ترمز گرانی مسکن کشیده شد
گروه اقتصادی
بانک مرکزی گزارش تحولات بازار مسکن شهر تهران در مهر امسال را منتشر کرد و برایناساس متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در مهر سال جاری ۳۱ میلیون و ۶۳۱ هزار تومان برآورد شد درحالیکه طی شهریور امسال هر متر این شاخص به ۳۱ میلیون و ۷۰۳ هزار تومان رسیده بود و حالا ۰/۲ درصد کاهش را نشان میدهد.
طبق اعلام آمار رسمی در مهر امسال ۵۴۷۱ فقره معامله مسکن به ثبت رسید که نسبت به شهریور امسال که این شاخص ۷۷۸۹ فقره بود، کاهش ۲۹/۸ درصدی را نشان میدهد. آمار ارائهشده متوسط قیمت مسکن در مهر امسال نسبت به مهر سال گذشته که متری ۲۶ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان بود، افزایش ۱۸/۴ درصدی داشته است.
بر اساس نظر کارشناسان مسکن عامل مهم در کاهش قیمت خانه در پایتخت، آغاز نامنویسی طرح نهضت ملی مسکن عنوانشده که به دنبال آن بر کاهش میزان خریدوفروش واحدهای مسکونی اثر گذاشته است. هرچند نمیتوان این کاهش قیمت را صرفا ناشی از آغاز ثبتنام برای ساختوساز مسکن عنوان کرد بلکه این موضوع میتواند به دلیل افزایش قیمت بیسابقه و کاهش شدید قدرت خرید مسکن خانوارها رخداده باشد.
علیرغم اعمال سیاست حمایت از تولید مسکن، اجرای سیاستهای مالیاتی ازجمله مالیات بر خانههای خالی و مالیات بر عایدی سرمایه هم تا حدودی بر قیمتها اثرگذار شدند. چنین سیاستهایی باید بهطور همزمان اجرا شوند تا بیش از این بازار مسکن با نگاه سرمایهای مواجه نشود و مشتریان واقعی در آن حضور پیدا کنند.
ابراهیم رئیسی از ابتدای آغاز به کارش یکی از مهمترین وعدههای خود را ساخت ۴ میلیون واحد مسکن طی ۴ سال عنوان کرد تا کمکاری دولت قبلی در عرضه مسکن برای متقاضیان را پاسخ دهد. بازار مسکن کشور از گذشته دچار کمبود عرضه و افزایش تقاضا بوده و همین عاملی برای گران شدن و ایجاد نگاه سرمایهای به آن محسوب میشود. جهشهای یکباره نرخ ارز و تأثیر سنتی آن بر همه بازارها ازجمله خودرو و مسکن نیز از دیرباز بر قیمت خانه اثرگذار بوده است.
با وجود مشکلات متعددی که در عرصه خریدوفروش مسکن وجود دارد، انتظار میرود با اهتمام وزارت راه و شهرسازی در اجرای سیاست جهش تولید مسکن و اجرای قوانین مالیاتی مجلس، ترمز افزایش قیمتها کشیده شود و بیش از این خرید خانه دور از دسترس قرار نگیرد.
احتمال کاهش قیمت مسکن تا پایان سال
مصطفی قلی خسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک در گفتوگو با «رسالت» با اشاره به آغاز نامنویسی نهضت ملی مسکن گفت: ثبتنام متقاضیان از جهش تولید مسکن، آغاز مالیات ستانی از خانههای خالی و مالیات از عایدات مسکن از دلایل مهم کاهش قیمت مسکن محسوب میشود. بانک مرکزی هم بهتازگی آمار صحیحی از کاهش قیمت مسکن ارائه داده است زیرا در هر زمان که اتحادیه کاهش چنددرصدی قیمت مسکن را اعلام میکرد، بانک مرکزی خبر از افزایش چنددرصدی قیمتها را مطرح میکرد و تناقضی که در اعلام آمار و ارقام به وجود میآمد باعث ایجاد تنش در قیمتها میشد.
