واکسن آنفلوآنزا در وقت اضافه! - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 30252
  پرینتخانه » اجتماعی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 07 مهر 1399 - 7:55 |
هنوز واکسنی در اختیار مراکز بهداشت قرار نگرفته و زمان تزریق طلایی رو به پایان است؛

واکسن آنفلوآنزا در وقت اضافه!

قراربود، همین شنبه‌ای که گذشت یعنی پنجمین روز از ماه مهر، واکسن آنفلوآنزا در مراکز بهداشت توزیع شود و افرادی که در فهرست گروه‌های پرخطر هستند برای تزریق آن به مراکز بهداشت مراجعه کنند، اما مراجعت این بیماران همانا و عدم تزریق واکسن همانا!
واکسن آنفلوآنزا در وقت اضافه!
گروه اجتماعی
قراربود، همین شنبه‌ای که گذشت یعنی پنجمین روز از ماه مهر، واکسن آنفلوآنزا در مراکز بهداشت توزیع شود و افرادی که در فهرست گروه‌های پرخطر هستند برای تزریق آن به مراکز بهداشت مراجعه کنند، اما مراجعت این بیماران همانا و عدم تزریق واکسن همانا! دیروز نوبت ما بود که به‌عنوان خبرنگار به مراکز بهداشت مراجعه کنیم و جویای آن شویم که وضعیت از چه قرار است؛ همان‌طور که قابل حدس بود با این پاسخ روبه‌رو شدیم:«واکسن آنفلوآنزا هنوز توزیع نشده است.» اما مگر محمدرضا شانه‌ساز جمعه‌شب در یک برنامه تلویزیونی نگفته بود  توزیع واکسن آنفلوآنزا از هفته گذشته در مراکز بهداشتی و مراکز جامع سلامت آغازشده؟ مگر قرار نبود از همین شنبه تزریق این واکسن برای افراد دارای بیماری‌های خاص و گروه‌های پرخطر انجام شود؟ مگر رئیس سازمان غذا و دارو، با زل زدن به لنز دوربین نگفت، این گروه‌ها باید به مراکز بهداشتی یا مراکز جامع سلامت مراجعه کنند؟ ما با همین گوش‌های خودمان، این حرف‌ها را شنیدیم و با همین چشم‌های خودمان دیدیم که مراکز بهداشت، واکسنی برای تزریق ندارند و در قبال پرسش‌های ما با کلافگی و سردرگمی پاسخ می‌دهند. ماهم مثل شما هستیم و اصلا نمی‌دانیم این واکسن چه زمانی توزیع خواهد شد.  
 تحویل یک‌میلیون و پانصد هزار دوز واكسن آنفلوآنزا تا سوم مهر
از سازمان غذا و دارو خبر می‌رسد که تقریبا یک‌میلیون و  پانصد هزار دوز واكسن آنفلوآنزا تا روز سوم مهر به معاونت بهداشت، وزارتخانه بهداشت و درمان تحویل داده‌شده است. سید‌حیدر محمدی، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو در تشریح این مسئله توضیح داده است: «در فاز اول ۵/۱ میلیون دوز واکسن آنفلوآنزا  توزیع‌شده و در حال تحویل به معاونت بهداشتی است و مقررشده طی دو روز آینده تزریق آن در مراکز بهداشتی به‌صورت رایگان برای گروه‌های پرخطر ازجمله زنان باردار، بیماران خاص، صعب‌العلاج، مزمن و کادر درمان آغاز شود. در مرحله بعد که زمان آن به‌زودی اعلام می‌شود   واکسن آنفلوآنزا بین داروخانه‌ها توزیع می‌شود. در این مرحله، واکسن به افراد بالای ۶۵ سال و کودکان بین ۶ ماه تا پنج سال با ارائه کارت ملی و ثبت اطلاعات باقیمت ۴۴هزار تومان ارائه می‌شود.» اما مطابق همین اظهارات وقتی به مراکز بهداشتی مراجعه می‌کنیم، می‌گویند اشتباه متوجه شده‌اید، ما واکسن نداریم! اما این‌که چرا هنوز توزیعی صورت نگرفته از ضعف‌های اطلاع‌رسانی و اظهارات متناقض و چندگانه مسئولان است که ما به آن عادت کرده‌ایم، اما این ضعف اطلاع‌رسانی و سخنان ضدونقیض ممکن است به قیمت جان گروه‌های پرخطر تمام شود. با توجه به این‌که زمان طلایی تزریق واکسن در حال سپری شدن است و برخی از کارشناسان می‌گویند، پس از تزریق واکسن حدود  دو  تا  چهار هفته طول می‌کشد تا ایمنی ایجاد شود، لذا از ۱۵ شهریور تا ۱۵ مهر بهترین زمان برای تزریق واکسنآنفلوآنزا است و برخی این بازه زمانی را از ۱۵ شهریور تا ۱۵ آبان ماه عنوان کرده‌اند. 
