تولید دستوری به نفع دلالان است
امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» اظهارکرد: اصل افزایش قیمت در بازار آزاد (بازار سیاهی که مورد معامله قرار میگیرد) کاهش ارزش ریال و افزایش قیمت ارزهای خارجی از جمله دلار و یورو میباشد.
وی افزود: عنوان میشود که حدود ۲۵ درصد تولید خودرو افزایش یافته است. حال پرسش این است که با وجود چنین اتفاقی چرا قیمت خودرو بالا رفته است؟ پاسخ این است که بخشی از این آمارها عدد سازی است و حقیقی نمیباشد.
کاکایی تصریح کرد: باید واکاوی کرد که در صنعت خودرو چه اتفاقی افتاده و به چه سبب ۲۵ درصد تولید افزایش یافته است. این درحالی است که واردات قطعات خودرو افزایش پیدا کرده و انضباط گذشته، برهم خورده است. متأسفانه ارزبری صنعت خودرو بالا رفته و هزینه تمامشده نیز بیشتر شد. به موجب چنین اتفافاتی تقاضا برای ارز نیز افزایش پیدا کرده است.
کارشناس صنعت خودرو همچنین خاطرنشان کرد: سیاستهای بهکارگرفته شده به ویژه از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت بازار را برهم زد و به نوعی موجب افزایش تنشها شد. تا آذر ماه سال ۱۴۰۱ تلاش میشد از مسیر گفتار درمانی بازار خودرو درمان شود و مردم نیز صبر کردند. متأسفانه از آذر ماه سال گذشته توأم با افزایش ناگهانی قیمت دلار، قیمت خودرو نیز دچار افزایش شد. همزمان با افزایش نرخ دلار و خودرو اتفاقایی در صنعت خودرو رخ داد که تنشها را بیش از پیش کرد. او متذکر شد: چرا قیمتها افزایش پیدا کرده و ارزش ریال دچار کاهش شده است؟ این پرسشی متداول و قابل تأمل است. میدانیم که بانک مرکزی مسئول اصلی است و سیاستهای شکست خورده در این زمینه دارد. شکست این سیاستها موجب تورم در تمامی زمینههای اقتصادی کشور از جمله بازار خودرو شد.
تولید دستوری، بلای جان مردم و زینت دلالان
وی یادآور شد: دولت با سیاست قیمتگذاری دستوری و همچنین اعمال سایر سیاستها به صنعت خودرو ضربه زد و جای آنکه صنعت خودرو را در مسیر رقابتپذیری قرار دهد در فضای انحصاری قرار داد. متأسفانه این فضای انحصاری که در دست دولت است، بهره وری صنعت خودرو را به شدت کاهش داده، موجب افت سرمایهگذاری و افزایش زیاندهی شده است.
کاکایی گفت: تولید دستوری افزایش پیدا کرده است. نتیجه افزایش تولید دستوری، کاهش ارزش آفرینی است. به طورمثال بورس با ارزش آفرینی سرمایهگذاران را جذب میکند. مادامی که بازار بورس ارزش آفرین و سودآور شود، افراد ترغیب خواهند شد. هنگامی که یک صنعت سودآور نباشد، خروج پول اتفاق خواهد افتاد. حال پرسش این است که پول به هنگام فرار از یک بازار کجا خواهد رفت؟ به طورحتم خروج پول از یک بازار موجب هدایت نقدینگی به بازاری دیگر میشود. به عنوان مثال چنانچه دریک مقطع بازار بورس شرایطخوبی داشته باشد، خروج پول در همان حوالی اتفاق خواهد افتاد و گردش خواهد افتاد. اگر فضای بورس به طورکل نابسامان شود، نقدینگی به سوی سایر بازارها از جمله بازارهای دلالی هدایت خواهد شد. اکنون بزرگترین مشکل گردش پول در بازارهای دلالی است که مانع از هدایت نقدینگی به بخشهای مولد میشود.
او اظهارکرد: امروز با بازار دلالی و آزادی رو به رو هستیم که به هیچ عنوان تحت کنترل دولت نیست و نخواهد بود. مهمترین دلیل این امر خروج دولت از فضاهای شکلگرفته حال حاضر است. دولت عنوان میکند که نرخ فعلی دلار را قبول ندارد اما زندگی مردم با دلار ۵۵ هزار تومانی میچرخد.
کارشناس صنعت خودرو همچنین اظهارکرد: امروز صنایع به بی ارزی دچار شدهاند و احوالی نا بسامان دارند. متأسفانه دولت به طورخاص در پایان سال ۱۴۰۱ تمامی اقتصاد صنعت خودرو را دست گرفت و با در دست گرفتن فروش و قیمت گذاری کلیه خودروسازان از جمله خودروسازان خصوصی کورسوی امید برای رقابتی شدن را خاموش کرد. نتیجه قیمتگذاری آنهم زیر قیمت حقیقی چیزی جز رانت نیست و تنها مردم را جذب به خرید و دلالی خواهد کرد.
