گروسی متهم است نه طلبکار!
گروه بینالملل
همزمان با تشدید بازی فرامتنی آمریکا و تروئیکای اروپایی علیه مواضع برجامی منطقی ایران، شاهد انتشار گزارش هدفمند آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه کشورمان هستیم.آژانس بینالمللی انرژی اتمی اخیرا اعلام کرده است که بهدلیل عدم پاسخگویی تهران به موضوع مکانهای اعلامنشده هستهای، «در موقعیتی نیست که تضمین کند برنامه هستهای ایران کلا صلحآمیز است.»
رافائل گروسی، دبیرکل این نهاد وابسته به سازمان ملل در گزارشی پیش از نشست هفته آینده شورای حکام گفت که «بهطور فزایندهای نگران» است، زیرا «هیچ پیشرفتی در حلوفصل» پرونده پیدا شدن آثار اورانیوم غنیشده با منشأ انسانی درگذشته در مکانهای مختلف در ایران حاصل نشده است.گروسی از ایران خواست که «به تعهدات قانونی خود عمل کند» و هر چه زودتر با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند.
صورتمسئله چیست؟
در تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی مکانهای اعلامنشده، مهمترین موضوع محل اختلاف در احیای برجام اعلامشده است. تهران بارها خواستار بسته شدن پرونده تحقیقات این نهاد شده است تا زمینه برای احیای برجام ایجاد شود اما کشورهای اروپایی دخیل در توافق هستهای ایران به همراه ایالاتمتحده میگویند این موضوع ربطی به احیای برجام ندارد.آژانس همچنین از تصمیم ایران در ماه ژوئن گذشته مبنی بر حذف تعدادی از دوربینهای نظارتی برای راستی آزمایی ماهیت غیرنظامی برنامه هستهای ایران ابراز تأسف کرد، بدون آنکه به نقش مخرب و بازدارنده شورای حکام آژانس در این خصوص اشارهای کند. تصویب قطعنامه سیاسی و ضد ایرانی آژانس علیه ایران ( که تهران از قبل نسبت به آن هشدار داده بود)، منجر به واکنش صریح و قاطعانه ایران در برابر این سازمان سیاسی و غیرحقوقی شد.
نکته دیگری که در گزارش آژانس مدنظر قرارگرفته، مربوط به افزایش میزان اورانیوم غنیشده ذخیرهشده در کشورمان است. براین اساس طبق برآوردهای ارائهشده در یک سند دیگر، ایران در ماههای اخیر به انباشت اورانیوم غنیشده ادامه داده است که ۱۹ برابر حد مجاز در توافقنامه بینالمللی سال ۲۰۱۵ است.طبق این گزارش، تهران مجموع ذخایر اورانیوم خود را در ۲۱ اوت به ۳۹۴۰/۹ کیلوگرم (حدود چهار تن) افزایش داد که این رقم در ماه می ۳۸۰۹/۳ کیلوگرم بود. این در حالی است که در توافق ۲۰۱۵ این رقم ۲۰۲/۸ کیلوگرم تعیینشده بود.خبرگزاری فرانسه با استناد به گزارش سهماهه آژانس انرژی اتمی، گفت که طبق این گزارش ذخایر اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد ایران نسبت به آخرین گزارش فصلی آژانس ۱۲/۵ کیلوگرم افزایش داشته و به ۵۵/۶ کیلوگرم رسیده است.
