قطار مرگبار - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 67422
  پرینتخانه » اجتماعی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 19 خرداد 1401 - 6:42 |
خروج قطار مشهد- یزد از ریل؛ حادثه ای که هنوز دلیل قطعی آن مشخص نیست

قطار مرگبار

بامداد روز گذشته قطار مسافربری مشهد به یزد، در محدوده طبس، حوالی ایستگاه مزینو از ریل خارج شد، تا پس از ریزش ساختمان متروپل، این دومین حادثه ای باشد که خاطرمان را آزرده می کند. انگار که دست حوادث این روزها دامنمان را گرفته و آنچه بر تلخی آن می افزاید، مصدومیت و جانباختن آدم‌هاست. آدم‌هایی که اگر قصور و بی دقتی در کار نبود و یا اگر قطار با بیل مکانیکی برخورد نمی‌کرد، اکنون زنده بودند و یا مصدومیت و گزندی بر آنها عارض نمی شد.
قطار مرگبار
گروه اجتماعی
بامداد روز گذشته قطار مسافربری مشهد به یزد، در محدوده طبس، حوالی ایستگاه مزینو از ریل خارج شد، تا پس از ریزش ساختمان متروپل، این دومین حادثه ای باشد که خاطرمان را آزرده می کند. انگار که دست حوادث این روزها دامنمان را گرفته و آنچه بر تلخی آن می افزاید، مصدومیت و جانباختن آدم‌هاست. آدم‌هایی که اگر قصور و بی دقتی در کار نبود و یا اگر قطار با بیل مکانیکی برخورد نمی‌کرد، اکنون زنده بودند و یا مصدومیت و گزندی بر آنها عارض نمی شد.
حدود ۳۸۲ مسافر در یک روز عادی، در حال عزیمت به یزد بودند که رخدادی دلخراش، ورق را برگرداند و ۸ واگن از مجموع ۱۱ واگن این قطار از ریل خارج شد و تقریبا در هر ساعت، بر شمار آسیب دیدگان و جانباختگان این حادثه افزود. 
 پس از بررسی، علت قطعی حادثه اعلام می شود
ما اهل رسانه در جست‌وجوی تازه ترین خبرها بودیم و خدا خدا می کردیم ابعاد این اتفاق به گزندگی فاجعه متروپل نباشد. در هر دو حادثه «ریزش ساختمان آبادان» و «قطارمسافربری»، صدور دستور رئیس جمهور برای بررسی علل این واقعه و تسریع در رسیدگی به مجروحان و بازماندگان و پیگیری های مسئولان در ساعت های ابتدایی وقوع رخداد و حضور وزرای کشور و راه و شهرسازی در محل حادثه، دلگرم کننده بود. اما در حادثه روز گذشته همانند اغلب حوادث دیگر، پای قصور و
بی دقتی به میان آمد و مدیرکل راه‌آهن منطقه یزد اعلام کرد: تیم کمیسیون سوانح راه‌آهن تمامی ابعاد و زوایای وقوع حادثه قطار مشهد به یزد را بررسی و علت آن را مشخص و سپس به اطلاع عموم مردم می‌رساند.  رحمت رحمت‌نژاد تأکید کرد: علت اولیه بروز حادثه برخورد بیل مکانیکی نزدیک خط راه‌آهن با قطار اعلام شده و ظاهرا بیل مکانیکی در حال بهسازی خط بوده ولی قطعا باید بعد از بررسی کامل توسط تیم کارشناسی راه آهن، موارد اطلاع رسانی شود.  رئیس سازمان مدیریت بحران کشور نیز از بررسی علت حادثه قطار مشهد – یزد در کمیسیون سوانح ریلی خبر داد و اینکه تا زمان تشکیل جلسه و بررسی ابعاد آن نمی‌توان درباره علت وقوع اظهارنظر  کرد و درباره اینکه بیل مکانیکی چگونه واژگون شده است، باید اعضای کمیسیون پنج نفره تشخیص سوانح ریلی پاسخ تخصصی خود را اعلام کنند.  نامی خاطرنشان کرد: علت این حادثه تا ساعاتی دیگر اعلام می‌شود، در واقع علت قطعی حادثه پس از بررسی کمیسیون پنج نفره سوانح ریلی اعلام خواهد شد و تا زمانی که جلسه کمیسیون سوانح ریلی برگزار شود هر آن‌چه که به عنوان دلیل وقوع حادثه اعلام می‌شود گمانه زنی است و باید پس از بررسی، علت قطعی اعلام شود .رئیس سازمان مدیریت بحران کشور درباره احتمال عامدانه یا خرابکارانه بودن این حادثه نیز گفت: چنین احتمالاتی به هیچ عنوان مطرح نیست و صحت ندارد.
رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی نیز در تشریح این حادثه اعلام کرد: آنچه معلوم است در این منطقه به دلیل وضعیت آب و هوایی شب‌ها کار می‌کنند که مسیر را ترمیم یا بازسازی کنند که طبق روال گذشته شرکت‌های پیمانکاری که با راه‌آهن قرارداد دارند این اقدام را انجام می‌دهند. گویا عملیات اجرایی مسیر ساعت ۴ و ۳۰ دقیقه صبح به پایان می‌رسد و کارگاه تعطیل می‌شود و بعد از آن دو قطار باری در مسیر حرکت می‌کنند و مسیر را طی کرده‌اند و قطار سومی باید مسیر را می‌رفته است. در وهله نخست به لکوموتیو و سپس به واگن‌های بعدی برخورد می‌کند. بر اساس گزارش‌های اولیه در این سانحه شیشه‌های جلو لکوموتیو طی برخورد با بیل شکسته می‌شود که لکوموتیو‌ران اقدام به کشیدن ترمز می‌نماید که باعث وقوع این حادثه شده است.  وزیر راه و شهرسازی با تأکید براینکه علت اصلی حادثه در دست بررسی است، گفت: آنچه به طور کلی موجب این حادثه شده است خطای انسانی است که بیشتر از ناحیه راننده بوده است و اینکه چرا و چگونه و به چه علت باید بررسی دقیقی صورت بگیرد.  فرضیات مختلفی درباره چرایی وقوع سانحه ریلی امروز مطرح شده است که محمدحسن اسماعیلی، رئیس کمیسیون عالی سوانح به یک مورد از این فرضیه ها اشاره و در گفت و گو با ایسنا عنوان کرد: در صحبت هایی که با پیمانکاران و دست اندرکاران این خط ریلی داشتیم، پیمانکار راه آهن در حال بازسازی خط تعویض تراورس بوده و به همین دلیل بیل مکانیکی در محل حضور داشته است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا در زمانی که خط فعال بوده و در آن مسیر تردد انجام شده بیل مکانیکی در کنار خط ریلی حاضر بوده است افزود: بر اساس پروتکل‌های اعلام شده که همواره آن را به پیمانکاران ابلاغ می‌کنیم حداقل فاصله تجهیزات و ماشین‌آلات مانند بیل مکانیکی از خط ریلی باید سه متر باشد اما اینکه چه اتفاقی افتاده که این دستگاه بیل مکانیکی در کنار خط ریلی و بدون رعایت فاصله ایمنی حضور داشته، مشخص نیست. هم اکنون در حال بررسی بیشتر هستیم. بر اساس پروتکل‌ها زمانی که خط فعال می‌شود و اصطلاحا یک خط را آزاد می‌کنند، ماشین‌آلات و تجهیزاتی مانند بیل مکانیکی باید از خط آهن فاصله بگیرند و از منطقه خارج شوند. اما در این حادثه با وجود اینکه ساعت ۴:۳۰ صبح امروز این خط ریلی فعال شده است بیل مکانیکی بدون رعایت فاصله ایمنی در آنجا حضور داشته است. هنوز با قطعیت نمی دانیم که چه عاملی باعث وقوع این حادثه شده، با این وجود فرسودگی ناوگان ریلی نیز  بارها انتقاداتی را به همراه داشته است. باوجود تأکید سندهای بالادستی توسعه کشور بر لزوم جوان نگه داشتن ناوگان ریلی مسافری و گزارش‌هایی که مسئولان درباره خروج واگن‌های فرسوده از ناوگان مسافری ارائه می‌دهند، برخی آمار رسمی، تردد قطارهای ۶۲ساله در شبکه ریلی را تأیید می‌کند. 
طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در سال ۹۸، کمترین و بیشترین سن ناوگان مسافری به ترتیب برابر «نوساز»و ۶۲ سال است. براساس این گزارش حدود ۴۵ درصد لکوموتیوهای موجود، بیش از ۴۰ سال عمر دارند که باتوجه به طراحی ناوگان برای عمر ۳۰ سال که با تعمیرات مناسب قابل‌افزایش تا ۴۰ سال است، بخشی از ناوگان موجود فرسوده به‌شمار می‌روند و نیاز به جایگزینی دارند.
