بنبستهای دائمی در تلآویو
فخرالدین اسدی
این روزها، تحلیلهای زیادی در خصوص شرایط جاری در اراضی اشغالی و آخرین وضعیت کابینه ائتلافی و جنجالی نتانیاهو شنیده میشود. پس از برکناری اجباری «آریه درعی»رهبر حزب افراطی شاس ( از احزاب متحد نتانیاهو) از کابینه به دلیل مجرمیت و فساد قبلی وی به دستور مقامات قضائی رژیم صهیونیستی ، نتانیاهو از یکسو نسبت به خروج حزب شاس از کابینه شدیدا نگران است و از سوی دیگر، تلاشهای وی برای بازگرداندن درعی به کابینه یا جلب رضایت وی برای باقی ماندن در ائتلاف حاکم بر تلآویو شاید به نتیجه نرسد.در کنار این موضوع برگزاری دادگاه همسر نتانیاهو( سارا نتانیاهو) به اتهام دخالت در امور کابینه و افشای تسلط وی بر تصمیمات نتانیاهو و وزرای وی، بحران دیگری را برای نخستوزیر رژیم اشغالگر قدس رقمزده است. اگر این بحرانها را با تظاهرات گسترده مخالفان نتانیاهو در تلآویو و حیفا در حمایت از فروپاشی کابینه ائتلافی وی تجمیع کنیم به موقعیت بحرانی نخستوزیر رژیم صهیونیستی بیشازپیش پی خواهیم برد.
بحرانهای پایدار در تلآویو
بقای کابینه نتانیاهو یا خروج آن از معادلات قدرت هر دو برای تلآویو و موجودیت رژیم اشغالگر قدس هزینهساز است. بحرانهای داخلی ایجادشده در اراضی اشغالی، با خروج نتانیاهو از قدرت نیز به پایان نمیرسد و طی ماههای آتی به نقطه اوج خود خواهد رسید. تشکیل کابینه ائتلافی جنجالی رژیم صهیونیستی از همین هفتههای ابتدایی، مولد تنشهای عمیقی در اراضی اشغالی بوده است.تظاهرات بیسابقه صدهزارنفری در تلآویو علیه تصمیم کابینه ائتلافی مبنی بر سلب اختیارات قضائی گسترده از دادستانی کل رژیم صهیونیستی در پرونده رشوهخواری نتانیاهو و دیگر پروندههای مشابه ، نقطه آشکارساز بحران تمامعیاری است که تلآویو طی ماههای آتی با آن درگیر میباشد. برخی تحلیلگران معتقدند اختلافات داخلی در اراضی اشغالی میان دو جریان محافظه کار-صهیونیست و لیبرال-صهیونیست میتواند منتج به لشگرکشیهای خیابانی گسترده و حتی وقوع حوادثی مانند ترور و منازعات مسلحانه شود. فراموش نکنیم که ترور اسحاق رابین نخستوزیر اسبق رژیم اشغالگر قدس در سال ۱۹۹۶،محصول همین منازعات داخلی بود. اکنون شرایط نسبت به آن زمان بهمراتب پیچیدهتر است.