وی بابیان اینکه قیمت مسکن از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است، افزود: بانک مرکزی در تیرماه سال ۹۹ اعلام کرد خانه
۴۸ درصد گران شده است اما قیمتهایی که از کف بازار گرفته میشد، تورم ۱۰ درصدی را نشان میداد. بنابراین بعد از اعلام نرخ تورم مسکن از سوی بانک مرکزی، افزایش قیمت به ۹۰ درصد هم رسید.
خسروی ادامه داد: اعلام نرخ برای مسکن منسوخشده است و چنانچه بازار تا حدودی رها شود، میتواند خود را با شرایط تنظیم کند ضمن اینکه عرضه و تقاضا و سیاستهای جدید وزارت راه و شهرسازی تأثیر خود را بر قیمت مسکن میگذارد.
وی درباره فروش فایلهای مسکن در منطقه یک با تخفیفهای سنگین برای واحدهای بزرگ متراژ و بالای ۱۰۰ متر در روزهای اخیر بیان کرد: من با چنین موردی مواجه نشدهام. شاید چند مورد معامله به این طریق انجام شده باشد اما نمیتوان آن را به غالب معاملهها تعمیم داد.
خسروی درباره انجام معاملات صوری مسکن برای دور زدن قوانین بیان کرد: درصورتیکه نوشتن معاملات صوری به موضوعی رایج تبدیل شود، بهطورقطع از میان آن موارد تعدادی به مشکل برمیخورند و برای رفع آن به اتحادیه مراجعه میکنند اما تاکنون چنین شکایتی به اتحادیه املاک داده نشده است. بنابراین اگرچه چنین معاملاتی انجام گیرد تعداد آن بسیار محدود و کم است.
وی درباره زمان مناسب برای خرید مسکن در ماه های پیش رو گفت: بهطورکلی مسکن آبستن حوادث است و نمیتوان زمان مشخصی را برای خرید آن مطرح کرد بنابراین اگر افراد نیاز به تهیه مسکن دارند اقدام به خرید کنند. نباید تصور شود به دلایل مختلف قیمت مسکن کاهش پیدا میکند.
خسروی با اشاره به وضعیت بازار خریدوفروش مسکن در شرایط فعلی اظهار کرد: با توجه به اینکه قیمت خانه جهش زیادی پیدا کرده اما بازهم خریدار در بازار وجود دارد و اگر ملک با متراژ موردنظر برای خریداران پیدا نشده، اما رضایت نسبی برای آنها ایجاد شده است.
وی بابیان اینکه مشاوران املاک نقشی در گران شدن قیمت خانه ندارند، افزود: هرچقدر قیمت مسکن بالا برود خریدوفروش کمتر میشود و این مسئله به ضرر مشاوران است چون آنها به دنبال دریافت کمیسیون خود هستند و حتی در هنگام معامله سعی در نزدیک کردن قیمت میان خریدار و فروشنده دارند. مشاور املاک جزو بخش خصوصی است و به همین علت در بسیاری از مواقع بروز مشکلات به اتحادیه مشاوران املاک نسبت داده میشود.
خسروی در پاسخ به این پرسش که پیشبینیها از بازار مسکن چگونه است و آیا قیمتها تحت تأثیر قرار خواهند گرفت؟ گفت: آنطور که وضعیت کنونی بازار نشان میدهد قیمت مسکن تا پایان سال بدون تغییر خواهد ماند و جهشی نخواهد کرد بهطوریکه احتمال کاهش قیمت هم وجود دارد و عامل مهم آنهم آغاز ثبتنام از مسکن ملی است.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک افزود: نامنویسی در یک ماه ایجاد رانت میکند پس برای ممانعت از بروز رانت و فساد در ثبتنام مسکن ملی، بهتر است سقف تعیینشده برای ۴ سال باز باشد و مصوبه مجلس هم آن را الزامی کند.
بازار مسکن , قیمت مسکن , مسکن
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.