مدیریت مبتلا به کرونا! - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 42116
  پرینتخانه » اجتماعی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 31 فروردین 1400 - 6:30 |
نگاهی به محدودیت های بی تأثیر و پرداخت بهای واکسن وارداتی

مدیریت مبتلا به کرونا!

ما در باتلاق کرونا دست و پا می‌زنیم و کاری از پیش نمی‌بریم. شلختگی و بی‌نظمی در اداره وضع موجود، کاملا هویداست و فهم این مسئله به تخصص خاصی هم نیاز ندارد، همین که هر روز آمار قربانیان صعودی می‌شود و تعداد مبتلایان افزایش می‌یابد، بدان مفهوم است که 10 بر صفر از کرونا عقبیم و آن‌قدر نظم و برنامه نداریم که حداقل همان محدودیت های نیم بند دو هفته ای را به درستی اجرایی کنیم.
مدیریت مبتلا به کرونا!

گروه اجتماعی 
ما در باتلاق کرونا دست و پا می‌زنیم و کاری از پیش نمی‌بریم. شلختگی و بی‌نظمی در اداره وضع موجود، کاملا هویداست و فهم این مسئله به تخصص خاصی هم نیاز ندارد، همین که هر روز آمار قربانیان صعودی می‌شود و تعداد مبتلایان افزایش می‌یابد، بدان مفهوم است که ۱۰ بر صفر از کرونا عقبیم و آن‌قدر نظم و برنامه نداریم که حداقل همان محدودیت های نیم بند دو هفته ای را به درستی اجرایی کنیم. شهرها زنده‌اند و پرهیاهو و تمامی تعاملات روزمره و مراودات اجتماعی انجام می‌پذیرد و به جز تعداد اندکی پاساژ و فروشگاه، مابقی بازند و یا کرکره‌ها را تا نیمه پایین کشیده اند. ناوگان حمل و نقل عمومی هم مملو از مسافر است و جای سوزن انداختن نیست و از گوشه و کنار خبرهایی مبنی بر عدم پذیرش بیمارستان‌ها و کمبود تخت برای مراقبت از بیماران کرونایی شنیده می‌شود و در این اوضاع که رشته کار از دست در رفته و تمامی اشکالات متوجه رئیس ستاد ملی مقابله با کروناست، تعدادی از نمایندگان مجلس  به دنبال استیضاح سعید نمکی وزیر بهداشت و درمان بودند که علی اصغر باقرزاده در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، در این باره عنوان کرده: موضوع به جریان افتادن استیضاح آقای نمکی صحت ندارد و حتی اعلام وصول هم نشده است. فقط زمزمه‌هایی در این خصوص توسط عده‌ای مطرح شده بود که سیاسی‌کاری است و مجلس هم با آن همراهی نمی‌کند؛ در واقع، برخی نمایندگان نزدیک به دولت، مدعی ضعف این وزارتخانه در روند مقابله با بیماری کرونا بوده و دنبال استیضاح وزیر بودند که با صحبت‌هایی که دیگر نمایندگان با آن‌ها کردند، این موضوع منتفی شده و اصلا مطرح نیست.
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در عین حال با انتقاد از عملکرد ستاد ملی مدیریت کرونا گفته: مجلس نسبت به عملکرد این ستاد و شخص رئیس جمهور انتقاد جدی دارد که نتوانسته دوگانه‌های کاذب مانند «سلامت – آموزش»، «سلامت – گردشگری» یا «سلامت – اقتصاد» را به خوبی درک کرده و مدیریت کند و نظرات کارشناسی را هم با لجبازی نادیده گرفته است.
«علی کریمی فیروزجایی» عضو هیئت رئیسه مجلس هم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اعلام کرده، «تعدادی از همکاران طرحی را برای استیضاح وزیر بهداشت امضا کرده و به هیئت رئیسه ارجاع داده‌اند اما هیئت رئیسه، اعلام وصول طرح استیضاح را به صلاح نمی‌داند.» در حال حاضر صلاح تکیه بر مستندات علمی و رعایت قواعد مقابله با ویروس است تا از شر سیاهی کرونا که بر سرمان سایه افکنده، خلاص شویم.  
