تب استقلالخواهی در تگزاس
گروه بینالملل
این روزها بیش از هر زمان دیگری زمزمه جدایی ایالت تگزاس از آمریکا شنیده میشود.«تد کروز»، نماینده ایالت «تگزاس» در مجلس سنای آمریکا به توضیح درباره شرایطی پرداخته که او از جدایی آن ایالت از ایالاتمتحده آمریکا حمایت میکند. در سخنرانی کروز در دانشگاه «تگزاس اِیاَنداِم» که ماه گذشته میلادی برگزار شد یکی از حاضران از این سناتور پرسید درصورتیکه تگزاس بخواهد از آمریکا جدا شود چه اتفاقی خواهد افتاد.
ممکن است تگزاس جدا شود
سناتور کروز گفت که «منظور پشت این سؤال» را درک میکند اما او در حال حاضر از جدا شدن تگزاس از آمریکا حمایت نمیکند.
وی گفت: «فکر میکنم تگزاس در قبال این کشور مسئولیت دارد و من آماده جدا شدن از آمریکا نیستم. من این کشور را دوست دارم.تگزاس در حال حاضر نیروی باورنکردنی برای جلوگیری از سقوط آمریکا به پرتگاه و حفظ آمریکا در مدار ارزشهایی است که این کشور را ساخته است.»
نیوزویک نوشته اما سناتور آمریکایی در این سخنرانی اشاره کرد که درصورتیکه روال امور عوض شوند، نظر او همتغییر خواهد کرد.او که عضو حزب جمهوریخواه است، تأکید کرد: «اما اگر دموکراتها، فیلیباستر را از بین ببرند، اگر این کشور را اساسا تخریب کنند، اگر دیوان عالی را از قضات مدنظر خودشان پر کنند، اگر انتخابات را فدرال کنند و تخلفات انتخاباتی را بهشدت گسترده کنند، ممکن است بهجایی برسیم که علاجناپذیر باشد. هنوز به آن نقطه نرسیدهایم.اگر به آن نقطه علاجناپذیر برسیم، سازمان ناسا را [برای خودمان در ایالت تگزاس] برمیداریم، ارتش را برمیداریم و نفت را برمیداریم.»
آغاز دوباره کارزار جدایی تگزاس از آمریکا
تابستان سال جاری، «جنبش ملیگرای تگزاس» کارزاری را راه انداخت که هدف آن درخواست برگزاری یک همهپرسی با موضوع «تگزیت» (جدایی تگزاس از آمریکا) در رأیگیری سال ۲۰۲۲ بود.در وبسایت مربوط به این جنبش آمده «تگزیت به معنی این است که اهالی تگزاس، خودشان قوانین خودشان را تعیین کنند، نه ۲/۵ میلیون بوروکرات غیرمنتخب در واشنگتن. معنایش این است که ما دولتی داشته باشیم که آغاز و پایانش در مرزهای تگزاس باشد.»
وبگاه مجله نیوزویک میگوید با دفتر تد کروز برای اظهارنظر درباره این گزارش تماس گرفته اما پاسخی دریافت نکرده است.«ایالاتمتحده آمریکا» همانطور که از نامش پیداست از اتحاد ۵۰ ایالت بر اساس «اعلامیه استقلال آمریکا» در سال ۱۷۷۶ تشکیلشده است. این صرفا یک اتحاد سیاسی است برای برپایی دولتی فدرال؛ اما در سالهای اخیر جنبشهایی شکلگرفتهاند که خواستار جدایی ایالتها هستند.
نظرسنجی مؤسسه آمریکایی «زاگبی اینترنشنال» در سال ۲۰۰۸ نشان داد ۲۲ درصد یعنی بیش از یکپنجم آمریکاییها معتقدند هر ایالتی حق دارد بهطور صلحآمیز از آمریکا جدا و تبدیل به یک کشور مستقل شود. نظرسنجی مؤسسه «راسموسن» در سال ۲۰۱۲ نیز نشان داد این تعداد افزایشیافته و حدود یکچهارم آمریکاییها چنین نظری دارند. در همین سال طومارهای بلندبالایی از اغلب ایالتهای آمریکا به کاخسفید فرستاده شد تا به هر یک از ۵۰ ایالت آمریکا اجازه استقلال داده شود.
کار بهقدری بالا گرفت که «ران پال» نماینده کنگره آمریکا در واکنش به این طومارها گفت: «جداییطلبی یک اصل عمیقا آمریکایی است.» در این میان بیشترین امضاها مربوط به طومارهای ایالاتهای تگزاس، جورجیا، میسوری، تنسی، کارولینای جنوبی، کارولینای شمالی، آلاباما، اوهایو، اوکلاهما و لوئیزیانا بود و برای نمونه طومار تگزاس بیش از ۱۱۸ هزار امضا داشت.
