عدم پیشبینی بزرگترین ریسک بازار سرمایه است
گروه سیاسی
مهدی سوری، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» بیان کرد: در یک اقتصاد نرمال ،تولیدکننده میتواند از اختلاف ارزش پول ایجادشده در راستای رقبای خارجی خود استفاده کند تا در بازار داخلی موفقتر باشد و امکان صادرات نیز برایشان فراهم باشد. با افزایش رشد اقتصادی و ارز واردشده به کشور، تولیدکننده میتوانست از کاهش بیرویه ارزش پول ملی جلوگیری کند. متأسفانه در کشور ایران، نگاه به اقتصاد شکلی متفاوت دارد و این موضوع مختص دولت حال حاضر و ادوار گذشته نیست. نگاه دستوری به اقتصاد و تصوراینکه میتوان باقیمتگذاری دستوری مانع از رشد قیمت شد، همواره وجود داشته است. شایانذکر است بگوییم که در هیچ تجربه موفقی در دنیا، قیمتگذاری دستوری وجود نداشته و تورم را نیز کنترل نکرده است. قیمتگذاری دستوری تنها به تولیدکننده آسیب خواهد رساند و صرفه تولید در کشور را کاهش خواهد داد. وی افزود: اگر حال تولید خوب باشد، حال بازار سرمایه نیز خوب خواهد بود. بنابراین اگر شاهد تصمیمگیریهای لحظهای نبودیم، احوال تولید و بازار سرمایه کشور بهتر بود. برخی سیاستگذاریها مانع استفاده از ظرفیتهای موجود میشوند؛ نکته نخست این است که تورم پر نوسان کشور، مشکل مضاعف است چراکه پیشبینی پذیری آینده تولید و مشاغل را دشوار میکند. بر این اساس یک فعال اقتصادی که درصدد راهاندازی یک فعالیت اقتصادی است، نیاز بهپیش بینی وضعیت چند سال آینده دارد. هنگامیکه فعال اقتصادی قادر بهپیشبینی نباشد، دچار مشکل و سردرگمی خواهد شد. سوری گفت: چاپ پول، عامل بروز تورم در کلیت اقتصاد است. نکته دوم این است که به ازای کاهش ارزش پول ملی و افزایش نرخ دلار، فشار بر خانوارها بیشتر میگردد و تأثیر بر هزینه خانوارها و شرکتها نیز اعمال میشود. پیشازاین اگر یک ریال کسب میشد، ارزش متفاوتتری از یک ریال حاضر داشت هرچند که نمیتوان نرخ دلار را در یک محدوده ثابت نگه داشت و این امر با اصول اقتصاد مغایرت دارد.
کارشناس بازار سرمایه همچنین خاطرنشان کرد: تولیدکننده داخل بهواسطه تحریمها ناچار به کاهش قیمت نسبت به تولیدکنندگان خارجی است. براین اساس تولیدکننده داخل همواره ناچار به اعمال تخفیف است و فضایی برای رقابت ندارد و هنگامیکه درصدد توسعه باشد، بهواسطه تحریم قادر نخواهد بود و دچار مشکلات متعدد خواهد شد.
وی متذکر شد: تمام ریسکهایی که به اقتصاد وارد میشود، تولیدکننده را تحتالشعاع قرار خواهد داد و به سفره خانوارآسیب خواهد زد. مجموع این عوامل سرمایهگذار و فعال بورسی را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد.
او یادآور شد: باوجودآنکه عرضه خودرو با سیستم قدیمی گذشته و قرعهکشی فاقد استدلال بوده و است اما شورای رقابت بیآنکه پاسخگو باشد، طی نامه خواستار سیستم گذشته و قیمتگذاری دستوری میشود. این امر اگر پول را از جیب مصرفکننده خارج میکرد اما هیچگاه موجب نفع مصرفکننده نمیشد و سود دلالی را رقم میزد.
سوری بابیان اینکه عدم پیشبینی، بزرگترین ریسک بازار سرمایه است، در پایان گفت: باید با انحصار مقابله کنیم و خودروساز را به سمت تولید خوب هدایت کنیم، مرز کشور را به روی واردات بازکنیم تا مردم بتوانند خودروی خوب سوار شوند. فراموش نکنیم که مردم نباید خودرو پنج برابر قیمت حقیقی آن تهیه کنند و بابت آن پول بپردازند. حفظ بازار انحصاری و قیمتگذاری، دلالپروری را رقم خواهد زد. در بازار خودرو و سامانههای یکپارچه تولید، توزیع رانت و دلالی بسیار است و این خود عامل بروز فساد اقتصادی است. چنین روندهایی بیاعتمادی در بازار سرمایه را نیز رقم خواهد زد. بازار سرمایه میتواند رشد خوبی را تجربه کند اما تصمیمات آنی و ناگهانی موجب ضربه به بورس و آسیب به تولید است.
مهدی سوری
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.