 ماجرای واکسن پولی و تأیید و تکذیب آن
روزهای سیاه همین روزهاست که پیش چشم ما، پیر و جوان و کودک جانشان را از دست می دهند. همین روزها که علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا می گوید: « در برنامه ملی واکسیناسیون گروه‌های هدف در کشور تعیین شدند و در این برنامه واکسیناسیون چه واکسن خارجی  وچه ایرانی رایگان خواهد بود. برخی عجله دارند و صبر نمی‌کنند که طبق سند ملی واکسیناسیون، واکسن را دریافت کنند. این افراد برای دریافت واکسن کرونا به خارج از کشور مراجعه می‌کنند که ممکن است از آن‌ها کلاهبرداری شود یا اصلا واکسن تقلبی به آنان تزریق شود، بر همین اساس ستاد ملی مقابله با کرونا مجوز داده تا افراد یا شرکت‌ها با ارز نیمایی واکسن وارد کنند تا افرادی که نمی‌توانند طبق سند ملی واکسیناسیون منتظر دریافت واکسن باشند، از واکسن‌های واردشده توسط این افراد استفاده و پول آن را نیز پرداخت کنند. بعید می‌دانم مردم از این موضوع استقبال کنند و این موضوع حتما باید از سیاست‌های وزارت بهداشت جدا شود، چراکه طبق سیاست‌های اعلام‌شده، همه مردم تا پایان سال رایگان واکسینه خواهند شد، اما اگر نوبت فردی برای دریافت واکسن در سند ملی واکسیناسیون به‌عنوان نمونه آذرماه است، می‌تواند با پرداخت هزینه، این واکسن را زودتر دریافت کند. ستاد ملی مقابله با کرونا برای واردکنندگان واکسن دو شرط گذاشته است؛ واکسن‌های وارداتی حتما باید از واکسن‌های معتبر مورد تأیید سازمان غذا و دارو باشد و
 همچنین واردکنندگان باید درمورد قیمت‌ها با سازمان غذا و دارو به‌توافق برسند تا نتوانند واکسن را با هر قیمتی در اختیار مردم قرار دهند.»
توضیحات علیرضا رئیسی، در واکنش به اظهارات سخنگوی جمعیت هلال‌احمر است که در زمینه واردات واکسن از رایگان نبودن آن در این مراحل گفته است: «تا پنج‌شنبه هفته گذشته از طریق صلیب سرخ چین ۴۰۰ هزار دوز  واکسن در اختیار جمعیت هلال‌احمر قرار گرفت که در همان روز این واکسن به وزارت بهداشت تحویل داده شد. این واکسن‌ها به‌صورت رایگان به جمعیت هلال‌احمر داده شده بود تا بدون این‌که یک عدد از این واکسن‌ها در اختیار نیرو‌های جمعیت هلال‌احمر در مرز‌ها قرار داده شود، تماما به وزارت بهداشت تحویل شود. همچنین مکاتبه‌ای با وزارت بهداشت برای اختصاص تعدادی واکسن به نیرو‌های هلال احمر در مرز‌ها شده که هنوز پاسخی به آن داده نشده است. پس از پیگیری‌های زیاد از سوی جمعیت هلال‌احمر سرانجام در ۱۴ فروردین مجوز ورود واکسن از سوی وزارت بهداشت به هلال‌احمر صادر شد و نخستین محموله پنج‌شنبه ۲۶ فروردین وارد کشور شد. بنابر هماهنگی‌ها و رایزنی‌های  انجام‌شده از سوی هلال‌احمر با صلیب سرخ چین قرار است در مراحل بعدی نیز واکسن کرونا از چین وارد کشور شود. در این بخش تلاش زیادی برای ورود بیشتر واکسن کرونا انجام خواهیم داد، همچنین در این مراحل واکسن به‌صورت رایگان وارد نخواهد شد.» اما «کیانوش جهانپور» مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت سعی کرد ضمن تکذیب این خبر بگوید: «واکسیناسیون در چارچوب سند ملی واکسیناسیون علیه کووید۱۹ به‌صورت رایگان تا رسیدن به نقطه هدف یعنی ایمنی جمعی ناشی از واکسیناسیون انجام خواهد شد» و ما گیج و سردرگم، نمی‌دانیم کدام حرف را باور کنیم. با این حال از سوی دیگر حیدر محمدی، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت ‌ هم در یک گفت‌وگوی رادیویی گفته است احتمالا واکسن برای شهروندان بدون اولویت «۳۰۰ هزار تومان» هزینه خواهد داشت.
