بیم و امید در بودجه فرهنگی ۱۴۰۰ - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 34800
  پرینتخانه » فرهنگی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 15 آذر 1399 - 7:37 |
آخرین وضعیت بودجه حوزه فرهنگی کشور در سال آینده بررسی شد؛

بیم و امید در بودجه فرهنگی ۱۴۰۰

این روزها بحث بررسی بودجه سال آینده و مسائل و مشکلات ناشی از تخصیص مناسب آن در حوزه‌های فرهنگی موضوعی است که در بسیاری از رسانه‌ها و جلسات به آن پرداخته می‌شود.
بیم و امید در بودجه فرهنگی ۱۴۰۰

گروه فرهنگی
این روزها بحث بررسی بودجه سال آینده و مسائل و مشکلات ناشی از تخصیص مناسب آن در حوزه‌های فرهنگی موضوعی است که در بسیاری از رسانه‌ها و جلسات به آن پرداخته می‌شود. درحالی‌که مجلس شورای اسلامی برای هدفمند کردن مسیر بودجه‌بندی دولت تلاش فراوانی را انجام داده باید منتظر بود و دید آیا نتیجه جلسات مکرر و نشست‌های پی‌درپی با  دولتی‌ها تا چه اندازه بودجه این بخش مهم تأثیرگذار را واقعی کرده است. برای بررسی بیشتر این موضوع پای صحبت دو تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نشستیم تا از منظر آن‌ها در این زمینه بیشتر جویا شویم.

