بازرگام، نیامده دچار اختلال شد!
نفیسه امامی
رکوردشکنی قیمت اقلامی نظیر برنج، گوشت، سیبزمینی و مرغ از دلایل عمدهای بود که باعث شد دولت به سراغ فروش هوشمند کالا روی آورد و با راهاندازی سامانه بازرگام توسط سازمان تعاون روستایی در جهت تنظیم بازار اقلام اساسی و عرضه ارزان کالاهای اساسی و تعدیل قیمتها در بازار آزاد گام برداشت.
طبق اعلام دولت افراد با ثبت سفارش در این سامانه اقلام خوراکی را بدون پرداخت هزینه ارسال در درب منزل دریافت میکنند.
بر اساس قیمتهای مصوب دولت، گوشت گوساله مخلوط با قیمت هر کیلو ۹۹ هزار و ۸۰۰ تومان و گوشت بره مخلوط با قیمت هر کیلو ۱۰۵ هزار تومان توسط سامانه بازرگام عرضه میشود. همچنین مرغ با قیمت کیلویی ۳۱ هزار تومان و تخممرغ به قیمت هر شانه ۴۳ هزار تومان در این سامانه عرضه میشود. قیمت سیبزمینی عرضه شده در این سامانه نیز ۸۰۰/۹تومان است و عرضه هوشمند هر کیلوگرم برنج شیرودی هم با قیمت ۴۲ هزار تومان، برنج فجر ۳۶ هزار تومان و برنج هاشمی ۵۶ هزار تومان صورت میگیرد.
اختلال در بازرگام
اما حالا و پس از گذشت چند هفته از توزیع کالا در بازرگام، خدماترسانی سامانه توزیع هوشمند کالاهای اساسی دچار اختلال شده و حدود یک هفته در تحویل کالا به مشتریان تأخیر ایجاد کرده است. اسماعیل قادری فر، معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی درباره مشکلات ایجادشده برای سامانه بازرگام و فرآیند توزیع کالاهای اساسی اظهار داشته است: تمام موارد تجمیع شده و در حال بررسی هستیم تا ایرادات و تأخیرات به وجود آمده را رفع کنیم و حداکثر تا سهشنبه سوم اسفندماه این اتفاق رخ میدهد. با توجه به فروش اینترنتی کالا در سامانه بازرگام بسیاری از مشتریان از نحوه خدماترسانی آن اظهار نارضایتی کرده و نسبت به بدعهدی و تأخیر در ارسال کالا معترض هستند. باوجوداینکه وزارت کشاورزی و دولت مدعی بودند با راهاندازی سامانه بازرگام نابسامانیهای قیمتی پایان مییابد، اما این اتفاق نیفتاده است؛ زیرا از یکسو قیمت محصولات در این سامانه تفاوت چندانی با بازار آزاد ندارد و از سوی دیگر برخی از محصولات آنکه کمی ارزانتر هستند هم کیفیت قابل قبولی ندارد.
تأخیر در ارسال کالا
سازمان تعاون روستایی در ابتدا ارسال کالاهای اساسی از طریق بازرگام را در حدفاصل ۱ تا ۴ روز به درب منازل مصرفکنندگان اعلام کرده بود، اما طبق بررسیهای میدانی از افرادی که کالا از این سامانه خریداری کردهاند، بدعهدی در تحویل بهموقع کالا و عدم پاسخگویی به آن به مهمترین انتقاد مشتریان از عملکرد این سامانه تبدیل شده است.
بسیاری از خریداران کالا اعلام کردهاند که بعد از گذشت یک هفته تا ۱۰ روز از ثبت سفارش و خرید هنوز کالا به دستشان نرسیده و مرجع تلفنی هم برای پاسخگویی و پیگیری نیست که درباره ارسال سفارشات به آن مراجعه کنند.
تعدادی از خریداران کالا از سامانه بازرگام که با تأخیر دریافت کالا مواجه شدند با این پیامک از سوی سامانه بازرگام مواجه میشوند که «بازرگامی عزیز، ضمن عذرخواهی، با توجه به حجم بالای سفارشات، سفارش شما در روزهای آتی ارسال میشود.»
از سوی دیگر بعضی از مشتریان در هنگام دریافت کالا با وزن کمتر از درخواست خود مواجه شدند و پولی هم بابت وزن کمتر کالا به آنها عودت داده نشده و پاسخ روشنی دریافت نکردهاند.
خدماتدهی بازرگام در ۱۹ شهر
در حال حاضر بازرگام در ۱۹ شهر پرجمعیت کشور به مشتریان خود خدمات ارائه میکند که ازجمله این شهرها میتوان به تهران، یزد، اصفهان، کرج، کرمان، مشهد، شیراز، ارومیه، اهواز، کرمانشاه، تبریز، سنندج، گرگان، قم، بندرعباس، رشت، زاهدان، سمنان و بجنورد اشاره کرد.
دولت اعلام کرده بود سامانه بازرگام برای فروش محصول به همه استانها فعالیت میکند، اما گزارشها حکایت از این دارد که اسم بسیاری از استانها و شهرها در این سامانه وجود ندارد بنابراین امکان سرویسدهی به همه مناطق کشور وجود ندارد و این بدان معناست که سایر شهرها و استانهای کشور امکان دسترسی به کالاها با قیمت دولتی را ندارند.
راهاندازی بازرگام با هدف قطع دست دلالان
خرید اینترنتی در عصر حاضر یکی از روشهای مرسومی است که بهتدریج میتواند جایگزین خریدهای غیرضرور حضوری شود. سامانه بازرگام هم که خرید اقلام خوراکی در بستر اینترنت است با توجه به نقایصی که به همراه دارد، ویژگیهای عمدهای ازجمله خرید کالا باقیمت مناسبتر از بازار آزاد و جلوگیری از ایجاد صفهای فروش بهخصوص در شرایط کرونایی امروز دارد.
همواره در موضوعاتی که در کشور قرار است از طریق اینترنتی و الکترونیکی انجام بگیرد
بر بسترسازی و فراهم شدن زیرساختهای مناسب برای سرویسدهی به مشتری یا اربابرجوع تأکید شده چراکه بارها تجربه قطع و اختلال در حین سرویسدهی به وجود آمده که با انتقادات زیادی هم روبهرو شده است.
بدون شک دولت در راهاندازی سامانه بازرگام با هدف قطع دست دلالان از بازارها و حمایت از مصرفکنندگان توزیع کالا را به عهده گرفته است اما در همین ارتباط نیز اطلاعرسانی گستردهای صورت نگرفت چراکه بخش زیادی از مردم هنوز از وجود چنین سامانهای اطلاع ندارند.
چنانچه دولت بتواند با اطلاعرسانی درست و ارسال کالا در کوتاهترین زمان ممکن طیف گستردهای از مشتریان را به خرید از این سامانه ترغیب کند میتوان به تأثیرگذاری آن امیدوار شد.
روند فعلی نشان میدهد که فرآیند توزیع هوشمند کالاهای اساسی با مشکلاتی مواجه است و باید از استانداردهای لازم برای پاسخگویی به حجم زیاد سفارشات مردم برخوردار باشد در غیر این صورت با وجود تأخیر بیشازحد معمول در ارسال کالا، کامل نبودن سفارشات و ضعف پشتیبانی در پاسخگویی و رفع معایب بهتدریج به سامانهای غیرقابلاعتماد برای مشتریان تبدیل خواهد شد.
بازرگام , سامانه بازرگام , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.