تکمیل چرخه بحران در لندن! - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 74710
  پرینتخانه » بین الملل, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : ۰۲ آبان ۱۴۰۱ - ۶:۵۰ |
آیا جانسون به داونینگ استریت باز می گردد؟

تکمیل چرخه بحران در لندن!

 این روزها لندن به نماد اصلی بحران‌های سیاسی در اروپا تبدیل شده است. لیز تراس، نخست‌وزیر ۴۷ ساله بریتانیا و پس از ۴۵ روز ریاست بر دولت، استعفای خود را از این مقام اعلام کرد.استعفای او پس از برداشتن مجموعه‌ای از گام‌های اشتباه رقم خورد؛ به‌ویژه اجرای یک برنامه اقتصادی که منجر به سقوط ارزش پوند بریتانیا و آشفتگی دولتش شد و نه‌تنها انتقاد مخالفان دولت بلکه هم‌حزبی‌هایش را در پی داشت و منجر به استعفای دو تن از اعضای ارشد کابینه‌اش نیز شد.
تکمیل چرخه بحران در لندن!

گروه بین الملل 
 این روزها لندن به نماد اصلی بحران‌های سیاسی در اروپا تبدیل شده است. لیز تراس، نخست‌وزیر ۴۷ ساله بریتانیا و پس از ۴۵ روز ریاست بر دولت، استعفای خود را از این مقام اعلام کرد.استعفای او پس از برداشتن مجموعه‌ای از گام‌های اشتباه رقم خورد؛ به‌ویژه اجرای یک برنامه اقتصادی که منجر به سقوط ارزش پوند بریتانیا و آشفتگی دولتش شد و نه‌تنها انتقاد مخالفان دولت بلکه هم‌حزبی‌هایش را در پی داشت و منجر به استعفای دو تن از اعضای ارشد کابینه‌اش نیز شد.در هر حال، لیزتراس ناچار به کناره گیری از قدرت شده و اکنون سران حزب محافظه کار ، مشغول رایزنی بر سر تعیین جانشین وی هستند. هر چند که سران حزب کارگر ( به عنوان اصلی ترین حزب مخالف دولت) معتقدند که با توجه به تغییر ۴ نخست وزیر اخیر و ناتوانی حزب محافظه کار در حل و فصل بحران‌های جاری در انگلیس، باید برگزاری انتخابات زودهنگام در دستور کار قرار گیرد. 
 بحران جدید در لندن 
بدیهی است که در صورت برگزاری انتخابات زودهنگام، حزب محافظه کار کمترین اقبالی جهت بقا در رأس هرم قدرت ندارد و در مقابل، حزب کارگر پیروزی آسانی را در انتخابات به دست خواهد آورد. با این حال طبق قانون اساسی انگلیس،  به‌دلیل اینکه حزب محافظه کار بریتانیا اکثریت را در مجلس عوام در اختیار دارد، دیگر نیازی به برگزاری انتخابات سراسری نخواهد بود و بازهم «یک انتخاب میان حزبی» که قرار است در ۲۸ اکتبر صورت گیرد جانشین لیز تراس را مشخص خواهد کرد. محافظه کاران دو سال دیگر، تا زمان انتخابات سراسری اکثریت کرسی‌ها در مجلس عوام را در اختیار خواهند داشت. هرچند که تازه ترین نظرسنجی ها نشان می دهند که در صورت برگزاری انتخابات سراسری در حال حاضر، حزب کارگر با اختلاف ۲۰ درصد محافظه کاران را شکست می دهد. 
اکنون نام هایی که برای جانشینی لیز تراس، رقابت خواهند کرد تقریبا مشخص شده است. مهم ترین آنها، ریشی سوناک، وزیر پیشین دارایی در دوران بورس جانسون و رقیب اصلی لیز تراس در انتخابات اخیر محافظه کاران برای تعیین نخست وزیر، خواهد بود. البته انتخاب احتمالی ریشی سوناک که همین چند هفته پیش موفق نشد حتی رأی هم حزبی های خود برای جانشینی بوریس جانسون را کسب کند، می تواند انتخاب خطرناک دیگری برای محافظه کارانی باشد که در بی‌سابقه‌ترین بحران‌های دهه های اخیر قرار دارند. البته نظرسنجی‌ها نشان می دهند که به‌دلیل نبود مردان و زنان متنفذ در حزب محافظه کار، همچنان ریشی سوناک و بوریس جانسون، نخست وزیر پیشین، شانس زیادی برای راهیابی به شماره ۱۰ خیابان داونینگ استریت، مقر نخست وزیری را، دارند. 
 انگلیس روی آرامش را نمی بیند 
به این ترتیب انتخاب سیاستمداری که بتواند  کشتی در حال غرق شدن محافظه کاران را نجات دهد کار بسیار دشواری است. نباید از یاد برد که دو ماه پیش، ۱۷۰ هزار عضو حزب محافظه کار بریتانیا، لیز تراس را برای جانشینی بوریس جانسون برگزیدند و حالا پس از مشاهده نخست وزیر «۶ هفته ای» تردید زیادی در انتخاب آتی خود خواهند داشت. این موضوع به اختلافات درون حزبی محافظه کاران دامن می زند، هرچند که جرقه اصلی این اختلافات از زمان رفراندوم برگزیت، در سال ۲۰۱۶ شعله ور شد. 
