کتابخوانی حلزونی در عصر دیجیتال - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 37635
  پرینتخانه » فرهنگی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 02 بهمن 1399 - 6:48 |
«رسالت» ازکاستی های نخستین نمایشگاه مجازی کتاب در سال جاری گزارش می‌دهد؛

کتابخوانی حلزونی در عصر دیجیتال

این روزها که کرونا همه قالب‌های رفتاری و اجتماعی ما را تغییر داده، برگزاری نمایش‌ها و نمایشگاه‌ها هم برای خود فرم و قالب تازه‌ای پیدا کرده‌اند و هرکدام به فراخور ماهیت خود مقابل چشم علاقه‌مندان رژه می‌روند.
کتابخوانی حلزونی در عصر دیجیتال

گروه فرهنگی 
این روزها که کرونا همه قالب‌های رفتاری و اجتماعی ما را تغییر داده، برگزاری نمایش‌ها و نمایشگاه‌ها هم برای خود فرم و قالب تازه‌ای پیدا کرده‌اند و هرکدام به فراخور ماهیت خود مقابل چشم علاقه‌مندان رژه می‌روند.
بااین‌که انتظار می‌رفت کرونا با آمدن واکسن و تمهیدات محدودکننده و دستورالعمل‌های بهداشتی کمی عقب‌نشینی کرده تا اهالی هنر نفسی تازه کنند اما گویا حالا حالاها قرار نیست این مهمان یک‌ساله بار عزیمت بسته و از خانه‌هایمان برود.
به همین خاطر امسال نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران هم متأثر از این واقعه برگزار خواهد شد تا اهالی کتاب و کتابخوانی سبک جدیدی از برگزاری نمایشگاه کتاب را تجربه کنند.
نکته حایز اهمیتی که در این نمایشگاه شاهد آن هستیم نبود بسترهای لازم در حوزه های مختلف به ویژه دسترسی مناسب  به سایت و استفاده از خدمات آن است که در سایه کندی لاک  پشتی گونه آن داد همه را درآورده.
در عصر دیجیتال و پیشرفت های بزرگ حوزه فناوری های دیجیتال گویا متولیان برگزاری این نمایشگاه مجازی هنوز معیارهای برپایی اینگونه نمایشگا ه ها را درنیافته و نتوانسته اند بسترهای مناسبی را برای آن فراهم آورند.
وزارت ارشاد در برگزاری این نمایشگاه تا اینجای کار نمره قبولی نگرفته و کاربران زیادی را که به هزار امید وارد سایت این نمایشگاه می شوند ناامیدانه باز می گرداند.
با این حال نخستین نمایشگاه مجازی کتاب سال جاری از یکم تا ششم بهمن در سایت tehranbookfair.ir برگزار خواهد شد. در نمایشگاه مجازی امسال کتاب ،چیزی به‌نام صدور فیزیکی بن کارت وجود ندارد و یارانه افراد بر اساس کد ملی مشمولان شارژ خواهد شد تا دیگر نیاز به مراجعه حضوری در بانک نباشد. همچنین دریافت یارانه و فرآیند شارژ بن کارت اهالی قلم نیز بر اساس بانک اطلاعات مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران انجام خواهد شد.
در این راستا دهقانکار، روابط عمومی معاونت دانشجویی- فرهنگی عنوان کرده است: «با همکاری ناشران شرکت‌کننده در نمایشگاه مجازی کتاب تهران، برای تمامی کتاب‌ها بدون هیچ استثنایی تخفیف ۲۰ درصدی و ارسال رایگان تعیین‌شده‌ است که البته این موضوع اتفاقی است که نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران برای خریداران فراهم کرده است.»نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران با افزایش ۲۵ درصدی بن کارت‌ها آغاز می‌شود. بر این اساس  که دانشجویان و طلاب تا سقف خرید ۲۰۰ هزار تومان (۱۲۰ هزار تومان سهم خودشان و ۸۰ هزار تومان نیز یارانه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) و استادان دانشگاه و حوزه‌ها نیز تا سقف خرید ۴۰۰ هزار تومان (۲۰۰ هزار تومان سهم خود استادان و ۲۰۰ هزار تومان نیز یارانه معاونت امور فرهنگی) است. اهالی قلم نیز بر اساس ضوابط تعیین‌شده و سیستم‌ رتبه‌بندی از ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان دریافت می‌کنند. همزمان با نمایشگاه مجازی کتاب تهران، نمایشگاه کتب خارجی نیز برگزار می‌شود و سال مبنای کتب خارجی ۲۰۱۷ است. کتاب‌های خارجی با تخفیف ۵۰ درصد و ارسال رایگان عرضه می‌شود. در حوزه بین‌الملل نیز نزدیک به ۸۷ شرکت‌کننده حضور دارند که ۷۲ نفر آن خارجی است  و ۱۵ شرکت‌کننده ایرانی شامل آژانس‌های ادبی و ناشران داخلی می‌شوند.