مینهای تعبیهشده جنگ نرم را شناسایی کنیم!
گروه سیاسی
محمد لسانی، کارشناس و پژوهشگر رسانه درتشریح اثرسازی جنگ روانی همهگیر به خبرنگار «رسالت» بیان داشت: موضوع اصلی در بهکارگیری جنگ نرم، هم مسیر ساختن مخاطب با نیاز و اهداف دشمن است. دشمن میکوشد تا در حوزه شناختی مبتنی بر گفتمان لیبرالیسم و سرمایهداری مقاومتی وجود نداشته باشد.
وی افزود: این پلههای فکری درصدد ارائه تفکر جایگزینی هستند. اهداف آنها تنها در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران نیست و به ارکان دیگر همچون اسلام ناب ختم میشود. اگر این مسئله را واکاوی کنیم، خواهیم دید که کشورهایی همچون چین و روسیه هممسیر این دشمنان نمیشوند چراکه این دو کشور مطابق نظام سرمایهداری و لیبرالیسم عمل نمیکنند.
لسانی تصریح کرد: دشمنان با بهکارگیری جنگ نرم درصدد گسست اجتماعی هستند تا بهموجب شکاف ایجادشده، اهداف خود را مستقر سازند. در کشور ایران عوامل انسجامبخشی همچون دین وجود دارد که مانع از تحقق چنین اهدافی میگردد. وطنپرستی و ملیت ایرانی نیز از دیگر عوامل انسجام بخش و مقاومت در برابر جنگ نرم و تفکر دشمن است.
کارشناس و پژوهشگر رسانه همچنین خاطرنشان کرد: مذهب، عامل انسجام بخش است و گسست اجتماعی را با مشکل مواجه میکند. به همین خاطر است که دشمنان همواره درصدد تحریف بر این موضوعات هستند و سعی میکنند بر عوامل انسجام بخش کشور ورود کنند.
او اضافه کرد: رسانههای تصویری ازجمله ابزار دشمنان در جنگ نرم هستند و دراین راستا تلاش میکنند از مسیر این رسانهها خود را جزئی از جامعه نشان دهند. اکانتهای جعلی و روباتهای کامپیوتری ازجمله رویکردهای به کارگرفته شده در جنگ نرم از مسیر رسانههای تصویری است.
وی متذکر شد: هدف از تقویت رسانههای تصویری موج سازی بر جریانهای اشتباه است. گاه ممکن است از یک مقام مسئول حرکت اشتباهی سر بزند یا بهطور سهوی بیان اشتباهی داشته باشد آنوقت این افراد وارد میشوند و بستر موج سازی برای محرک بیشتر اهداف خود را ایجاد میکنند.
لسانی اظهارکرد: به سخره گرفتن و تولید افکار جعلی ازجمله اقدامات دشمنان در مسیر جنگ نرم است. این افراد تلاش میکنند بر کاستیها تمرکز کنند و مسیر پیشرفت را نادیده بگیرند. بنابراین با جریان سازی تلاش میکنند تا ذهن مردم را تحریف و از مسیر اخبارهای نویدبخش دور سازند.
کارشناس و پژوهشگر رسانه گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها خواستار افشای دروغ، فریب و جنگ روانی دشمن شدند و تأکید کردند با توجه به اینکه امروز فضای مجازی و ماهوارهها همهگیر هستند نباید گذاشت این جنگ روانی بر مردم کشور اثرگذار شود. ایشان همچنین عنوان کردند که در مسیر مبارزه با دشمنان نباید رودربایستی داشت بنابراین ضرورت دارد در مقابل اینگونه اقدامات بایستیم و روشهایبیاثرسازی جنگ نرم را در دستور کار خود قرار دهیم.
تلاش دشمن برای صحنهسازی سیاسی
او همچنین بیان کرد: روشهای بی اثرسازی جنگ نرم عبارتند از: علتیابی، راهکاردهی، تقویت تفکر نقادانه، صحت سنجی، منبع یابی، شکستن سکوت و نظام گرفتن یا نظم میدان را فهمیدن و آرایش گرفتن بهگونهای که در یکرشته و ردیف قرار بگیرید. پیامهای رسانهای که تنها راوی یک اتفاق هستند، سعی در تحریک احساس دارند. بازشناسی علل واقعی نه علل واهی و جعلی میتواند مردم را برای حمایت از تغییر و اصلاح همراه کند. دشمن سعی دارد با
سطحی سازی اتفاقات و علم کردن علل جعلی نسبت به جداسازی مردم از نظام مسئولان حرکت کرده و انشقاق سیاسی اجتماعی را حاکم کند.
لسانی در پایان این گفتوگو خاطرنشان کرد: نباید فراموش کنیم که هر پیام رسانهای از اجزا و عناصری تشکیلشده است. توجه به اجزای یک پیام رسانهای میتواند دروغ یا اغراق را ثابت کند. چه کسی؟ کجا؟ کی؟ چگونه؟ چرا؟ چه چیزی را؟ به اجرا رسانده است؟ همین ۶ سؤال ساده (۵W & H) خیلی از جنگهای زرگری رسانهای را رسوا میکند. خبرهایی که فاقد عناصر لازم هستند جعلی یا کم اعتبارند. از سوی دیگر استخراج روشهای استدلال پیام رسانهای نیز میتواند در اعتبارسنجی آن مؤثر باشد. مغالطات پرکاربرد رسانه تعمیم ناروا، توسل به مشاهیر، دستکاری در حد وسط، ادعای بیدلیل در استدلال پیام جاسازی میشود اما ما بهعنوان خوانندگان نقاد باید این مینهای تعبیهشده شناختی را خنثی کنیم.
محمد لسانی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.