غلامرضا منتظری، نایب‌رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس:
حیات فرهنگ کشور در گرو افزایش اعتبارات است
غلامرضا منتظری، نایب‌رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با «رسالت» بیان کرد: «کمیسیون فرهنگی باهدف افزایش گام‌های مؤثر و کاهش مشکلات حوزه فرهنگی کشور، طی جلسات متعدد با وزارتخانه‌های مربوطه به گفت‌وگو نشست و گزارش‌های سالیانه را موردبحث و بررسی قرارداد. با برگزاری جلسات متعدد، محرز گشت اعتبارات اختصاص داده‌شده به حوزه فرهنگی با هزینه‌های آنان مغایرت ندارد.»
وی افزود: «بودجه حوزه فرهنگ، طی سالیان گذشته پاسخگوی انتظارات این دستگاه‌ها نبوده و موجب بروز مشکلات در این حوزه شده است. لذا کمیسیون فرهنگی‌ مجلس شورای اسلامی در پی کاهش این مشکلات چند اقدام راهبردی را در دستور کار خود قرار داد؛ طی نشست با معاونت طرح و برنامه سازمان‌ها مشکلات شنیده و برایشان راهکار در نظر گرفته شد.»
منتظری تصریح کرد: «نماینده سازمان برنامه‌ریزی و بودجه نیز در طی جلسات کمیسیون، همواره حضورداشته تا هیچ نشستی یک‌‌طرفه نباشد و تمامی نظرات شنیده و مطرح گردد.»
نایب‌رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس همچنین خاطرنشان‌کرد: «حاصل نشست‌های متعدد درنهایت جمع‌بندی و به رئیس سازمان برنامه‌وبودجه کشور ارائه شد. همچنین طی نشست با نمایندگان برنامه‌وبودجه و اعضای کمیسیون فرهنگی رئیس سازمان بودجه ضمن نقد بر عملکرد برخی از بخش‌های فرهنگی، درباره جدول ۱۷ برنامه‌وبودجه صحبت کرد. این جدول حمایت از مؤسسات و نهادهای مردمی و فرهنگی، در مجلس دهم حذف‌شده بود.»
 با استفاده از جدول ۱۷ برنامه‌وبودجه، روشی نوین و هدفمند اجرا خواهد شد
وی یادآوردشد: «طی اقدام مجلس دهم مبنی بر حذف جدول ۱۷ برنامه‌وبودجه، مؤسسات فرهنگی، مساجد بسیار از مراکز فرهنگی و دینی دچار مشکلات فراوانی شدند. با برگزاری نشست اعضای کمیسیون فرهنگی با رئیس سازمان برنامه‌وبودجه مقرر شد تا همانند گذشته جدول۱۷ برنامه‌وبودجه در دستور کار قرار نگیرد اما سازوکارهای جدید و مسئله محور ایجاد شود.»
منتظری عنوان کرد: «در راستای این نشست‌ها تعیین شد تا کمیسیون فرهنگی، سازوکارهای جدید را بررسی و با استفاده از جدول ۱۷ برنامه‌وبودجه، روشی نوین و هدفمند را ابداع و بعد نظارت هرچه‌تمام‌تر را افزایش دهد.»
نایب‌رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: «پیشنهاد رئیس سازمان برنامه‌وبودجه کشور، خوشبختانه در بودجه۱۴۰۰ ذکرشده است. بر این اساس از هفته آینده، سازوکارهای موردنظر، توسط کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی موردبحث و بررسی قرار خواهد گرفت.»
منتظری اظهار کرد: «نوبخت، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه طی نشست‌های متعدد با اعضای کمیسیون فرهنگی، ضمن بیان ضرورت احیاء بخش فرهنگی، از افزایش اعتبارات این حوزه در بودجه ۱۴۰۰ نیز سخن گفت. درحال حاضر که نمی‌توان اعداد دقیق این اعتبارات را بررسی کرد اما می‌شود بر افزایش اعتبارات و پررنگ شدن بخش فرهنگی کشور در مقایسه با سال‌های گذشته، صحبت کرد.»
 حیات هنرمند در گرو افزایش اعتبارات و حمایت‌ها
نایب‌رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس ادامه داد: «شرایط کنونی هنرمندان کشور، صاحبان و تولیدکنندگان صنایع‌دستی، تولیدکنندگان آثار ادبی و فرهنگی مساعد نیست. لذا از مهم‌ترین اهداف کنونی‌، بررسی وضعیت نهادهای آسیب‌دیده در دوران کرونا و پسا کروناست.»
او متذکر شد: «ویروس کرونا، جامعه هنری کشور را به جد تحت‌الشعاع خود قرار داد‌.‌ به‌ویژه هنرمندانی که مهم‌ترین تکیه‌گاه معیشتی‌‌شان، تولیدات دستی و آثار هنریشان است.»
منتظری گفت: «حیات هنرمند در گرو نشر آثارش است؛ هنگامی‌که آثار و تولیدات هنری او، دیده نشود و تحت‌الشعاع حوادث طبیعی قرار گیرد، رغبت و انگیزه او کاهش خواهد یافت. به‌طور حتم عدم انگیزه هنرمند، بر بدنه جامعه هنری ضربه خواهد زد.»نایب‌رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس عنوان کرد: «هنگامی که تماشاخانه‌ها،  سالن‌های سینما‌ تعطیل می‌شوند و کتاب‌ها به لیست انتشار نمی‌رسند، طبیعی است که معیشت هنرمند در معرض خطر قرار گیرد.»وی بیان کرد: «کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، باهدف بهبود معیشت هنرمندان،  با رئیس سازمان برنامه‌وبودجه به گفت‌وگو نشست‌. دراین‌باره نیز مقرر گشت تا ۱۲۰۰ میلیارد تومان در پی کاهش جبران این خسارت‌ها به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور تعلق بگیرد. همچنین طی نشست با مدیرعامل صندوق کارآفرینی کشور نیز تعیین شد تا اصناف و صاحبان قلم نیز موردحمایت قرار گیرند و بتوانند از وام‌های کم‌بهره استفاده کنند.»
 فرهنگ، منشأ تحولات کارآمد
او ضمن بیان ابراز امیدواری نسبت به بودجه ۱۴۰۰ و تحقق اهداف بخش فرهنگی با تخصیص اعتبارات بیشتر، گفت: «فرهنگ زیربنا و منشأ تمامی تحولات کشور است. بنابراین نمی‌توان نسبت به آن بی‌تفاوت بود بلکه باید با نگاهی تازه در پی تغییر و تحولات مؤثر آن بود.»
منتظری در پایان این گفت‌وگو تصریح کرد: «مسئولان می‌بایست نسبت به نقش و اهمیت حوزه فرهنگی درصدد اعمال تحولات باشند.  اگر اعتبارات بخش فرهنگی کشور کافی  و گام‌های بهبود این بخش، در مسیر درست برداشته شود، می‌توان امید بر تغییرات مؤثر حتی در زمینه کنترل ویروس کرونا بود. فرهنگ درست می‌تواند در رفتار مردم در مواجه با ویروس کرونا را کنترل و به کاهش هزینه‌های درمان و افزایش سلامت کادر درمان کمک شایانی کند.»

