فرازوفرود لحظهای بازارها در پی تنش درشرق اروپا
نفیسه امامی
جنگ میان روسیه و اوکراین بازارهای مالی دنیا در اروپا، آسیا و آمریکا را در ابتدا دچار شوک کرد. بازارهای سهام در پایتختهای آسیایی و اروپایی ازجمله شاخص بازار در آلمان ۴/۴ درصد، در فرانسه ۴ درصد، در اسپانیا ۴/۳ درصد، در ایتالیا ۲ درصد و در لندن ۲/۶ درصد افت کردند. در توکیو و سئول نیز شاخص بازار نزدیک به ۲ درصد و در بازار سهام هنگ کنگ و سیدنی نزدیک به ۳ درصد افت کرده است. از سوی دیگر ارزش سهام شرکتهای روسی که در بازار سهام لندن معامله میشوند نیز بهشدت سقوط کردند.
بازار رمزارزها هم سقوط کرده و ازجمله ارزش بیتکوین نزدیک به ۱۰ درصد پایین آمده است.
در حوزه انرژی تقاضا برای گاز و نفت در دنیا افزایش پیداکرده است. پسازآنکه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه اعلام کرد که حمله به اوکراین را آغاز میکند
قیمت هر بشکه نفت برای اولین بار در هفت سال گذشته روز پنجشنبه پنجم اسفندماه به بیش از ۱۰۰ دلار رسید و روز جمعه به ۱۰۵ دلار نیز افزایش یافت.
قیمت طلا و سایر فلزات گرانبها هم با آغاز تنشها
بیش از دو درصد رشد کرد و اعتماد به این فلز گرانبها دوباره سرمایهها را به سمت خود جذب کرده است. با آغاز درگیری میان روسیه و اوکراین سرمایهگذاران به سمت خرید طلا حرکت کردند که اکنون به بالاترین نرخ خود از اوایل سال ۲۰۲۰ میلادی رسیده است. قیمت طلای جهانی روز پنجشنبه بهیکباره تا بالای مرز ۱۹۷۰ دلار بالا رفت اما بعدازآن با روند نزولی پیدا کرد و آخرین قیمت آن ۱۸۸۸ دلار در هر اونس رقم خورد.
تأثیر آنی تنش روسیه و اوکراین بر بازارها
مهرداد دهقانی تحلیلگر بازارهای جهانی در گفتوگو با «رسالت» درباره تأثیر جنگ روسیه و اوکراین بر بازارهای جهانی گفت: در اولین روز جنگ میان اوکراین و روسیه بورسهای آسیا و اروپا از آن متأثر شده و بهشدت نزولی شدند ولی بهتدریج توانستند خود را اصلاحکرده و تقریبا به جایگاه قبل خود بازگردند. شاخصهای داوجونز، نزدک و اس اند پی به وضعیت قبلی برگشتند و بورسهای آسیایی هم کمتر از بورسهای آمریکایی توانستند خود را اصلاح کنند.
وی با اشاره به نوسانات آغاز جنگ بر روی طلا و سایر فلزات گرانبها گفت: قیمت طلا در ابتدا افزایش یافت، اما مجددا خود را اصلاح نمود. بازارها در لحظه از سیگنال آغاز جنگ تأثیر گرفتند اما این نوسانات پایدار نبودند و توانستند به وضعیت قبل خود بازگردند.
دهقانی با اشاره به اینکه طلا کالای امن محسوب میشود و همه دنیا از آن استقبال میکنند، افزود:
با آغاز بحرانها و جنگها، بازارها ریسک گریز میشوند و سرمایهگذاران به سمت دارایی امن حرکت میکنند. طلا هم در طبقهبندی دارایی امن قرار میگیرد و به همین علت در چنین مواقعی به آن توجه میشود.
وی با اشاره به افزایش قیمت نفت به ۱۰۵ دلار در هر بشکه گفت: روسیه از طریق اوکراین به اروپا انرژی صادر میکند و بالطبع آغاز تنشها میان دو کشور به علت هراس از کمبود انرژی در اروپا تأثیر زیادی بر قیمت نفت میگذارد.