به‌دلیل اختلاف ها و شک و تردید های فراوان به نظر می رسد این بار به‌جای رقابت بین دو نامزد، سه نامزد برای جانشینی لیز تراس رقابت کنند. به جز ریشی سوناک و بوریس جانسون، پنی موردانت، وزیر دفاع سابق نیز شانس زیادی برای پیروزی در این رقابت دارد. از او به عنوان یکی از محبوب ترین سیاستمداران در میان محافظه کاران نام می برند. هر چند در انتخابات گذشته که برای جانشینی بوریس جانسون برگزار شد وی اعلام کرد قصد نامزدی ندارد.  البته نام های دیگری چون سوئلا براورمن، وزیر کشور دوران کوتاه نخست وزیری  لیز تراس و کیمی بادنوک، وزیر تجارت نیز شنیده می شود. سوئلا براورمن چهارشنبه از مقام خود استعفا داد. 
 آیاجانسون باز می گردد؟
در این میان، برخی رسانه های اروپایی بر روی گزینه بازگشت جانسون به مسند قدرت تمرکز زیادی کرده اند. اکثر رسانه ها با دیده تردید نسبت به این مسئله نگریسته و حتی این بازگشت را فاجعه بار خوانده اند. در هر حال، نامزدی بوریس جانسون موضوعی جالب است. چرا که نخست وزیر پیشین بریتانیا هنوز نتوانسته اعضای حزب محافظه کاررا در رابطه با پرونده «گمراه کردن نمایندگان پارلمان بر سر برگزاری یک سری مهمانی در دوران قرنطینه کووید ۱۹» قانع کند. بر اساس گزارش شبکه یورونیوز ، گفته می شود که احساس بسیاری از اعضای حزب محافظه کار با بوریس جانسون چیزی شبیه رابطه «عشق و تنفر» است. بخشی او را تنها جانشین مؤثر برای لیز تراس می دانند و برخی دیگر می خواهند که جانسون برای همیشه با سیاست خداحافظی کند.
 حمایت ۱۰۰ عضو پارلمان انگلیس از جانسون!
بوریس جانسون، نخست وزیر سابق انگلیس، حمایت بیش از ۱۰۰ نماینده پارلمان کشورش برای شرکت در انتخابات نخست وزیری را دریافت کرده است.
نخست وزیر سابق انگلیس که ششم سپتامبر سال جاری میلادی از سمتش کناره گیری کرده بود، قصد دارد تا پس از استعفای «لیز تراس» از سمت نخست وزیری انگلیس بار دیگر برای این سمت وارد عرصه رقابت شود.در ادامه ناپایداری سیاسی و افزایش مشکلات اقتصادی در انگلیس، «لیز تراس» نخست‌ وزیر این کشور رسما استعفای خود را اعلام کرد و همزمان برخی رسانه‌ ها اعلام کردند «بوریس جانسون» نخست‌ وزیر پیشین تمایل خود را برای رهبری حزب محافظه‌کار و نخست‌وزیری انگلیس اعلام کرده است.
روزنامه «دیلی‌استار» در واکنش به استعفای تراس و احتمال برگشت جانسون به نخست‌وزیری در تیتری جنجالی و تند نوشت: «آن احمق به خانه شماره ۱۰ بر می‌ گردد؟ کاهو را کنار گذاشتند، و حالا بادمجان تعارف می‌ کنند؟» خانه شماره ۱۰ خیابان داونینگ، آدرس محل کار و زندگی نخست‌ وزیر انگلیس است؛ شهرت این آدرس به گونه‌ ای است که حتی گاهی از آن برای اشاره به دولت انگلیس استفاده می‌شود.لیز تراس به عنوان سومین نخست وزیر زن انگلیس تلاش داشت خود را همچون مارگارت تاچر، «بانوی آهنین» حزب محافظه‌ کار تصویر کند. اما با استعفای خود، رکورد کوتاه‌ ترین دوره نخست وزیری انگلیس را با فقط ۴۵ روز نخست‌ وزیری شکست. پیش از او رکود کوتاه‌ ترین دوران نخست وزیری انگلیس به «جورج کنینگ» تعلق داشت که از تاریخ ۱۰ آوریل تا ۸ آگوست ۱۸۲۷ یعنی به مدت ۱۱۹ روز عهده دار این منصب بود.
تراس چهارمین نخست‌وزیر انگلیس بود که ظرف ۶ سال اخیر قربانی اختلافات داخلی حزب محافظه‌کار شد. از سال ۲۰۱۶ تا به امروز به ترتیب «دیوید کامرون»، «ترزا می»، «بوریس جانسون» و «لیز تراس» در این جایگاه قرار گرفته بودند و هر کدام به خاطر تشنج و بی ثباتی سیاسی از مقام نخست وزیری کناره‌ گیری کردند.

|
برچسب ها
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۰
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.