حسین میرزایی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس :
فرهنگ در ۱۴۰۰، پررنگ‌تر‌خواهد شد
حسین میرزایی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در گفت‌وگو با «رسالت» بیان کرد:  «پیش از ارائه لایحه بودجه ۱۴۰۰، اعضای کمیسیون فرهنگی با رئیس سازمان برنامه‌وبودجه کشور، نشست‌های متعددی را برگزار کردند. طی این نشست‌ها مقرر گشت تا سهم بودجه
 سال ۱۴۰۰ در مقایسه با مدت مشابه سال‌های گذشته، افزایش یابد.»وی افزود: «رئیس سازمان برنامه‌وبودجه در جلسه با نمایندگان کمیسیون فرهنگی ضمن توافق با افزایش بودجه بخش فرهنگی، قول‌هایی مبنی بر بهبود نهادها و افزایش تخصیص اعتبارات را نیز دادند.»میرزایی تصریح کرد: «بودجه حوزه فرهنگی سال ۱۴۰۰ علی‌رغم افزایش اعتبار اما هنوز در رده قابل‌قبول قرار ندارد و به نسبت می‌توان درباره آن ابزار خرسندی و رضایت داشت.»عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد:«در سال ۹۹، بودجه حوزه فرهنگی کشور بسیار ضعیف و دچار نقصان‌های فراوان بود. همین امر موجب شد تا دستگاه‌ها و نهادهای فرهنگی کشور از انجام بسیاری از دستورات خود بازبمانند. اجرای دستورات قانونی نهادها، ملزم به دریافت اعتبار و  تخصیص بودجه است. چنانچه هریک از این موارد به‌درستی رعایت نگردد، فعالیت‌ها متضرر و جامعه فرهنگی دچار آسیب می‌گردد.»
 از اصلاح فرهنگ تا کاهش مشکلات
وی یادآور شد: «اگرچه اولویت امروز جامعه، معیشت مردم و اقتصاد آسیب‌دیده‌ کشور است اما به لحاظ ماهیت ذاتی، حوزه فرهنگی همواره از اهمیت بیشتری برخوردار است. اگر زیرساخت‌های فرهنگی کشور با تخصیص اعتبارات کافی اصلاح و  بازنگری درست شود، می‌توان امید داشت که بسیاری از مشکلات نیز همگام با آن اصلاح شوند.»وی ضمن بیان این‌که اهمیت فرهنگ در کشور برکسی پوشیده نیست و بی‌توجهی به آن، موجب بروز و ظهور مشکلات متعددمی گردد، گفت: «در بخش اعتبارات بودجه فرهنگی ۱۴۰۰، سازمان صداوسیما، وزارتخانه فرهنگ و ارشاد، وزارتخانه ورزش و جوانان، وزارتخانه میراث فرهنگی‌و صنایع‌دستی و گردشگری کشور در زمره ۵۰ درصدی اعتبارات قرار‌می‌گیرند. بنابراین می‌توان عنوان کرد که بخش عمده بودجه فرهنگی  کشور شامل سازمان صداوسیما و سه وزارتخانه مذکور می‌گردد.»
او درپایان این گفت‌وگو همچنین افزود: «در ۵۰ درصد باقی‌مانده از سهم بودجه فرهنگی کشور در سال ۱۴۰۰، ۶۰ دستگاه و نهاد قرار دارند که چنانچه حوزه اعتبارات‌ کافی باشد،‌ بهبود می‌یابند و چنانچه ناکافی و دچار نقصان باشد، در انجام وظایف خود دچار مشکل می‌شوند.»

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای بیم و امید در بودجه فرهنگی ۱۴۰۰ بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.