استان مازندران روی ریل تند دیپلماسی اقتصادی - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 70578
  پرینتخانه » استان ها, سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 18 مرداد 1401 - 6:10 |
در گفت‌وگوی اختصاصی «رسالت» با سید محمود حسینی پور استاندار مازندران مطرح شد:

استان مازندران روی ریل تند دیپلماسی اقتصادی

به تازگی صادرات یک میلیارد دلاری کالا از مازندران در دوره زمانی ۲ساله با استانداردسازی و کیفیت بخشی کالاهای تولیدی و تقویت دیپلماسی اقتصادی هدف گذاری شد.
استان مازندران روی ریل تند دیپلماسی اقتصادی

فاطمه فلاح زاده
به تازگی صادرات یک میلیارد دلاری کالا از مازندران در دوره زمانی ۲ساله با استانداردسازی و کیفیت بخشی کالاهای تولیدی و تقویت دیپلماسی اقتصادی هدف گذاری شد.
مورخ ۱۳ مرداد ۱۴۰۱، نشست صادرکنندگان و مدیران دستگاه‌های اجرایی با حضور مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در سالن جلسات استانداری مازندران برگزار شد و مسائلی همچون جایگاه ویژه و راهبردی در کریدور شمال به جنوب کشور، افزایش تبادلات تجاری و الگوهای جهانی و رعایت استانداردهای بین المللی مورد بررسی قرار‌گرفت. دراین نشست همچنین تفاهم نامه همکاری اقتصادی میان وزارت امور خارجه و استانداری مازندران در راستای توسعه صادرات محصولات استان نیز‌منعقد شد. درتشریح این موضوع و واکاوی اهمیت افزایش صادرات از استان مازندران به نقاط مختلف دنیا با سید محمود حسینی‌پور، استاندار مازندران به گفت‌وگو پرداختیم که در ادامه می‌خوانید. 
 به تازگی شما تفاهم نامه‌ای را به‌منظور‌ همکاری با معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه امضا کردید. در این تفاهم نامه چه همکاری‌های مشترکی شکل خواهد گرفت و چه دستاوردهایی برای استان مازندران به وجود خواهد آمد؟ 
تفاهم نامه همکاری میان استانداری مازندران و وزارت امور خارجه با محوریت معاونت دیپلماسی اقتصادی است. همچنین نخستین بار است که میان استان‌ها و معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه چنین قراردادی امضا می‌گردد. مطابق این تفاهم نامه بنا شده که با درنظرگیری معاونت دیپلماسی اقتصادی همکاری‌هایی در جهت توسعه صادرات یک میلیارد دلاری تا پایان سال از مازندران شکل بگیرد. افزون براینکه تا پایان سال ۱۴۰۳ هدف‌گذاری ۵ میلیارد دلاری انجام شده که امیدواریم اتفاق بیفتد.
علاوه بر این همکاری، استانداری مازندران نیز متعهد شده که در تقویت نمایندگی وزارت امور خارجه در مازندران تمهیدات لازم را انجام دهد و در مقابل وزارت امور خارجه کمک‌هایی را در جهت برگزاری نمایشگاه‌های فصلی و دائمی، اطلاع‌رسانی به موقع در مازندران و کشورهای همسایه و تسهیل ورود و خروج تجار مازندرانی به کشورهای خارجی و تسهیل در روادید برای تجارت خارجی،‌همکاری در جهت تبادل هیئت‌های تجاری، همراهی در تبادل هیئت‌های ورزشی، همکاری در جهت تبادل هیئت‌های علمی که از دیگر مفاد این تفاهم نامه است، به سرانجام برساند. به منظور فعال سازی بندر امیرآباد به عنوان مسیر اصلی کریدور بین‌المللی شمال جنوب که مازندران محوریت اصلی این مسیر بین المللی را بر عهده دارد و از آنجایی که دولت سیزدهم عزم خود را برای فعال سازی هر چه بیشتر این کریدور جزم کرده، بندر امیرآباد بسیار مهم است. در حال حاضر کریدور فعال است و ترانزیت از مسیر ایران صورت می گیرد. شایان ذکر‌است تا بگویم که بندر امیرآباد در این حوزه نقش بسیار مهمی بر عهده دارد. همچنین فعال سازی اسکله ریلی رورو که دستور موکد رئیس جمهور است با قوت در استان مازندران در حال پیگیری و اتمام است از طرف دیگر وزارت امور خارجه و معاونت دیپلماسی قول داده‌اند که همکاری در جهت اجاره کشتی‌های رورو ریلی از کشورهای همسایه داشته باشند.  