منازعات چندلایه در اراضی اشغالی
آنچه اکنون در اراضی اشغالی مشاهده میشود، نخستین لایه منازعه در این رژیم اشغالگر است:منازعه لیبرالها و محافظهکاران صهیونیست. در یکسوی این منازعه افرادی مانند یائیر لاپید و بنی گانتز قرار دارند و در سوی دیگر آن، نتانیاهو و بن گویر درصدد حفظ قدرت در کنست و کابینه نامشروع رژیم صهیونیستی هستند. بدیهی است که نتیجه این طنابکشی، هر چه باشد بر روی معادلات منطقهای ( به ضرر تلآویو) تأثیرگذار خواهد بود.طرح کابینه رژیم صهیونیستی برای تغییر در سیستم قضائی با انتقادهای شدیدی روبهرو است. به گفته رئیس دیوان عالی اسرائیل میگوید، اجرای این طرح ضربه مهلکی به معادلات امنیتی و حقوقی این رژیم جعلی وارد میکند.افزون بر اعتراضهای خیابانی و تظاهرات گسترده که تلآویو و حیفا در روزهای اخیر شاهد آن بوده است، بسیاری از حقوقدانان، وکیلان و قاضیان این کشور ضمن ابراز ناخشنودی از این تغییرات، نسبت به پیامدهای خطرناک و زیانبار آن هشدار دادهاند.تغییرات موردنظر کابینه نتانیاهو به محدود کردن اختیارات کنونی دیوان عالی رژیم اشغالگر قدس منجر خواهد شد و این نهاد ازآنپس قادر نخواهد بود جلوی اجرای هیچ تصمیمی را بگیرد.اگر «اصلاح»نظام حقوقی رژیم صهیونیستی مطابق نظر کابینه صورت بگیرد نمایندگان کنست میتوانند بارأی اکثریت نسبی هر حکم دیوان عالی علیه مصوبات خود را رد کنند.رئیس دیوان عالی رژیم صهیونیستی این تغییرات را نقض رسمی قواعد حقوقی و محروم کردن دستگاه قضائی از ابزار لازم برای نظارت بر کابینه دانسته است. درهرحال، نتانیاهو در زمان تشکیل کابینه، با سران همه احزاب دست راستی در خصوص همراهی با این تغییرات قضائی لابیگریهای گستردهای را صورت داده است. در برهه کنونی، بازگرداندن آریه درعی به کابینه به رژیم صهیونیستی،تنها در گروی تصویب طرح کابینه نتانیاهو علیه دیوان عالی رژیم اشغالگر قدس میباشد .
در غیر این صورت، خروج درعی از کابینه قطعی خواهد بود و در این صورت، حزب شاس با ۱۱ نماینده در کنست، از ائتلاف نتانیاهو خارج میشودو کابینه نتانیاهو قطعا سقوط خواهد کرد و برای ششمین بار طی سه سال اخیر شاهد برگزاری انتخابات غیرقانونی و زودهنگام در اراضی اشغالی میباشیم!
لایههای بعدی منازعه در اراضی اشغالی
توجه به لایههای بعدی منازعه نیز در این برهه ، ضروری میباشد. بر این اساس لایه دوم منازعه مربوط به منازعات رژیم اشغالگر قدس باهم پیمانان فرا منطقهای و منطقهای خود خواهد بود. مخالفت کابینه نتانیاهو با طرح دو دولتی از یکسو و حمایت آن از گسترش شهرکسازیها، حتی میتواند منتج به نابودی صلح اعراب و اسرائیل شود. اگرچه نتانیاهو در شکلدهی این روند نقش پررنگی ایفا کرده است، اما اکنون استمرار حیات کابینه چندتکه آن درگروی تن دادن به خواستههای بن گویر« رهبر جریان صهیونیسم مذهبی» و همراهان وی میباشد. اما سومین و مهمترین لایه منازعات جدید علیه رژیم صهیونیستی، اهمیتی بهمراتب فراتر از دولایه دیگر دارد.این لایه،همان نقطهای است که گروههای مقاومت درمنطقه و دشمنان فرامنطقهای اسرائیل، فارغ ازآنچه در دولایه دیگر رخ میدهد، بر روی هدف مقدس خود مبنی بر مواجهه تمامعیار با این رژیم اشغالگر و آزادسازی قدس شریف متمرکزشدهاند. در منظومه گفتمانی و عملیاتی مقاومت ، مؤلفههای گوناگونی وجود دارد که درهم افزایی مطلق با یکدیگر عمل میکنند. فراموش نکنیم که در سال ۲۰۲۱ میلادی، نتانیاهو آخرین تلاشهای خود را برای تبدیل جنگ غزه به نبردی تعیینکننده صورت داد ،اما مانور هزاران موشک حماس در آسمانهای تلآویو وحیفا نشان داد که مقاومت قادر است عمق استراتژیک اراضی اشغالی را هدف قرار دهد.در چنین شرایطی صهیونیستها هم درعرصه بازدارندگی و هم در عرصه اقدام، ضعیفتر از هر زمان دیگری به نظر میرسند. صهیونیستها در هر سه لایه آسیبپذیر هستند، اما اصلیترین ضربه در آنها از سوی لایه سوم واصلی (گروههای مقاومت ) وارد خواهد شد.در این معادله، اساسا تفاوتی میان اسامی و افراد ( مانند نتانیاهو، لاپید و گانتز) وجود نداشته و نخواهد داشت.
رژیم صهیونستی , فخرالدین اسدی , نتانیاهو
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.