تفاوت های بنیادی رمزریال و رمزارزهای غیرملی - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 67578
  پرینتخانه » اقتصادی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 22 خرداد 1401 - 6:03 |
گزارش «رسالت» از آخرین تحولات رمز پول ملی

تفاوت های بنیادی رمزریال و رمزارزهای غیرملی

به‌تازگی رئیس‌کل بانک مرکزی، در بیست ‌و نهمین همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی، از اجرای رمز ریال در آینده نزدیک خبر داد و گفت: طبق قولی که همکارانم در بانک مرکزی داده‌اند، رمزریال از شهریورماه به اجرا می‌رسد. 
تفاوت های بنیادی رمزریال و رمزارزهای غیرملی

فاطمه فلاح‌زا‌ده
به‌تازگی رئیس‌کل بانک مرکزی، در بیست ‌و نهمین همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی، از اجرای رمز ریال در آینده نزدیک خبر داد و گفت: طبق قولی که همکارانم در بانک مرکزی داده‌اند، رمزریال از شهریورماه به اجرا می‌رسد. 
با شنیدن این خبر برخی متصور شدند که رمزریال درست همانند رمز ارز است و تنها تفاوت ملی دارد. در این راستا شایان‌ذکر است تا بگوییم رمزریال یک رمزارز جهانی مانند بیت کوین و بی‌پشتوانه و نیازمند استخراج نیست. تمام رمزارزهای جهانی نیز قابل‌استخراج نیستند، اما بیت‌ کوین به‌عنوان مشهورترین رمزارز قابلیت استخراج دارد. 
رمز ارزها با رویکرد ایجاد فضای نوین در ساختار پولی و مالی تشکیل و مبادله شدند. مسئله حائز اهمیت دراین‌باره این است که در حوزه پولی در هر کشوری گفته می‌شود، درصورتی‌که بانک‌های مرکزی نباشند، تمام اسکناس‌های رایج، سکه‌ها و سایر موارد مرتبط از ارزش ساقط می‌شوند. به‌عبارت‌دیگر، هر پولی که در هر کشوری تبادل می‌شود، به اعتبار بانک مرکزی آن کشور ارزش می‌یابد.
درحال حاضر بانک مرکزی هیچ کشوری از رمز ارزها پشتیبانی نمی‌کند. بنابراین علی‌رغم رویکرد ابتدایی این نوع از ارز اما ارزش فیزیکی و پشتوانه‌ای برای رمز ارزها وجود ندارد. 
مهم‌ترین تفاوت رمز ریال و رمز ارز موضوع پشتیبانی بانک مرکزی است. در این راستا  مهران محرمیان، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی عنوان کرده است که در ایران از چند سال گذشته بررسی‌ها در این حوزه را آغاز کردیم و از سال ۱۳۹۹ به حوزه مقررات گذاری ورود کردیم.
 نکته جالب‌توجه آنکه، رمزپول تنها دارای بُعد فنی نیست بلکه دارای ابعاد نظارتی، اقتصادی، ارزی، ریالی و به‌خصوص حقوقی است که تمام این موارد مورد ارزیابی قرارگرفته و پس از جلسات مداوم تخصصی، مقررات رمزپول بانک مرکزی دی‌ماه سال ۱۴۰۰ در شورای پول و اعتبار به تصویب رسیده است.
محرمیان درخصوص نحوه اجرای رمزپول بانک مرکزی ادامه داد: از زمان تصویب مقررات به دلیل آنکه در زمان تصویب تغییراتی بر روی مقررات رخ می‌دهد، فرصت زمانی برای اعمال آن تغییرات بر روی امور فنی لازم است و بانک‌های مشارکت‌کننده نیز تغییرات را اعمال می‌کنند و امیدواریم که ظرف مدت چند ماه رمزپول بانک مرکزی را به‌صورت آزمایشی عملیاتی و عرضه کنیم و آن را در اختیار مردم قرار دهیم.
