ورود سرخابیها به جدول سرخ و سبز بورس
نفیسه امامی
پذیرهنویسی سهام جدید ناشی از سلب حقتقدم در افزایش سرمایه شرکتهای فرهنگی ورزشی استقلال ایران و پرسپولیس دیروز یکشنبه ۱۵ اسفندماه به ترتیب در قیمتهای ۲,۹۱۰ ریال و ۳,۳۸۷ ریال در بازار پایه فرابورس انجام گرفت. حداقل سهام قابل خریداری توسط کدهای معاملاتی حقیقی و حقوقی ۱ سهم و حداکثر سهام قابل خریداری توسط هر شخص حقیقی و حقوقی در نماد معاملاتی (استقلالح۱) تعداد ۱,۰۳۰ سهم و در نماد معاملاتی (پرسپولیسح۱) تعداد ۸۸۵ سهم درنظر گرفته شده است.
هر کد معاملاتی در پذیرهنویسی میتواند تا سقف ۳۰۰ هزار تومان از سهام سرخابیها را ثبت سفارش کند. بر همین اساس ۱۱٫۵ درصد معادل یک میلیارد و ۲۳۶ از سهام باشگاه استقلال و ۱۰ درصد از سهام پرسپولیس که معادل یک میلیارد و ۳۴ میلیون است در فرابورس پذیرهنویسی میشود.
قیمتگذاری از طریق ارزش خالص داراییها
سازمان خصوصیسازی برای قیمتگذاری دو باشگاه با همراهی کارشناسان رسمی دادگستری از روش خالص ارزش داراییها استفاده کرده است. کارشناسان رسمی دادگستری در قیمتگذاری از مبانی یکسانی برای ارزیابی دارایی و برند باشگاهها استفاده کردند، اما سهم عمده تفاوت قیمت دو باشگاه مربوط به درآمد ناشی از برند باشگاهها درنظر گرفته شد.
نامشخص بودن داراییها، صورتهای مالی غیرشفاف و بدهیهای سنگین مهمترین مشکلات واگذاری این دو باشگاه به بخش خصوصی عنوانشده و باعث تأخیر در زمان عرضه سهام گردیده است. ضمن اینکه به اعتقاد کارشناسان اقتصادی سرمایهگذاری در این دو باشگاه به دلیل اختلاف شدید هزینهها و درآمدها، عدم سوددهی آنها و مشکلات ساختاری درآمدزایی در فوتبال ایران، امکان ایجاد ریسک را برای بخش خصوصی به همراه میآورد.
طبق اعلام حسین قربانزاده، رئیس سازمان خصوصیسازی اصلاح ساختار مالی، طرح کسبوکار و درآمدزایی دو باشگاه و تعیین تکلیف اموال و املاک غیرمنقول آنها و بهطورکلی آمادهسازی شرایط واگذاری سهام در فرابورس انجام گرفته است.
سازمان خصوصی با توجه به مشکلاتی که مدل عرضه به شکلی تعاونی و یا پرداخت حق عضویت اعضا به همراه داشت، از مدل عرضه سهام استفاده کرده است. ناگفته نماند که تعاونیها هم امکان خرید سهام این شرکتها رو با درنظر گرفتن اهلیت و صلاحیت آنها خواهند داشت.
با عرضه سهام این دو باشگاه پرطرفدار، مدیریت و عملکرد آنها در معرض شفافیت و قضاوت عمومی قرار خواهد گرفت و انتظار میرود مشارکت عمومی در مدیریت دو باشگاه منجر به تولید ثروت برای آنها گردد. استقلال و پرسپولیس با عرضه سهام در فرابورس براساس اصول مدیریت حاکمیت شرکتی اداره خواهند شد تا به یک نظم سازمانی و شرکتی دست پیدا کنند.
موفقیت عرضه سهام سرخابیها با مشارکت هواداران
حامد فقرایی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «رسالت» درباره عرضه سهام سرخابیها در فرابورس گفت: مدیرعامل شرکت فرابورس همه تلاش خود را برای عرضه سهام این دو باشگاه انجام داد تا شفافسازی لازم انجام شود و این اتفاق بیفتد اما نقاط ابهامبرانگیز همچنان وجود دارد و یکی از این موارد سودآوری باشگاههاست.
