بازی مرگ و زندگی برای اردوغان
گروه بین الملل
سخنان رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، درباره این که انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۳ برای او «آخرین» مرتبه به عنوان نامزد خواهد بود، باعث حدس و گمانهایی در رسانههای ترکیه درباره معنی حرفهایش شده است. براساس گزارش BBC، اردوغان دهم دسامبر در استان شمالی سامسون ترکیه گفت: «در سال ۲۰۲۳ با قدرتی که از حمایت ملت برای آخرین بار میگیریم، روند تحقق «قرن ترکیه» را آغاز خواهیم کرد.سپس این پرچم مقدس را به جوانانمان تحویل خواهیم داد.»
انتخابات پرماجرا
ترکیه در ژوئن ۲۰۲۳ انتخابات پارلمانی و ریاستجمهوری برگزار میکند. رجب طیب اردوغان از زمان انتخاب مستقیم با رأی مردم در سال ۲۰۱۴ پیوسته رئیسجمهور ترکیه بوده است. او قبل از آن به انتخاب حزب در قدرت عدالت و توسعه نخستوزیر کشور بود. کبری پار، تحلیلگر وبسایت خبری پرخواننده خبرترک ۱۲ دسامبر در تحلیلش نوشت که اردوغان با اعلام «آخرین» نامزدی خود در انتخابات میتواند از لحاظ احساسی رأیدهندگانی را که هنوز تصمیمنگرفتهاند، تحت تأثیر قرار دهد. او نوشت «حتی ممکن است کسانی که از اردوغان عصبانی یا بلاتکلیف هستند، در آخرین ابراز وفاداری به او رأی دهند». کبری پار اضافه کرد: شبح «آخرین انتخابات اردوغان» در حال حاضر یکی از «عوامل اصلی» است که میتواند بر جریان انتخابات ۲۰۲۳ اثر بگذارد.
رویکرد خوشبینانه نسبت به مواضع اردوغان !
برهانالدین دوران، نویسنده روزنامه صباح که حامی دولت است، در ۱۳ دسامبر بر اهمیت زمان اظهارات اردوغان تأکید کرد. او نوشت كه در میان تردیدهای گسترده جهانی، اظهارات اردوغان مورد پسند رأیدهندگانی است که او را یک رهبر «با تجربه»
و اطمینانبخش میبینند. برهانالدین دوران گفت: «[در نتیجه این اظهارات] افرادی که به حکمرانی اردوغان عادت کردهاند، حتی کسانی که از او خسته شدهاند، این واقعیت را دوباره ارزیابی خواهند کرد که ترکیه را رهبری اداره میکند که در سیاست بینالملل تجربهای عمیق دارد.»
او همچنین اشاره کرد که اردوغان به دنبال مقابله با «خطر بیثباتی» است که ائتلاف۶ حزب مخالف تحمیل میکند. این تحلیلگر حریت همچنین گفت که اردوغان در میان رأیدهندگان ترکیهای «محبوبتر» از حزب عدالت و توسعه است و به گفته او حتی منتقدان محافظهکار تمایل دارند به او رأی بدهند.
بدبینی مخالفان دولت ترکیه!
به دلیل سقوط ارزش لیره، افزایش شدید تورم و افزایش قیمت کالاهای اصلی و انرژی محبوبیت حزب حاکم عدالت و توسعه کاهش یافته است.در این میان منتقدان و مخالفان درباره نیت اردوغان ابراز بدبینی کردهاند. یکی از کاربران در وبسایت اکسی سوزلوک که بزرگترین شبکه اجتماعی ترکیه است، نوشت: «این یا اعلام بازنشستگی است یا اطلاعیه درباره اینکه بعد از سال ۲۰۲۳ دیگر هیچ انتخاباتی برگزار نخواهد شد. امیدوارم دومی نباشد!»
کاربری دیگر گفت: «این هم استراتژی دیگری برای القای حس قربانی شدن و جلب نظر رأیدهندهها است… او پنج سال دیگر دوباره میآید و درخواست رأی میکند.»
مصطفی بالبی، تحلیلگر روزنامه سکولار جمهوریت از منتقدان دولت در نظری مشابه ادعا کرد که هدف از اظهارات اردوغان «هموار کردن راه مظلومنمایی است.»
او همچنین استدلال کرد که از لحاظ قانونی و بر اساس قانون اساسی ۱۹۸۲ اردوغان نمیتواند بار دیگر برای ریاستجمهوری نامزد شود. به گفته او بر اساس قانون ترکیه ریاستجمهوری یک فرد نمیتواند بیش از دو دوره پیوسته باشد. در همین حال مصطفی علیماوغلو یکی از کاربران توییتر ویدئویی را از اظهارات اردوغان به اشتراک گذاشت که در آن از سال ۲۰۰۹ به بعد بارها گفته «برای بار آخر» در انتخابات شرکت میکند.