وی تصریح کرد: شهروندان مختارند پول و درآمد خود را در شکل‌های مختلف نگهداری کنند. برخی افراد ترجیح می‌دهند که ترکیبی از اشکال مختلف دارایی اعم از اسکناس، طلا، حساب بانکی را برای این منظور به کار برند. رمزریال درواقع یک انتخاب جدید به امکان‌های شهروندان برای نگهداری دارایی اضافه می‌کند و مردم می‌توانند بخشی از پول خود را به‌صورت رمزریال نگهداری کنند. 
بر این اساس هر فرد می‌تواند با مراجعه به بانک، رمزریال در کیف پول الکترونیکی خود را دریافت کند. همچنین میزان رمزریال نگهداری شده در کیف پول بسته به نوع کیف پول تجاری یا شخصی متفاوت خواهد بود.
کارشناسان اقتصادی براین باورند که می‌بایست منتظر تولد رمزریال بود و سپس نسبت به جزئیات آن اظهارکرد. بااین‌حال برخی معتقدند که هدف از طراحی رمزریال در بانک مرکزی تبدیل اسکناس به یک موجودیت قابل‌برنامه‌ریزی و برنامه‌نویسی است و با این فرآیند پول دارای موجودیت هوشمند خواهد شد.
رمز پول یا رمز ریال حسابی به‌صورت الکترونیکی است. در‌واقع بانک به‌عنوان شخص سوم و واسط که امکان انتقال وجه را فراهم می‌کند، حذف می‌شود و رمزپول مانند پول و اسکناس به‌صورت الکترونیک منتقل می‌شود.
 رمز پول فرصتی برای استفاده از ریال در قراردادهای بین‌المللی
«رسالت» در بررسی بیشتر این موضوع به گفت‌‌‌وگو با امید پورمحمود، تحلیلگر بورس و رمز ارز به گفت‌وگو پرداخت.  پورمحمود درتشریح تولد رمزریال در کشور عنوان کرد: جزئیات شکل‌گیری رمزریال در دسترس نیست. بنابراین ضرورت دارد منتظر اجرای رمز ریال و تولد آن باشیم و سپس به بررسی معایب و مزایای آن بپردازیم.
  وی افزود: درحال حاضر مهم‌ترین نکته درباره رمزپول عدم تولید و استخراج توسط افراد است و تنها بانک مرکزی قادر به چنین کاری است. نکته دیگر این است که رمز پول درست معادل ریال است. 
پورمحمود تصریح کرد: تصور می‌شود رمزپول پروژه‌ای برای موجودیت هوشمند باشد. دراین راستا ممکن است افراد بسیاری از آن بی‌اطلاع و تأثیرخاصی در زندگی‌شان ایجاد نشود. رمز پول معادل ریال و به همین خاطر ریال پشتوانه آن است. به‌موجب این امر می‌توان دریافت کرد که رمز پول یا رمز ریال عملکردی مشابه کارت‌های اعتباری بانک‌ها داشته باشد. تحلیلگر‌ بورس و بازار رمز‌ارزها همچنین خاطرنشان کرد: رمزپول‌ها نوعی از پول الکترونیکی است. این ارز قابلیت معامله ندارد و گویا به‌منظور جایگزینی LC  در نظرگرفته شده است.  او اضافه کرد: به دلیل شرایط تحریمی از LC  محروم هستیم. چنانچه رمز ریال جایگزین شود می‌توان در معاملات خارجی از آن بهره‌مند شد و به‌عنوان ریال الکترونیکی استفاده کرد. 
وی در پایان این گفت‌وگو متذکر شد: LC  به معنای خریدهای اعتباری و قراردادهای بین‌المللی است که از طریق بانک‌ها انجام می‌‌شود. 
به دلیل تحریم‌ها امکان تحقق این نوع از قراردادها در کشور ممکن نیست. دراین راستا پیش‌بینی می‌گردد رمزریال باهدف جایگزینی LC  و به‌منظور استفاده از ریال در جایگاه قراردادهای بین‌المللی تبیین شده باشد. ​​​​​​​

نویسنده : فاطمه فلاح‌زا‌ده |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای تفاوت های بنیادی رمزریال و رمزارزهای غیرملی بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.