لزوم سرمایه‌گذاری در طرح‌های توسعه صنعت نفت - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 95980
  پرینتخانه » اقتصادی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 13 دی 1402 - 6:39 |
راهکارهای رفع ناترازی انرژی بررسی شد:

لزوم سرمایه‌گذاری در طرح‌های توسعه صنعت نفت

یکصد و پنجمین جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا‌ روز‌ چهارشنبه مورخ ۶ دی‌ماه ۱۴۰۲ به ریاست سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور با موضوع تدبیر درباره راهکارهای رفع ناترازی در حوزه انرژی برگزار شد.
لزوم سرمایه‌گذاری در طرح‌های توسعه صنعت نفت

یکصد و پنجمین جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا‌ روز‌ چهارشنبه مورخ ۶ دی‌ماه ۱۴۰۲ به ریاست سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور با موضوع تدبیر درباره راهکارهای رفع ناترازی در حوزه انرژی برگزار شد. درجریان این نشست بحث و تبادل‌نظر درباره ابعاد ناترازی انرژی و تدبیر راه‌های موردنیاز برای رفع ناترازی‌ها و تأمین پایدار سوخت پرداخته شد و ضرورت توجه به تداوم سرمایه‌گذاری در طرح‌های توسعه صنعت نفت، رعایت شیوه‌های صرفه‌جویی و در نظر گرفتن سناریو های بهینه‌سازی مصرف از پیشنهادهای مطرح‌شده از سوی اعضای جلسه بود.

در این جلسه همچنین اعضا بر تداوم سیاست ثبات قیمت‌ها تأکید کردند و خواستار بهینه‌سازی‌ مصرف شدند. عصر دوشنبه مورخ ۱۱  دی‌ماه ۱۴۰۲ نیز  کمیسیون انرژی  میزبان محسن خجسته‌مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بود تا آخرین وضع تولید و صادرات نفت خام و طرح‌های در دست اجرای صنعت نفت بررسی شود. درجریان این نشست همچنین آخرین اقدام‌  شرکت ملی نفت ایران در حوزه تولید و صادرات نفت بررسی شد. رحیمی، عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون انرژی درتشریح این نشست اظهار داشته است که برای افزایش تولید نفت و حتی حفظ وضع موجود نیاز به سرمایه‌گذاری داریم، بنابراین از سازمان برنامه‌وبودجه انتظار است نگاه صرفا درآمدی خود را از نفت تغییر دهد و بداند رسیدن به درآمد در وزارت نفت منوط به سرمایه‌گذاری در این حوزه است. باور فعالان حوزه انرژی‌ نیز این است که عزم دولت و مجلس برای جبران ناترازی‌های موجود‌ در‌حوزه انرژی نیازمند افزایش مشارکت و سرمایه‌گذاری در میادین مشترک و غیرمشترک می‌باشد چراکه نبود سرمایه‌‌گذاری‌ مانع از اجرای طرح‌های‌ توسعه صنعت نفت می‌گردد. در بررسی بیشتر‌این موضوع و لزوم افزایش سرمایه‌گذاری در طرح‌های‌ توسعه نفت و جبران ناترازی‌های موجود به گفت‌وگو با عبدالعلی رحیمی مظفری، عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی پرداختیم که در ا‌دامه می‌خوانید. 

عبدالعلی رحیمی مظفری، عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون انرژی مجلس:
جبران ناترازی‌های موجود حوزه انرژی درگرو افزایش سرمایه‌گذاری است