بحث واردات آزاد واکسن کرونا را طی هفته‌های گذشته حسن روحانی، رئیس‌جمهور مطرح کرده بود که رسانه‌ها از آن به عنوان «چراغ سبز» برای پولی و فروشی شدن واکسن یاد کردند و  درحال حاضر وزارت بهداشت به سه شرکت خصوصی مجوز واردات واکسن کرونا را داده است. 
حیدر محمدی، مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت گفته است که «تاکنون سه شرکت از بخش خصوصی مجوز واردات واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند.»
محمدی توضیح داده است: «کسی که داوطلب واردات واکسن کرونا به ایران است، اولا باید یک شرکت دارویی مورد تأیید وزارت بهداشت ایران باشد و دوما از طرف خارجی که تولیدکننده واکسن است، یک نامه نمایندگی برای ما بیاورد که اتاق بازرگانی کشور مبدأ و سفارت ما در آن کشور، آن را تأیید کند. بنابراین لازم است از سمت طرف خارجی یک نامه نمایندگی یا معرفی نامه مورد تأیید داشته باشند.»
پیشنهاد حسین قناعتی، رئیس اتاق فکر مدیریت کرونای استان تهران آن است که به علت تأخیرهای صورت گرفته در واردات واکسن، از بخش خصوصی کمک بگیریم، به این شکل که  برای ۵ دهک آخر جامعه به صورت یارانه مبلغی بدهند و به عنوان هزینه واکسن به حساب این افراد واریز کنند و اجازه دهند واکسن به صورت انبوه در همه داروخانه‌ها در دسترس باشد.قیمت واکسن قاچاق که کیفیت آن هم معلوم نیست ۶۰ میلیون تومان در بازار سیاه است.
به گفته قناعتی، برای هر فرد دو  دوز واکسن نیاز داریم. ما ۸۰ میلیون واکسن برای ۴۰ میلیون نفر نیاز داریم تا ایمنی ایجاد شود. هر دوزواکسن با قیمت ۵ دلار در کل مبلغی برابر با ۴۰۰ میلیون دلار نیاز است؛ حالا ۴۰۰ میلیون دلار بهتر است یا ۸۰۰ میلیون دلاری که هزینه درمان کرده‌ایم؟
 رسیدن به مرگ‌های ۴ رقمی اجتناب ناپذیر است
براساس گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، تاکنون ۴۱۶ هزار و ۸۴ نفر، دوز اول واکسن کرونا و ۱۳۴ هزار و ۴۷ نفر نیز دوز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۵۵۰ هزار و ۱۳۱ دوز رسید و در مجموع عملکرد ما رضایت بخش نبوده و با گذشت ۱۵ ماه  از شیوع کرونا، هنوز نحوه مقابله ما و دستیابی مان به واکسن در هاله ای از ابهام قرار دارد و در این بین نقش تحریم ها و دشواری دسترسی به واکسن را هم نباید نادیده گرفت. با این وجود سخنان رئیس جمهور که از شرکت‌های خصوصی خواسته تا برای واردات واکسن خارجی با دولت همکاری کنند، برای بسیاری از صاحب‌نظران سؤال برانگیز است و تأکید می کنند که این اقدام می تواند به دلالی و فساد منتهی شود؛ اتفاقی نامبارک که در این بلبشوی کرونایی، کار را از آنچه هست، خراب تر خواهد کرد و اگر خبر تزریق زودتر از موعد واکسن به کسانی که قادرند بهایش را بپردازند، به رغم تکذیبی که صورت گرفته به واقعیت بپیوندد، دیگر مشخص نیست چه بر سرمان خواهد آمد، آن‌هم در این بزنگاه حیاتی که مدیریت کرونا نه تنها تحت کنترل نیست بلکه از دست در رفته است. پس از ماه‌ها به آمار مرگ‌های بالای ۴۰۰ نفر رسیده‌ایم و در طول ۲۴ ساعت گذشته، 
