لایحه بودجه، از مقاومت دولت تا ممارست مجلس
حانیه مسجودی
ساعتها و جلسات مجلس شورای اسلامی این روزها پر از مسئله و پیشنهاد و بررسیهای کارشناسی است. جلساتی که در حال بررسی بندها، مادهها و تبصرههای لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ دولت برگزار و گاهی نیز بهندرت با حواشی همراه میشود.
داستان لایحه بودجه ۱۴۰۰؛ از مقاومت دولت تا آغاز اصلاحات در مجلس
مجلس یازدهم در حالی اولین سال کاری خود را سپری میکند که با سال پایانی پرحاشیهترین دولت و موهومترین بودجه روبه رو شده است. دولت دوازدهم نیز از پافشاری و مخالفت با اصلاحات مجلس که درراستای کاهش فشار اقتصادی به مردم صورت میگیرد، کم نمیگذارد.
حال اولین سال مجلس یازدهم به درگیری با لایحه بودجهای است که دولت پیر و فرتوت دوازدهم آن را طراحی و رئیس دولت نیز بهجای تقدیم آن به مجلس، لایحه را بهوسیله معاون پارلمانی خود به قوه مقننه رسانده است و همینجا بود که مقاومتهای دولت در برابر پیشنهادات نمایندگان برای اصلاح بودجه آغاز شد و حال باوجود گذر از آن زمان اما نمایندگان در تلاش هستند تا مواردی از بودجه کم ویا به آن اضافه کنند تا تدابیر دولت بیش از این سفره مردم را کوچک نکند.
آغاز نشست پانزدهم مجلس برای بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰
در همین راستا و در ادامه بررسی مواد مختلف بودجه، دستور کار جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی ادامه بررسی گزارش کمیسیون تلفیق درباره بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰ با حضور ۲۱۶ نماینده اعلام شد و این شانزدهمین نشست مجلس درباره بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰ بوده است.
توزیع ۱۲ درصد از عوارض ارزشافزوده استان تهران در نقاط روستایی
نمایندگان مجلس در ساعات ابتدایی این جلسه مقرر کردند درآمدهای حاصل از اخذ عوارض ارزشافزوده شهرستانهای تهران به چه نحوی بین شهر تهران و نقاط روستایی و عشایری آن توزیع شود.
در جریان بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، با ردیفهای بند (د) تبصره ۶ این مادهواحده یعنی توزیع
۱۲ درصد از عوارض ارزشافزوده استان تهران در نقاط روستایی و عشایری موافقت کردند.
همچنین مجلس، سازمان امور مالیاتی را مکلف کرد پروندههای واحدهای تولیدی و خدماتی که محل استقرار آنها در استان محل استقرار دفتر مرکزی نیست، به اداره کل امور مالیاتی استان محل استقرار واحد تولیدی و خدماتی ارسال کند. درنتیجه نمایندگان مجلس مقرر کردند که پروندههای مالیاتی تولیدیها باید به ادارات محل استقرار آن واحد ارجاع شود.
این مصوبه به پیشنهاد ابراهیم رضایی، نماینده مردم دشتستان بود که با ۱۶۲ رأی موافق، ۴۰ رأی مخالف و
۱۰ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۴ نماینده حاضر در صحن به تصویب رسید.
بیمه واحدهای مسکونی از محل دریافت عوارض گاز و برق
مجلس ضمن موافقت با بند (ه) تبصره (۶) مادهواحده لایحه بودجه، وزارتخانههای نیرو و نفت را در حالی مکلف به ارائه گزارش مبالغ پرداختی شرکتهای بیمهای به کمیسیونهای برنامهوبودجه و انرژی کرد که واحدهای مسکونی بایستی از محل دریافت عوارض گاز و برق بیمه شوند.
پسازآن اما نمایندگان مجلس نحوه نظارت بر فعالیتهای فرهنگی در فضای مجازی را برای بررسی بیشتر به کمیسیون تلفیق ارجاع دادند و با ارجاع بخش هزینهای بند (ی) تبصره (۶) مادهواحده لایحه بودجه موافقت کردند.
مشاغل پزشکی مکلف به استفاده از پایانه فروشگاهی شدند
مجلس در جز الحاقی تبصره (۶) مادهواحده لایحه بودجه صاحبان حرف و مشاغل پزشکی را به استفاده از پایانه فروشگاهی مکلف کرد بنابراین کلیه صاحبان حرف و مشاغل پزشکی، پیراپزشکی، داروسازی و دامپزشکی که مجوز آنها توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا سازمان نظام پزشکی ایران صادر میشود و کلیه اشخاص شاغل در کسبوکارهای حقوقی اعم از وکالت و مشاوره حقوقی و خانواده مکلفاند از پایانه فروشگاهی استفاده کنند.
