بازوی توزیع هوشمند ابزار مقابله با گرانی ها
گروه اقتصادی
قیمتهای افسارگسیخته برنج و گوشت باعث شده است دولت برای تنظیم بازار و باهدف حذف واسطهها و کنترل قیمتها عرضه از طریق فضای مجازی را در پیش بگیرد.گرانی کالاهای اساسی در بسیاری از اقلام قابلمشاهده است و اخیرا هم افزایش قیمت برنج خبرساز شده است.
قیمت هر کیلو برنج طارم ممتاز در بازار ایران به حدود ۸۰ هزار تومان رسیده درحالیکه کمتر از یک ماه پیش قیمت این برنج کیلویی ۶۳ هزار تومان بود. دلایل متعددی برای گرانی برنج عنوانشده که از خشکسالی و کاهش تولید تا احتکار در انبارها را شامل میشود. وزیر جهاد کشاورزی، نوسان بازار برنج را عدم رقابتی بودن برنج تولید داخلی عنوان میکند چون برنج ایرانی رقیبی ندارد و نمیتوان آن را وارد کرد. به گفته ساداتی نژاد، برنج اکنون در دست افراد خاصی است که میتوانند سوداگری کنند اما تعزیرات با حتکار کنندگان برخورد میکند و بازرسی انبارهای برنج در استانهای شمالی را آغاز کرده است.
دولت با گرانی کالاهای اساسی و برای کوتاه شدن دست دلالان، سامانه بازرگام را برای ثبت سفارش برنج معرفی کرده است. در حال حاضر برنج ایرانی شیرودی با نرخ مصوب کیلویی ۴۲ هزار تومان، برنج تایلندی کیلویی ۱۲۵۰۰ تومان، هندی کیلویی ۱۸۵۰۰ تومان و پاکستانی ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان در این سامانه بارگذاری شده است و تنها روز پنجشنبه گذشته ۵۵ تن برنج ایرانی در تهران توزیعشده است.
قرار است برنج طارم هم باقیمت مناسب طی روزهای آینده در سامانه بازرگام عرضه شود.
تشدیدگرانی گوشت قرمز
بررسی قیمتهای فعلی حاکی از آن است که افزایش قیمت گوشت در بازار که از چند هفته پیش تشدید شده، ادامه یافته و این کالا با رقمهای سرسامآوری به فروش میرسد. هر یک از فعالان بازار دلایل مختلفی همچون، واسطهها و مافیای گوشت، صادرات دام و کمبود عرضه دام در میادین را علت اصلی این گرانی مطرح میکنند. بر این اساس قیمت هر کیلو ران گوسفند بالای ۱۸۰ هزار تومان به مشتریان فروخته میشود؛ قیمت لاشه گوسفند در مغازهها بین ١۴٢ تا ١۴۶هزار تومان و در عمدهفروشیها ١٣۶ هزار تومان است.
تازهترین گزارش مرکز آمار ایران درباره قیمت اقلام خوراکی در مناطق شهری به دیماه برمیگردد که قیمت متوسط هر کیلو گوشت گوسفند در این ماه حدود ۱۴۲ هزار تومان اعلامشده است درحالیکه قیمت این کالا در دیماه پارسال حدود ۱۱۹ هزار تومان بود.سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران توزیع گوشت قرمز را هم از طریق سامانه بازرگام آغاز کرده است و گوشت گوساله مخلوط باقیمت هر کیلوگرم ۹۹ هزار و ۸۰۰ تومان و گوشت بره مخلوط باقیمت هر کیلوگرم ۱۰۵ هزار تومان عرضسه میکند. عرضه گوشت دولتی در میادین میوه و ترهبار هم در حال انجام است.
خسرو ابراهیمی نیا ،نایبرئیس اتاق اصناف تهران : استفاده از تکنولوژی راهی موثر برای مقابله با سوء مدیریت در توزیع کالاهاست
خسرو ابراهیمی نیا ،نایبرئیس اتاق اصناف تهران در گفتوگو با «رسالت» درباره توزیع اینترنتی اقلام خوراکی میگوید: باید از تکنولوژی در بهینهسازی ارتباط میان اصناف، تولیدکننده و توزیعکننده استفاده شود زیرا مشکل امروز گرانیها کمبود کالا نیست بلکه مشکل در توزیع است. دولت فعلی و دولتهای قبلی یارانه برای تأمین کالا را دادهاند اما واسطه گران یا دلالان از خلأهای موجود سوءاستفاده کرده و بازهم اقلام ضروری باقیمتهای بالا به دست مردم میرسد. وی اضافه میکند: قیمت مرغ در سال گذشته، علیرغم تلاشهای اتاق اصناف و وزارت صمت بازهم باقیمت مناسب به دست مصرفکننده نرسید و دلالان عامل اصلی گرانی بودند.
ابراهیمی نیا، توزیع اینترنتی کالا را عاملی در جهت جلوگیری از افزایش قیمتها عنوان میکند و میگوید: درخواستکننده کالا باید بتواند بدون بروز مشکل سفارش خود را ثبت و کالا را دریافت کند. این فرآیند نیازمند مدیریت صحیح دولت است. در این صورت میتوان به موفقیت این طرح و قطع دست سوءاستفاده گران امیدوار بود.
