واگذاری زمین به مستأجران منجر به کاهش قیمت زمین و خانه نخواهد شد
حسن محتشم، عضو هیئتمدیره انجمن انبوهسازان تهران در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» به تشریح راهکار تسهیل مالکیت برای مردم از طریق واگذاری زمین به متقاضیان پرداخت و در بررسی اثرات این امر در مقابله با رشد قیمتی بازار اجارهبهای مسکن عنوان کرد: در وهله نخست باید بگوییم که مالکیت زمین به معنای کاهش قیمتی در بازار اجارهبها نیست بهویژه اگر زمین موردنظر بهصورت مستقیم در اختیار متقاضیان قرار بگیرد. واگذاری زمین به مستأجران به معنای واگذاری زمین به فردی است که امکانات ساخت مسکن را ندارد و چهبسا در تأمین نقدینگی موردنیاز نیز دچار مشکل است.
وی درباره لزوم تأمین نقدینگی برای ساخت مسکن افزود: مادامیکه نقدینگی موردنیاز برای ساخت وجود نداشته باشد، واگذاری زمین اثربخش نخواهد بود. بنابراین نمیتوان واگذاری زمین را راهکاری برای کنترل بازار اجارهبهای مسکن دانست.
محتشم درباره نقش انبوهسازان در فرآیند ساخت مسکن تصریح کرد: واگذاری زمین مادامی ثمربخش خواهد بود که به سازندگان و افراد آشنا با فرآیند ساختوساز واگذار گردد؛ انبوهسازان و تولیدکنندگان حرفهای میتوانند پس از دریافت زمین از سوی دولت، در فرآیند ساخت مشارکت کنند و با افزایش تولید، عرضه در بازار مسکن را ساماندهی کنند و بازار اجارهبهای مسکن را نیز به تعادل قیمتی برسانند.
عضو هیئتمدیره انجمن انبوهسازان تهران با اشاره به مؤلفههای استاندارد و ضوابط موردنیاز برای ساخت مسکن همچنین خاطرنشان کرد: مادامیکه زمین به انبوهسازان واگذار گردد، اطمینان خاطر برای ساخت مسکن مطابق با استانداردها نیز شکل خواهد گرفت. فرد متقاضی که تجربهای از ساخت ندارد، نمیتواند مؤلفههای لازم استاندارد را رعایت کند و مسائل ضوابطی را به سرانجام برساند.
او بابیان اینکه تسهیل مالکیت برای مردم از طریق واگذاری زمین به سازندگان و انبوهسازان، راهکاری ثمربخش خواهد بود، متذکر شد: برای رعایت استاندارد باید کار را به متخصص آن بسپاریم. بنابراین واگذاری زمین به فرد غیرمتخصص امری نادرست خواهد بود و موجب کنترل بازار مسکن بهویژه بازار اجارهبها نخواهد شد.
وی با تأکید بر لزوم تعامل اجرایی دولت با بانکها در حوزه ساخت مسکن یادآور شد: دولت باید زمین را در اختیار سازندگان حرفهای و انبوهسازان قرار دهد و با بانکها تعامل اجرایی و عملی رقم بزند؛ بیشک تعامل اجرایی با سازندگان و بانکها میتواند گامی مهم در راستای افزایش عرضه و ساماندهی بازار مسکن باشد. حدود دو سال از ساخت نهضت ملی مسکن میگذرد و بهجای آنکه دو میلیون واحد ساخته شود، تنها چندین هزارواحد ساخته و با قرارداد همراه شدهاند. متأسفانه به پایان رسیدن این قراردادها نیز به سبب تورم شکلگرفته در این حوزه، دشوار است و بهراحتی امکانپذیر نخواهد بود.
کارشناس حوزه مسکن با بیان اینکه حل مشکلات بازار مسکن، نرخ اجارهبها را مدیریت خواهد کرد، همچنین ادامه داد: بالارفتن تعداد واحدهای تولیدی به معنای افزایش عرضه خواهد بود و بر بازار مسکن اثرات بسیاری خواهد داشت. مادامیکه بازار مسکن به تعادل برسد، بازار اجارهبها نیز کنترل خواهد شد.
او درتشریح اثرات افزایش تقاضا و کاهش عرضه در بازار مسکن گفت: مادامیکه تقاضا در بازار اجاره افزایش یابد، قیمت اجاره با رشد همراه میگردد. شایانذکر است تا بگوییم که قیمت اجاره ضریبی از قیمت ملک را تشکیل میدهد. بنابراین مادامیکه تقاضا افزون شود و عرضه شکل نگیرد، اجاره علاوه بر ایجاد ضریب ملکی، نرخ اجارهبها را با رشد همراه میکند.
وی در پایان این گفتوگو بیان کرد: تجربه ثبات کرده است که بازارمسکن باقیمتهای دستوری قابلکنترل نخواهد بود براین اساس نیاز است تا راهکار ریشهای همچون واگذاری زمین به سازندگان حرفهای و تعامل اجرایی با بانکها در دستورکار قرار بگیرد و شرایطی توأم با نفع اقتصادی برای بانکها و سازندگان رقم بخورد تا در شرایط تورمی نرخ مسکن دچار زیان نشوند و ساخت واحدهای مسکونی را بهمنظور افزایش عرضه و به تعادل رسیدن قیمت مسکن مدنظر قرار دهند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.