نقش پارلمان در تصمیمات ملی
حانیه مسجودی
چندی است گفتوگو و مذاکرات برجامی در وین از سر گرفتهشده و کشورهای عضو درحال تلاش برای برگرداندن ایران و آمریکا به تعهدات توافق هستند. دراین میان اما نظریهای مشهود و ملموس وجود دارد و آن ارتباط نزدیک شدن به انتخابات و تلاش دولت برای کسب موفقیت در مذاکرات و بازگرداندن آمریکا به برجام است.
این نظریه تأکید میکند که دولت دوازدهم بهواسطه عملکرد نامناسبی که در تمام زمینهها بهویژه سیاست خارجی و اقتصاد داخلی و شکست رئیسجمهور در وعدههایش در ارتباط با آمریکا و حل شدن مشکل آب خوردن مردم داشته است میداند که جریان حامی او هیچ شانسی در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو ندارد و به همین واسطه در تلاش است تا در ماههای پایانی بههرنحوی که شده با طرفهای غربی برجام به نتیجه برسد.
استفاده ابزاری دولت از مذاکرات برجامی برای انتخابات ریاست جمهوری
در اثبات این نظریه همین بس که یک موج رسانهای عظیم بر لزوم اتخاذ سیاست گامبهگام با آمریکا تأکید کرده و گفته که برای احیای هرچه سریعتر برجام آمریکا باید «برخی از تحریمها» را لغو کند و بازگشت گامبهگام به برجام صورت گیرد.
دراین میان نیز با گذر زمان و اثبات این نظریه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی معتقدند که تمام مصوبات مذاکرات دروین باید به تصویب مجلس برسد و درغیر این صورت وجاهت قانونی ندارد. وکلای ملت تأکید میکنند که این بار باید منافع ملی کشور و ملت جدی گرفته شود چراکه عدم جدیت دولت دراین موضوع در دور قبلی مذاکرات، سالها فشار به اقتصاد و معیشت مردم وارد کرد و دیگر چنین اجازهای نخواهند داد.
نقش مجلس برای مدیریت مصوبات مذاکرات وین چیست؟
حسن روحانی، رئیس دولت یازدهم و دوازدهم هر بار در انتخابات ریاست جمهوری با وعده ارتباط با غرب، آمریکا و آزادی زنان و کاهش نرخ دلار و عزت پاسپورت ایرانی توانست مردم را فریب دهد. او حتی در انتخابات دولت نخست خود حل شدن مشکل آب خوردن مردم را به رابطه با آمریکا و غربیها گره زد و وعده ۱۰۰ روزه برای حل مشکلات داد.
درحالیکه این وعده ۱۰۰ روزه روحانی حال جوکی مضحک به نظر میرسد و حتی طرفدارانش نیز ترجیح میدهند راجع به آن صحبت نکنند، رئیسجمهور حین مذاکرات وین و باوجود فرضیه بستن با آمریکا برای تأثیر بر انتخابات ریاستجمهور از ۱۰۰ روز پایانی دولت میگوید.
با این اوصاف لزوم به تصویب رسیدن مصوبات کمیسیون مشترک برجام در وین توسط مجلس شورای اسلامی بیشتر احساس میشود. در شرایطی که مردم از بیتدبیری دولت تدبیر و امید خسته هستند، مجلس یازدهم باید متفاوت از مجلس دهم که در کمتر از چند دقیقه برجام را تصویب کرد عمل کند.
طبق اصل ۷۷ قانون اساسی باید کلیه تصمیمات اخذشده در وین به تصویب مجلس برسد
علیرضا سلیمی، عضو هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی نیز دراینباره گفته است: «در حالی مذاکرات وین انجام میشود که قانون اقدام راهبردی، راستی آزمایی را در حوزه رفع تحریمها به مجلس سپرده است لذا بحثهایی که در وین مطرح است مبنی بر اینکه بعضی از تحریمها برداشته شود و دربرخی دیگر این اتفاق نیفتد یا اینکه برخی مورد مذاکره قرار گیرد، خلاف قانون مجلس شورای اسلامی و سیاستهای قطعی اعلامشده توسط مقام معظم رهبری است.»
وی افزود: «طبق اصل ۷۷ قانون اساسی باید کلیه تصمیمات اخذشده در وین به تصویب مجلس برسد. بدون شک تصمیمات هیئت دیپلماتیک بدون تصویب در مجلس جنبه قانونی ندارد؛ این نص اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی است.»
لغو تمام تحریمها، تنها شرط ایران برای بازگشت به برجام
رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در نطق پیش از دستور خود در جلسه علنی روز یک شنبه هفته جاری تأکید کرد: دشمن، کنار اقدامات تروریستی، راهبرد فرسایشی کردن مذاکرات را نیز طراحی کرده است تا بتواند تمام ساختار سیاسی و اقتصادی کشور را، بهطور کامل معطلِ مذاکرات بدون هیچ نتیجه عملی کند؛ آنها میخواهند با فرسایشی کردن مذاکرات، خواستههای خود را با ترکیبی هماهنگشده از فریب و فشار به ایران تحمیل کنند و مانع از دستیابی مردم ایران به اقتصاد بدون تحریم شوند.
وی افزود: راهبرد مذاکرات فرسایشی با هوشمندی رهبر حکیم انقلاب افشا شد و دشمن باید بداند که مردم و مسئولان در ایران با صدایی واحد مبتنی بر قانون اقدام راهبردی برای رفع تحریمها، فقط در صورت انجام تعهدات کامل توسط طرف مقابل به تعهدات خود در برجام عمل خواهند کرد.
بنابراین همانطور که رهبر انقلاب نیز تأکید کردند درصورتیکه تحریمها علیه ایران بهطور کامل رفع شود و آثار آن راستیآزمایی شود، ایران نیز تعهدات خود را عملی خواهد کرد.
برجام , حانیه مسجودی , مجلس , مذاکرات وین , وین
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.