هزینه بخشی از عوارض گمرکی واردات لوازمآرایشی برای بیماریهای نادر
نمایندگان مجلس در جلسه علنی روز سهشنبه ضمن موافقت با بند (ز) تبصره ۶ این مادهواحده مصوب کردند که از منابع حاصل از عوارض گمرکی و سود بازرگانی واردات لوازمآرایشی در معالجه بیماریهای نادر هزینه شود.
این مصوبه طبق پیشنهاد محمدعلی محسنی بندپی بود که در قبل از رأیگیری اعلام کرده بود که مشکلات برخی بیماریهای ژنتیکی بسیار زیاد و هزینههای بالایی دارد؛ به فرموده مقام معظم رهبری باید شرایط را بهگونهای فراهم کرد که مردم در این موضوع فقط رنج بیماری را متحمل شوند و نه مشکلات و هزینههای درمان آن را.
اختصاص اعتبار هزار میلیارد تومانی برای بازیافت پسماند در کشور
در ادامه بررسیها، مجلس شورای اسلامی بهمنظور استفاده از ظرفیتهای کشور هزار میلیارد تومان به وزارت کشور برای بازیافت پسماندهای حاصل از مواد اولیه، قطعات و کالاهای قابل بازیافت با نظارت سازمان حفاظت محیطزیست کشور اختصاص داد.
اجرای آزمایشی قانون مالیات بر ارزشافزوده یک سال تمدید شد
مجلس با تمدید زمان اجرای آزمایشی قانون مالیات بر ارزشافزوده به مدت یک سال موافقت کردند.
در ادامه نمایندگان با بند (س) تبصره (۶) مادهواحده لایحه بودجه موافقت کردند که مطابق این بند دستگاههای اجرایی موظفاند معافیتها و تخفیفات مالیاتی و گمرکی قانونی را بهصورت جمعی- خرجی در حسابهای مربوط به خود ثبت کنند. عملکرد معافیتها و تخفیفات گمرکی بهعنوان مالیات بر واردات وصولی گمرک جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود.
سازمان امور مالیاتی موظف به گزارش دهی ۳ ماهه به دیوان محاسبات شد
پس از تصویب بندها و تبصرههای مذکور، نمایندگان درراستای افزایش نظارتها و عدالت اقتصادی سازمان امور مالیاتی را مکلف به ارائه گزارش هر سه ماه یکبار درباره نحوه اجرای مالیات بر ارزشافزوده به دیوان محاسبات کردند.
بر اساس این مصوبه که با ۱۲۸ رأی موافق، ۵۷ رأی مخالف، ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۰ نماینده حاضر در جلسه به تصویب رسید «سازمان امور مالیاتی موظف است گزارش عملکرد این بند را در مقاطع ۳ ماهه به دیوان محاسبات کشور ارائه کند».
جزئیات «معافیت مالیاتی» سرمایهگذاران مردمی در پروژههای زیربنایی در سال ۱۴۰۰
اقدام بعدی و مهم مجلس نیز تعیین جزئیات «معافیت مالیاتی» سرمایهگذاران مردمی در پروژههای زیربنایی در سال ۱۴۰۰ بود.
با بند الحاقی (۲۱) به تبصره (۶) مادهواحده لایحه بودجه موافقت کرده و جزئیات مشوقهای مالیاتی برای افزایش سرمایهگذاری مردم در پروژههای زیربنایی را مشخص کردند
بر اساس این مصوبه «بهمنظور فراهم ساختن زمینه سرمایهگذاری عموم مردم در انواع پروژههای زیربنایی و طرحهای تملک داراییهای سرمایهای، حملونقل و تولیدی صنعتی و کشاورزی و نیز تشویق فرهنگ سرمایهگذاری غیرمستقیم، هرگونه نقلوانتقال دارایی به/ از صندوقهای سرمایهگذاری پروژه که پذیرهنویسی آنها با مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار انجام میشود، از پرداخت هرگونه مالیات و عوارض نقلوانتقال معاف است».
همچنین «مالیات نقلوانتقال و سود ایجادی در شرکتهای مؤسس، ناشی از انتقال آورده غیر نقدی به شرکتهای سهامی عام در شرف تأسیس که بهمنظور ایجاد و تکمیل پروژههای تولیدی صنعتی و کشاورزی، زیربنایی و طرحهای تملک داراییهای سرمایهای و حملونقل شکل میگیرد و مجوز عرصه عمومی و تأسیس آن از سازمان بورس و اوراق بهادار اخذ میشود، مشمول مالیات به نرخ صفر خواهد بود».
