ماشینیسازی کشاورزی باید در برنامه هفتم توسعه مورد توجه قرار گیرد
پرویز اوسطی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» عنوان کرد: موضوع مکانیزاسیون در تمامی دنیا مطرح است. بدین ترتیب به منظوراقتصادی شدن تولیدات کشاورزی از مکانیزاسیون بهره گرفته میشود و ماشین آلات کشاورزی برای کشاورز فراهم میگردد. ضریب مکانیزاسیون امری است که میبایست هرروزه افزایش پیدا کند. متأسفانه در حوزه مکانیزاسیون برخی محصولات بسیار عقب ماندهایم و شرایط نا بسامانی نیز به این واسطه رقم خورده است.
وی افزود: بهبود مکانیزاسیون نیازمند فعالیت علمی و کارشناسی در سطح داخلی میباشد. چنانچه ضرورت احساس شود، باید ماشین آلات خارجی را وارد کنیم. در حوزه تولید تراکتور نیز با مشکل جدی رو به روهستیم و تنها کارخانه تولید؛ تراکتورسازی ایران نیز همواره در حال اعمال افزایش قیمت میباشد. افزایش قیمت ماشین آلات کشاورزی از جمله تراکتور موجب عدم قدرت خرید کشاورز، عدم تهیه ماشین مورد نیاز و در نتیجه مشکل در روند تولیدی وی میشود.
اوسطی تصریح کرد: افزایش قیمت تراکتور ناهمگون است و از تناسب با درآمد کشاورز برخوردار نیست. افزون براین ناوگان ماشین آلات کشاورزی کشور فرسوده شده است. ناوگانهای بسیاری را دارا هستیم که عمری بیش از ۱۳ سال دارند. به طورحتم چنین محصولاتی میبایست در اسرع وقت جایگزین شوند.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: شایان ذکر است تا بگوییم که کمباینهای موجود نیز فرسوده شدهاند و کارخانه کمباین سازی اقدام جدی را در دستورکار قرار نداده است. متأسفانه در حوزه ماشین آلات از روند کیفیتی که در سطح دنیا شکلگرفته، عقبماندهایم. اگر ساخت ماشین آلات در ترکیه رامورد بررسی قرار دهیم، خواهیم دید که نمونه تولیدیشان قابل رقابت با محصولات برتر دنیا میباشد.
او متذکر شد: درحوزه کمیت پاسخگوی نیازهای داخل نیستیم. همچنین در حوزه ادوات دنباله بند از شرایط خوبی برخوردار نیستیم و به لحاظ سخت افزاری و نرم افزاری شاهد کاهش کیفیت موردنظر کشاورز میباشیم. این درحالی است که قیمتها بسیار افزایشی شده و موجب تلاطم بازار گشته است.
وی یادآور شد: نظام قیمتگذاری در حوزه ادوات دنباله بند بخش کشاورزی وجود ندارد.
این خود سرآغازمشکلات بسیاری است. مکانیزاسیون و ماشین آلات کشاورزی احوال خوبی ندارند و این تنها حرف عنوان شده از سوی بنده نمیباشد بلکه کلیه فعالان و آگاهان این عرصه آگاه به این شرایط میباشند و برنامهریزی درست را مطالبه میکنند. امیدواریم در برنامه هفتم توسعه نسبت به این موضوع چاره جویی شود و اقدام مناسب در دستورکار قرار بگیرد.
اوسطی گفت: نیازمند برنامه، راهبرد و تأمین منابع مالی میباشیم تا مشکلات حوزه کشاورزی به ویژه در بخش ماشین آلات مرتفع شوند. انحصاری شدن یکی از مشکلات جدی حال حاضر است. بهجای آنکه ۴ واحد تولیدی در کشورفعال باشد، تنها یک واحد درحال تولید است. بیشک گسترش واحدهای تولیدی امری حائز اهمیت میباشد چراکه فضای رقابتی ایجاد خواهد کرد. یکی ازحوزههایانحصاری کشور، تولید تراکتور میباشد. متأسفانه تولید تراکتور تنها از سوی یک کارخانه صورت میگیرد و این امرموجب افزایش قیمت شده است. در حوزه کمباین و سایر ادوات نیز با کارخانههای معدود مواجه هستیم که به سبب عدم رقابتپذیری، افزایش قیمت دارند. ضرورت دارد تا در بخش کشاورزی واحدهای صنعتی مادر شکل بگیرد تا تولیدات رقابتی شود.
وی در پایان این گفتوگو بیان داشت: افراد بسیاری هستند که سالها در صف تهیه و خرید تراکتور و کمباین قرار گرفتهاند. بیشک باید نیاز کشاورزان را برطرف ساخت. اگر قادر به رفع نیاز کشاورزان در بخش داخلی کشور هستیم، ماشین آلات موردنیاز را در اختیارشان قرار بدهیم و اگر قادر به رفع نیاز بر اساس توان داخلی نمیباشیم، آزادسازی واردات را در بازه حداقل مقطعی به رسمیت بشناسیم.
پیشتر مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران در گفت و گویی تلویزیونی با بیان اینکه قیمتهای فعلی گندم و برخی از محصولات اساسی کشاورزی که سال گذشته تعیین شده اند، پاسخگوی هزینههای تولید نیست، خواهان تجدید نظر در نرخها شده بود و افزایش قیمت تراکتور را عامل افزایش هزینههایتولید و قیمت تمام شده محصولات کشاورزی خوانده بود. ایمانی در این باره عنوان داشت: علاوه بر مواردی مانند تورم، قیمت ارز، بذر و کود، دستمزدها و کرایه حمل و نقل، میبینیم که دراردیبهشت ماه سال جاری قیمت تراکتور ۱۱۰ میلیون تومان افزایش یافته که هزینههای کشاورزان را به شدت بالا میبرد.
پرویز اوسطی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.