از دیگر مزایای برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب امکان خرید ۲۴ ساعته و تحویل کتاب‌های خریداری شده ظرف ۳ تا ۶ روز است.‌ در بررسی ابعاد این موضوع خبرنگار فرهنگی «رسالت» به گفت‌‌‌وگو با حامد طراحی، رئیس اسبق فرهنگسرای کتاب پرداخت.
 نخستین نمایشگاه مجازی کتاب، فرصت خوبی برای بهبود نشر و توزیع کتاب 
حامد طراحی، رئیس اسبق فرهنگسرای کتاب درباره نخستین نمایشگاه مجازی کتاب در بهمن‌ماه سال جاری به «رسالت» گفت: «با توجه به شرایط حال حاضر و عدم امکان حضور فیزیکی مردم، کلیه نهاد‌ها و نمایشگاه‌ها‌ی فرهنگی دچار رکود شدند و با معضلات فراوانی روبه‌رو هستند. پیش از نخستین نمایشگاه مجازی کتاب در بهمن‌ماه ۹۹، در نیمه اول سال نیز به دلیل شیوع ویروس کرونا نمایشگاه کتاب علی‌رغم تمامی طرفداران و مشتاقان کتاب، برگزار نشد.» وی افزود: «عدم برگزاری نمایشگاه، یأسی برای فعالان حوزه نشر و علاقه‌مندان به کتاب و کتابخوانی بود. بنابراین ضرورت داشت تا راه‌حلی جایگزین برای آن در نظر گرفته و چه‌بسا به‌صورت مجازی این نمایشگاه برگزار شود.» طراحی تصریح کرد: «به‌دلیل ویروس کرونا صنعت نشر با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو شد و در حال حاضر نیز با آن دست‌وپنجه نرم می‌کند، کما این‌که دسترسی مخاطبان نیز همچنان دشوار و به سهولت امکان‌پذیر نیست.» رئیس اسبق فرهنگسرای کتاب همچنین خاطرنشان کرد: «بی‌شک نخستین نمایشگاه مجازی کتاب از مورخ ۱ تا ۶ بهمن‌ماه ۹۹ با امکان دسترسی به تاز‌ه‌های نشر و انتشارات گوناگون، موجب سهولت در خرید و دسترسی هرچه آسان‌تر مردم خواهد شد. به‌طور حتم تخفیف‌های در نظر گرفته‌شده برای علاقه‌مندان این حوزه نیز بر بهبود این فضا بسیار مؤثر واقع می‌شود.»  او یادآور شد: «اگرچه پیش‌از این  نمایشگاه نمایشگاه‌های کوچک مجازی همچون هفته دفاع مقدس و انتشارات مرتبط با این اتفاق برگزارشده است اما باید منتظر ماند و نحوه استقبال از این فضا را دید.ضمن اینکه در نحوه استفاده از سایت این نمایشگاه و سرعت استفاده از خدمات آن مشکلات فراوانی به چشم می خورد و نارضایتی های فراوانی را شاهد هستیم اما امید داریم به کمک این نمایشگاه مجازی بر این مشکلات پایان بخشیم. چنانچه این نمایشگاه بر بهبود فضای حال حاضر، رفع مشکلات حوزه نشر و توزیع مؤثر واقع شود  و مردم نیز به‌خوبی از آن استقبال کنند، احتمال برگزاری دومین نمایشگاه مجازی در اردیبهشت سال ۱۴۰۰ نیز افزایش خواهد یافت.» طراحی با بیان این‌که نخستین نمایشگاه مجازی کتاب در بهمن‌ماه می‌تواند بستر خوبی برای تبلیغات، معرفی انتشارات خرد و بهبود فضای توزیع باشد، در پایان این گفت‌وگو عنوان کرد: «گفتنی است که علی‌رغم تمامی کم‌وکاست‌ها ،اما ارائه محصولات مرتبط با حوزه کتابخوانی همچون اینفوگرافی‌ها، واقعیت مجازی و ویدئوها موجب جذابیت این فضا و اشتیاق علاقه‌مندان خواهد شد. همچنین در بستر نمایشگاه مجازی، انتشارات کوچک به‌خوبی می‌توانند دیده شوند و بهبود فضای خود را رقم بزنند.»

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای کتابخوانی حلزونی در عصر دیجیتال بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.