دستمزد آمریکا به گروسی
گروه بینالملل
خیانتهای آشکار و علنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه جمهوری اسلامی ایران وارد فاز تازهای شده است. «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس در این معادله، نقش اصلیترین بازیگر را پیدا کرده و سعی دارد به عناوین گوناگون و با بهانه ارائه گزارشهای غیرمستند و هدفمند خود زمینه را برای مانور مشترک واشنگتن و تروئیکای اروپایی در وین آماده کند. از حدود دو ماه قبل و زمانی که مذاکرات ایران و اعضای ۱+۴ بر سر احیای برجام در پایتخت اتریش آغاز شد، آژانس در کسوت یکی از مهرههای بازی آمریکا وارد معادله شد. این نقشآفرینی ، طی روزهای اخیر و در آستانه برگزاری دور نهایی آژانس به نقطه اوج خود رسیده است.
گروسی چه ادعایی کرده است؟!
رافائل گروسی طی روزهای اخیر و در چندین اظهارنظر ، مدعی شده است که کشف ذرات اورانیوم در ایران بسیار نگرانکننده است و ایران نیز در راستای برطرف شدن این نگرانی کمکی به آژانس نکرده و نمیکند. گروسی در این خصوص مدعی شده است :
« ایران همواره از ارائه توضیحات لازم درباره ذرات مواد اتمی یافتشده در سه مکان خودداری میکند و این اقدام باعث میشود، آژانس نتواند صلحآمیز بودن برنامه اتمی ایران را تأیید کند.»
بدیهی است که این ادعا مربوط به گذشتهای دور بوده و در قالب پرونده PMD مورد حلوفصل قرار گرفته است. به عبارت بهتر، این ادعا تهدیدی علیه گسترش تسلیحات اتمی به شمار نمیرود و مصداقی از «خدعه هستهای آژانس» در آستانه برگزاری ششمین و شاید تعیینکنندهترین دور مذاکرات وین بوده است.
واکنش مقامات آمریکایی نسبت به این ادعا و شانتاژ نیز قابلتوجه است. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه چهارشنبه ۹ ژوئن در یک کنفرانس خبری گفت که کشورش عمیقا نگران این موضوع است که ایران هنوز اطلاعات لازم درباره ذرات اتمی یافت شده و اعلامنشده را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی نداده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین تصریح کرد که این کشور از پیگیری آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای کسب اطلاعات لازم از ایران بهطور کامل پشتیبانی میکند. ایران باید بهطور کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند و این کار را باید بدون تأخیر انجام دهد.
بازی گروسی در زمین دولت بایدن
گروسی در حالی این شانتاژ سیاسی و غیرحقوقی را علیه کشورمان انجام میدهد که ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه فوریه توافق کردند که تصمیم ایران برای توقف اجرای پروتکل الحاقی به دلیل برداشته نشدن تحریمهای آمریکا سه ماه معلق شود. با پایان این فرصت در ماه می ، یکبار دیگر این تاریخ تا ۲۴ ژوئن تمدید شد.پس از گزارش دبیرکل آژانس، ایالاتمتحده بیانیهای صادر کرد و از ایران خواست که از انجام هر اقدامی که مانع دسترسی و گردآوری اطلاعات لازم درباره فعالیتهای هستهای از سوی آژانس بینالمللی انرژی شود، جدا خودداری کند.در بیانیه آمریکا آمده است که چنین اقدامی از سوی جمهوری اسلامی ایران میتواند دستکم بهطورجدی باعث پیچیده شدن بازگشت ایران به تعهدات برجامی و لغو تحریمها از سوی آمریکا شود.
واقعیت امر این است که گروسی ( بهعنوان مهره آمریکا در آژانس)، مشغول مدیریت بازی خطرناک و ضد ایرانی دیگری است که قطعا نباید از سوی کشورمان بدون پاسخ باقی بماند. بیدلیل نیست که اخیرا اولیانوف نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در یک سخنرانی صریح در شورای حکام آژانس از آژانس خواست تا به بازی سیاسی خود در قبال ایران پایان دهد و مذاکره مؤثر با تهران را در دستور کار قرار دهد.