آژانس متهم است نه طلبکار
واقعیت امر این است که برخلاف ژست گروسی و همراهانش، اقدامات ایران از جنس «واکنش در برابر کارشکنیهای آژانس» بوده است. از سوی دیگر، قطعا تا زمانی که جمهوری اسلامی ایران از مزایایی مانند رفع عملیاتی تحریمها و احیای یک توافق خوب و تضمین محور( توافق احیای برجام ) برخوردار نباشد، تعهدی نسبت به همکاری فراپادمانی با آژانس ندارد. درهمکاری پادمانی نیز حدودوثغور تعامل با آژانس مشخص است و تهران نیز در حال انجام آن است.اگرچه تشکیل مثلث « واشنگتن- آژانس – اتحادیه اروپا»در مذاکرات منتهی به انعقاد توافق برجام بیش از هر زمان دیگری عیان و آشکار گردید، اما بازتعریف این مثلث در مرحله کنونی( برگزاری مذاکرات احیای توافق هستهای ) نیز موردتوجه هر سه بازیگر ضد ایرانی قرارگرفته است.اکنون، در یک مقطع زمانی، آژانس ، آمریکا و اروپا در حال هدایت یک نقشه مشترک علیه جمهوری اسلامی ایران هستند. به عبارت بهتر، با پازلی مواجه هستیم که هر یک از این سه بازیگر، در حال چینش یکی از قطعات آن بوده و قصد دارند یک تصویر نهایی را در مواجهه با «ایران قدرتمند» طراحی کنند. نباید فراموش کرد که طی ادوار مذاکرات صورت گرفته اخیر در وین، رافائل گروسی نهتنها کمترین اقدامی در راستای صیانت از حقوق هستهای کشورمان صورت نداد ، بلکه خواستار پذیرش یکجانبه تعهدات گسترده و فراپروتکلی از سوی ایران شده است. اکنون، بار دیگر واشنگتن و تروئیکای اروپایی از گروسی خواستهاند تا به جزئی از بازی غرب در تقابل با تهران تبدیل شود و گروسی نیز این مسئولیت را پذیرفته است. فراموش نکنیم که افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده در ایران، افزایش درصد غنیسازی به ۲۰ و ۶۰ درصد و موارد دیگر،جملگی بهصورت آشکار و بااطلاعرسانی کامل به آژانس صورت گرفته و این سازمان بینالمللی، نمیتواند در این خصوص ادعای عدم شفافیت کند .
خط قرمزی که از بین نمیرود
با توجه به سوءسابقه آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مختومه شدن پروندههای ادعایی آژانس علیه ایران قبل از اجرایی شدن توافق هستهای یک الزام محسوب میشود.جمهوری اسلامی ایران از این خط قرمز پررنگ خود در مذاکرات عدول نخواهد کرد زیرا نسبت به نگاه سلبی و ماهوی گروسی و مقامات آژانس در قبال فعالیتهای هستهای صلحآمیز کشورمان و انگیزه آنها در سنگاندازی مقابل این فعالیتها آگاه هستند. جمهوری اسلامی ایران فراموش نکرده است که در اوایل سال ۲۰۲۰ میلادی و در دوران ریاست جمهوری ترامپ، گروسی و همراهانش چگونه تلاش کردند تا با تصویب قطعنامهای ضد ایرانی در آژانس، زمینه را جهت بازگشت یکجانبه و کامل ایران به برجام در عین باقی ماندن همه تحریمهای یکجانبه آمریکا فراهم ساختند! در تحلیل رفتار آژانس همین بس که اقدامات این سازمان، هیچگاه بیربط به فضای مذاکرات وین نبوده و در آینده هم نخواهد بود. مسئلهای که در مورد نشست ماه سپتامبر آژانس وجود دارد، این است که سیاستمداران و رسانههای آمریکایی و اروپایی به بزرگنمایی این نشست و تأثیر آن در قبال سرنوشت برجام پرداختهاند. رمز موفقیت جمهوری اسلامی ایران در برهه کنونی،یکی رصد هوشمندانه و متعاقبا، علنی سازی بازی پشت پرده آمریکا- اروپا- آژانس و دیگری، اتخاذ گاردی بسته و محکم در برابر این بازی مشترک است. درصورتیکه تحت تأثیرجوآفرینی اخیر آژانس، کشورمان گارد خود را بازکرده یا اسیر پیچیده سازی صحنه بازی توسط طرف مقابل شود، در این صورت اقدامات سلبی و بازدارنده آتی جبهه غرب و آژانس علیه ما آغاز خواهد شد.بنابراین،اکنون باید «بازی ضد ایرانی آمریکا-آژانس- اروپا» را در مقابل دیدگان جوامع بشری به تصویر کشید و آن را در معرض قضاوت افکار عمومی دنیا قرار داد.
رافائل گروسی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.