دهقانی بابیان اینکه پیشبینی احتمال درگیری میان اوکراین و روسیه تأثیرات خود را از قبل بر بازارها گذاشته بود، گفت: بازارها با آغاز حمله روسیه در ساعات ابتدایی روز جمعه اثرپذیری زیادی از خود نشان دادند اما این روند تداوم نداشت. چنانچه جنگ اوکراین و روسیه پایدار بماند امکان بروز نوسان در بازارها ادامه خواهد داشت، اما اگر این تنش متوقف گردد، بازارها به روال سابق خود بازمیگردند.
روسیه با سنجش جوانب تحریمها، وارد جنگ با اوکراین شد
اتحادیه اروپا و آمریکا با آغاز جنگ میان اوکراین و روسیه تحریمهایی علیه روسیه وضع کردند که احتمال اثرگذاری آنها بر بازارهای مختلف ازجمله انرژی را به همراه داشته باشد.
محمدرضا سبزعلیپور ،رئیس مرکز تجارت جهانی ایران درباره تحریمهای جهانی برعلیه روسیه و اثرگذاری آن بر اقتصاد جهان به «رسالت» گفت: تحریمهای اروپا و آمریکا برعلیه روسیه بلندمدت هستند و در کوتاهمدت تأثیر سویی بر اقتصاد این کشور نخواهد گذاشت.
به هر میزان ارتباط اقتصادی میان روسیه با سایر کشورها بیشتر باشد، تحریمهای این کشور تأثیر بیشتری بر اقتصاد دنیا میگذارد، اما تحریم کشوری مانند کره شمالی یا افغانستان که اقتصاد قدرتمندی ندارد و با کشورهای تحریم کننده ارتباط زیادی ایجاد نکرده
بر اقتصاد جهانی اثرپذیری ندارد. درصورتیکه اقتصاد کشور تحریم شده مراودات زیادی با کشورهای تحریم کننده داشته باشد بهطورقطع سایر اقتصادها از آن متأثر میشوند. سبزعلیپور اضافه کرد: روسیه منبع انرژی برای اروپا محسوب میشود و حجم زیادی از انرژی اروپا را تأمین میکند. به همین علت اکنون باوجود تنش میان اوکراین و روسیه و هراس از کمبود انرژی، قیمت سوخت در کشورهای تحریم کننده افزایش پیداکرده و قیمت نفت و گاز و بنزین بالاتر رفته است.
وی با اشاره به عدم توافق نرسیدن آمریکا و اروپا در قطع دسترسی روسیه به سوئیفت گفت: اختلافنظر میان کشورهای اتحادیه اروپا در تحریم سوئیفت روسیه ایجادشده است و این موضوع بیانگر انجام مراودات مالی زیاد کشورها در حوزه انرژی با روسیه است. در صورت تحریم سوئیفت مبادلات بانکی روسیه با کشورهای تحریم کننده، امکانپذیر نخواهد بود و پرداخت و دریافت طلبها و بدهیها میسر نخواهد شد و این موضوع لطمه بزرگی به تجار و فعالان اقتصادی در کشورهای تحریم کننده بهخصوص در پرداخت پول سوخت میزند.
رئیس مرکز تجارت جهانی ایران تصریح کرد: اقتصاد روسیه در نوع خود اقتصاد بااهمیتی است و این کشور با سنجیدن همه جوانب اعمال تحریمها، وارد جنگ با اوکراین شده است.
سبزعلیپور اضافه کرد: اجرای تحریمها مقولهای زمانبر است و بلافاصله اجرا نمیشود تا اقتصاد روسیه را فلج کند. وقتی سوئیفت توسط اروپا و آمریکا تحریم نشده است به این معناست که نخواستهاند سیستم بانکی روسیه را فلج کنند و راهکاری برای این مسئله باز گذاشتهاند.
وی در پایان سخنانش تأکید کرد: وابستگی تجاری میان کشورهای تحریم کننده و روسیه وجود دارد و عدم تحریم سوئیفت نشان داد که این کشورها تمایلی به تحریم همه سیستم بانکی روسیه ندارند و بیشتر به دنبال تأثیر روانی تحریمها برای حمایت از اوکراین هستند.
اوکراین , بازارهای مالی , جنگ روسیه و اوکراین , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.