خشم زمین در هرمزگان - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 37412
  پرینتخانه » اجتماعی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 29 دی 1399 - 7:09 |
تخریب 80 خانه و اسکان اضطراری 30 خانوار؛

خشم زمین در هرمزگان

ساعت یک و یک دقیقه بامداد شنبه ۲۷ دی‌ماه زلزله‌ای به بزرگی ۵/۵  ريشتر مناطقی از استان هرمزگان را لرزاند. مرکز لرزه‌نگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران مرکز این زلزله را ۲۸ كيلومتری بندر كنگ و ۳۵ کیلومتری بندرلنگه در عمق ۱۹ کیلومتری عمق آب‌های خلیج‌فارس اعلام کرد،اما طی بیست‌وچهار ساعت گذشته 6 زلزله دیگر در هرمزگان رخ‌داده است. آخرین زلزله در این منطقه ساعت ۶ و ۲۰ دقیقه صبح یک‌شنبه رخ داد که مرکز لرزه‌نگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران بزرگی آن را 5/4ريشتر و مرکز آن را ۳۵ کیلومتری‌بندر کنگ در عمق ۷ کیلومتری اعلام کرد.
خشم زمین در هرمزگان

ساعت یک و یک دقیقه بامداد شنبه ۲۷ دی‌ماه زلزله‌ای به بزرگی ۵/۵  ريشتر مناطقی از استان هرمزگان را لرزاند. مرکز لرزه‌نگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران مرکز این زلزله را ۲۸ كيلومتری بندر كنگ و ۳۵ کیلومتری بندرلنگه در عمق ۱۹ کیلومتری عمق آب‌های خلیج‌فارس اعلام کرد،اما طی بیست‌وچهار ساعت گذشته ۶ زلزله دیگر در هرمزگان رخ‌داده است. آخرین زلزله در این منطقه ساعت ۶ و ۲۰ دقیقه صبح یک‌شنبه رخ داد که مرکز لرزه‌نگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران بزرگی آن را ۵/۴ريشتر و مرکز آن را ۳۵ کیلومتری‌بندر کنگ در عمق ۷ کیلومتری اعلام کرد.
سه ساعت پس از وقوع زلزله ۵/۵ ریشتریمدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان گفت: «باگذشت چند ساعت از زلزله، تاکنون خسارت جانی گزارش نشده است و با توجه به این‌که کانون زلزله در دریا و عمق زیاد بوده، خسارت مالی در حد ترک‌خوردگی دیوارهای قدیمی برخی منازل و اماکن بوده است».
فریدون همتی، استاندار هرمزگان هم صبح شنبه اعلام کرد که دستکم ۸۰ خانه روستایی تخریب‌شده‌اند، خساراتی به سیستم آب‌رسانی و برق‌رسانی منطقه واردشده، و دستکم یک نفر نیز مصدوم شده است و چاه‌های آب‌شیرین‌کن دژگان دچار ریزش شده‌اند که با پیگیری مدیریت بحران، نیرو‌های فنی و بهره‌برداری به منطقه اعزام و مقررشده تا تمهیدات لازم جهت آب‌رسانی سیار صورت گیرد.
به گفته همتی، زلزله همچنین خساراتی به بخشی از شبکه برق سایه خوش بندرلنگه وارد کرده است که با پیگیری صورت گرفته نیرو‌های فنی و بهره‌برداری به منطقه اعزام شدند و مشکل مرتفع شده است. صبح شنبه مقام‌های استان هرمزگان خبر دادند که آب مناطق زلزله‌زده وصل شده و ساکنان چهار روستا هم  اسکان اضطراری داده شدند.
مختار سلحشور، مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر استان هرمزگان بابیان این‌که شرایط روستاهای زلزله هرمزگان به‌صورت متناوب رصد می‌شود، اظهار کرد: ترک‌خوردگی‌های عمیق منازل روستایی و آسیب به بافت فرسوده این روستاها عمده خسارات وارده بوده است.
حسن‌زاده، مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان نیز خاطرنشان کرد: درمجموع ۳۰ خانوار را در سه روستای قشم و بندرلنگه اسکان اضطراری داديم و اقلام زیستی نظیر پتو ، موکت و والور در اختیارشان قرار گرفت و وضعیت مناطق نزدیک به کانون زلزله پایدار است.