۳۹۸ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۶۷ هزار و ۱۳۰ نفر رسید. پیش بینی می شود  روزانه ۵۰۰ تا ۶۰۰ نفر به مجموع قربانیان اضافه شوند و اگر پروتکل‌ها و نظارت‌ها به همین ترتیب باشد، امکان رسیدن به مرگ‌های ۴ رقمی هم اجتناب‌ناپذیر است و آن‌طور که علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفته، تعداد موارد بستری کرونا در اوج پیک سوم کرونا به ۲۳ هزار نفر رسید اما هنوز به اوج و قله پیک چهارم کرونا نرسیده‌ایم. تعداد بستری ها به ۴۳ هزار نفر رسیده و گمانه‌زنی کرده است، «تعداد بستری‌های کرونا در این موج به ۶۰ هزار نفر  برسد و حالا حالاها از وضعیت قرمز خارج نمی‌شویم.» در این چرخه ویروسی که  شرایط هر روز بدتر از دیروز است، اقدامات وزارت بهداشت برای مقابله و کنترل پیک چهارم کرونا، فقط بحث تمدید محدودیت هاست و این محدودیت‌ها صرفا روی کاغذ مؤثرند، چرا که اغلب فروشگاه‌ها و کافی شاپ ها و قهوه‌خانه‌ها بازند و ساکنان شهرهای مختلف به جریان عادی زندگی خود ادامه می‌دهند و علیرضا رئیسی هم از این موضوع رضایت ندارد. او در این باره مطرح کرده، «محدودیت‌ها به شکل مطلوبی که مد نظر ماست رعایت نمی‌شود حتی در ادارات ضروری نیز ما شاهد رعایت شیوه نامه ها نیستیم و توقع داریم در صورت لزوم کاملا تعطیل کنند و فقط در حد پاسخگویی به نیاز مردم فعال باشند. تاکنون بعضی از ادارات به خوبی از دستورات تمکین نکرده اند و این باعث می شود که بحث حمل و نقل عمومی نیز ادامه دار باشد.» 
  لاک داون «من درآوردی» کمکی به کنترل کرونا نمی‌کند
سید علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درباره نحوه مدیریت کرونا و راهکار عملی با هدف کنترل وضعیت و حرف و حدیث‌هایی که در رابطه با واکسن پولی مطرح است، در گفت و گو با «رسالت» نکاتی را بیان کرده و می گوید: « قرار بود شهرها را ظاهرا لاک داون کنند اما مشاهدات ما این موضوع را نشان نمی‌دهد، ترددها انجام می‌شود و مغازه‌ها به صورت غیرقانونی باز هستند و بخش خصوصی خود را تابع این محدودیت ها ندانسته و تمکین نمی‌کند. بنابراین چنین لاک داون «من درآوردی‌ای» فایده ای برای کنترل کرونا ندارد و ما باید شهر را به مدت دو هفته و شایدهم بیشتر و بسته به دیتایی که دریافت می کنیم، ببندیم تا بتوانیم فشار را از دوش بیمارستان‌ها و کادر درمان برداریم.