بار مصرفی ما در سال‌های پیش 
روندی صعودی ملایم داشته است ودر سال ۱۴۰۰به بالای ۶۰هزار مگاوات رسید و اوج بار مصرفی ما زیاد شد. از طرفی به دلیل وضع نیروگاه‌های برق آبی ما تولیدمان کم شده و از طرفی نیز مصرف به دلیل گرما و رشد صنعت و رمز ارز زیاد شده است و این‌ها دست به دست هم داده و به این نقطه رسیده است. این مشکلات برای مردم رنج‌آور است و ما بیش از مردم در این حوادث رنج می‌بریم و وزیر مربوطه بیش از همه رنج می‌برد ولی درعین‌حال کسانی نگویند که کار و اقدامی انجام‌نشده است و این‌ها دروغ است چون در این دولت ۲۰هزار مگاوات برق اضافه‌شده است و مگر یک نفر می‌تواند ۲۰هزار مگاوات برق را بخورد و بگوید نیست؟  
رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه در معدن کار بزرگی انجام‌گرفته است که مورد تأکید رهبر انقلاب بوده است که این معادن که عده‌ای به اسم خود ثبت کرده بودند و رها بود و ما این‌ها را گرفتیم و ۶هزار معدن را به مزایده گذاشتیم و این دستور مقام معظم رهبری بوده است ولی عده‌ای بی‌خبر هستند و تحریک می‌شوند. 
روحانی افزود:‌ ان‌شاءالله بتوانیم با مشکلات کمتری از هفته‌های پایانی دولت عبور کنیم و ما دلمان می‌خواهد در شرایطی دولت را تحویل دهیم که مشکلات کشور یا نباشد و یا در حداقل ممکن باشد تا دولت سیزدهم بتواند به وظایف خودش بهتر عمل کند. 
  در شرایط تحریمی باید مانند شهید کاظمی و طهرانی مقدم و سلیمانی عمل کنیم 
آن طور که پیداست، خلاصه صحبت‌های رئیس‌جمهور گلایه از شرایط اقتصادی و نبود سرمایه‌گذار و عدم تصویب لوایح      FATF  است. اما سؤال اینجاست که تحریم‌های اقتصادی از ابتدای انقلاب اعمال‌شده و صرف‌نظر از خط‌مشی سیاسی آقایان، دولت‌های گذشته برای مدیریت و کنترل شرایط کشور چه کار می‌کردند؟
حتی کاربران فضای مجازی نیز به چکیده صحبت‌های روحانی واکنش نشان دادند و گفتند رئیس‌جمهور طوری می‌گوید سیل قابل پیش‌بینی نبود که گویا مسائل دیگر را در ۸ سال مدیریتش پیش‌بینی کرد (مثل خروج آمریکا از برجام، اعتراض مردم به گرانی بنزین آبان۹۸، اوج‌گیری کرونا با آزاد کردن مسافرت‌های نوروزی و آغاز پیک پنجم). 
رئیس‌جمهور از لزوم تزریق امید و بیان پروژه‌های افتتاح‌شده در کشور می‌گوید اما خلاصه صحبت‌هایش این است که سرمایه و سرمایه‌گذار نداریم، صندوق توسعه ملی خالی است. این اظهارات خودش باعث امید دشمن برای فشار بیشتر به کشور می‌شود. 
یادمان نرود که امثال شهید کاظمی و طهرانی مقدم و سلیمانی بدون سرمایه و با دست خالی اقداماتی انجام دادند که امروز موجب آزرده شدن استکبار جهانی شده است. بنابراین مسلم است که با منابع عظیمی که کشورمان دارد، می‌توان از پیچ تحریم‌ها نیز عبور کرد.

نویسنده : حانیه مسجودی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای باید به مردم امید بدهیم بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.