آزمون ارادهها در وین
معصومه پورصادقی-دبیر گروه سیاسی
مذاکرات وین، پس از وقفه چند روزه، مجددا پنجشنبه از سر گرفته شد، اما کشورهای غربی تاکنون آمادگی و جدیت مملوسی را از خود نشان ندادند، اظهارات منفی مقامات سه کشور فرانسه، انگلیس و آلمان با هدف مقصرنمایی ایران، نسبت چندانی با جدیت در گفتوگوها دارند.
همچنین آمریکاییها در این زمینه، یک گام نیز فراتر برداشتند، واشنگتن علاوه بر جنگ رسانهای، تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعمال کرد، روزنامه وال استریت ژورنال روز پنج شنبه گزارش داد که بایدن به دنبال افزایش فشار اقتصادی بر ایران است و در این راستا قرار است یک مقام وزارت خزانه داری آمریکا، سفری را به امارات داشته باشد تا درباره همکاریهای اقتصادی با ایران هشدار دهد. این خبر جدای از آنکه راهبرد روانی و با هدف فشار بر تیم مذاکره کننده ایرانی در بحبوحه مذاکرات است، نشان میدهد که آمریکا نمیخواهد روابط اقتصادی با ایران به حالت عادی بازگردد.
مشاور امنیت ملی امارات، هفته گذشته سفر جدی را به تهران داشت و با همتای ایرانی خود و همچنین رئیسجمهور کشورمان دیدار کرد، طرفین در این دیدارها درباره گشودن فضای جدید در رابطه با دو کشور سخن گفتند لذا به نظر میرسد سفر مقام وزارت خزانهداری آمریکا با هدف ممانعت از بهبود روابط اقتصادی ایران است و این نشان میدهد که آمریکا نه تنها حسننیت نداشته بلکه با سوء نیت وارد گفتوگوهای غیر مستقیم شده است.
بنابراین موضع تیم ایرانی، مبنی بر راستیآزمایی رفع موثر تحریمها و همچنین دریافت تضمینهای عینی مبنی بر خروج آمریکا مبتنی بر دلیل منطقی است.
فضای دو قطبی شدید در آمریکا و اظهارات سیاسیون این کشور از جمله، مقامات جمهوریخواه و حتی دموکرات نشان میدهد که بدون دریافت تضمین احتمال تکرار سناریوی مربوط به ترامپ بیش از هر زمان دیگری است.
تیم ایرانی در دوره قبل، دو پیشنویس پیشنهادی را به طرفهای مقابل ارائه داد که این نشان از جدیت و سرعت عمل آنها داشته اما چون متون جزئیات قابل توجهی را در زمینه رفع تحریمها در خود جای داده بود به مذاق آمریکاییها و اروپاییها خوش نیامد،چراکه غرب به دنبال این است که بخش موثری از تحریمها را پا برجا گذاشته و در آینده آنها را به عنوان چماقی بالای سر ایران و برجام نگه دارد.
در نقطه مقابل، تیمهای غربی پرداختن به مسائل هستهای را اولویت خود میدانند، انریکه مورا، هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام چهارشنبه و پیش از برگزاری کمیسیون مشترک برجام دیداری را با مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشت، تمرکز بیش از حد طرفهای مقابل بر موضوعات هستهای و عدم توجه کافی به مسائل مربوط به رفع تحریمها، نشان میدهد که غرب نگاه حداقلی در پایبندی به تعهدات رفع تحریمی دارد اما در حوزه هستهای انتظاراتش از ایران حداکثری است.
این در حالی است که جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده مذاکرات وین در تماس تلفنی با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان، با ارائه توضیحاتی در خصوص روند مذاکرات، ضمن ابراز خرسندی نسبت به ادامه مذاکرات وین، ارزیابی خود را از دیدگاههای طرفهای مذاکره کننده ارائه داد.
وزیر امور خارجه کشورمان نیز در اینگفتوگوی تلفنی با مفید خواندن تعاملات صورت گرفته میان مذاکره کنندگان در وین، بار دیگر بر حسن نیت و جدی بودن جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به یک توافق خوب تاکید کرد.