ما اکنون با وضعیت بسیار نا‌بهنجار و سختی در بیمارستان‌ها مواجه هستیم. هجوم بیماران زیاد است و تخت‌ها همه پر هستند و بیماران وضعیت مناسبی ندارند. اکثر خانواده‌ها درگیر واریانت انگلیسی هستند و در هر صورت تعداد موارد مبتلایان و مرگ‌های روزانه زیاد است و با این شرایط و این مدل کار کردن، متأسفانه به جایی نخواهیم رسید. بالطبع لاک داون یکی از اقدامات بسیار پرهزینه است و به لحاظ اقتصادی متضرر می‌شویم اما چاره دیگری نداریم و اگر این لاک داون کردن با یکسری از اقدامات دیگر همراه نباشد، ممکن است وقتی دوباره شهرها را به حالت عادی برمی‌گردانیم، وضعیت به همان شکل سابق بازگردد و شکی در این موضوع نیست. بی تردید لاک‌داون باید با تعداد تست های بالا و شناسایی موارد بیماری و سروسامان دادن به آن‌ها همراه باشد. لاک داون باید همراه با سرعت بخشیدن به روند واکسیناسیون باشد. ما می دانیم که این موارد را باید انجام بدهیم ولی نقصان‌هایی هم وجود دارد، ازجمله همین موضوع سرعت واکسیناسیون که بالا نیست و آن‌قدری که باید، واردات انجام نداده‌ایم و پیش‌بینی‌هایی که در مورد تولید واکسن بوده، به حقیقت نپیوسته است و از برنامه ریزی ها عقب هستیم اما این ها باعث نمی شود که ما دست روی دست بگذاریم و یا به گونه‌ای قوانین لاک‌داون و بسته بودن شهرها را اعمال کنیم که هیچ‌گونه تأثیری در کنترل بیماری نداشته باشد. من می توانم مواردی را در مورد ادارات و بانک‌های خصوصی مثال بزنم که در یک شعبه بانک، ۲۰ نفر حضور داشته‌اند و به خاطر همین موضوع، ۱۶ نفرشان مثبت شدند و همه این افراد هم ملزم بودند که سرکار حاضر باشند. بنابراین لاک‌داون باید با سکون کامل صورت بگیرد تا کمک‌کننده باشد. البته اقدامات تکمیلی هم باید صورت بگیرد و به هر روی دچار خسارت می شویم اما در بسیاری از مواقع باید جلوی یک خسارت بزرگ را با یک خسارت کمتر بگیریم و بعد هم این‌که ما در حال حاضر با یک واریانت بسیارمسری روبه رو هستیم که اگر چاره اندیشی لازم را نداشته باشیم سراسر کشور و افراد را در می نوردد.» 
 لزوم تبعیت از قانون مقابله با کووید 
ناجی در پاسخ به این سؤال که آیا باتوجه به افزایش تصاعدی آمارهای قربانیان و مبتلایان می توان این فرض را قوی تر دانست که گونه جهش یافته آفریقای جنوبی و برزیلی در کشور چرخیده، می گوید:«ممکن است این‌طور باشد اما تشخیص این مسئله نیازمند کار آزمایشگاهی و عملی است و اکنون به شکل قطعی نمی توان در این باره صحبت کرد. درحال حاضر موارد بسیار زیادی از عفونت مجدد را در بین بیمارانمان می بینیم و حتی افرادی که واکسن زده اند و از خارج وارد کشورمان شده اند، دچار بیماری شده‌اند. طبیعتا اگر روی موضوع ژنتیک کشورمان کار کنیم، احتمال دارد به مواردی برسیم، کما این‌که من فکر می کنم، این گونه ها در ایران باشند و یک میکسی از واریانت‌ها را داشته باشیم، اما تا اینجای کار در حد حدس و گمان است و باید کار عملی انجام شود. از طرفی، قانون کووید به منظور کنترل آن، یک قانون مشخص است و اگر ما با هزار و یک واریانت دیگر هم روبه رو شویم، چنانچه از آن قواعد مشخص پیروی نکنیم، کاری از پیش نخواهیم برد. قانون کووید، قانون ویروس است و ویروس هم در مناطق مختلف جغرافیایی یکسان است و کشورهای پیشرو در مبارزه