تحقق افزایش صادرات با دیپلماسی همسایگی - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 67698
  پرینتخانه » اقتصادی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 24 خرداد 1401 - 6:12 |
افزایش روابط با کشورهای همسایه موجب شناخته شدن ایران در بازارهای جهانی شده است

تحقق افزایش صادرات با دیپلماسی همسایگی

عبدالمجید شیخی، کارشناس مسائل اقتصادی درتشریح بخش مولد و غیرمولد اقتصاد به خبرنگار «رسالت» عنوان کر‌د: در محاسبات تولید ناخالص ملی سهم بخش خدمات بیش از ۵۰ درصد و سهم بخش کشاورزی به‌رغم آنکه حدود ۱۳ درصد عنوان می‌شود، رقمی بیش از اخبار اعلام‌شده می‌باشد.
تحقق افزایش صادرات با دیپلماسی همسایگی

گروه اقتصادی
عبدالمجید شیخی، کارشناس مسائل اقتصادی درتشریح بخش مولد و غیرمولد اقتصاد به خبرنگار «رسالت» عنوان کر‌د: در محاسبات تولید ناخالص ملی سهم بخش خدمات بیش از ۵۰ درصد و سهم بخش کشاورزی به‌رغم آنکه حدود ۱۳ درصد عنوان می‌شود، رقمی بیش از اخبار اعلام‌شده می‌باشد. بنابراین می‌توان اظهار‌ کر‌د که بخش کشاورزی دچار کم‌شماری است. وی افزود: بخش صنعت سهمی حدود ۲۷ درصد دارد. چنانچه کم‌شماری‌ حوزه کشاورزی برطرف شود، سهم بخش صنعت و خدمات کمتر از‌ وضعیت فعلی خواهد شد چراکه قدر مطلق جمع سه سهم نباید بیش از ۱۰۰ درصد شود. این شاخص بر مبنای درصد اعلام‌شده و نمی‌تواند دچار‌ تغییر شود. شیخی تصریح کرد: بخش خدمات در اقتصاد بسیار بزرگ و قابل‌توجه است. متورم بودن بخش تولید یکی از دلایل اصلی ایجاد حاشیه سودهای نامتعارف در اقتصاد است. این بخش زائد بر نیاز اقتصاد نیاز ملی است و به‌طورمعمول فعالان این حوزه در اقتصاد غیرمولد نقش دارند. فعالیت‌هایی همانند سفته‌بازی، خریدوفروش سکه، ارز و مسکن که هیچ ارزش‌افزوده‌ای ایجاد نمی‌کنند، نشان از بیماری اقتصاد دارند و حاشیه سود غیرمولد دارند. کارشناس مسائل اقتصادی همچنین خاطرنشان کرد: حاشیه سود غیرمولد عامل ایجاد تورم هستند. اگرچه بسیاری از افر‌اد در ادبیات اقتصادی متوجه این مسئله نیستند اما این جریان نامتعارف و گواه از‌ یک چرخه باطل است. به طورمثال قیمت یک کالا درب کارخانه ۱۰۰ هزار تومان است و هنگامی‌که به‌واسطه اول می‌رسد ۲۰ هزار تومان دچار افزایش می‌شود. چنانچه واسطه دوم این کالا را به‌واسطه سوم برساند قیمت کالا به ۱۶۰ هزار‌تومان و‌ مراتب بیش‌ازپیش شود و هنگامی‌که دست مصرف‌کننده می‌رسد، قیمت کالا در مقایسه با نرخ ابتدایی حدود ۱۰۰ هزارتومان افزایش‌ پیدا می‌کند. 
او اضافه کرد: حاشیه سودهای گرفته‌شده در گردنه واسطه بخش غیرمولد، افزوده‌های بی‌محلی‌ هستند که تنها موجب قیمت افزایی و خروج سرمایه از‌ جیب‌ مصرف‌کننده می‌شوند. بنابر‌ تعریف ساده اقتصاد این افراد عاملان تورم خواهند بود. بنابراین بیماری بخش توزیع و وجود بخش غیرمولد یکی از دلایل بروز و ظهور تورم است. 
 بخش مجازی اقتصاد، بیماری آفرین است
وی متذکر شد: اقتصاد را به‌طورکلی به دو بخش حقیقی و مجازی می‌توان تقسیم کرد. بخش حقیقی همان تولید کالا و خدمات ضروری و نیمه ضروری برای زندگی عمومی مردم است. بخش مجازی، فعالیت‌های غیرمولد است و همان‌طور که در ابتدا گفتیم بیش از هرچیز، عامل بیماری اقتصاد هستند. درحال حاضر دنیا در پی بخش غیرمولد و غلبه این بخش‌بر بخش حقیقی اقتصاد است. به‌موجب این تفکر در سال ۲۰۰۷، بزرگ‌ترین بحران نصیب اقتصاد سرمایه‌داری شد. اگر بررسی کنیم خواهیم دید که کشورهای پیشرفته سرمایه‌داری به طورکامل از بحران سال ۲۰۰۷ خارج نشده‌اند و هنوز تأثیر آن‌ سال‌ها بر زندگی‌شان قابل‌رؤیت است. شیخی اظهارکرد: خروج از این باتلاق راحت نیست. به‌عبارتی‌دیگر می‌توان اظهارکرد که بحران‌های ناشی از بخش مجازی اقتصاد همچون آتش زیر خاکستر هستند و اگرچه در ظاهر درست اما در باطن عواقب بسیار بدی دارند. متأسفانه این عارضه در اقتصاد ایران نیز به چشم می‌خورد و مهم‌ترین دلیل آن این است که نتوانستیم اقتصاد اسلامی را به ثمر برسانیم. اگرچه در بسیاری از‌ زمینه‌های اقتصاد اسلامی موفق بودیم اما در زمینه‌های بسیاری نادرست عمل کردیم. 