نایبرئیس اتاق اصناف تهران ادامه میدهد: تجربه سالهای گذشته حاکی از این است که مردم با ایجاد احساس کمبود برای خرید هجوم میبرند و همین مسئله بر رشد بیشتر قیمتها دامن میزند. چنانچه تبلیغات صحیح، احساس امنیت غذایی را برای مردم به همراه داشته باشد و سامانه بازرگام بهراحتی کالا را به دست مصرفکننده برساند، میتواند در کنترل قیمتها تأثیرگذار باشد.
ابراهیمی نیا بابیان اینکه ما وارد رنسانس خریدوفروش دیجیتالی شدهایم، میگوید: متأسفانه مردم ما به ایستادن در صفهای طولانی عادت کردهاند اما بافرهنگ سازی میتوان خرید از طریق سامانه و باقیمت مصوب دولتی را برای عموم جامعه نهادینه کرد.
عرضه ۸ هزارتومانی سیبزمینی در سامانه
سیبزمینی یکی دیگر از اقلام خوراکی است که بهیکباره با رشد قیمت مواجه شد؛ محصولی که اوایل امسال حدود ۴ هزار و پانصد تومان فروخته میشد طی چند روز گذشته افزایش نرخ چشمگیری پیدا کرد و در مغازههای سطح شهر تا قیمتهای بیش از ۱۶ هزار تومان هم فروخته شد.
هر کیلو سیبزمینی در دی پارسال بهطور متوسط حدود ۵۱۰۰ تومان بوده که ۹۷۰۰ تومان در آذر امسال رسیده و نرخ ۱۰ هزار و ۶۰۰ تومان در هر کیلو در دی امسال ثبتشده است.
وزارت جهاد کشاورزی برای تعادل در بازار سیبزمینی، عرضه مجازی و حضوری این محصولات را آغاز کرد و با توزیع گستردهای که انجام شد قیمت این محصول در میادین میوه و ترهبار به کیلویی ۱۰ هزار تومان رسیده است و از دیروز سیبزمینی در سامانه بازرگام کیلویی ۸ هزار تومان بارگذاری شده است.
سامانه بازرگام پاسخگوی همه سفارشات نیست
رضا الفت نسب، عضو هیئتمدیره کسبوکارهای اینترنتی، با اشاره به اعلام سامانه بازرگام از طریق وزارت جهاد کشاورزی برای ثبت سفارش اقلام غذایی به «رسالت» میگوید: باید برای سایر پلتفرمهایی که ظرفیتی مانند بازرگام دارند هم این امکان فراهم شود تا از آنها هم استفاده شود.
وی ادامه میدهد: وزارت جهاد نباید صرفا از یک سامانه نام ببرد بلکه باید از سامانههای دیگر در سراسر کشور نیز در این بخش استفاده نماید. ما بارها این نکته را متذکر شدهایم. وزارت جهاد متولی توزیع برنج و گوشت و گندم است اما چرا باید فقط به استفاده از یک سامانه اکتفا کند. این مسئله شائبههایی را ایجاد کرده است. الفت نسب، اضافه میکند: هدف وزارت جهاد کشاورزی نرخ شکنی در قیمت اقلام غذایی است تا با حفظ کرامت مصرفکنندگان، کالا در اختیارشان قرار بگیرد و مجددا شوک قیمتی به بازارها وارد نشود. مجموع این اقدامات حاکی از تلاش وزارت جهاد در جهت کنترل قیمتهاست اما چرا نباید شرایط برای سایر پلتفرمها تسهیل شود تا در این طرح حضورداشته باشند. عضو هیئتمدیره کسبوکارهای اینترنتی با اشاره به اینکه در شهرستانها پلتفرمهایی هستند که میتوانند به توزیع کالا کمک کنند، میگوید: سامانه بازرگام بهتنهایی نمیتواند پاسخگوی همه سفارشات باشد چون زیرساختهای لازم برای خدماترسانی پلتفرمها در همه نقاط کشور و روستاها فراهم نیست.
وی در پایان متذکر میشود: باید همه سامانهها پایکار بیایند و با استفاده از چند پلتفرم قوی به تنظیم بازار کمک شود.
توزیع هوشمند، راهکاری برای قطع دست دلالان
دولت برای کنترل قیمتها اقدام به توزیع هوشمند کرده است تا اقلام اساسی بهدست مصرفکننده واقعی برسد و دیگر تجربههایی مشابه آنچه که در سالهای گذشته در توزیع سبد کالا با ایجاد صفهای طولانی و ایجاد بینظمی به وجود آمده بود، تکرار نشود.
اکنون این انتظار میرود تا با استفاده از فضای مجازی و حذف واسطهها از زنجیره توزیع کالا، دسترسی مطلوب، آسان و سریعی برای مردم فراهم شود تا بیش از این رنج گرانی کالاهای اساسی منجر به پریشانی خاطر دهکهای کم برخوردار و متوسط جامعه نشود.
توزیع هوشمند کالا , گرانی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.