تحریمهای ایران شکستهای جدید آمریکا
حانیه مسجودی
روزهای پرفشار مذاکرات هستهای بهصورت رسمی آغازشده است و هرروز شاهد اتفاقات، اظهارات و مواضع جدیدی از سوی آمریکا و کشورهای اروپایی برای اعمال فشار بیشتر بر جمهوری اسلامی ایران هستیم. امروز اظهارات زیادهخواهانه آمریکا مجدداً جای خودش را به اقدامات عملیاتی، یعنی تحریمهای جدید علیه کشورمان داده است.
تحریمهایی که بار دیگر ثابت کرد آمریکا تا آنجایی که بتواند فشار را بر روی ایران حفظ میکند و این فشار حتی درزمانی که مذاکرات در جریان است نیز افزایش خواهد یافت.
روز ۱۶ آذرماه وزارت خزانهداری آمریکا در آستانه دور جدید مذاکرات، تحریمهای اقتصادی جدیدی علیه مقامات ایران وضع کرد.
بنابر اعلام این نهاد آمریکایی، واشنگتن تحریمهای اقتصادی خود را علیه «غلامرضا سلیمانی» فرمانده نیروی بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، وضع کرده است.
در بخشی از متن این بیانیه آمده است: «امروز، سهشنبه، خزانهداری آمریکا ۱۳ نهاد و فرد ایرانی را به دلیل نقض فاحش حقوق بشر مورد تحریم قرار داده است.»
این نهاد همچنین اعلام کرد: «این اقدامات بهطور خاص واحدهای ویژه نیروهای امنیتی را هدف قرار میدهد که در ساماندهی و مبارزه با تروریسم نقش دارند و همچنین زندانهای ایران و مدیران آنها از دیگر اهداف این تحریم هستند.»
همچنین طبق اعلام برخی منابع، اسامی اشخاص و نهادهای تحریم شده به شرح ذیل است:
۱- سید رضا موسوی اعظمی، به دلیل ارتباط بایگان ویژه نیروی انتظامی ایران
۲- محسن ابراهیمی، به دلیل ارتباط با نیروهای ویژه ضد تروریسم (نوپو)
۳- علی همتیان، به دلیل ارتباط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
۴- حسن کرمی، به دلیل ارتباط بایگان ویژه نیروی انتظامی ایران
۵- محمد کرمی، ذیل قانون کاتسا
۶- صغری خدادادی، ذیل قانون کاتسا
۷- مسعود صفدری، به دلیل ارتباط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
۸- لیلا واثقی
۹- نیروی ویژه ضد تروریسم ایران (نوپو)، به دلیل ارتباط بایگان ویژه نیروی انتظامی ایران
۱۰- زندان مرکزی اصفهان، به دلیل ارتباط بایگان ویژه نیروی انتظامی ایران
۱۱- یگان ویژه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، به دلیل ارتباط با نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران
۱۲- زندان زاهدان، ذیل قانون کاتسا
۱۳- غلامرضا سلیمانی، فرمانده نیروی بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
گفتنی است وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیه خود بدون ارائه مستندات لازم این افراد و نهادها را به «سرکوب معترضان» متهم کرده است. همچنین این تحریمها در حالی وضعشده است که ایران در آستانه دور جدید مذاکرات وین با طرفهای برجام به سر میبرد.
هرچند این تحریمها نیز مهری دیگری بر قدرت ایران، عدم صداقت آمریکا و ترس آنها از جمهوری اسلامی ایران است. هرچند رهبر معظم انقلاب بارها به ذات و سیاستهای آمریکا اشاره و در مورد خباثت آنها به مسئولان گوشزد کردند، اما دقیقاً با آغاز نخستین دولت روحانی یعنی سال ۹۲ تاکنون طوری رفتار کردند که دیگر تمام مردم ایران میتوانند حرکات بعدی آنها را پیشبینی کنند.
تحریم، راه فرار آمریکا برای انکار قدرت ایران
اکنون بیش از ۴۰ سال است که اقتصاد ایران با تحریمهای متعدد آمریکا روبه روست و هماکنون تحریم به یکی از مؤلفههای ثابت ریسک اقتصادی تبدیلشده است. از اواخر دهه ۸۰ و ابتدای دهه ۹۰ شمسی تحریمها علیه ایران با شناسایی نقاط ضعف کشورمان تندتر و بُرندهتر شد، بهطوریکه در فاز جدید تحریمها نفت و مبادلات بانکی با محدودیت شدیدی مواجه شد. در تازهترین دور تحریم نیز که در سال ۹۷ با خروج یکطرفه امریکا از برجام کلید خورد آمریکا با تمرکز روی صادرات نفت و اعمال فشار بر خریداران نفت ایران، دشوارترین محدودیتها را علیه کشورمان اجرا کرده است.
حال اما حدود ۴ سال از آغاز سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران، ۴۰ سال از تمام تحریمهایی که توان اقتصادی و رفاهی ایران را نشانه گرفته میگذرد و جمهوری اسلامی راه خنثیسازی آنها را در پیشگرفته است.