عبدالعلی رحیمی مظفری، نماینده مردم سروستان و عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار «رسالت» اظهارکرد: نخستین قدم به‌منظور جبران ناترازی‌های موجود در حوزه انرژی، تفکر اصلاحی است. ریاست محترم مجلس شورای اسلامی همواره به نکته خوبی اشاره می‌کند و عنوان می‌دارد که در گام نخست می‌بایست تحول ایجاد کنیم. بنابراین اگر بنا به کاهش ناترازی در حوزه انرژی است، باید بپذیریم که ناترازی به‌صورت جدی وجود دارد و سعی نکنیم این مشکل را با اطلاعات آماری نادرست محوکنیم. اینکه بگوییم محدودیت نداشتیم و حال محدودیتمان کم است، نادرست است. باید بپذیریم که در شرایط حال‌حاضر کشور با مشکل ناترازی انرژی روبه‌رو است. وی افزود: باید بپذیریم که به‌منظور جبران ناترازی نیازمند سرمایه‌گذاری می‌باشیم. به‌بیان‌دیگر به‌منظور جلوگیری از هدررفت انرژی نمی‌توانیم دست روی دست بگذاریم و منتظر حل مشکل باشیم. این مشکل درست همانند سدی است که می‌بایست از پله اول آن را احداث کنیم. ضرورت دارد تا اقدامات حوزه سرمایه‌گذاری انرژی را جدی بگیریم؛ مهمی که اکنون اهتمامی نسبت به آن وجود ندارد. رحیمی مظفری تصریح کرد: جبران ناترازی‌ها‌ امری‌ توصیه پذیر و سفارشی نیست. نمی‌توانیم تنها از مردم و نیروگاه‌ها بخواهیم  که در مصرف انرژی صرفه‌جویی کنند. جبران ناترازی‌ها‌ اینک نیازمند اقدامات زیربنایی است و دشواری ندارد. تنها نیاز است تا اراده و تفکر این مهم را ایجاد کنیم و بپذیریم که توسعه صنعت نفت و گاز و جبران ناترازی‌های موجود حوزه انرژی درگرو سرمایه‌گذاری است.

عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: همانگونه که خودرو یک وسیله ملی است، بنزین نیز یک منبع ملی است. چنانچه  این موارد را درک کنیم، شاهد اتفاقات خوبی دراین بخش‌ها خواهیم بود.او با اشاره به لزوم افزایش صرفه‌جویی و کاهش مصرف متذکر شد: باید تفکری حاکم شود که حداقل صرفه‌جویی  ۲۰ درصدی در مصرف بنزین اتفاق بیفتد. هدف این نیست که رفاه مردم کاهش یابد و شرایط سخت شود. مطالبه‌مان تنها اصلاح وضعیت مصرف‌ می‌باشد.وی بابیان اینکه درصدد گرانی انرژی نیستیم، اظهارکرد: برخی گمان می‌کنند صحبت‌های پیرامون صرفه‌جویی به‌منزله افزایش قیمت و گرانی است. اینک هدف افزایش قیمت نیست و از مردم نیز نمی‌خواهیم مصرف خود را قطع کنند بلکه تنها می‌گوییم درست و بهینه مصرف کنند. بی‌شک صرفه‌جویی پله نخست در کاهش ناترازی‌های موجود است.نماینده مردم سروستان یادآور شد: در حوزه گاز، بخاری‌ها و نیروگاه‌های اصلاح‌شده نداریم. مادامی‌که این وضعیت وجود دارد، نمی‌توانیم از توصیه کمک بگیریم. در حوزه‌های کلان مشکلات با سرمایه‌گذاری حل می‌شوند. او بیان کرد: سرمایه‌گذاری امری گذرا و یکباره نیست. مادامی‌که سرمایه‌گذاری شکل می‌گیرد، برای نگهداشت آن نیز می‌بایست سرمایه داشت. اگر میزان تولید افزایش پیدا نکند بازهم برای استمرار روند، نیازمند سرمایه‌گذاری می‌باشیم. زمانی در مسجدسلیمان، نفت روی زمین جاری‌می‌شد و حال دیگر منابع به شکل قدیم نیست؛ بدیهی است که منابع با گذر زمان افت می‌کنند و به منظور‌حفظ‌ وضعیت نیازمند سرمایه‌گذاری می‌باشند. امروز دنیا‌‌ به‌منظور برداشت نفت به‌سوی نفت‌های‌ ترکیبی (shale oil) در حال‌حرکت است و این خود لزوم سرمایه‌گذاری را مبرهن می‌سازد. 

رحیمی‌مظفری در تشریح متوسط میزان مصرف انرژی در ایران افزو‌د: اگر تولید افزایش یابد و همواره به دنبال مسابقه غلط مصرف باشیم، به نتیجه نخواهیم نرسید. نمی‌توان سرمایه‌گذاری کرد و تولید را افزایش داد و درنهایت به دنبال مصرف بیشتر بود. متوسط مصرف انرژی در کشور ۷ برابر متوسط مصرف دنیاست و این فاجعه می‌باشد. اگر از این میزان تنها حدود  يك درصد صرفه‌جویی شود، ناترازی انرژی تمام خواهد شد. 
عضو هیئت‌رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر‌ضرورت رقم خوردن ارزش‌افزوده همچنین ادامه داد: پایان ناترازی نقطه مطلوبمان در حوزه انرژی نیست بلکه نقطه مطلوب‌ هدایت سرمایه‌ها در مسیر ارزش‌افزوده است. وی‌در‌ پایان این گفت‌وگو با تأکید بر لزوم سرمایه‌گذار‌ی در صنایع پایین‌دستی اظهارکرد: سرمایه‌گذاری در بخش صنعت به‌ویژه حوزه‌های انرژی‌بر نیازمند برنامه‌ریزی درست می‌باشد. این سرمایه‌گذاری‌ها می‌بایست به سمت صنایع پایین‌دستی سوق یابد تا ارزش‌افزوده رقم بزند. در غیراین صورت انرژی به‌صورت خام و به‌صورت غیرمستقیم باقیمت پایین صادر می‌‌‌گردد. 

رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس:
لزوم سرمایه‌گذاری از محل درآمدهای نفتی  و بهینه‌سازی مصرف سوخت

رمضانعلی سنگدوینی، نماینده مردم گرگان و آق‌قلا  و عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار «رسالت» اظهارکرد: یکی از لازمه‌های توسعه صنعت نفت، سرمایه‌گذاری می‌باشد و چنانچه به میزان قابل‌توجه سرمایه‌گذاری شکل نگیرد، در میادین جدید و دیگر میادینی که درحال بهره‌برداری می‌باشند، زیان شکل خواهد گرفت. درخصوص میادین مشترکی که با کشورهای همسایه ایجادشده، نیازمند سرمایه‌گذاری می‌باشیم و نمی‌توانیم از این مهم چشم بپوشانیم. 
وی افزود: سرمایه‌گذاران می‌بایست ترغیب به حضور در میدان شوند و مشوق‌های حمایتی برایشان فراهم گردد. مادامی‌که زمینه سرمایه‌گذاری شکل گیرد و برنامه‌ریزی درست اتفاق بیفتد، شاهد توسعه و تقویت سرمایه‌گذاری خواهیم بود. 
سنگدوینی تصریح کرد: اکنون در بخش نفت و گاز نیازمند سرمایه‌گذاری هستیم تا ناترازی‌های موجود در حوزه انرژی جبران شود. توأم با این روند می‌بایست ناترازی‌ها را از مسیر برنامه‌ریزی درست کاهش دهیم.  در نشست روز دوشنبه مورخ ۱۱ دی‌ماه، کمیسیون انرژی میزبان معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران بود. طی این نشست یکی از مباحث مهم مطرح‌شده، چگونگی کاهش ناترازی حوزه انرژی بود. 
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: اگر سرمایه‌گذاری در میادین مشترک نفت و گاز  و همچنین میادین غیرمشترک شکل نگیرد، کاهش ناترازی اتفاق نخواهد افتاد. امروز به‌واسطه نیاز به تولید نفت و  بهره‌گیری از خوراک پالایشگاه برای فرآورده‌های نفتی همچون بنزین، گازوئیل، نفت کوره و دیگر فرآورده‌ها نیازمند سرمایه‌گذاری می‌باشیم. بنابراین نیاز است تا وزارت نفت و درآمدهای نفتی را به این مسیر هدایت کنیم و زمینه توسعه صنعت نفت را رقم بزنیم. 
وی یادآور شد: نیاز است تا بخشی از درآمد حاصل از صادرات نفت را به  استخراج نفت و سرمایه‌گذاری در میادین مشترک اختصاص دهیم.
او متذکر شد:ضرورت دارد تا صرفه‌جویی و بهینه‌سازی مصرف را برای جبران ناترازی‌های موجود در دستورکار قراردهیم. سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار انرژی هدر می‌رود؛ این رقم بسیار بالا و قابل‌توجه است. چنانچه این میزان بهینه‌سازی شود،  ناترازی‌های موجود کاهش پیدا خواهد کرد. 
نماینده مردم گرگان و آق‌قلا در‌مجلس یازدهم در پایان این گفت‌وگو تأکید کرد: درشرایط کنونی و به‌منظور جبران ناترازی‌ها با دو راهکار جدی و اساسی روبه‌رو می‌باشیم؛ نخست سرمایه‌گذاری از محل درآمدهای نفت و گازی به‌منظور توسعه میادین می‌باشد و دیگر راهکار نیز سرمایه‌گذاری در بحث بهینه‌سازی مصرف سوخت است. خوشبختانه این مهم در برنامه هفتم توسعه عنوان و مقررشده است. بی‌شک به‌موجب این دو راهکار مهم و اساسی می‌توانیم شاهد کاهش ناترازی‌های فعلی باشیم. 

|
برچسب ها
,
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای لزوم سرمایه‌گذاری در طرح‌های توسعه صنعت نفت بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.