اردوغان و پروندههای ناتمام
تقابل میان اتحادیه اروپا و آنکارا پس از وقوع کودتا در ترکیه به نقطه اوج خود رسیده است. از سوی دیگر، ابهام در توافق مشترک ترکیه و اروپای واحد بر سر بحران پناهجویان سبب شده است تا امروز کمتر کسی از وجود روابط حسنه میان طرفین سخنی به میان آورد. پس از وقوع کودتا در ترکیه، مقامات آنکارا صراحتا از اتحادیه اروپایی بابت رویکردشان نسبت به کودتای نافرجام اخیر انتقاد کردند. از سوی دیگر، شرایط داخلی ترکیه پس از کودتا بر هم ریخته به نظر می رسد. دستگیری و اخراج دهها هزار نفر از شهروندان ترکیهای پس از وقوع کوتا ، خود می تواند به نیرو محرکه ای برای کودتایی دیگر تبدیل شود. این موضوعی است که تحلیلگران مسائل امنیتی ترکیه حول آن به اردوغان هشدار داده اند. با این حال به نظر می رسد دولت اردوغان در ادامه دستگیری ها و تعلیق ها مصمم است. احزاب مخالف اردوغان، در عین اینکه مخالف کودتا در این کشور محسوب می شوند، اما معتقدند در شرایط حساس فعلی نباید به بهانه کودتا به تسویه حسابهای سیاسی و حزبی دست زد.
تنظیم مناسبات داخلی، منطقهای و بین المللی ترکیه موضوعی است که اردوغان با آن دست و پنجه نرم می کند. تغییر سیاستهای آنکارا در قبال سوریه، تغییر رویکرد اردوغان در قبال کشورهای عربی مخصوصا عربستان سعودی( به عنوان یکی از حامیان منطقهای کودتا) و همچنین تجدید نظر ترکیه در مناسبات آنکارا-واشنگتن و آنکارا –اروپا از جمله مواردی بود که اردوغان باید در کنار اصلاح معادلات سیاست داخلی در ترکیه بر روی آنها تمرکزی ویژه داشت اما اردوغان بازی را درمنطقه ونظام بین الملل باخت! یکی از اصلی ترین
شکستهای اردوغان،به حمایت وی از تروریسم تکفیری درسوریه و عراق بازمی گشت. از سال ۲۰۱۱میلادی تا کنون، اردوغان به یکی از لنگرگاههای گروههای مخالف حکومت سوریه و تروریستهای تکفیری تبدیل شده است.
نظرسنجی های هشدار دهنده
در این میان ،نظرسنجی های هشدار دهنده ای علیه اردوغان و حزب عدالت و توسعه وجود دارد که جملگی زنگ خطر را برای وی به صدا درآورده است.بانک مرکزی ترکیه تحت فشار اردوغان و به رغم نرخ بالای تورم، از ماه سپتامبر تا کنون نرخ بهره را ۵۰۰ واحد کاهش داد. این امر به بحرانی ارزی منتهی شد که در نتیجه آن ارزش لیر در برابر دلار در ماه گذشته به ۱۸٫۴ رسید،یعنی پایین ترين سطح تاریخ لیر.میزان تورم به ۳۶ درصد رسید که آن هم بالاترین نرخ ۱۹ سال گذشته بود و به ویژه به قشر کارگر و طبقه متوسط رو به پایین، که بدنه اصلی رأی دهندگان به حزب اسلام گرای AKP را تشکیل می دهند، آسیب جدی وارد کرد.
حکومت تدابیر مالی سختگیرانه ای اتخاذ کرد تا به این بحران ارزی پایان دهد، با وجود این لیر همچنان ۴۶ درصد ضعیف تر از سال گذشته است و اردوغان که می خواهد صادرات را افزایش دهد، علی رغم نارضایتی روزافزون مردم، حاضر نیست روند را تغییردهد.نظرسنجی های شرکت پژوهشی متروپل نشان می دهند میزان مقبولیت اردوغان، که ۱۹ سال است ترکیه را رهبری می کند و در اواسط سال ۲۰۲۳ یک انتخابات در پیش دارد، به کمترین میزان از سال ۲۰۱۵ رسیده است؛ یعنی ۳۸٫۶ درصد. بر اساس این نظرسنجی ها میزان محبوبیت اردوغان کمتر از محبویت سه رقیب احتمالی او در انتخابات ریاست جمهوری است.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.