نگرانی طالبان از تحولات پاکستان
محمد مهرعلی
برکناری نخستوزیر پاکستان توسط پارلمان، مولد نگرانیهای زیادی برای دولت طالبان درافغانستان بوده است. فراتر از آن، امکان دارد انتصاب شهباز شریف بهعنوان نخستوزیر جدید پاکستان، تغییراتی را در مناسبات دوجانبه کابل-اسلام آباد ایجاد کند.
نمایندگان پارلمان پاکستان پس از چند هفته بحران سیاسی به عمران خان، نخستوزیر این کشور رأی عدم اعتماد دادند.
از ۳۴۲ نماینده پارلمان ۱۷۴ نفر با طرح رأی عدم اعتماد و برکناری عمران خان از ریاست دولت موافقت کردند. ائتلافی از احزاب مخالف دولت عمران خان احتمالا دولت جدید پاکستان را تشکیل خواهند داد. از شهباز شریف، رهبر حزب مسلم لیگ (شاخه نواز) و برادر نواز شریف، نخستوزیر پیشین بهعنوان گزینه اصلی ریاست دولت جدید یاد میشود.درصورتیکه نمایندگان پارلمان پاکستان موفق به انتخاب نخستوزیر جدید نشوند بهاحتمالزیاد در این کشور انتخابات زودهنگام برگزار خواهد شد.
عمران خان پیشازاین نمایندگان مخالف دولت را به «همدستی» با آمریکا متهم کرده بود. وی پیشازاین تلاش کرده بود تا با انحلال پارلمان مانع از رأی عدم اعتماد نمایندگان به خود شود.درنهایت اما دیوان عالی پاکستان روند انحلال پارلمان را خلاف قانون اساسی تشخیص داد و بهاینترتیب جلسه پارلمان برای بررسی طرح رأی عدم اعتماد به نخستوزیر تشکیل شد.عمران خان اولین نخستوزیر پاکستان است که بارأی عدم اعتماد از کار برکنار میشود اما بسیاری از تحلیلگران مسائل پاکستان و شبهقاره هند معتقدند که نمیتوان نقش سلبی بازیگران خارجی و حتی بخشی از ارتش و سازمان اطلاعاتی پاکستان را در این معادله نادیده انگاشت.
درهرحال، یکی از مهمترین مسائلی که طی روزهای اخیر مورد واکاوی و رصد رسانههای بینالمللی قرارگرفته است، مربوط به سرنوشت دولت طالبان پس از خروج عمران خان از قدرت خواهد بود.
برخی از تحلیلگران معتقدند رفتن عمران خان از کرسی نخستوزیری، حتی اگر او در یک انتخابات تازه به این سمت برگردد ، بیش از هر جای دیگری احتمالا بر حکومت طالبان در کابل تأثیر دارد. به عبارتی با نبود عمران خان طالبان شناختهشدهترین حامی و صدای خود را در سطح بینالمللی را از دست میدهد، آنهم درزمانی که این گروه بیشترین نیاز به قانع کردن جامعه بینالمللی برای به رسمیت شناخته شدن دارد. شبکه بیبیسی دریکی از گزارشهای خود در خصوص بحران جاری در اسلامآباد تأکید کرده است که بنا به قانون اساسی پاکستان، با عدم اعتماد به نخستوزیری، راه برای انتخابات زودهنگام میسر میشود؛ اگرچه بر اساس همین قانون، نمایندگان پارلمان میتوانند بار رأی اعتماد به نخستوزیری تازه، همین پارلمان را تا پایان زمان رسمی آن ادامه دهند. بههرروی در حال حاضر پاکستان با بحرانی سیاسی روبهرو شده است.مقامهای طالبان تاکنون در مورد بحران سیاسی اخیر پاکستان اظهارنظر نکردهاند اما طبیعی است که نگران تحولات هستند.عمران خان در چندین مورد خواستار به رسمیت شناختهشدن دولت طالبان شده و گفته است:«دیریا زود، طالبان باید از سوی جهان به رسمیت شناخته شوند» و «هیچ جایگزین دیگری برای طالبان در افغانستان وجود ندارد.»
او همچنین با استفاده از تریبونهای بینالمللی تلاش کرده است که مواضع طالبان را نیز ارائه دهد و در مواردی گاهی وعده عملیشدن توقعات و خواستههای جامعه جهانی از حاکمان جدید افغانستان را نیز داده است.باآنکه اسلامآباد تا هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است اما تنها کشوری است که در آن سفارت و کنسولگریهای افغانستان را به طالبان واگذار کرده است.
پاکستان , طالبان , محمد مهرعلی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.