هشداری که نباید نادیده انگاشت
آنچه از مواضع مشترک اخیر آمریکا و آژانس برمیآید، نشاندهنده غیرقابل ثبات بودن مواضع آنها در قبال برجام و نگاه سیاسی مطلق آنها نسبت به این سند حقوقی است. در چنین شرایطی حتی اگر خروجی مذاکرات احیای ظاهری برجام باشد، نباید به آن اعتماد کرد. ششمین دور مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ قرار است در وین آغاز شود. هدف از این مذاکرات بازگشت ایران و آمریکا به توافق اتمی برجام است. آنچه در این برهه حساس و تعیینکننده میتواند برای اقتصاد و سیاست خارجی ما بسیار گران تمام شود، خوشبینی نسبت به مذاکرات و تبدیل کردن آن به یک « خط کش» و « نقطه ثقل»در معادلات داخلی و خارجی کشور است. ما یکبار این مسیر را طی کردهایم و نتیجه آن را نیز طی سالهای اخیر به بدترین نحو ممکن مشاهده کردیم. نتیجه عینی ابطالناپذیر دانستن برجام ، ضربهای بود که دهها میلیون ایرانی در معیشت روزمره خود مشاهده کردند.مواضع اخیر مقامات آمریکایی ازجمله بایدن، بلینکن و شرمن و از همه مهمتر، رافائل گروسی و همراهانش در آژانس نشان می دهد که برجام در نگاه آنها اساسا اهمیت و اصالتی به لحاظ حقوقی ندارد و صرفا حکم یک ابزار را دارد. صورتبندی بازی غربیها و آژانس در آستانه دور ششم مذاکرات چندان دشوار نیست. آنها از یکسو تأکیددارند که قدرت رفع همه تحریمهای مغایر با برجام را ندارند و از سوی دیگر، تأکیددارند که ایران نهتنها باید به همه تعهدات برجامی خود بازگردد، بلکه کمترین اقدامی در مواجهه با خسارات وارد شده به نیروگاه نطنز( که به دنبال خرابکاری مشترک واشنگتن و تل آویو شاهد آن بودیم )صورت ندهد! به عبارت بهتر، واشنگتن و تروئیکای اروپایی به دنبال ترکیبی از مهار حداکثری ایران و تعهدپذیری حداقلی غرب هستند. بدون شک جمهوری اسلامی ایران هرگز این بازی یکطرفه با نخواهد پذیرفت.در این میان، وظیفه دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان، مقابله حداکثری با این بازی وقیحانه است.
تضمینی به ضمانت آژانس و غرب نیست
موضوع دیگری که باید در این خصوص مدنظر قرارداد، مربوط به تضمین بازی آژانس و غرب در قبال برجام ( احیای توافق هستهای ) است. مقامات کاخ سفید میگویند دولت این کشور باید هر زمان که برجام را مغایر با منافع ملی خود بداند، بهراحتی از توافق هستهای خارج شود! دقیقا مانند اقدامی که دولت ترامپ در سال ۱۳۹۷ صورت داد. در این معادله، کمترین تضمینی وجود ندارد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مقام دفاع از حقوق حقه ایران ( بهعنوان یکی از اعضای آژانس) برآید. قطعا هنوز فراموش نکردهایم که آژانس نهتنها در زمان خروج یکجانبه آمریکا از آژانس گامی در راستای تحقق منافع ایران برنداشت، بلکه در سال ۲۰۲۰ با تصویب قطعنامهای ضد ایرانی و غیرعادلانه علیه ایران، زمینه را برای اعمال فشارهای دولت ترامپ علیه کشورمان فراهم ساخت.
آژانس انرژی اتمی , آمریکا , بایدن , رافائل گروسی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.