اقتصاد غیرقابل پیشبینی ایران
صندوق بینالمللی پول در جدیدترین گزارش خود اعلام کرده است اقتصاد ایران در سال آینده ۲/۳درصد بزرگتر خواهد شد. در این گزارش چشمانداز رشد اقتصادی ایران در سال آینده ۱/۰ واحد درصد رشد پیدا میکند. ضمن اینکه ازنظر صندوق بینالمللی پول، نرخ تورم سال آینده ایران به ۳۰ درصد خواهد رسید که کاهش ۳ واحد درصدی نسبت به گزارش قبلی را نشان میدهد.
بر اساس گزارش این نهاد بینالمللی، اقتصاد ایران سال ۲۰۲۰ میلادی را با توجه به شیوع کرونا با رشد منفی ۵ درصدی به پایان میرساند، اما سال آینده، پیشرفت اقتصادی ۲/۳ درصدی را شاهد خواهد بود. طبق برآوردهای انجام گرفته توسط این نهاد، نرخ بیکاری در سال آینده به ۴/۱۲درصد خواهد رسید که افزایش نرخ بیکاری در برابر ۲/۱۲درصد برای سال جاری میلادی را نشان میدهد.
اقتصاد ایران در کنار همه اقتصادهای دنیا از سال گذشته تاکنون به علت شیوع ویروس کرونا با رکود مواجه شد. تعداد زیادی از بنگاههای اقتصادی در دنیا تعطیل شدند و یا با کاهش ظرفیت تولید مواجه شدند؛ رکودی که از زمان رکود بزرگ سال ۱۹۳۰ میلادی تاکنون، شدیدترین رکود درجهان محسوب میشود.
طبق اعلام صندوق بینالمللی پول، اقتصاد جهان در سال جاری میلادی ۳ درصد کوچکتر شده است، اما انتظار میرود این رکود اقتصادی در سال آینده میلادی با توجه به کاهش همهگیری کرونا در همه کشورها کاهش پیدا کند. طبق گزارش این نهاد، رشد اقتصادی جهان نیز در سال ۲۰۲۱ به رقم ۵٫۲ درصد خواهد رسید.
بدون شک مهمترین عامل تأثیرگذار در همه اقتصادها در سال جاری میلادی شیوع کرونا بود که تأثیرات خود را هم بدنه اقتصاد کشورمان وارد کرد، اما اقتصاد ایران قبل از کرونا هم با چالشهای مهم اقتصادی دستوپنجه نرم میکرد که باعث رسوخ بیثباتی در ساختار آن شده بود؛ تحریمهای یکجانبه آمریکا، سوء مدیریت، فرصت سوزی و معطل نگهداشتن اقتصاد به غرب ازجمله مهمترین دلایلی بودند که در سال های اخیر اقتصاد ایران را روز به روز کوچکتر و آسیبپذیرتر کرد.
حال گزارش صندوق بینالمللی پول خبر از رشد حدود ۳ درصدی در سال آینده میلادی میدهد و بر اساس اعداد و ارقامی که بانک مرکزی ایران در اختیار صندوق بینالمللی پول گذاشته، بهبود وضعیت اقتصاد را پیشبینی کرده است.عوامل متعددی در اینکه اقتصاد هر کشوری در مدار رشد و توسعه حرکت کند، وجود دارند، اما باوجود نابسامانی و بیثباتی که در اقتصاد کشور ریشه دوانیده است، امکان پیشبینی قاطعانه از رشد مثبت یا منفی اقتصاد ایران در سال آینده را امکانپذیر نمیکند.
رشد اقتصاد ایران در سال آینده با واقعیات اقتصاد قابلقبول نیست
بهمن آرمان اقتصاددان در گفتوگو با «رسالت»، با اشاره به گزارش صندوق بینالمللی پول درباره رشد اقتصادی ایران گفت: نهادهای بینالمللی دو نوع گزارش تهیه میکنند؛ گزارشهای تحلیلی که توسط اقتصاددانان آنها آماده میشود و گزارشهایی که بر مبنای اطلاعات دریافتی از نهادهای مرتبط از کشورهای عضو تهیه میشود. گزارشی که صندوق از ایران تهیهکرده است بر مبنای اطلاعات و آمار ارائهشده توسط بانک مرکزی است که بیشتر مصرف داخلی دارد تا اینکه منعکسکننده اطلاعات واقعی از اقتصاد ایران باشد.