با کووید از همین قانون تبعیت کرده اند. ازجمله چین و کره جنوبی و تایوان که موفق بوده اند، ما هم نمی توانیم چیزی را از خود اختراع کرده و به این قانون اضافه کنیم. آنچه باید انجام دهیم شامل بهداشت اجتماعی، تست گرفتن و درمان مناسب و واکسیناسیون است و تکرار این موضوعات که بارها گفته ایم بسیار تألم آور است، لذا باید ضمن انجام این مسائل، تصمیماتی که اخذ می‌کنیم را به موقع انجام دهیم. در این مدت که کرونا وارد کشور شده، هیچ کدام از تصمیمات ما به موقع انجام نشده است و فاجعه در یک قدمی ماست. تبعات عملکرد مسئولان قابل پیش بینی بود و اکنون شاهد آن هستیم. از سوی دیگر در طرح شهید سلیمانی توانستیم تا‌حدودی کرونا را کنترل کنیم اما بعد از ورود گونه جهش یافته انگلیسی به خوزستان، این استان لاک داون نشد و به تمام کشور تسری یافت و بعد هم در مورد مسافرت ها به درستی تصمیم نگرفتیم و اشتباهاتمان را انکار کرده و نمی‌پذیریم و در این شرایط، مردم هستند که ضرر می‌کنند. همچنین حاکمیت دیدگاه اقتصادی و ترجیح آن بر سلامت، بسیار رویه غلطی است، البته که اقتصاد اهمیت دارد ولی همین وضعیت بد اقتصادی به خاطر به درازا کشیدن مبارزه با کرونا اتفاق افتاده است.»
وی در ادامه با تأکید بر این‌که برخی می‌خواهند تمامی تقصیرها را به گردن وزیر بهداشت بیندازند، می گوید: « من وکیل مدافع آقای وزیر نیستم، ایشان شخصیت حقوقی و حقیقی دارند و می‌توانند از خودشان دفاع کنند اما باوجود تمامی اشکالاتی که در وزارت بهداشت وجود دارد، عملکرد ایشان را باید در قالب آن سیستمی که اجرا می‌شود، بررسی کرد. آقای نمکی قبل از عید یک مصاحبه در رابطه با سفرها انجام دادند و مبحثی علمی را بیان کردند و در نهایت هم گفتند همه این حرف‌ها را زدم ولی حضرت عباسی مسافرت نروید، درحالی که تمامی مطبوعات همین قسمت «حضرت عباس» را بولد کردند. مشخص است که تخریب کردن افراد بسیار راحت است و به رغم این‌که برخی تلاش دارند وزارت بهداشت را بی عرضه جلوه بدهند، ولی این وزارتخانه باتوجه به تمامی ایرادات، با عرضه ترین ارگان در مبارزه با کووید است. فراموش نکنیم که این وزارتخانه نه ابزار لازم را در اختیار داشته و نه وظیفه بسیاری از مسائلی که در ارتباط با کووید اتفاق می افتد را دارد. مثلا بستن شهرها و لغو پروازها فرای وظایف وزارت بهداشت است. وقتی ما غیرعلمی رفتار می کنیم، آیا انتظار داریم کووید کنترل شود؟ همین محدودیت هایی که اعمال کرده اند می توانست تا حدودی وضعیت ما را بهتر کند، اما همین محدودیت ها هم به درستی اجرایی نشده است. اصلا از این محدودیت ها که بگذریم ما با طرح شهید سلیمانی داشتیم نتایج خوبی می‌گرفتیم و تعداد مرگ‌های روزانه ما به ۵۰ تا ۶۰ نفر رسیده بود، ولی همین طرح را هم ادامه ندادیم و مادامی که اشتباهاتمان را اصلاح نکنیم، بازهم مرتکب خطا خواهیم شد و وضعیت به همین ترتیب خواهد بود.» 
رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص واردات واکسن و اشکالات ما در واکسیناسیون توضیح می دهد: «همه می دانیم تهیه واکسن دشوار است و حتی بسیاری از کشورهای ثروتمند جهان هم در برنامه واکسیناسیون خود دچار اشکال اند اما تصور می‌کنم ما نیز با اتکای بیش از حد به تولیدات داخلی و اشتباهات محاسباتی در مورد زمان رسیدن به واکسن، فرصت‌هایمان را از دست داده ایم. نکته بعدهم اگر نگاهی به کشورهایی که در تسریع واکسیناسیون موفق بوده اندبکنیم، می بینیم که آن‌ها نتایج خوبی گرفته‌اند و جشن ماسک و غیره برگزار کرده‌اند، البته به این موضوع نقد دارم، چون وقتی بسیاری از کشورها هنوز نتوانسته اند واکسنی تهیه کنند، برای برداشتن ماسک زود است. ما می‌دانیم که جنگ واکسن در جهان اتفاق افتاده و تولیدات به اندازه کافی نیست و کشورهایی مثل ما که در حوزه تأمین واکسن موفق نبوده اند،  باید بیشتر در موارد کنترلی رعایت و دقت نظر داشته باشند، اما بسیاری از کشورها از جمله ما، در مواردی که باید علمی رفتار کنیم، رفتار نمی‌کنیم.»
 تبدیل به اولین کشوری نشویم که برای ارائه واکسن از مردمش پول  می‌گیرد
ناجی در زمینه ورود بخش خصوصی به واردات واکسن و تبعات آن می‌گوید: «موضوع اصلی آن است که ما نباید تبدیل به اولین کشوری شویم که برای ارائه واکسن از مردمش پول  می‌گیرد. طبق آنچه ما مطلع هستیم قرار است واکسن را با ارز نیمایی بیاورند که حدود ۳۰۰-۲۰۰ هزار تومان خواهد شد و کسانی که می‌توانند، بهایش را  می‌پردازند و زودتر از موعد مقرر دریافت می‌کنند و کسانی هم که تمایلی به دادن وجه ندارند باید در نوبت باشند و این موضوع چنین شبهه ای را ایجاد می‌کند که آیا مشکل ورود واکسن کووید در ایران، پول بوده است؟ اول این‌که برای واکسن نباید از مردم وجهی دریافت شود و دوم این‌که اگر بخش خصوصی قادر است واکسن را بیاورد و یا چنانچه خیرین مشتاق واردات این محصول هستند، واکسن بخرند و به دولت اعطا کنند و دولت هم طبق اولویت ها آن را تزریق کند. چرا باید این‌طور باشد که هرکس دارد، واکسن را زودتر بزند و هرکس ندارد در صف انتظار بماند؟ بازهم تأکید می‌کنم اگر با پول می‌توان واکسن را وارد کرد، بخش خصوصی این کار را بکند و دولت هم خریدار باشد، هرچند این مسئله را نمی‌توانم درک کنم که اگر یک مکانیزمی وجود دارد که یک شرکت خصوصی  می‌تواند با پول واکسن را بخرد و به تعداد مناسب بیاورد، چرا دولت نمی‌تواند این کار را انجام بدهد؟ از نظر منطقی این موضوع برایم مورد سؤال است. آیا در دنیا باتوجه به منابع محدود واکسن، مکانیزمی وجود دارد که بخش غیردولتی و غیرحاکمیتی بتواند واکسن را وارد کند؟ همین اقدامات را دولت انجام بدهد. اگر هم دولت به هر دلیلی نمی تواند واکسن را وارد کند، با یک سود کم، مشتری واکسن‌هایی باشد که بخش خصوصی وارد می‌کند ولی طبق اولویت ها پیش برود، هرچند که ما تا اینجا نیز در رابطه با اولویت‌هایی هم که اعلام کرده ایم به خوبی عمل نکرده ایم. هنوز کادر درمان ما در فاز اول، واکسیناسیون‌شان تمام نشده، آن‌گاه می‌رویم سراغ گروه‌هایی که به رغم آنکه برای ما محترم هستند اما در اولویت‌ها قرار ندارند. ما باید واکسیناسیون را براساس تخمین ریسک خطر و مرگ و بیماری و ریسک سنی، برای آن افرادی که ممکن است کووید بگیرند، در اولویت قرار دهیم. ما باید به آن سند ملی واکسیناسیون اهتمام داشته باشیم و طبق آن سند پیش برویم و اگر مشکلی دارد درستش کنیم.»

|
برچسب ها
,
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای مدیریت مبتلا به کرونا! بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.