این واکسن ۵۴ تا ۷۰ درصد ایمنی در بدن افراد ایجاد می‌کند و طبق گفته متخصصان و پزشکان، تزریق واکسن آنفلوآنزا امسال به دلیل بیماری همه‌گیر کووید۱۹ بیش از سال‌های گذشته دارای اهمیت است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات‌متحده توصیه می‌کند افراد از ماه سپتامبر (شهریور-مهر) تا ماه اکتبر (مهر-آبان) واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند، چراکه چند هفته طول می‌کشد تا واکسن به‌طور کامل اثر محافظتی خود را با تولید پادتن پیدا کند. بااین‌حال این مرکز می‌گوید که بعدازاین تاریخ افراد بازهم می‌توانند واکسینه شوند چراکه واکسینه شدن خیلی بهتر از هرگز واکسینه نشدن است. 
این واکسن معمولا تا ماه ژانویه سال بعد نیز در دسترس است. پزشکان معتقدند تا زمانی که ویروس‌های آنفلوآنزا در گردش هستند،واکسیناسیون باید ادامه یابد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات‌متحده می‌گوید که نمی‌توان با اطمینان گفت که چه اتفاقی در پاییز و زمستان رخ می‌دهد، اما به‌احتمال‌زیاد ویروس آنفلوآنزا و ویروس کرونا هر دو گسترش پیدا می‌کنند. بنابراین در شرایط کنونی تزریق واکسن آنفلوآنزا از هر زمان دیگری اهمیت بیشتری خواهد داشت.
 نیاز به ۱۶ تا ۲۰ میلیون دوز واکسن آنفلوآنزا
بر همین اساس سازمان غذا و دارو از توزیع واکسن آنفلوآنزا از اواخر شهریور آن‌هم با ارائه کارت ملی خبر داده  بود تا هر نفر فقط یک‌بار اقدام به خرید واکسن کند. 
«محمدرضا شانه‌ساز» رئیس سازمان غذا و دارو اطمینان خاطر داده بود که به‌اندازه نیاز گروه‌‌های آسیب‌‌پذیر که حدود ۸ تا ۸٫۵ میلیون دوز است، واکسن آنفلوآنزا برای خرید وارد می‌شود و حتی این سخن از سوی او مطرح‌شده بود که حدود ۲٫۵ میلیون واکسن آنفلوآنزا به‌صورت رایگان در اختیار گروه‌‌های درمانگر، زنان باردار، بیماران پیوندی و خاص و افراد مسن قرار می‌گیرد. همه این‌ها در شرایطی است که اکنون با فرارسیدن پاییز، مراکز بهداشت از عدم توزیع و داروخانه‌ها از بلاتکلیفی در خصوص موجود شدن این واکسن می‌گویند و هیچ اطلاعی از جزئیات آن ندارند. 