نتایج بررسی‌های کارشناسان و پژوهشگران این مرکز نشان می‌دهد پیش‌بینی‌های انجام شده در سندهای بالادستی برای تعیین نیاز ناوگان حمل‌ونقل ریلی باید به‌طور واقع‌بینانه و باتوجه به تجربه‌های به‌دست آمده در زمینه نوسازی، مورد بازنگری قرار گیرد. 
 اطاله دادرسی در پرونده‌های مشابه
پس از حادثه قطار مشهد- یزد، نه فقط فرسودگی ناوگان حمل و نقل ریلی بلکه مروری بر پرونده های مشابه و روند قضائی آن مورد توجه قرار گرفت. خروج قطار از ریل، مسئله تازه ای نیست و طی سالیان اخیر بارها تکرار شده است، از جمله در حادثه سمنان-مشهد با قطار تبریز-مشهد، قطار زاهدان- تهران، تهران-ارومیه، همدان- مشهد و حادثه روز گذشته (مشهد- یزد) که تا لحظه نگارش این متن به جان‌باختن ۲۱ نفر و مصدومیت ۸۶ نفر منجر شد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پی این حادثه، به بازرس کل خراسان جنوبی، مأموریت داد تمام ابعاد این موضوع بررسی شود و دادستان خراسان جنوبی از تشکیل پرونده قضائی برای حادثه خروج قطار از ریل در محور طبس به یزد خبر داد. 
حجت الاسلام والمسلمین علی نسایی زهان گفت: دادستان طبس به محل وقوع حادثه اعزام و برای بررسی علت حادثه پرونده قضائی تشکیل شد و پس از بررسی‌های تکمیلی جزئیات این حادثه مورد بررسی قرار خواهد گرفت و با مقصران احتمالی وقوع این حادثه، برخورد قضائی خواهد شد. حجت الاسلام موحدی راد، رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی نیز در جلسه پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران طبس اعلام کرد که دستور بازداشت ۶ نفر که در حادثه واژگونی قطار دخیل بوده اند، صادر شده است و پرداخت خسارت به اولیای دم و مصدومان در اسرع وقت و بدون رسیدگی قضایی انجام می شود.  اما یکی از نگرانی های مردم در اینگونه حوادث، طولانی شدن روند رسیدگی و اطاله دادرسی و چشم انتظاری برای مجازات و محاکمه مسببان است. پنجم آذرماه سال ۹۵ قطار تبریز به مشهد با قطار سمنان به مشهد که روی ریل توقف کرده بود برخورد کرد و خطای انسانی و درست عمل نکردن سیستم کنترل خودکار قطار علت اصلی این حادثه اعلام شد. براساس گزارش خبرگزاری ایرنا در سال ۹۸ : براثر این حادثه ۴۷ نفر جان خود را از دست دادند و ۱۰۳ نفر از مسافران نیز مصدوم شدند و بلافاصله در مرجع قضائی پرونده تشکیل شد و آیت الله آملی لاریجانی، رئیس وقت قوه قضائیه کمتر از ۲۴ ساعت از گذشت حادثه برخورد دو قطار به رئیس کل دادگستری استان سمنان دستور داد:« لازم است سریعا با تشکیل پرونده ضمن بررسی علل سانحه نسبت به برخورد قانونی و سریع با مقصران حادثه اقدام و نتیجه به این جانب گزارش شود.» به رغم تأکید در رسیدگی فوری به این پرونده، از سرانجام آن و مجازات مسببان خبری در دست نیست.  ۲۹ بهمن ماه ۱۳۸۲ نیز یکی از بزرگ ترین حوادث  ریلی تاریخ ایران، همه نگاه‌ها ‌را به سمت نیشابور چرخاند و بر اثر انفجار قطار باری بیش از ۳۰۰  نفرجان خود را از دست دادند و تعداد کثیری  مصدوم شدند. در این پرونده هم، كندی روند برخورد با مقصران این فاجعه خونین، علیرغم شعارهای اولیه مسئولان سبب شد تا حکم پرونده ۴ سال بعد اعلام شود. 
|
برچسب ها
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای قطار مرگبار بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.