خطای برجامی مشترک ترامپ و بایدن
گروه بینالملل
نشریه آمریکایی والاستریت ژورنال به نقل از یک مقام آگاه آمریکایی مدعی شده است که دولت جو بایدن پیشبینی میکند که احیای برجام ایران را در شرایطی قرار خواهد داد که بتواند در کمتر از یک سال اورانیوم غنیشده لازم برای ساخت یک بمب اتمی را تولید کند.این مدت کمتر از دورهای است که برجام در سال ۲۰۱۵ پیشبینی کرد بود.
در این مقاله که به قلم لارنس نورمن، تحلیلگر سیاسی این روزنامه نوشتهشده، آمده است که مقامات دولت آمریکا اواخر سال گذشته میلادی به این نتیجه رسیدند که برنامه اتمی ایران به میزانی جلو رفته است که امکان محدود کردن آن به سبک و سیاقی که در نسخه اولیه برجام آمده بود امکانپذیر نیست. بر اساس این مقاله، دولت جو بایدن به مذاکرات ادامه میدهد با این امید که این کشور و متحدانش بتوانند مدتزمان کافی برای بروز واکنش به ذخیرهسازی اورانیوم تسلیحاتی ایران را داشته باشند. بر اساس ادعای مطرحشده از سوی مقامات آمریکایی و روزنامه والاستریت ژورنال، تحقق این مسئله به اقدامات ایران در برچیدن ذخایر اورانیوم غنیشده و ارسال آن به خارج یا مخفی کردن آن در داخل و همچنین نوع و ظرفیت ماشینآلات غنیسازی بستگی دارد.
پیشرفت هستهای ایران
والاستریت ژورنال تأکید کرده است که پیشرفت برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران باعث تردیدهای جدید در مورد توانایی دولت بایدن در دستیابی به یک توافق طولانی و مؤثرترخواهد شد که دولت آمریکا مدعی است مسیر ایران در دستیابی به سلاح اتمی را محدودتر کرده و بهاینترتیب، به دولت امکان میدهد حمایت سیاسی متحدان اروپایی ایالاتمتحده و همچنین سیاستمداران داخلی را به دست آورد.مقامات آمریکایی گفتهاند که در صورت بازگشت ایران به توافق اتمی، بخش عمده تحریمهای اعمالشده توسط دولت دونالد ترامپ را لغو خواهند کرد و نمایندگان ایالاتمتحده در مذاکرات وین در مورد امتیازها و تضمینهایی که در صورت قبول یک توافق «اصلاحشده» خواهند داد با نمایندگان ایران مذاکره میکنند.
دونالد ترامپ با این نظر که برجام مانع از دستیابی ایران به بمب اتمی نمیشود و باید توافق محکمتری به دست میآمد، در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج شد و تحریمهای گستردهای را علیه ایران اعمال کرد. به گفته مقامات دولت بایدن، از آن زمان، ایران برنامه هستهای خود را سرعت بخشیده و بازه زمانی تولید مواد هستهای از نوع تسلیحاتی را به چند هفته کاهش داده است.
برخی از مقامات سابق ایالات آمریکا هشدار دادهاند که هر توافقی که بازه زمانی را به کمتر از ۶ماه کاهش دهد امکانات این کشور برای واکنش بهسرعت در برنامه تسلیحات اتمی ایران را تضعیف خواهد کرد.
ایران تاکنون از تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصد خبرداده و بر اساس برخی گزارشها، به نصب و راهاندازی سانتریفیوژهای پیشرفته در پایگاههای هستهای خود مبادرت کرده است.والاستریت ژورنال گفته است که سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا از اظهارنظر در مورد ارزیابی این کشور در مورد بازه زمانی تولید اورانیوم توسط ایران خودداری ورزید و گفت که «دستیابی به توافق با ایران نگرانی ما را برطرف میکند.»