علیرضا سلیمی عضو هیئت‌رئیسه مجلس ضمن ابراز نارضایتی از بی‌برنامگی مسئولان، نیاز ما به این واکسن را در حدود ۱۶ تا ۲۰ میلیون دوز دانسته که به اذعان این نماینده مجلس، فقط بین یک‌میلیون و  دویست هزارتا یک‌میلیون و ششصد هزار دوز واکسن وارد کشور شده است. «این انتقاد به دولت وارد است که چرا اقدام لازم برای واردات واکسن آنفلوآنزا از مدت‌‌ها قبل صورت نگرفته این در حالی است که زدن این واکسن فقط در دو هفته ابتدایی مهر تأثیر دارد و بعدازآن دیگر کارایی ندارد. شنیده‌ها حاکی است که حدود ۵۸میلیون دلار به یک شرکت خاص اعطاشده که واکسن آنفلوآنزا را خریداری کند که البته این پول به کشور ترکیه رفته و هنوز نتوانسته‌اند واکسن را وارد کشورمان کنند. این در حالی است که ارز اعطایی به این شرکت با نرخ ۴۲۰۰ تومانی بوده و مجلس قطعا دراین‌باره پیگیری‌های نظارتی را انجام خواهد داد. باید درباره اعطای این حجم ارز از کشور به یک شرکت خصوصی و نورچشمی، شفافیت لازم از سوی سازمان غذا و دارو و واعظی رئیس دفتر رئیس‌جمهور و نوبخت رئیس سازمان برنامه‌وبودجه صورت گیرد و آن‌ها پاسخ دهند که چرا تاکنون این واکسن به کشور وارد نشده است. وزارت بهداشت بارها مردم را برای زدن واکسن آنفلوآنزا تشویق کرده و معلوم نیست چرا به‌موقع اقدامات لازم صورت نگرفته است.» 
پیرو همین حواشی با صاحب‌نظران به گفت‌وگو پرداختیم تا اشکالات به وجود آمده در تعداد دوزهای واردشده واکسن آنفلوآنزا، ایراد در توزیع و ضعف اطلاع‌رسانی حول این مسئله را تبیین کنیم. 
 معاونت بهداشتی درزمینه واکسن پاسخگو باشد
«سید علی فاطمی» نایب‌رئیس انجمن داروسازان ایران  در گفت‌وگو با «رسالت» مطرح می‌کند:  «بر اساس توصیه سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا برای سال ۲۰۲۰، زمان طلایی تزریق واکسن تقریبا تا پایان اکتبر است یعنی حدودا تا ۱۰ آبان ماه و درواقع ما تا نیمه آبان ماه این فرصت طلایی را از دست نداده‌ایم. حتی اگر نیمه آبان ماه سپری بشود و زمستان هم فرابرسد بازهم طبق توصیه‌های بهداشتی که در کشورهای توسعه‌یافته انجام می‌دهند تزریق واکسن امکان‌پذیر است، بنابراین ما باید به‌درستی اطلاع‌رسانی کرده و به مردم بگوییم به مراکز بهداشتی یا داروخانه‌ها هجوم نبرند، برای این‌که امسال بحث تلاقی کرونا و آنفلوآنزا آن‌طور که گفته می‌شود نگران‌کننده نیست و صرفا یک بحث تبلیغاتی است و برخی با مقاصد تجاری این موضوع را بزرگنمایی کرده‌اند. امسال اگر  مردم مسائل بهداشتی ازجمله شستشوی دست‌ها ، فاصله‌گذاری اجتماعی و استفاده از دستکش را رعایت کنند  بنابراین بسیار بعید است که ما درگیری چندانی در مورد ویروس آنفلوآنزا داشته باشیم. به همین علت از رسانه‌ها و مسئولان تقاضا داریم که اطلاع‌رسانی درست را در دستور کار خود قرار دهند ضمن این‌که تا نیمه یا پایان آبان ماه فرصت برای تزریق واکسن هست. از سوی دیگر همه ما باید شرایط کشور را درک کنیم، چون تحت تحریم هستیم و انتقال پول بسیار دشوار شده و بر همین مبنا وزارت بهداشت نتوانسته به وعده‌های خود عمل کند.»
