کلاف سردرگم بایدن در کییف
اگرچه جلوگیری موقت از تعطیلی دولت فدرال با همکاری دو حزب دموکرات وجمهوریخواه در کنگره، در ظاهر خبر خوبی برای بایدن و دموکراتها محسوب می شود، اما محافل داخلی آمریکا متفق القول هستندکه جمهوریخواهان برنده این منازعه بوده اند. دلیل این مسئله، موفقیت جمهوریخواهان در جلوگیری از گنجانده شدن موضوع کمک به اوکراین در بودجه سالیانه می باشد.
درحقیقت با تصویب یک لایحه کوتاه مدت بودجه در دو مجلس نمایندگان و سنا، دولت آمریکا از تعطیلی اجباری پرهیز کرده است.لایحهای برای تامین مخارج دولت تا وسط نوامبر که البته حاوی هیچ کمک تازهای برای اوکراین نیست با ۸۸ رای موافق در مقابل ۹ رای مخالف در سنا تصویب شد.پیشتر در این روز مجلس نمایندگان این طرح را با هدف جلوگیری از تعطیلی دولت تصویب کرده بود.طرح بودجه موقت که از سوی کوین مک کارتی، رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان، ارائه شده بود با ۳۳۵ رای موافق در مقابل ۹۱ رای مخالف با کمک دموکراتها تصویب شد. همان گونه که مشاهده می شود، در اینجا ما با کلید واژه ای به نام جنگ اوکراین و تاثیر آن بر منازعات داخلی در آمریکا مواجه هستیم.در این میان جمهوریخواهان کنگره با وجود نگاه حمایتگرایانه همیشگی خود نسبت به جنگ و بحران در جهان، نوع مدیریت بایدن و دموکراتها در جنگ اوکراین و اعطای کمک های بدون حساب و کتاب به دولت زلنسکی و ارتش این کشور را شدیدا زیر سوال می برند. بخش مهمی از این منازعه، معطوف به انتخابات ریاست جمهوری۲۰۲۴ و نگرش افکار عمومی آمریکا در خصوص جنگ اوکراین می باشد.
بر اساس نظرسنجی جدید CNN که توسط SSRS انجام شده است، اکثر آمریکایی ها مخالف مجوز کنگره برای حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه هستند، زیرا افکار عمومی آمریکا معتقدند بایدن در اعطای کمک های نظامی و مالی به اوکراین به مراتب بیشتر از آنچه ادعا می شود، دست و دلبازانه عمل می کند! به طور کلی، ۵۵ درص از شهروندان آمریکایی معتقدند که کنگره ایالات متحده نباید بودجه اضافی برای حمایت از اوکراین اختصاص دهد و در مقابل، ۴۵ درصد با این موضوع موافق هستند. این در حالیست که در روزهای اغازین جنگ اوکراین، فضای افکار عمومی آمریکا به گونه ای ترسیم شده بودکه امکان مانور نظامی و مالی واشنگتن در قبال جنگ اوکراین را افزایش داده بود.
برخی دموکراتها به بایدن در خصوص تبعات استمرار جنگ اوکراین تا برگزاری رقابت های انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ هشدار داده اند. در اواخر فوریه سال ۲۰۲۲ ( روزهای ابتدایی جنگ) ۶۲ درصد از شهروندان آمریکایی معتقد بودند واشنگتن باید اقدامات کامل تری را در حمایت از زلنسکی و اوکراین صورت دهد و کمک های بیشتری را روانه اوکراین سازد. اما اکنون معادله به ضرر بایدن و زلنسکی تغییر کرده است. اختلافات حزبی پس از آن نظرسنجی نیز گسترش یافته است، به طوری که اکثر دموکرات ها و جمهوریخواهان در حال حاضر در دو طرف مخالف در مورد نقش ایالات متحده در اوکراین قرار دارند.اقلیت آمریکایی هایی که می گویند ایالات متحده باید برای حمایت از اوکراین تلاش بیشتری انجام دهد، طرفدار ارائه کمک در جمع آوری اطلاعات (۷۵٪)، آموزش نظامی (۶۸٪) و ارسال تسلیحات (۶۰٪) هستند.اما همان گونه که اشاره شد، در نظرسنجی ها این افراد در اقلیت قرار گرفته اند. همین مسئله دستان بایدن برای مانور بر روی جنگ اوکراین وکمک به دولت وارتش اوکراین را شدیدا بسته است. در چنین شرایطی قطعا موضوع جنگ اوکراین تبدیل به یکی از چالشی ترین موضوعات در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ خواهد شد.
منازعه ای که فعلا به نظر می رسد جمهوریخواهان دست برتر را در قبال آن دارند.در این میان نمی توان نقش تحولات و جنگ اوکراین در انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا را کتمان کرد، خصوصا اینکه در جریان مناظره اخیر درون حزبی جمهوریخواهان، اکثر آنها نگرانی و نارضایتی خود را بابت جنگ اوکراین و نحوه مدیریت آن توسط دولت جوبایدن اعلام کردند.تحلیل تحولات داخلی آمریکا گویای آن است که معادلات انتخاباتی در این کشور چندان به سود «جو بایدن» و دموکراتها پیش نمیرود.از سویی؛ نظرسنجیهای درونحزبی جمهوریخواهان نشان میدهد که با وجود طرح پروندههای گوناگون علیه «دونالد ترامپ»، او همچنان بخت اول پیروزی در برابر «ران دیسانتیس» و دیگر نامزدهای حزب رقیب بایدن محسوب میشود.در مقابل، نظرسنجیهای عمومی و ایالتی نشاندهنده نارضایتیهای جدی اقتصادی از رئیس جمهور و دولت فعلی آمریکا است، تا جایی که سران حزب دموکرات نسبت به از دست رفتن آراء بایدن نزد رأیدهندگان مستقل که مهمترین نقش را در تعیین تکلیف انتخابات ایفا میکنند، نگران هستند.در چنین شرایطی بایدن بیش از پیش به دنبال دستاوردسازی در عرصه سیاست خارجی است که بهطور ویژه معطوف به چندین پرونده و ماجرای مهم از جمله جنگ اوکراین، عادیسازی رسمی روابط تلآویو و ریاض و رسیدن به توافق ولو به صورت نسبی با ایران بر سر مسئله هستهای خواهد بود.طی روزهای اخیر گزارشهای معناداری از سوی رسانههای غربی، آن هم به نقل از منابع نزدیک به کاخ سفید منتشر شده که از تشدید تحرکات پنهان و آشکار وزارت خارجه آمریکا برای مدیریت این سه پرونده تعیینکننده در معادلات انتخاباتی سال ۲۰۲۴ حکایت دارد.واقعیت امر این است که گرچه بسیاری از بحرانهای جاری در عرصه سیاست خارجی آمریکا، معلول سیاستگذاریهای خطرناک و سیستماتیک مقامات کاخ سفید در سطح بینالمللی و از جمله منطقه غرب آسیاست و افکار عمومی داخل آمریکا بدین امر واقف هستند، اما کاخ سفید میکوشد این فرآیندها را در راستای تامین منافع ملی برای مردم خود فاکتور کند.به بیان دیگر؛ دولت بایدن، نگران از نتیجه انتخابات پیشِ رو، در صدد حل معماهایی بر آمده که خود در خلق و پیچیدهسازی آنها نقش ویژه داشته، تا شاید از این رهگذر فضای افکار عمومی داخلی را به سود دموکراتها تغییر دهد.اما آیا این قاعده در خصوص جنگ اوکراین نیز صادق است؟پاسخ این سوال منفی است!
بایدن , فخرالدین اسدی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.