مصوبات بعدی جلسه علنی روز گذشته مجلس نیز به شرح زیر است:
الزام بیمهگران به پرداخت خسارات ناشی از حوادث گاز و برق، ظرف سه ماهسازمان امور مالیاتی ۲ ماه مهلت یافت آئیننامه اخذ مالیات از اینفلوئنسرها را تدوین کند
وزارت صمت به فروش اقساطی خودرو به جانبازان بالای ۲۵% و ۵۰% و ۷۰% با معرفی بنیاد شهید و امور ایثارگران و با تقسیط پنجساله مکلف شد
دستگاههای اجرایی موظف شدند کلیه دریافتها و پرداختهای خود را فقط از طریق حسابهای افتتاحشده نزد بانک مرکزی انجام دهند
درنهایت و در خلل بررسی لایحه بودجه اما با تذکر نماینده مردم بافق و مهریز خطاب به رئیس مجلس شاهد حواشی در جلسه روز گذشته بودیم.
اواسط شانزدهمین جلسه رسیدگی به بررسیهای لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، نماینده بافق و مهریز در مجلس از نحوه رسیدگی به پیشنهادات بودجهای انتقاد کرد اما نمایندگان به اظهارات این نماینده معترض شده و چند نماینده در صحن به آن واکنش نشان دادند.محمدرضا صباغیان نماینده مردم بافق و مهریز در مجلس از نحوه مدیریت محمدباقر قالیباف انتقاد کرد.قالیباف در ابتدای تذکر صباغیان به وی متذکر شد که این موضوع تبدیل به رویهای شده است که نمایندگان در ابتدای صحبتهای خود یک تذکر را بیان میکنند و از نماینده بافق خواست توضیحاتش را در بیان مخالف پیشنهاد بیان کند.
هنگام بیان انتقادات نماینده بافق و مهریز در مجلس، سایر نمایندگان در اطراف او تجمع کرده و سعی در آرام کردن او داشتند اما صباغیان بر بیان مطالب خود اصرار داشت ولی بااینحال صباغیان با اعتراض نمایندگان مواجه شد.
بعد از بیان اظهارات صباغیان، نمایندگان مقابل جایگاه هیئترئیسه جمع شده و خواستار بیان تذکر در پاسخ به انتقادات نماینده بافق و مهریز شدند و برخی فریاد میزند که این حرفها حاشیهسازی برای مجلس است.
بیان تذکر در زمان ارائه پیشنهاد خلاف آئیننامه مجلس است
محمدباقر قالیباف ،رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذکر صباغیان گفت: در ابتدا از همه نمایندگان میخواهم که اجازه دهند آقای صباغیان صحبتهایش را مطرح کند اشکالاتی به حرف ایشان وجود داشت که خود مجلس به آن عکسالعمل نشان داد اما در عمل درخواست من این است که همیشه اجازه دهید حرف مخالف شنیده شود.
وی ادامه داد: البته آقای صباغیان هم باید قانون را رعایت کنند، ایشان قرار بود در مقام مخالف صحبت کنند اما تذکری بیان کرد که این خلاف آئیننامه است. درباره محتویات صحبتهای ایشان چون خطاب به شخص بنده بود حرفی نمیزنم و تذکر هفتاد و پنجی هم نمیدهم.رئیس مجلس دقایقی قبل و در پاسخ به تذکر یکی از نمایندگان درباره حذف پیشنهادات بودجهای توضیح داده بود که طرح تمامی پیشنهادات نمایندگان در جلسه علنی امکانپذیر نیست و معاونت قوانین نیز درباره وارد بودن یا وارد نبودن برخی موارد اظهارنظر کرده که در سیستم نیز ثبتشده است لذا علت عدم طرح این پیشنهادات در صحن، همین موضوع است.رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به آئیننامه مجلس خاطرنشان کرد: طبق قانون آئیننامه زمانی که اصلاح کل و یا رفع ابهام درباره برخی موارد صورت میگیرد، نمیتوان بعدازآن اصلاحات جز را مطرح کرد.درنهایت نیز مهمترین مصوبات روز گذشته مجلس الزام مشاغل پزشکی به استفاده از پایانه فروشگاهی و همچنین محکمکاری در دریافت مالیات از اینفلوئنسرها و فروش اقساطی خودرو به جانبازان دفاع مقدس بود. اقداماتی که خلأهای موجود را برای بهبود معیشت مردم پر میکند و این همان کارهایی است که دولتمردان باید در تمام ۸ سالی که سرکار بودند عملیاتی میکردند اما حال مجلس یازدهم در اولین سال کاری خود مسائل مهمی را به مرحله تصویب رسانده تا در سایه مقاومت و لجبازی سیاسی دولت دوازدهم بخش اندکی از اصلاحات ساختاری مدنظر رهبر انقلاب را تحقق بخشد.
بودجه 1400 , حانیه مسجودی , مجلس
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.