امیرعبداللهیان افزود: ما همه در وین هستیم که مذاکره کنیم تا به یک توافق خوب برسیم.
وزیر امور خارجه با انتقاد از تداوم بی عملی غرب حتی در میز مذاکرات وین افزود: تاکنون ما هیچ پیشنهاد سازنده و روبه جلویی را از طرف مقابل دریافت نکرده ایم و این در تعارض با اعلام حضور جدی آنان در مذاکرات است.بر همین اساس، تیمهای غربی برای فرار از پایبندی کامل به برجام، مدعی هستند که پیشنویسهای ایران شامل مطالبات غیرواقعی و زیادهخواهانه است، این در صورتی که است که مقامات کشورمان گفتهاند که متون پیشنهادی مبتنی بر پیشنویس ۶ دوره مذاکره قبلی در وین و همچنین منطبق با برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است.
به نظر میرسد، تقلای اروپا و آمریکا برای غیر منطقی نشان دادن مطالبات ایران با هدف فشار بر تیم ایران، برای کاهش مطالبات مربوط به رفع تحریمها و افزایش تعهدات هستهای ایران است.
معنای گزاره فوق ارائه امتیازات کمتر از برجام به ایران و دریافت تعهدات فرابرجامی از آن است، به همین دلیل است که جبهه غربی، تلاش میکند پیشنویس ایران را مغایر با پیشنویس ۶ دور مذاکراتی قبل معرفی کند، حال آنکه ایران چنین ارزیابی را نمیپذیرد اما در عین حال، اعلام کرده است که باب گفتوگو و مذاکره درباره متون پیشنهادیاش باز است.
علی باقری: طرفین با نگاه رو به جلو به مذاکرات ادامه میدهند
رئیس تیم مذاکره کننده کشورمان در وین اینطور گفت که در این بخش از دور هفتم که گفت وگوها در وین آغاز شده، این نگاه همه شرکت کنندگان در این مذاکرات بود که بتوانند با یک نگاه رو به جلو گفت وگوهایی را شکل بدهند که این گفت وگوها، دیدگاههای طرفین را در مسیر توافق به هم نزدیک کند.وی تاکید کرد که بر این اساس، جمهوری اسلامی ایران پیشنهادهایی را که هفته گذشته ارائه کرده بود، نشان دهنده دیدگاهها و مواضع جمهوری اسلامی ایران درباره پیش نویسی است که در وین ۶
به جمع بندی از گفت وگوها رسیده بود.این دیدگاه و مواضع کشورمان همچنان ره توشه هیئت ایرانی برای استمرار گفت وگوها خواهد بود.همچنین یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران اینطور گفت که پیشنهادات و نظرات ارائهشده از سوی هیئت ایرانی در گفتوگوهای هفته پیش همچنان روی میز قرار دارد.مذاکرهکنندگان ایرانی در طول مباحث در خصوص متن بر اساس این دیدگاهها پیش خواهند رفت.
هیچ تجدید نظری در موضع ما نبوده است
اعتراض طرفهای مقابل به برخی اصلاحات پیشنهادی در پیشنویس وین۶، که مورد توافق قرار نگرفته بود در حالی است که غربیها از جمله آمریکاییها، در برخی از ادوار وین توافقاتی را انجام داده بودند اما پس از بازگشت به پایتخت در دوره بعدی آن توافق را ملغی کردند و به عبارت عامیانه «دبه» کرده بودند اما همین تیمها اصلاحات پیشنهادی ایران را با وجود تغییر دولت در تهران، قابل قبول تلقی نمیکنند، به هرحال موضوعات اختلافی بین ایران و طرفهای غربی مشخص و موارد معینی هستند.
گفتوگوها در هر مسیر یا چارچوبی که حرکت کند بایستی ناظر به حل اساسی آن اختلافات به ویژه مسائل مربوط به رفع تحریمها باشند وگرنه راهحل پایداری را نمی توان برای آن متصور شد.
برجام , مذاکرات وین , معصومه پورصادقی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.