جدال آمریکا و روسیه بر سر آسمانهای باز
گروه بینالملل
سرانجام همانگونه که پیشبینی میشد، روسیه از خروج خود از پیمان دفاعی «آسمانهای باز» را اعلام کرد. کشورهای عضو این پیمان اجازه دارند تحرکات نظامی و اقدامات لازم برای کنترل تسلیحات در کشورهای عضو را رصد کنند.روسیه گفته است که این تصمیم درنتیجه اقدام مشابهی است که در نوامبر ۲۰۲۰ توسط ایالاتمتحده انجام شد.
چنانکه روزنامه ایندیپندنت گزارش داده است، وزارت امور خارجه روسیه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که «با توجه به نبود هرگونه پیشرفت برای از میان برداشتن موانع بر سر اجرای این پیمان» این کشور تصمیم به خروج از آن گرفته است.پسازآنکه دونالد ترامپ در بهار ۲۰۲۰ آغاز روند خروج کشورش از این پیمان را اعلام کرد، روسیه پیشنهادهایی برای حفظ و تداوم پیمان و بازگشت ایالاتمتحده به آن ارائه داده بود اما هیچ پاسخی از طرف آمریکا دریافت نکرد و نهایتا در ماه نوامبر خروج کامل آمریکا از این پیمان اعلام شد.روسیه اعلام کرده است که بهمحض تکمیل اقدامات لازم برای خروج از این پیمان با انتشار بیانیهای دیگر موضوع را بهصورت رسمی اعلام خواهد کرد.
پیمان «آسمانهای باز» یکی از چندین توافقنامه بینالمللی است که واشنگتن در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ از آن خارج شد.این پیمان که در سال ۱۹۹۲ میان روسیه، ایالاتمتحده و ۳۲ کشور دیگر که بیشتر آنها عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هستند، منعقد شد که به ارتش این کشورها اجازه میدهد با اعلام قبلی، تعداد مشخصی از پروازهای شناسایی غیرمسلح را در فضای هوایی دیگر اعضا انجام دهند.این پروازها میتواند باهدف از بین بردن سوءظنهای بیاساس بین کشورهای رقیب، جلوگیری از تنش و کاهش احتمال درگیری نظامی انجام شود.
اما ترامپ در ماه می ۲۰۲۰ اعلام کرد كه مسكو به تعهدات خود در این پیمان كه هدف آن تقویت اعتماد بین طرفین میباشد، عملنکرده و درنتیجه
( آمریکا) از این پیمان خارج میشود. مسکو و واشنگتن مدتهاست که یکدیگر را به نقض مفاد این پیمان متهم میکنند و در ماه می دولت ترامپ گفت که مهلتی ۶ماهه برای خروج از آن را اعلام کرده است.این مهلت۶ماهه در نوامبر ۲۰۲۰ به پایان رسید و آمریکا رسما از این توافق خارج شد.حال و با شکست ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری و تغییر مقامات دولت آمریکا باید دید که در ماههای آینده تحولی برای بازگشت این دو کشور به پیمان آسمانهای باز رخ خواهد داد یا خیر.
بحران امنیت در نظام بینالملل
در نقد و تحلیل آنچه اخیرا ایندیپندنت نوشته است، باید اشاره کرد که آمریکا بهعنوان اصلیترین مولد بحرانهای امنیتی و نظامی در جهان، هم در دوران دموکراتها و هم در دوران جمهوریخواهان بسیاری از پیمانها، تعهدات، قوانین و هنجارهای بینالمللی را نقض کرده است. متأسفانه ، سازمانهای بینالمللی و خصوصا سازمان ملل متحد نیز نظارتی بر اقدامات نظامی-امنیتی واشنگتن و شرکای بینالمللی آن در جهان ندارند. نکته جالبتوجه اینکه تصمیمات دولتهای آمریکا مبنی بر خروج یکجانبه از پیمانهایی مانند برجام، توافق آب و هوایی پاریس و استارت ، صرفا با محکومیتی ظاهری از سوی سازمان ملل و دیگر سازمانهای بینالمللی انجام میگیرد، بدون آنکه در عمل واشنگتن و دولت این کشور، هزینهای بابت این اقدامات کارشکنانه پرداخت کند. درهرحال ، بعید است جدال آمریکا-روسیه در دوران ریاست جمهوری بایدن و حضور دموکراتها در کاخ سفید متوقف شود!
ایندیپندنت
آمریکا , ایندیپندنت , روسیه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.