تب استقلالخواهی در دیگر ایالات آمریکا
هماکنون در برخی ایالات ، شاهد وقوع بحرانهای داخلی گستردهای هستیم. یکی از این ایالاتها که پس از پیروزی ترامپ شاهد التهابی مزمن و دامنهدار است، کالیفرنیاست. ایالتی بزرگ و پرجمعیت که دارای بیشترین رأی الکترال در انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست.
این ایالت ۵۵ رأی الکترال دارد که در انتخاباتهای مختلف ریاست جمهوری، معمولا به سود دموکراتها واریز میشود. از سوی دیگر، کالیفرنیا به لحاظ اقتصادی نیز یکی از ایالات کلیدی آمریکا محسوب میشود.
این ایالت حدود ۴۰ میلیون نفر جمعیت دارد و بهاینترتیب کالیفرنیا پرجمعیتترین ایالت آمریکا محسوب میشود.کالیفرنیا در غرب آمریکا و در کرانه اقیانوس آرام قرار دارد. مرکز آن شهر ساکرامنتو و شهرهای مهم آن لسآنجلس، سن دیگو، سن خوزه و سانفرانسیسکو هستند. همچنین کالیفرنیا پس از آلاسکا و تگزاس، سومین ایالت بزرگِ آمریکا به لحاظ وسعت محسوب میشود.
در چنین شرایطی «کالی اگزیت»یا خروج کالیفرنیا از ایالاتمتحده آمریکا اندکاندک رنگی واقعی به خود میگیرد.طی سالهای گذشته، انتخاب ترامپ بهعنوان رئیسجمهور ایالاتمتحده آمریکا باعث شده تا کالی اگزیت دیگر یک شوخی قلمداد نشود! چنانچه تا چند سال قبل کمتر کسی تصور میکرد که برگزیت (خروج انگلیس از اتحادیه اروپا) روزی رسمیت و عینیت پیدا کند، کمتر کسی هم تصور میکرد که روزی زمزمههای خروج کالیفرنیا از ایالاتمتحده آمریکا تا این اندازه جدی به نظر برسد.اگرچه اکنون با حضور بایدن درکاخ سفید این مسئله تا حدودی مهارشده است، اما استقلالطلبان نیز وزن سیاسی و اجتماعی عمدهای در این ایالت دارند.
همانگونه که ذکر شد، منابع اقتصادی و جمعیت زیاد این ایالت چنین روندی را تسهیل میکند. به نظر میرسد ساکنان کالیفرنیا تحمل حضور ترامپ در کاخ سفید را ندارند و همین مسئله، کالی اگزیت را از یک تصور غیرقابل عملیاتی به یک احتمال خطرناک برای مقامات آمریکا تبدیل کرده است.بدون شک خروج کالیفرنیا از ایالاتمتحده آمریکا تبعات زیادی برای این کشور خواهد داشت. این مسئله مقدمهای برای فروپاشی ساختار سیاسی و اقتصادی آمریکا و از آن مهمتر، نقطه آغازی برای خروج دیگر ایالات آمریکا از ساختار سیاسی و اقتصادی این کشور است.
وحشت آمریکاییها از استقلال کالیفرنیا
ازاینرو به نظر میرسد سران دو حزب دموکرات و جمهوریخواه نهایت تلاش خود را برای جلوگیری از تحقق کالی اگزیت صورت دهند.کالیفرنیا نهمین اقتصاد جهان است و مروری بر اوضاع اقتصادی جاری در آن نشان میدهد که این ایالت، استعداد استقلال از آمریکا را دارد.
در سال ۲۰۱۲، این ایالت تولید ناخالص داخلی برابر با ۱٬۹۵۸٬۹۰۴ تریلیون دلار داشت که نزدیک به تولید ناخالص داخلی کشور ایتالیا (۲٬۰۱۳٬۳۷۵ میلیون دلار) بود. از سوی دیگر، کالیفرنیا صنعت فناوری اطلاعات و رایانهای بسیار پیشرفتهای دارد بهطوریکه شرکتهای اوراکل، سیسکو سیستمز، اینتل، گوگل، یاهو، شرکت ایامدی، سان مایکروسیستمز و نیز شرکت رایانهای اپل و شِوران نیز در این ایالت مرکزیت دارند. علاوه بر این، دو مجموعه از آزمایشگاههای فدرال بزرگ آمریکا در این ایالت قرار دارند ازجمله آزمایشگاه ملی لارنس لیورمور و آزمایشگاه ملی لارنس برکلی.
در جریان اعتراضات وال استریت نیز برخی تحلیلگران آمریکایی نسبت به تمایل برخی ایالات مبنی بر استقلال از ایالاتمتحده آمریکا و تبدیلشدن به کشوری مستقل هشدار دادند اما این هشدار چندان از سوی سیاستمداران موردتوجه قرار نگرفت. بااینحال آنچه امروز در کالیفرنیا میگذرد، پرده از تمایل آشکار تعداد زیادی از ساکنان آن مبنی بر خروج از ایالاتمتحده برمیدارد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.