ضربهای دیگر بر پیکره اتحادیه اروپا
گروه بینالملل
شکست مذاکرات دوجانبه کشور سوئیس( که هنوز به عضویت رسمی اتحادیه اروپا درنیامده است ) و اتحادیه اروپا، پس از برگزيت ضربهای دیگر بر پیکره اروپای واحد محسوب میشود. سوئیس، کشوری کوچک ۸/۶ میلیون نفری در قلب اروپاست که دورتادور آن را کشورهای عضو اتحادیه اروپا احاطه کردهاند.
به گزارش یورونیوز، این کشور درحالیکه ترجیح داده است خارج از بلوک ۲۷ عضوی اروپا باقی بماند، روابط نزدیک خود را با این اتحادیه که بزرگترین شریک تجاری آن است، حفظ کرده است. حدود دوسوم واردات سوئیس از کشورهای عضو اتحادیه اروپاست و نیمی از صادرات این کشور نیز به اتحادیه اروپا فرستاده میشود.
تخمین زده میشود که ۱/۴ میلیون تبعه اتحادیه اروپا در سوئیس زندگی میکنند، درحالیکه ۴۵۰ هزار شهروند سوئیسی مقیم کشورهای اتحادیه اروپا هستند. طی دهههای گذشته بیش از ۱۲۰ قرارداد دوجانبه از کشاورزی گرفته تا همکاری پلیس بین بروکسل و برن منعقدشده است.اما دولت سوئیس اعلام کرد که از مذاکرات هفتساله با اتحادیه اروپا برای نوسازی و بهروز کردن روابط با این بلوک خارجشده است. اعلام شکست گفت وگوها با توجه به گستره و ژرفای همکاری بین دو طرف، روابط دیرپای اقتصادی و سیاسی و نیز همچنین مجاورت جغرافیایی و فرهنگی، تناقضی عظیم به نظر میرسد.
چرا سوئیس چنین تصمیمی گرفته است؟
همهچیز از سال ۱۹۷۲ آغاز شد، یعنی زمانی که سوئیس و «جامعه اقتصادی اروپا» که پدر اتحادیه اروپای امروزی محسوب میشود، نخستین قرارداد بازرگانی آزاد خود را برای تبادل کالاهای صنعتی و محصولات کشاورزی منعقد کردند. این همکاری هنوز هم ادامه دارد.در سال ۱۹۹۰ توافقنامهای برای تسهیل بازرسیهای گمرکی و تشریفات تجاری به امضای طرفین رسید و دو سال بعد، سوئیس خواستار آغاز مذاکرات برای پیوستن به «جامعه اقتصادی اروپا» شد. اما مردم سوئیس در یک همهپرسی که به همین منظور در پایان همان سال برگزار شد، این خواسته را رد کردند و بنابراین مذاکرات برای عضویت متوقف شد.مورخان این رویداد را نقطه عطفی در تاریخ روابط سوئیس و اتحادیه اروپا میدانند زیرا سوئیس ازآنپس مجبور شد که روابط و همکاریهای خود با اتحادیه را بر اساس فرآیندهای پیچیدهای دنبال کند.دو بار دیگر، یعنی در سالهای ۱۹۹۷ و ۲۰۰۱ نیز پیشنهاد آغاز مذاکرات برای عضویت سوئیس در اتحادیه اروپا با مخالفت حدود سهچهارم رأیدهندگان سوئیسی روبه رو شد.
رد پیشنهاد ادغام در اروپا را میتوان ادامه سنت دیرینه بیطرفی کشور سوئیس دانست. تحت همین رویکرد تاریخی هم بود که سوئیس برای مثال، از شرکت در جنگ جهانی دوم و در جنگ سرد خودداری کرد.اما امروزه بیطرفی سوئیسیها بهاندازه گذشته برجسته نیست، بلکه آنچه برای آنها اهمیت بیشتری یافته وابستگی شدیدشان به حفظ حاکمیت و اصول ملی خودشان است. شهروندان سوئیسی همچنین نگرانند که پیوستن به اتحادیه اروپا با ساختار محبوبشان یعنی نظام مردمسالار و ارجاعدهنده مستقیم به رأی شهروندان، سازگار نباشد. در سوئیس که کشور همهپرسی نیز خوانده میشود، هر چیزی ممکن است موضوع همهپرسی باشد.درواقع سوئیسیها به همکاری اقتصادی با اتحادیه اروپا تمایل دارند، اما ازنظر سیاسی نمیخواهند عضو اتحادیه اروپا باشند.
اتحادیه اروپا ضعیفتر میشود
شکست مذاکرات اخیر( میان سوئیس و اتحادیه اروپا) قطعا اروپای واحد را در نظام بینالملل ضعیفتر میکند. ضمن آنکه احتمال استمرار این روند در آیندهای نزدیک وجود خواهد داشت. بهعنوانمثال، جریانهای ملیگرا در کشورهایی مانند فرانسه و آلمان اعلام کردهاند اگر در این کشورها به قدرت برسند، رفراندومی مشابه برگزیت( آنچه در انگلیس رخ داد) را بر سر بقا یا خروج از اتحادیه اروپا برگزار خواهند کرد.
یورونیوز
اتحادیه اروپا , یورو نیوز
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.