حضرت موعود در روایات عامه - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 62497
  پرینتخانه » فرهنگی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 24 اسفند 1400 - 6:59 |
بسیاری از عالمان اهل سنت ظهور یک منجی از نسل پیامبر را خبر متواتر می دانند

حضرت موعود در روایات عامه

مهدویت و ظهور مصلح در آخرالزمان، باوری است که پیروان مذاهب اسلامی بر آن اتفاق‌نظر دارند. علمای سایر مذاهب اسلامی نیز همچون شریعت حقه شیعه معتقدند در آخرالزمان شخصی از خاندان عترت رسول خدا صل‌الله‌علیه‌وآله قیام می‌کند و زمین را درحالی‌که پر از ظلم، جور و فساد شده، پر از عدل و داد خواهد کرد.
حضرت موعود در روایات عامه

گروه فرهنگی
مهدویت و ظهور مصلح در آخرالزمان، باوری است که پیروان مذاهب اسلامی بر آن اتفاق‌نظر دارند. علمای سایر مذاهب اسلامی نیز همچون شریعت حقه شیعه معتقدند در آخرالزمان شخصی از خاندان عترت رسول خدا صل‌الله‌علیه‌وآله قیام می‌کند و زمین را درحالی‌که پر از ظلم، جور و فساد شده، پر از عدل و داد خواهد کرد. بسیاری از علمای اهل سنت بر این باور هستند که امر خلافت مهدی موعود یکی از وعده‌های الهی است. آنان این اعتقاد را به نحوی بیان کرده‌اند که منکر حضرت مهدی عجل‌الله‌فرجه را واجب‌القتل می‌دانند و عده‌ای از علما نیز فتوا به تعزیر و تأدیب منکرین مهدویت داده‌اند.
با بررسی مصادر و منابع معتبر اهل سنت – اعم از صحاح و مسانید و معاجم و تواریخ- مشخص می‌شود در روایات فراوانی به موضوع مهدویت پرداخته‌شده است. این روایات را می‌توان در چند دسته بیان کرد:
دسته اول:
روایاتی است که در آن به تواتر، به موضوع مهدویت پرداخته‌شده است. با بررسی این روایات مشخص می‌شود موضوع مهدویت، یکی از مهم‌ترین موضوعاتی بوده که رسول خدا در کلمات نورانی خود به آن اشاره فرموده‌ و محدثین و علمای اهل سنت به ثبت و ضبط آن پرداخته‌اند. اما ازآنجاکه این امر نزد پیامبر خاتم دارای ارزش فراوان بوده حتی از دید کسانی که نسبت به شیعیان تعصب بی‌جا و عناد و دشمنی داشته‌اند، دور نمانده است.
به‌عنوان نمونه ابن قیم جوزی که یکی از مشهورترین شاگردان ابن‌تیمیه (تئورسین وهابیت) بوده و در دشمنی و عداوتش با شیعه لحظه‌ای درنگ نکرده، در کتاب خود با اشاره به تواتر مهدویت، می‌نویسد: «اخبار متواتری از رسول خدا صادرشده که در آن حضرت مهدی ذکر گردیده و بیان‌شده که او از اهل‌بیت است.»
همچنین ابن حجر عسقلانی، یکی دیگر از علمای مشهور و سرشناس اهل سنت در معتبرترین کتاب خود، به تواتر مهدویت اشاره می‌کند و می‌نویسد: «خبرها و روایات متواتر بسیاری از رسول خدا در مورد مهدی وجود دارد که آن حضرت  را از اهل‌بیت معرفی می‌کند. مهدی هفت سال حکومت کرده و زمین را پر از عدل و داد می‌کند و عیسی بن مریم نیز
-برای یاری او- خواهد آمد و مهدی را در جنگ با دجال یاری می‌رساند. همانا مهدی موعود این قوم را رهبری می‌کند و عیسی در طول حکومتش مطیع امر او و همراهش است.»
دسته دوم:
در این دسته از روایات، به بررسی تولد امام زمان پرداخته‌شده است. علما و محدثین اهل سنت در کتب معتبر روایی و تاریخی خود به ولادت ایشان و ذکر نام پدر و مادرحضرت اشاره‌کرده‌اند. بیان این‌گونه از مشخصات ظاهری، دلیلی متقن بر وجود حضرت به‌عنوان فرزند بلافصل امام حسن عسکری علیه‌السلام است.
به‌عنوان نمونه شمس‌الدین احمد بن خلکان صاحب کتاب وفیات الأعیان که متوفای سال ۶۸۱ هجری قمری است، در کتاب خود در یک باب مشخص به معرفی مهدی موعود پرداخته و می‌نویسد: «محمد بن حسن العسکری، امام دوازدهم شیعیان است که معروف به حجت و منتظر و قائم و مهدی است. ولادت او در روز جمعه نیمه ماه شعبان بوده است.»
دسته سوم:
در این دسته از روایات، به مسئله دوازده خلیفه و جانشین بعد از رسول خدا پرداخته‌شده است. محدثین اهل سنت با ذکر روایات معتبری که علاوه بر صحیح بودن آن، از تواتر نیز برخوردار هستند، تعداد خلفای الهی را دوازده خلیفه معرفی می‌کنند. ابن حبان یکی از علمای مشهور و صاحب‌نام اهل سنت در صحیح خود به نقل از رسول خدا صل الله‌علیه‌وآله می‌نویسد که حضرت فرمودند: «همیشه این دین -اسلام- عزیز خواهد بود، تا هنگامی‌که دوازده نفر خلیفه بر مسلمانان ولایت کنند كه همه آنان از قریش‌اند.»
اما با تحقیق و جست‌وجو در کتب مذاهب اسلامی مشخص می‌شود، تنها مذهبی که در آن دوازده خلیفه و جانشین به‌طور پیوسته و مشخص برای ولایت بر مسلمین دارد مذهب تشیع است.
به اذعان علمای اهل سنت آخرین خلیفه و حجت بر مسلمانان همان مهدی موعود است که به‌عنوان دوازدهمین خلیفه شناخته می‌شود. محمد اسماعیل بخاری، مشهورترین محدث اهل سنت، در روایتی به نقل از رسول خدا می‌نویسد که حضرت فرمودند: «چگونه خواهید بود هنگامی‌که عیسى بن مریم در میان شما فرود آید درحالی‌که امام شما كسى از خود شما باشد؟!» در اینجا سؤالی پیش می‌آید که چه کسی از مسلمانان عالَم هستی می‌تواند امام امتی باشد که در میان آنان عیسی‌بن مریم نیز حضور دارد؟! قطعابه‌غیراز مهدی موعود که از عترت رسول خداست، هیچ‌کسی از مسلمانان نمی‌تواند چنین ویژگی الهی داشته باشد.
فخر رازی، عالم مشهور اهل سنت، هنگام معرفی حضرت مهدی عجل‌الله‌فرجه، علاوه بر قبول عصمت امام، به صاحب‌الزمان بودن ایشان نیز اذعان می‌کند و می‌نویسد: «شیعیان امامیه ایشان را امام معصوم می‌نامند و هم‌چنین او را صاحب‌الزمان می‌دانند و معتقد هستند که او غائب است. در این دو وصف یعنی عصمت و صاحب‌الزمان بودن، شیعیان درست و صحیح می‌گویند؛ به دلیل آنکه مهدی از تمام نواقص دور است و در حقیقت، او صاحب‌الزمان است.»

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای حضرت موعود در روایات عامه بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.