 یکی از ظرفیت‌های مهم استان مازندران حوزه کشاورزی است. شما به عنوان استاندار مازندران برای تحول و تقویت حوزه کشاورزی مازندران چه برنامه‌هایی دارید؟ در این زمینه چه هدف گذاری‌ مدیریت استان انجام داده است؟
استان مازندران در حال حاضر ۱۲ درصد از سبد غذایی کشور را تامین می‌کند. براین اساس هدف‌گذاری شده که این عدد به ۲۵ درصد برسد. همانطور که اطلاع دارید امنیت غذایی ایران تا حدود زیادی به استان مازندران مرتبط است و این مسئله بسیار حائز اهمیت است.
استان مازندران در بسیاری از حوزه‌های تولیدات کشاورزی رتبه اول را دارد. رتبه اول تولید مرکبات، رتبه اول تولید طیور گوشت مرغ، رتبه اول تولید آبزیان، رتبه اول تولید خاوریار، رتبه دوم کیوی و رتبه اول تولید برنج که همه این موارد نشان می دهد که استان مازندران ظرفیت بسیار زیادی در حوزه کشاورزی دارد.
کشاورزی اولویت نخست توسعه اقتصادی استان مازندران است. تقویت توسعه کشاورزی از طریق دانش بنیان کردن و گذار از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن، تقویت زیر ساخت ها و استفاده از ادوات مدرن برنامه ای است که هدف گذاری شده تا هدررفت محصولات کشاورزی کاسته شود. همانطور که می دانید در حال حاضر برداشت گندم و جو به ازای هر هکتار در دنیا  از طریق روش‌هایی همچون اصلاح بذر، کودهای مناسب و آبیاری مدرن شکل می‌گیرد. این اتفاق باعث شده که در هر‌ هکتار برداشت از ۱۲ تا ۲۰ تن وجود داشته باشد. متاسفانه در ایران به ازای هر هکتار یک تا دو تن برداشت محصول داریم. این موضوع مبرهن می‌کند که استفاده بهینه ای از زمین های کشاورزی نداریم. درصدد هستیم تا استان مازندران تبدیل به قطب تولید خوراک ایرانی از خاک ایرانی شود و برای تحقق این هدف تمام تلاش خود را به کار گرفته ایم.
 با توجه به تولیدات مازاد محصولات کشاورزی در استان برای صادرات این محصولات و حضور در بازارهای بین المللی چه طراحی‌ها و هدف گذاری‌هایی انجام شده است؟ با‌توجه به اینکه استان مازندران یک استان مرزی است، این ظرفیت چگونه در جهت توسعه استان به کار گرفته می‌شود؟ 
مازندران برای صادرات محصولات کشاورزی خود نیازمند برخی زیرساخت‌های سخت و نرم است. زیر ساخت‌های سخت همچون امکانات لجستیکی، امکانات بندری و شرکت حمل و نقل بین المللی است که در حال حاضر خلاء این موارد و مواردی مانند نبود کانتینرهای یخچال دار، کانتینرهایی که بتواند محصول استان را صادر کند، به چشم می‌خورد. این مسئله قابل تأمل و ناراحت‌کننده است چراکه محصولات کشاورزی فاسد شدنی است.