وی اضافه کرد: باشگاههای ما از گذشته سودآور نبوده و بیشتر هزینه محور بودهاند. شرکتهایی که در آنها نیروی انسانی نقش مهمی در میزان داراییهایشان ایفا میکند، دارای فرآیند پیچیده حسابداریای و ریسکهای خاصی هستند. فارغ از مسئله سهامداری دو باشگاه، مسئله هواداران آنها حائز اهمیت است و موفقیت عرضه سهام این دو باشگاه با سرمایهگذاری هواداران درنظر گرفته شده است.
وی با اشاره به مدل عرضه سهام برای سرخابیها بیان کرد: بهطورمعمول باشگاههای خارجی هم به شکل سهامی اداره میشوند و مدیریت میتواند جابهجا شود اما در عرضه شرکتها به شکل تعاونی بهغیراز اینکه افراد چه میزان دارای سهم هستند، همه افراد به یکمیزان حق رأی دارند و این مسئله میتواند در مدیریت باشگاهها مشکلاتی را ایجاد کند. کمااینکه ما شرکتهای تعاونی را در بازار سهام نمیبینیم.
فقرایی بابیان اینکه سرخابیها بهصورت پذیرهنویسی عرضه میشوند و پس از خرید سهام پول سهامداران تا زمان ثبت افزایش سرمایه بلوکه میشود گفت: افزایش سهام باشگاهها از محل سلب حقتقدم است. ما شرکتهایی را مانند تأمین سرمایه داشتیم که سلب حقتقدم بودند اما نماد آنها معامله میشد و حق تقدم آنها در حال معامله بود، اما چون سهام سرخابیها قبلا معامله نشدهاند، ابتدا باید افزایش سرمایه داشته باشند و سپس نماد آنها باز شود.
افزایش سهام باشگاهها از محل سلب حقتقدم با ریسک همراه است
این کارشناس بازار سرمایه، افزایش سهام باشگاهها از محل سلب حقتقدم را با ریسک سرمایهگذاری همراه دانست و گفت: هنوز چند هفته تا پایان لیگ باقی مانده است و نتایج در تعیین ارزش سهام تعیینکننده هستند همانطور که در کشورهای دیگر هر بازی و نتایج آن بر قیمت سهام باشگاهها تأثیرگذار است. در هفتههای باقیمانده از لیگ برتر نمادها قابل معامله نیستند و این مدل عرضه با ریسک همراه است. شاید بهتر بود در پایان فصل عرضه اولیه سهام انجام بگیرد و یا به این شکل پذیرهنویسی باشد. فقرایی درباره واگذاری ۵۰ درصد از سهام باشگاهها تا شهریورماه سال آینده گفت: ابتدا باید مشخص شود واگذاری سهام به شکل بلوکی است یا خرد در بازار انجام میگیرد و تا زمانی که نماد باز نشود واگذاری مشخص نخواهد شد. سرمایهگذاران باید آگاهی نسبت به سهام داشته باشند زیرا ابهام باعث افزایش ریسک میگردد و چنانچه سرمایهگذاران احساس کنند ریسک خرید نسبت به بازدهی در تعادل نباشد در عمل اقدام به خرید نمیکنند. وی الزامات کنفدراسیون فوتبال آسیا را مهمترین دلیل در عرضه سهام سرخابیها عنوان کرد
و گفت: استقلال و پرسپولیس دولتی هستند و دولت هم علاقهای به واگذاری آنها ندارد. شرکتهای صنعتی مانند فولاد سپاهان ازنظر درآمد حمایت میشوند و نیازی به سودآوری صرف توسط آنها وجود ندارد. فقرایی در پایان سخنانش تأکید کرد: یکی از الزامات شرکتها در ورود به بورس درآمدزایی آنهاست و یکی از این راهها حق پخش تلویزیونی است. درنتیجه تضاد منافع میان صداوسیما و این باشگاهها ایجاد میشود. اگر این اتفاق نیفتد، منابعی برای سرخابیها باقی نمیماند که هزینه کنند.
بازار سرمایه , بورس , خصوصی سازی سرخابی ها , سرخابی ها , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.