خط‌ کش پارلمان برای دستگاه دیپلماسی - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 41275
  پرینتخانه » سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 17 فروردین 1400 - 6:34 |
حساسیت مجلسی‌ها برای قرار گرفتن وزارت خارجه در مسیر اصلی برجام بررسی شد

خط‌ کش پارلمان برای دستگاه دیپلماسی

با آغاز به کار دولت بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا و شتاب گرفتن رایزنی‌ها و موضع‌گیری طرف‌های درگیر  در پرونده برجام، دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران نیز مجموعه اقدامات و گام‌هایی را برای دستیابی به اهداف ترسیم‌شده در این روند و مذاکرات احتمالی آینده درنظر گرفته است.
خط‌ کش پارلمان برای دستگاه دیپلماسی

گروه سیاسی
با آغاز به کار دولت بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا و شتاب گرفتن رایزنی‌ها و موضع‌گیری طرف‌های درگیر  در پرونده برجام، دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران نیز مجموعه اقدامات و گام‌هایی را برای دستیابی به اهداف ترسیم‌شده در این روند و مذاکرات احتمالی آینده درنظر گرفته است. این در حالی است که بسیاری از تحلیلگران سیاسی نسبت به رویکرد و مواضع وزارت خارجه در پیگیری موضوع لغو تحریم‌ها ایراداتی را وارد کرده و معتقدند وزارت خارجه با نگاه حداقلی خود تنها بر لغو تحریم‌ها تأکید دارد و دراین‌بین نفع حداکثری کشور را که همانا بهره‌مندی از منافع اقتصادی برجام به موازات لغو تحریم‌هاست، نادیده می‌گیرد. 
در همین راستا بود که رئیس کارگروه مقابله با تحریم‌ها در مجلس روز شنبه، از ارسال نامه این کارگروه به رؤسای قوا و دبیر شورای عالی امنیت ملی و تأکید بر تغییر رویکرد وزارت خارجه در پیگیری موضوع لغو تحریم‌ها خبر داد و گفت: «راستی‌آزمایی لغو تحریم‌ها به‌عنوان یک راهبرد دقیق و هوشمندانه، نیازمند وجود شاخص‌های سنجش‌پذیر و قابل‌محاسبه در خصوص لغو تحریم‌هاست تا جمهوری اسلامی براساس این شاخص‌ها بتواند لغو تحریم‌ها و اثربخشی آن‌ها را راستی‌آزمایی و صحت‌سنجی کند». 
 ضرورت تغییر رویکرد وزارت خارجه از جنبه سلبی به جنبه عملیاتی 
سید احسان خاندوزی افزود: «بر این اساس، کارگروه مقابله با لغو تحریم‌ها در مجلس، طی نامه‌ای به رؤسای سه قوه و دبیر شورای عالی امنیت ملی، خواستار تغییر رویکرد وزارت خارجه از جنبه سلبی و حقوقی صرف به جنبه ایجابی و عملیاتی، برای بهره‌مندی ایران از منافع خود در برجام شده است. منظور از تغییر رویکرد پیگیری لغو تحریم‌ها از حالت سلبی به حالت ایجابی و عملیاتی، این است که یکسری شاخص‌های عملیاتی مشخص و قابل‌سنجش برای بهره‌مندی ایران از منافعش در برجام و موضوع لغو تحریم‌ها مشخص‌شده و این شاخص‌ها ملاک راستی‌آ‌زمایی موضوع لغو تحریم‌ها و ایفای تعهدات ایران در برجام شود».
بدین ترتیب، به گفته رئیس کارگروه مقابله با تحریم‌ها در مجلس، برخی از این شاخص‌های کمی و سنجش‌پذیر شامل تعیین میزان مشخصی از صادرات نفت در روز، تعیین میزان حواله‌ها و ال‌سی‌های بین‌بانکی صادرشده برای تجار ایرانی و نیز تعیین تعداد مشخصی از محموله‌های تجاری و بیمه‌ای کشتیرانی ایران می‌شود که در نامه به آن‌ها اشاره‌شده است.
 دستیابی به منافع برجامی و موضع برتر با رویکردی همه‌جانبه
درواقع مجلسی‌ها بر این باورند با داشتن رویکردی همه‌جانبه است که نه‌تنها منافع برجامی و لغو تحریم‌ها رقم خواهد خورد بلکه موضع برتر کشور در مذاکرات احتمالی آینده عملیاتی خواهد شد. همزمان با این موضوع، موضع‌گیری اخیر برخی دولتی‌ها و حامیان رسانه‌ای آنان از یکسو و نیز شنیده شدن برخی پیشنهادات از سوی دولت‌های غربی برای اجرای طرح گام‌به‌گام و یا ادعای مذاکرات غیرمستقیم با مقامات ایرانی از سوی دیگر، موجب شده تا بر نگرانی مجلس دراین‌باره افزوده گردد که بیانیه روز یک‌شنبه نمایندگان نیز مؤید همین مسئله است.بر همین اساس نمایندگان مجلس در بیانیه‌‌ای بر اجرای قانون اقدام راهبردی مجلس در لغو تحریم‌ها اشاره و تصریح کردند: سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران، ملزم کردن طرف‌های متعاهد به لغو کامل تحریم‌ها و درعین‌حال با فرض ماندگاری تحریم‌ها، برنامه‌ریزی برای خنثی‌سازی تحریم‌ها، پیشرفت اقتصادی و ارتقای سطح رفاه و معیشت مردم است.
 اظهارات بلینکن؛ سندی بر اثبات حساسیت بجای پارلمان
باوجود چنین شرایطی، گرچه برخی افراد تأکید مجلس بر لزوم اتخاذ رویکرد فعال و جامع‌نگر وزارت خارجه در احقاق کامل حقوق ایران و اجرای صحیح و هرچه سریع‌تر قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها را با اهداف انتخاباتی و سیاسی‌کاری آن مرتبط می‌دانند، اما واکنش چندی قبل آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا به خبر وزیر خارجه کشورمان درباره تهیه طرحی برای ارائه طرف‌های برجامی قابل‌تأمل است و بار دیگر دلیل حساسیت مجلس یازدهم به‌عنوان پرچمدار آغاز روند احیای حقوق هسته‌ای کشور در این زمینه را به اثبات می‌رساند. محمدجواد ظریف در روزهای منتهی به اسفند سال گذشته در اظهاراتی مطرح کرد وزارت خارجه در حال تهیه طرحی برای ارائه به طرف‌های برجامی است، موضوعی که سبب شد تا وزیر خارجه آمریکا آن‌ را به‌عنوان نشانه‌ای برای عقبگرد ایران از مواضع اعلامی خود بداند و بگوید اکنون توپ در زمین ایران است و آمریکایی‌ها منتظر طرح ایران خواهند ماند.

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای خط‌ کش پارلمان برای دستگاه دیپلماسی بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.