وی بابیان اینکه امکان رشد اقتصاد ایران در سال آینده با واقعیات امروز اقتصاد خیلی قابلقبول نیست، افزود: متأسفانه بدهیهای دولت، صرف امور عمرانی و زیرساختی نشده و بیشتر صرف هزینههای جاریشده است. با توجه به اینکه از اواسط دولت هشتم، ایران دارای پایینترین نسبت سرمایهگذاری به تولید ناخالص داخلی بوده است، نمیتوان برای سال آینده انتظار رشد اقتصادی داشت. رشد اقتصادی زمانی قابلدستیابی است که ارقام سرمایهگذاریهای کلان در کشور بالا باشد، درحالیکه اکنون اینطورنیست. آرمان با تأکید بر اینکه مشکلات اقتصادی بخشی به علت تحریمها و بخش مهمی به دلیل سوء مدیریتهاست، گفت: به علت پایین نگهداشتن مصنوعی نرخ سود بانکی، منابع مالی از بانکها خارج و برای مدتی روانه بورس شدند، اما در آنجا هم تجهیز بخش واقعی اقتصاد انجام نگرفت و فقط سهام به شکل بادکنکی افزایش پیدا نکردند و شرکتهای زیان ده هم مشمول افزایش قیمت شدند. بنابراین در چنین شرایطی رشد اقتصادی دور از ذهن است.
این اقتصاددان تصریح کرد: کرونا اقتصاد کشورهای صنعتی را در سال ۲۰۲۱ کوچکتر میکند و ازآنجاییکه اقتصادهای دنیا به یکدیگر وصل هستند، کوچک شدن آنها هم بر اقتصاد ایران تأثیرگذار خواهد بود.
اقتصاد ایران قابل پیشبینی نیست
مرتضی افقه تحلیلگر اقتصادی نیز متغیرهای غیراقتصادی را در شرایط فعلی، فعالتر از متغیرهای اقتصادی عنوان کرد و به «رسالت» گفت: متغیرهای اقتصادی در مدلهای محاسباتی وارد نمیشوند، بنابراین نمیتوان گزارشهای صندوق بینالمللی پول و نهادهای بینالمللی را کاملا صحیح و درست دانست، زیرا این محاسبات بر اساس آمارهای کیفی و دادههای بانک مرکزی آماده میشود.
افقه درباره وضعیت اقتصاد ایران در سال آینده اظهار کرد: اقتصاد کشور در شرایط فعلی به علت وجود تحریمها، خیلی قابل پیشبینی نیست. به همین علت نمیتوان رشد اقتصاد ایران در سال آینده را بهطور کامل رد و یا تأيید کرد. متأسفانه از دهههای گذشته اقتصاد ایران به صادرات نفت گرهخورده است، درحالیکه اکنون به علت تحریمهای یکجانبه در فروش نفت با مشکلات زیادی روبه رو هستیم. شاید بتوان بعد از برگزاری انتخابات آمریکا با اطمینان بیشتری در این مورد اظهارنظر کرد، چراکه احتمال دارد شدت تحریمها کاهش و یا افزایش پیدا کند.
این اقتصاددان با اشاره به آسیبپذیری کرونا به اقتصاد همه کشورها، افزود: اقتصاد ایران در دو ماه ابتدایی شیوع بیماری با مشکل روبهرو شد و برخلاف اقتصادهای دنیا که ضربههای سنگینی از کرونا را متحمل شدند، آسیب غیرقابل جبرانی ندید. بهجز بخشهای حملونقل و گردشگری که آسیب زیادی از کرونا دیدند، مابقی حوزهها در کشور آسیب جدی از شیوع کرونا ندیدند.
افقه یادآور شد: فشار تحریمها در اقتصاد به میزان آسیبپذیری از کرونا نیست. میزان وجود مشکلات اقتصاد ما علاوه بر وجود تحریمها، به دلیل بیتدبیریهایی بود که از گذشته وجود داشت، ضمن اینکه متغیر فعال اقتصاد در حال حاضر، عدم فروش نفت است. درصورتیکه سوء مدیریت و مسئولان منفعل در رأس تصمیمگیریهای کلان کشور نباشند، اقتصاد کشور میتواند رشد کند و بزرگتر شود، اما در غیر این صورت نمیتوان امید زیادی به توسعه اقتصادی در سال آینده داشت.
اقتصاد , اقتصاد ایران , صندوق بینالمللی پول
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.