او همچنین خاطرنشان کرد: هرکجا که قیمت غیرواقعی اعمال شود؛ صنعت ضربه خواهد خورد و انگیزه رقابت از دست خواهد رفت. همچنین از کیفیت کاسته خواهد شد و میزان تولید نیز کاهش پیدا خواهد کرد. مجموع این عوامل موجب محدودیت عرضه خواهد شد. وی میافزاید: پیش فروش خودرو، خودروساز را ناچار به عرضه میکند. پیشتر این اتفاق برای دو گروه خودروسازی بزرگ کشور اتفاق افتاده بود و حال پیشبینی میگردد که خودروسازان خصوصی نیز دچار چالش شوند. پیشفروش خودرو، خودروسازان را با چالش تولید و عرضه در موعد مقرر شده رو به رو خواهد کرد. کاکایی بیان کرد که صنعت خودرو اوضاع خوبی ندارد و سیاستهای اعمال شده نیز سمت و سوی راهگشایی ندارد.
وی در پاسخ اینکه راهکار بهبود صنعت خودرو چیست، گفت: راهکار بهبود و ساماندهی صنعت خودرو دشوار نیست. امروز راهکار بازگشت به اصول است. ۵ الی ۶ سیاست همچون سیاست اقتصاد مقاومتی، سیاست حمایت از تولید داخلی و کار ملی، سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، سیاستهای تشویق سرمایهگذاری، سیاست حمایت از سرمایهایرانی و سیاستهای کلی بخش حمل و نقل و صنعت را دارا هستیم که اگر مورد مطالعه قرار گیرند، به صورت شفاف و روشن راهکارهای ساماندهی صنعت خودرو تبیین خواهد کرد. هنگامی که برخلاف این سیاستها رفتار شود، نتیجه معکوس اعمال خواهد شد. در سال ۱۴۰۰ شخص رئیس جمهور بر خودروسازی خصوصی تأکید کرده بود و حال بهجای آنکه سهام دو گروه بزرگ خودروسازی کشور را واگذار کنند، بخش خصوصی را نیز تحت کنترل گرفتهاند. شورای رقابت نیز در دستورالعمل خود واردکنندگان را تحت کنترل مستقیم قیمت گذاری شورای رقابت قرارداده است. چنین رویکردی بسیار خطرآفرین است و بازار خودرو را هیچگاه رقابتی نخواهد کرد.
او اظهارکرد: متأسفانه بازار خودرو، دستوری است و درآن تنها دلالان سود میبرند. حضور دلالان خطرناک است و دراین راستا به خصوصی سازی نیاز داریم. ضرورت دارد تا خصوصی سازی انجام شود و خودروسازان در فضای رقابتی قرار بگیرند. همچنین واردات خودروهای نو با ضوابط روشن حائز اهمیت است و میبایست در دستورکار قرار بگیرد. نبود ارز در این فضا خود مؤلفهای جداست و در ارتباط با بازار خودرو نیست و تنها به واردات خودرو مربوط میشود. بازار خودرو باید آزاد و رقابتی شود. با آزاد شدن قیمتها، قیمت خودرو شاید کاهش پیدا نکند اما دست دلالان کوتاه خواهد شد چراکه دیگر سودی برایشان نخواهد بود و تنها خودروسازان سود میبرند. نفع سود بری خودروسازان این است که سیستمی بزرگ هستند، کلیه حساب و کتابهایشان مبرهن است و میتوان از آنها مالیات اخذ کرد.
ضرورت تنظیمگری کلان
کاکایی در پایان این گفتوگو بیان کرد: تنظیمگری کلان یک ضرورت است. نباید توان صنعت خودرو را سلب کنیم و به واردات فکر کنیم. اگر قرار است تنها به درآمد نفت و پتروشیمی تکیه کنیم، به کشور نفتی تبدیل خواهیم شد و این برخلاف سیاستهای کلی نظام است. دانشگاهها به چه سبب افراد تربیت میکنند؟ چطور قرار است اشتغالزایی شود؟ نمیشود تنها به واردات پرداخت و گمان کرد اوضاع خوب است. فرزندان این کشور باید انگیزه داشته باشند. امروز اگرصنعت خودرو مولد نیست به سبب دخالتهای دولتی است. متأسفانه انگیزه لازم سلب شده، موانع افزایش پیدا کرده و مولد بودن از بین رفته است. امروز تنظیمگری و خصوصی سازی مهمترین راهکار است. تا مادامی که شبه دولتیها وجود دارند، هیچ اتفاق مثبتی در صنعت خودرو رخ نخواهد داد. با حرف نمیتوان صنعت خودرو را بهبود بخشید. باید سرمایهگذاری کرد؛ چنانچه این سرمایهگذاری صرف واردات شود، تنها مصرف کننده خواهیم بود. بنابراین ضرورت دارد تا سرمایهگذاری اولیه صورت بگیرد تا طی سالیان آینده از آن استفاده شود. ضرورت دارد تا به بخش خصوصی فضا داده شود و دولت نیز با بحثهایی همچون مالیات و بیمه فضا را کنترل کند.
پژو پارس معمولی ۵۴۸ میلیون تومان کوییک دنده ای ساده ۳۵۲ میلیون تومان
پژو ۲۰۶ تیپ ۲ ۵۳۵ میلیون تومان تیبا ۲ (توقف تولید) ۳۵۰ میلیون تومان
پژو ۲۰۶ اتوماتیک ۹۶۰ میلیون تومان ساینا (توقف تولید) ۳۴۹ میلیون تومان
امیرحسن کاکایی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.