نایب‌رئیس انجمن داروسازان ایران  در ادامه تأکید می‌کند: «امسال ۲٫۵ میلیون دوز برای معاونت‌های بهداشتی در نظر گرفته شده که به‌سختی تکافوی نیاز آن‌ها را می‌دهد و ممکن است این واکسن در فاز اول، یعنی در حال حاضر به داروخانه‌ها نرسداما وعده داده‌شده که برای فازهای بعدی، داروخانه‌ها را در نظر بگیرند. البته داروخانه‌ها نیز به این وضعیت معترض هستند چون مردم با مراجعه به این مراکز انتظار دریافت واکسن را دارند.»او در پاسخ به این پرسش که چرا به‌رغم کاستی‌ها وعدم توزیع آن، رئیس سازمان غذا و دارو در تلویزیون اعلام کرده، مردم ۵ مهرماه برای تزریق به مراکز بهداشتی مراجعه کنند، می‌گوید: «مراکز بهداشت زیر نظر مراکز بهداشتی وزارتخانه فعالیت می‌کنند و چندان زیر نظر سازمان غذا  و دارو نیستند و ارتباطی با امور داروخانه‌ها ندارند.درعین‌حال معاونت سازمان غذا و دارو هم عنوان کرده ما این واکسن‌ها را در اختیار معاونت بهداشتی قرار داده‌ایم و این معاونت باید پاسخگو باشد که چرا این واکسن‌ها را در اختیار مردم قرار نداده است.» 
 اطلاع‌رسانی، توزیع و نحوه دسترسی مردم شفاف نیست
«سیامک افاضلی» به‌عنوان استراتژیست دارویی در گفت‌وگو با «رسالت» از جو نامناسبی می‌گوید که در مورد واکسن آنفلوآنزا در کشور شکل‌گرفته، حال‌آنکه ما نیازمند مدیریتی هوشمندانه برای توزیع واکسن هستیم. از طرفی مردم می‌توانند به‌منظور جلوگیری از آلودگی ویروسی، ضمن حفظ فاصله‌گذاری فیزیکی و شستشوی مرتب دست‌ها و ضدعفونی کردن سطوح، از ماسک استفاده کنند، اما به‌جای توجه به پروتکل‌های بهداشتی، تمایل دارند با استفاده از واکسن، خود را مورد محافظت قرار دهند و این جو باعث شده بیش از آنکه انتظار می‌رفت، حساسیت ایجاد شود. متأسفانه اطلاع‌رسانی ، توزیع و در حقیقت نحوه دسترسی به این واکسن هم به‌طور شفاف برای مردم توضیح داده نشده است و جمیع این مسائل جو روانی بدی را در ارتباط با واکسن ایجاد کرده و تصور می‌کنم به‌صورت عام، وزارت بهداشت و به‌صورت  خاص سازمان غذا و دارو می‌بایست مدیریت قاطع و جامعی را در رابطه با توزیع واکسن اعمال کنند و آمارگیری دقیق در ارتباط باکسانی که می‌بایست این واکسن را دریافت کنند، انجام بپذیرد. همچنین مسیرهایی باید به‌منظور توزیع مهیا شود که باعث ایجاد دردسر برای مردم نشود و اگر این اتفاق از سوی سازمان غذا و دارو صورت نگیرد، شاهد نگرانی‌های بسیار زیادی در بین مردم خواهیم بود.»این داروساز مدیریت بحران‌های پیش رو را مهم توصیف کرده و عنوان می‌کند:«بخشی از مدیریت بحران به اطلاع‌رسانی دقیق و بخشی هم به مداخلات جدی در تأمین و توزیع دارو بازمی‌گردد.» 
افاضلی در رابطه با از دست دادن زمان طلایی تزریق واکسن آنفلوآنزا توضیح می‌دهد: «تا آبان ماه، فرصت طلایی تزریق واکسن است و ما در مهرماه قرار داریم و فرآیند توزیع واکسن در کل کشور، فرآیند سریعی نخواهد بود. به این واسطه هم‌اکنون  باید واکسن در مراکز بهداشتی و پایانه‌های فروش یعنی داروخانه‌ها موجود می‌بود و مشمولان گروه‌های پرخطر از این واکسن استفاده می‌کردند بنابراین بیان این جمله که ما در حال از دست دادن زمان هستیم، جمله‌ای غیرمنطقی و غیرعلمی نیست.» 
|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای واکسن آنفلوآنزا در وقت اضافه! بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.