از آنجایی که مجوز صادرات مرکبات و صادرات لبنیات برای نخستین بار به چین صادر شده باید برنامه ریزی کنیم تا لجستیک و زیر ساخت مورد نیاز برای  صادرات فراهم شود.  یکی از این زیر ساخت‌های موردنیاز، امکانات بندری است. استان مازندران در حال حاضر دارای سه بندر فعال است؛ بندر بین‌الملی امیرآباد که ریل سراسری کشور در داخل بندر می تواند حضور داشته باشد، بندر بین‌المللی فریدون کنار که خطوط لوله  دریافت نفت و انرژی و نفت خوراکی و روغن خام و کوره دارد و بندر نوشهر نیز که ساختارهای توسعه صادرات را به خوبی داراست.  کمتر استانی را پیدا می کنیم که زیر ساخت‌های مهم برای توسعه صادرات را داشته باشد. متاسفانه در حال حاضر تنها ۲۵ الی ۳۰ درصد این بنادر استفاده می شود. یکی دیگر از دلایل ضعف صادرات نبود امکانات گمرکی است.در همین زمینه با کمرگ مذاکراتی صورت گرفته تا با سرعت بیشتری محصولات مازندرانی از مبدا مازندران انجام شود. بنابراین مازندران نقش مهمی در رشد صادرات کشور خواهد داشت.نکته بعدی امکانات زیر ساختی در حوزه فرودگاهی است. مازندران در حوزه فرودگاهی دارای ۳ فرودگاه فعال است که در کمتر استانی این ظرفیت وجود دارد. فرودگاه بین المللی ساری، فرودگاه بین المللی رامسر و فرودگاه نوشهر از جمله این فرودگاه‌ها هستند. لازم به ذکر است تا عنوان کنم که مجوز مرز هوایی نیز برای رامسر صادر شده است.یکی از ظرفیت‌های استان مازندران پرورش گل و گیاهان زینتی و صادرات گل و گیاه است. لازمه پرورش و صادرات  گل و گیاه این است که سریع به مقصد برسد و صرفه حمل هوایی را نیز داشته باشد. استان مازندران امکانات کارگو است، این یکی از لازمه‌های زیر ساختی استان مازندران است و تاکنون برنامه ریزی‌هایی در این زمینه انجام شده تا به صورت فوری این مسئله مورد بررسی و انجام قرار بگیرد. در حوزه زیرساخت های نرم نیز باید تحولاتی ایجاد شود. ایجاد قوانین، نبود رویه های جامع اصلاح ساختار و اصلاح رویه های جامع برای نظام اداری مازندران صورت گرفته است. اولویت ما جذب سرمایه گذاری خارجی و توسعه صادرات برای رسیدن به رشد ۸ درصدی اقتصادی است. برای تحقق این موضوع ضرورت دارد که در نظام اداری و رویه‌‌ها تحول عظیمی ایجاد شود که تاکنون این مسئله با ایجاد داشبورد مدیریتی و نظارت بر مدیران عملیاتی شده است‌. از مهم ترین رویکردهای این موضوع‌، داشتن محصولات کشاورزی هدفمند و ورود با کیفیت عالی به بازارهای بین المللی بود به ویژه اینکه با شرایطی که در روسیه ایجاد شده، امروز ما بازارهای عظیم روسیه، چین، قزاقستان و ازبکستان را پیش رو داریم و می‌توانیم صادرات ۵ میلیاردی تا پایان ۱۴۰۳ داشته باشیم.
 همانطور که اطلاع دارید یکی از شعارهای اصلی دولت مردمی گسترش دیپلماسی همسایگی و دیپلماسی اقتصادی است. استان مازندران چه نقشی در این دو حوزه ایفا خواهد کرد و تاکنون چه اقداماتی در این زمینه صورت گرفته است؟ 
برای پیگیری سیاست اصلی دولت در حوزه دیپلماسی و در راستای اجرای دستورات رئیس جمهور در زمینه سیاست خارجی همسایگی و سیاست خارجی پویا، هدفمند و متوازن از روز اول استقرار مدیریت جدید اقدامات خوبی در مازندران صورت گرفت. در اردیبهشت امسال اجلاس سراسری رویداد بین المللی اکو ۲۰۲۲ که با حضور ۹ سفیر از کشورهای عضو اکو را برگزار کردیم. و خود نیز تاکنون به عنوان استاندار مازندران با ۱۲ سفیر کشورهای خارجی ملاقات کرده‌ام. دیدار با سفیر جمهوری تاجیکستان، سفیر جمهوری قرقیزستان، ترکنستان، قزاقستان، بلاروس که توافقات خوبی نیز در حوزه تراتزیت محصولات کشاورزی انجام شد. همچنین با سفیر فنلاند نیز دیداری داشتیم و مسائلی را مطرح ساختیم. افزون بر سفرای کشورهای خارجی با سفیران جمهوری اسلامی ایران در کشورهای دیگر نیز رایزنی‌های گسترده‌ای را انجام داده‌ایم. به عنوان مثال با سفیر ایران در روسیه رایزنی‌های خوبی شکل گرفت و مقرر شد تاصادرات محصولات کشاورزی تسهیل شود. در مجموع استان مازندران در دولت مردمی روی ریل تند دیپلماسی اقتصادی قرار گرفته است. البته ذکر این نکته ضروری است که ما در این زمینه به دنبال نمایش و همایش نیستیم بلکه ابتدا زیر ساخت‌های لازم را فراهم کرده و چنانچه اقدامی به نتیجه رسید آن را  رسانه ای می‌کنیم. 

نویسنده : فاطمه فلاح زاده |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای استان مازندران روی ریل تند دیپلماسی اقتصادی بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.