تاریخچه تحریمهای آمریکا علیه ایران
تحریمهای آمریکا علیه ایران به تحریمهای اقتصادی، تجاری، علمی، حقوق بشری و نظامی ایران که از سوی آمریکا یا تحتفشار آمریکا بر جامعه بینالمللی از طریق شورای امنیت سازمان ملل اعمالشده اشاره دارد. در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، حمایت ایران از جنبشهای مقاومت در منطقه و برنامه هستهای بهطور رسمی با تحریمهای تجاری و اقتصادی آمریکا و متحدان اروپایی آن مواجه شدیم و پس از خروج آمریکا از برجام و بهخصوص از ۱۴ آبان ۱۳۹۷ تحریمها تشدید شده است.
این تحریمها بهطور تقریبی تمام ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و امنیتی را در برمیگیرد و ابعاد گستردهای دارد.
بهطوریکه در دوران ریاست جمهوری مرحوم هاشمی رفسنجانی شاهد شماری از شدیدترین تحریمها علیه ایران بودیم که شامل موارد زیر بودند:
• محرومیت از کمک بانک صادرات-واردات؛
• محرومیت از صدور مجوز صادرات به شرکت خاطی؛
• ممنوعیت وام یا اعتبار از نهادهای مالی آمریکایی بیش از ۱۰ میلیون دلار در هر بازهٔ ۱۲ ماهه؛
• ممنوعیت تخصیص بهعنوان شریک اصلی تجاری دولت آمریکا بهمنظور ابزارهای قرضه؛
• ممنوعیت کار بهعنوان مأمور آمریکا یا ذخیرهٔ منابع مالی دولت آمریکا؛
• محرومیت از فرصتهای تدارکاتی دولت آمریکا (سازگار با الزامات سازمان تجارت جهانی)؛
• ممنوعیت بر تمام یا بخشی از واردات شرکت خاطی.
همچنین محمود احمدینژاد نیز پس از رسیدن به ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۴، تعلیق غنیسازی اورانیوم را که در خصوص آن با سه کشور اروپایی توافق شده بود برداشت، آژانس بینالمللی انرژی اتمی عدم پایبندی ایران به توافق را به شورای امنیت سازمان ملل متحد گزارش کرد. دولت آمریکا در آن زمان به سازمان ملل فشار آورد تا برنامهٔ هستهای تحریم اعمال کند.
در دولت روحانی نیز باوجود همراهی دولتمردان برای کسب اعتماد غربیها، بازهم شاهد لیست بیشماری از تحریمها ازجمله تحریمها علیه شخص ثالث، فیلترینگ آیپی ایرانی، تحریمهای ۱۴ آبان ۱۳۹۷، تحریم دانشگاهها، تحریم دارویی، تحریم قضات ایرانی، تحریم زندانهای ایران، تحریم سپاه پاسداران، تحریم سازمانهای فضایی، تحریم بخش عمرانی ایران، تحریم ستاد نیروهای مسلح، تحریم تسلیحاتی ایران و مکانیسم ماشه، تحریم شرکتهای هوایی و کشتیرانی، تحریم صنایع فولاد و آهن، تحریم حقوق بشری، تحریم پتروشیمی، تحریم شرکتهای وزارت اطلاعات، تحریم ۱۸ بانک ایران، تحریم سفیر ایران در عراق، تحریم مسئولان صنعت نفت و تحریمهای بسیار دیگری بودیم.
آمریکا در ضعیفترین حالت ممکن!
ایران باید تمرکز و توجه ابعاد مختلف کشور را از مذاکرات کم کند. این مسئله میتواند ضربه اساسی و سنگینی بهطرف مقابل وارد کند. زیرا آمریکا همواره از مذاکرات بهعنوان یک سکوی اعمال فشارهای روانی بیشتر علیه ایران استفاده کرده و با فرسایشی کردن مذاکرات سعی دارد این فشارها را افزایش و تأثیر رفتارهایش را بر اقتصاد ایران ماندگار کند.ازآنجاکه ایران دو پیشنهاد داده است که ازنظر آمریکا موردقبول قرار نبوده است، به نظر میرسد آمریکاییها در این فضا تعداد بیشتری از مقامات ایرانی را به بهانههای مختلف تحریم میکنند و سعی دارند تیم مذاکرهکننده هستهای را در موضعی قرار دهند که مجبور به پذیرش نظرات آنها شود.با رفتارهای اخیر آمریکا پیشبینی میشود آنها بعد از پایان این مذاکرات بهاحتمالقوی مسئله نفوذ ایران در منطقه را مطرح کنند اما نکته مهم این است که در این شرایط هر دو طرف از کارتهای بازی خودشان استفاده میکنند تا بتوانند طرف دیگر را در موضع ضعف قرار دهند. اما ازآنجاکه سالیان متمادی است تحریم علیه ایران به یک ابزار نمادین تبدیلشده و کارایی خود را ازدستداده، این آمریکاست که با انجام چنین رفتارهایی در موضع ضعف قرارگرفته و سعی دارند طوری وانمود کند که ایران تحتفشار است. درصورتیکه تنها کشوری که حسن نیت و آمادگی و قدرت و عزم مدی خود را در مذاکرات ثابت کرد، جمهوری اسلامی ایران بود.
آمریکا , ایران و آمریکا , تحریم
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.