این زلزله باری دیگر به ما هشدار می‌دهد برای کاهش خسارات باید پیش از وقوع آماده‌باشیم که این‌یک نکته مهم مدیریت بحران است. نکته مهم‌تر این‌که ساخت‌وسازهای جدید ما باید با توجه به اصول و مقررات مهندسی انجام شود مصالح از کیفیت کافی برخوردار باشند و ایمن‌سازی زیرساخت‌های شهری در اولویت اول ساخت‌وسازها قرار بگیرد. با توجه به رشد و دانش بشری، اکنون راه‌های زیادی برای مقابله و کاهش تلفات زلزله در دنیا صورت می‌گیرد که می‌توان به‌طور خلاصه راه‌هایی مانند ارتقای سیستم هشدار اولیه، تقویت و ساختن زیرساخت‌ها، تقویت و ایمن‌سازی شبکه‌های حیاتی شهری، استانداردسازی و ایمنی ساختمان‌ها، ضرورت افزایش سطح آگاهی عمومی و نیروهای کمکی، توجه علمی و سازمان‌یافته به مشکلات روانی حادث‌شده از زمین‌لرزه و استفاده از جدیدترین فناوری ایزوله سازی ساختمان‌ها  از لرزش که همان استفاده از بلبرینگ مانند از پی جدا می‌شود و درواقع نسبت به لرزش‌های پی ساختمان ایمنی می‌کند و این کار در ژاپن اجرا می‌شود که می‌تواند در زلزله‌های ۸ ریشتر و بالاتر، مثمر ثمر باشد را اجرا کرد.
کارشناسان و صاحب‌نظران در رابطه با پیوند و ارتباط زلزله‌های پیاپی باهم معتقدند اگرچه ایران بر روی کمربند زلزله واقع‌شده اما نقاط مختلف آن ازلحاظ شدت و لرزه‌خیزی باهم فرق دارد. مثلاناحیه مرکزی ایران که بم را هم شامل می‌شود زلزله‌ها کم‌عمق هستند و قدرت بیشتری دارند و دوره تکرار زلزله بر روی یک گسل کوتاه است به این معنی که امکان بازگشت زلزله وجود دارد اما در منطقه البرز زلزله‌ها قدرت بالا و عمق کمی دارند ولی دوره بازگشت آن‌ها تقریبا درازمدت است. در زاگرس زلزله‌ها باانرژی بالا و دارای عمق بیشتر و تعداد آن‌ها نیز زیاد است مثل زلزله سرپل ذهاب، پس این لرزه‌خیزی‌ها نمی‌تواند به هم ارتباط داشته باشد و صرفا بر اساس ساختار زمینی است که کشورمان در آن قرار دارد. این کارشناسان در پاسخ به این سؤال که چرا در ایران زلزله‌ها خسارات بیشتری وارد می‌کنند، می‌گویند: زلزله‌های ایران کم‌عمق است به‌طوری‌که بیشتر آن‌ها در عمق کمتر از ۲۵ کیلومتر رخ می‌دهد و همین دلیل خسارات زیاد و تخریب بیشتر است.
از مجموع کشورهای دنیا، ۱۵ کشور بیشترین زلزله‌ها را به خود اختصاص داده‌اند و اکثرا۷۵ درصد مرگ‌ومیر و خسارت مربوط به این ۱۵ کشور  است که به ترتیب می‌توان کشور چین، ژاپن، ایران، فیلیپین، اندونزی، ترکیه، هند، مکزیک، نپال، پاکستان، بنگلادش، اکوادور، گواتمالا، آمریکا، پرو را می‌توان کشورهای پر زلزله به شمار آورد. کشور ما نیز به خاطر واقع‌شدن در محل برخورد دو صفحه تکنونیکی عربستان و اوراسیا همیشه در آماج زلزله قرار دارد.
تقریباهمه ساله در ایران زلزله به وقوع پیوسته و یکی از ۱۰ کشور بلاخیز جهان است که از ۴۰ بلایای طبیعی شناخته‌شده در جهان بیش از ۳۰ مورد آن در این کشور رخ می‌دهد در بین این ۴۰ حادثه طبیعی تنها در طول یک قرن گذشته بیش از یک هزار و ۱۵۰ مورد زمین‌لرزه مرگبار در ۷۵ کشور جهان رخ‌داده که سهم ۶ کشور جهان بیش از ۸۰ درصد و ایران نیز با تلفاتی بالغ‌بر ۱۲ هزار نفر در رتبه سوم دنیا قرار دارد.
حال با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران و احتمال وقوع زلزله در اکثر استان‌های کشور چرا ما به فکر علاج واقعی نیستیم و به‌جای پیشگیری در حال پرداخت هزینه‌های سنگین هستیم. زلزله‌های دهه‌های اخیر بم، رودبار، ورزقان، سرپل ذهاب و حال میانه نشان می‌دهد که این حادثه طبیعی همیشه در کمین کشور ماست و حال این سؤال پیش می‌آید که چقدر باید ما آزموده شویم تا پخته شویم؛ تا کی باید به‌جای مقابله با بلایای طبیعی نسبت به آن بی‌تفاوت بوده و احتمال وقوع آن برای کشور، شهر و خانواده خود را نزدیک به صفر در نظر بگیریم. چرا مسئولین امر و متولیان نمی‌خواهند که هزینه زلزله را برای کشور با مقاوم‌سازی خانه‌های روستایی و حاشیه‌های شهر کم کنند مطمئنااقدامات صورت گرفته با توجه به عدم استانداردسازی مساکن در سالیان متمادی ناکافی بوده و زنگ خطر برای کشور ما همیشه روشن است بنابراین باید در راستای استانداردسازی خانه‌ها و سکونت‌گاه‌ها و زیرساخت‌های شهری و روستایی، گام‌های بزرگ برداشته و بدانیم زلزله همیشه در کمین ماست و خواهد بود.

|
برچسب ها
,
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای خشم زمین در هرمزگان بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.