او ادامه داد: دلیل عدم تحقق برخی اهداف اقتصاد اسلامی وجود برخی متولیان درگذشته بود که آموز‌ه‌های اقتصادی غربی را بیش از آموزه‌های اقتصاد اسلامی باور داشتند. مکتب اقتصاد اسلامی در حوزه‌هایی همچون کشاورزی بسیار موفق عمل‌کرده است. به‌عنوان‌مثال در سال‌های ابتدایی انقلاب اسلامی حوزه کشاورزی حدود ۲۰ میلیون از جمعیت را تأمین غذایی می‌کرد و امروز این رقم به ۸۰ میلیون نفر رسیده است. پیشرفت‌های‌ چشمگیر حوزه کشاورزی به دلیل اتخاذ تصمیمات درست و حرکت برمدار اقتصاد اسلامی بوده است. کارشناس مسائل اقتصادی افزود: در‌حوزه صنعت نیز پیشرفت‌های قابل‌توجهی داشتیم که امروز ورد زبان همه شده است. روزهایی بود که سیم‌خاردار را وارد می‌کردیم و امروز به صادرکننده پهپاد تبدیل‌شده‌ایم. با تکیه‌بر مکتب اقتصاد اسلامی صاحب فناوری‌های پیشرفته شده‌ایم. همچنین در حوزه نانو، انرژی هسته‌ای، سلول‌های بنیادی، صنایع هوا و فضا و حوزه پزشکی نیز به‌قدری پیشرفت داشتیم که امروز به یکی از ابرقدرت‌های تولید واکسن تبدیل گشته‌ایم.شیخی بابیان اینکه نباید فراموش کنیم در چه روزهای سختی به تولیدکننده واکسن تبدیل شدیم، گفت: نرخ مرگ‌ومیر‌ ناشی از بیماری کرونا را به صفر رسانده‌ایم و این امر به‌راحتی ممکن نبود. رقم صفر فوتی‌های کرونا مرهون تلاش‌های شبانه‌روزی و اتکا بر اقتصاد مکتب اسلامی است. 
او بیان داشت: موفقیت‌های بخش صنعت در حالی است که همواره تحریم‌های سنگینی بر کشور اعمال‌شده بود. مهم‌ترین دلیل این موفقیت، قطع محور واردات محور و امید به فعالان داخل بود. انسان در شرایط سخت و محدودیت‌ها جوهره وجودش شکوفا می‌شود و این مسئله بارها به‌ویژه در زمینه تولیدات لوازم‌خانگی تجربه‌شده است. 
  گسترش جریان دیپلماسی همسایگی در دولت سیزدهم
او‌ بیان کرد: فلسفه وجودی تجارت جهانی و نظام تعرفه‌ای این است که دنیای غرب به مرز فراصنعتی رسید و با فناوری و تولید انبوه و مازادی که داشت، به دنبال بازار برای حضور خود در کشورهای دیگر می‌گشت که با محدودیت تعرفه‌ای روبه‌رو بود. بنابراین آن‌ها با این مسئله به دنبال فتح کردن دروازه‌های کشورها به روی مازاد تولیدات خودشان بودند.وی با تأکید براینکه باید بتوان در تولید براساس تکنولوژی و فناوری‌های روز بهره برد، تشریح کرد: امروز دیگر نمی‌توان از‌ فناوری و تکنولوژی جلوگیری کرد. تجربه ثابت کرده در سخت‌ترین تحریم‌های تاریخ به برخی فناوری‌های نوین دست پیداکرده‌ایم. شیخی بابیان اینکه در حوزه خدمات بسیار موفق بوده‌ایم، بیان کرد: به‌صورت درون‌زا‌ خدمات بسیاری را در‌کشور‌ ابداع کردیم و هم‌اکنون در حوزه شرکت‌های دانش‌بنیان نیز صاحب‌نام هستیم. بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنیان ایران در حال‌ صادرات خدمات‌ عملی و فناوری به دنیا هستند. حدود ۲۰۰ هزار‌میلیارد تومان ارزش‌افزوده در شرکت‌های دانش‌بنیان داریم که آمار بسیار خوب و نوید بخشی‌است. بسیاری از فعالیت سازه‌ای کشور نیز در حوزه بین‌الملل موردتوجه قرارگرفته و باروی کارآمدن دولت سیزدهم ‌و گسترش مناسبات در منطقه، تقاضای خدمات فنی از کشور‌ با افزایش روبه‌رو شده است. او در پایان این گفت‌وگو گفت: گسترش این همکاری‌ها به دلیل افزایش تعداد نمایشگاه‌ها و جریان‌های دیپلماسی است. گسترش روابط با کشورهای اطراف موجب شده تا دربازارهای‌ جهانی شناخته شویم و تقاضا‌ها نسبت به خدمات و فناوری‌هایمان افزایش پیدا کند. زمانی واردکننده گوشت سفید و لبنیات بودیم اما طی ۴۳ سال گذشته و بنا به همت نیروهای جهادی در جهاد سازندگی، برای اولین بار در حوزه صنایع لبنی خودکفا شدیم. این نشان می‌دهد که با اخذ سیاست‌های درست خودکفایی‌مان رقم می‌خورد. متأسفانه دولت گذشته باسیاست‌های‌ نادرست خود، خودکفایی گندم و غلات را سرکوب کرد اما دولت سیزدهم در پی خودکفایی این حوزه است و تاکنون اقدامات خوبی نیز انجام داده است. 

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای تحقق افزایش صادرات با دیپلماسی همسایگی بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.