خطای محاسباتی ترامپ
واقعیت امر این است که روسای جمهوری سابق و فعلی ایالاتمتحده آمریکا هر دو در قبال ایران دچار خطای محاسباتی و خبطی آشکارشدهاند! ترامپ باانگیزه تبدیل توافق برجام به یک توافق جامع که بتواند ایران را در همه ابعاد و زمینهها محدود کند، از این توافق خارج شد اما نتیجه حرکت دولت سابق آمریکا در چارچوب مفهومی و عملیاتی «استراتژی فشار حداکثری»، پاسخ قاطعانه جمهوری اسلامی ایران در چارچوب« استراتژی مقاومت فعال» بود! به عبارت بهتر، اصلیترین خطا را در اینجا ترامپ مرتکب شد.ترامپ که تصور میکرد نهایتا تا سال ۲۰۱۹ میلادی، قادر به جایگزینی برجام با توافقی شدیدا محدودکننده( علیه ایران ) خواهد بود، درنهایت کاخ سفید را با کوله باری از شکست در حوزه سیاست خارجی، ازجمله شکست در برابر قدرت جمهوری اسلامی ایران ترک کرد.
خطای بزرگتر بایدن
واقعیت امر این است که دولت بایدن خطای سهمگینتری نسبت به دولت ترامپ صورت داد! بایدن بدون آنکه نسبت به وقایع دوران ریاست جمهوری ترامپ درس بگیرد، صرفا تصمیم گرفت استراتژی فشار حداکثری ترامپ به استراتژی فشار هوشمندانه تبدیل کند! مقامات آمریکایی تصور میکردند که استراتژیهای انتزاعی آنها هرلحظه که اراده کنند شکلی واقعی به خود خواهد گرفت! بایدن نیز با همین تصور، بیش از یک سال مذاکرات هستهای را با زیادهخواهی و طرح ایدهای غیرقابلقبول به بنبست کشاند! در حال حاضر نیز اگر دولت بایدن تصمیم نهایی خود را در خصوص بازگشت به برجام ( بازگشت واقعی به توافق هستهای از طریق رفع تحریمهای ضد ایرانی) اتخاذ نکند، قطعا جمهوری اسلامی ایران به مسیر روبهجلوی خود در بهرهبرداری از فناوری صلحآمیز هستهای ادامه خواهد داد. در این میان، نه گزارش نشریاتی مانند والاستریت ژورنال و نه هشدارهای بیپایه و اساس سیاستمداران آمریکایی و اروپایی نمیتواند کشورمان را از این مسیر دور کند.
این موضوع قابل پیشبینی بود
نشریه والاستریت ژورنال بهگونهای در این خصوص سخن گفته است که گویا انتظار داشته جمهوری اسلامی ایران در مقابل استراتژی فشار حداکثری آمریکا یا استراتژی فشار هوشمندانهی بایدن هیچگونه اقدامی صورت ندهد و در مقابل،جهت احیای برجام به دولتهای سابق و فعلی آمریکا التماس کند!نظام جمهوری اسلامی ایران در طول سالهای گذشته و اخیر نشان داده است که هرگز بر سر منافع و اقتدار ملی خود ، حاضر به دست کشیدن از استراتژیها و راهبردهای کلان در حوزههای امنیتی و بینالمللی نخواهد بود.
درهرحال، اقتدار هستهای جمهوری اسلامی ایران، پیشفرض تحلیلی حاکم بر ذهن تحلیلگران آمریکایی را نیز هدف قرار داده است ! بدون شک ، هزینه خطاهای راهبردی و محاسباتی دولتهای دموکرات و جمهوریخواه آمریکا علیه ایران ازاینپس نسبت به گذشته نیز بیشتر خواهد بود. پیامی که به نظر میرسد مقامات آمریکایی در آیندهای نزدیک چارهای جز درک آن نخواهند داشت.
بایدن , برجام , ترامپ , مذاکرات وین , وال استریت ژورنال
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.