کلاهبرداران سایبری در کمین ثبتنامکنندگان خودرو
|نفیسه امامی|
از جمله جرائمی که این ایام در فضای مجازی رو به گسترش است، کلاهبرداری در پوشش ثبتنام خودرو از شهروندان است. افراد سودجو با راهاندازی سایتهای جعلی در صدد کلاهبرداری از کاربران هستند. متأسفانه برخی از شهروندان هم در هنگام ثبتنام، به نشانی سایت توجه نمیکنند و از طریق موتورهای جستوجو و یا رفتن به لینکهایی که در دیگر سایت ها و شبکههایاجتماعی ارائه شده است، در دام مجرمان سایبری گرفتار می شوند. با پیشرفتهشدن ارتباطات و دسترسی بیشتر افراد به اینترنت، شکل کلاهبرداری و سرقت هم تغییرکرده و جای خود را از سرقت فیزیکی به شیوه مجازی و اینترنتی داده است.
یکی از مهمترین دلایل در سرقت در فضای مجازی، عدم نداشتن سواد فضای مجازی، بی دقتی و یا عدم اطلاع از این محیط است که موجب سرقت اطلاعات و داده های کاربران مجازی می گردد.
مجرمان سایبری با برقراری تماس تلفنی و یا ارسال پیامک سعی میکنند تا قربانیان خود را به وب سایت های جعلی پیش ثبت نام خودرو یا اعلام نتایج فروش خودرو هدایت و یا با شگردهای مختلفی از آنها کلاهبرداری کنند که هوشیاری شهروندان و داشتن اطلاعات کامل برای جلوگیری از سرقت و کلاهبرداری در فضای مجازی بسیار مؤثر است.
سرهنگ داود گودرزی رئیس پلیس فتای تهران در گفت و گو با «رسالت»، با اشاره به اعلام شرکت های خودروساز برای پیش فروش خودرو و امکان کلاهبرداری های اینترنتی در سایت های جعلی گفت: با توجه به اینکه کاربران برای ثبت سفارش خودرو ملزم به ایجاد پنل کاربری نزد وب سایت های خودروسازان هستند و شماره تلفن همراه خود را ارائه می نمایند، بنابراین اصلی ترین منبع جهت اطلاع رسانی اطلاعیه های درج شده در وب سایت رسمی خودروسازان و پنل های کاربری آنان است، این در حالی است که خودروسازان از طریق پیامک نیز اطلاع رسانی لازم را انجام می دهند.
گودرزی ادامه داد: هر شخص در صورت مثبت شدن نتیجه قرعه کشی باید به همراه مدارک هویتی خود به نمایندگان رسمی خودروسازان مراجعه کند، لذا از تماس و مراجعه حضوری با افراد نامرتبط و پرداخت وجه به اشخاص ثالثی که نسبت و مسئولیتی در صدور قرارداد فروش خودرو ندارند، باید خودداری شود.
رئیس پلیس فتای تهران، بی توجهی کاربران و یا پایین بودن سواد رسانه ای افراد و عدم توجه به نکات ایمنی را باعث باز شدن فضا برای هکرها و کلاهبرداران دانست و ادامه داد: فرهنگ سازی و آموزش از اصلی ترین موارد در ارتقا سطح سلامت شهروندان در فضای مجازی است ،چراکه اشخاص بدون در نظر گرفتن جوانب و حواشی از فضای سایبر، خطر و دردسر را برای خود فراهم می کنند و متأسفانه شهروندان زیادی چوب اعتماد نابجا به فضای مجازی را می خورند، لذا پلیس فتا در راستای تحقق این امر مطالب، اخبار و کلیپ های سازنده ایایجاد و انتشار نموده که اصلی ترین پنجره ارتباطی فتا و مردم سایت cyberpolice.ir است و توصیه می شود کاربران حتما نسبت به بازدید و بهره مندی از مطالب اقدام نمایند.گودرزی در پاسخ به این سؤال که کاربران چگونه می توانند
جعلی بودن سایت های مجازی برای واریز پول را تشخیص بدهند؟ بیان کرد: در این خصوص باید گفت که بانک ها و سازمان های مرتبط با آنها موظف هستند به مشتریان وکاربران شانآموزش دهند و امنیت خدمات خود را به نحوی مدیریت نمایند تا حتی در صورت افشای اطلاعات محرمانه بانکی، شخص یا اشخاص سوء استفاده کننده نتوانند خسارتی را به کاربران وارد نمایند. این مقام مسئول ادامه داد: ضمن اینکه کاربران حتما در تمامی موارد از جمله تراکنش های بانکی، صفحات و پروفایل های شخصی، اینترنت بانک ها، پنل های کاربری خود در شبکه هایمجازی اینستاگرام و دیگر صفحه های مجازی شخصی احراز هویت های دو مرحله ای (step verification) و لزوم استفاده از رمزهای یکبارمصرف را فعال نمایند.
سرهنگ گودرزی اضافه کرد: کاربران در دانلود و مشاهده فایل های دریافتی در شبکه های مجازی و حتی بازخوانی رمزهای پیامک شده به تلفن همراه شخصی خود نهایت دقت را داشته باشند چراکه تنها همین بازخوانی کد رمز پیامک شده یعنی آسان گذر کردن و بی دقتی
در حفظ اطلاعاتی که منجر به فراهم نمودن دسترسی سارقان و هکرها به اطلاعات شخصی خواهد شد.رئیس پلیس فتای تهران، درباره اینکه آیا ضعف در سیستم امنیتی بانک ها امکان کلاهبرداری ها را افزایش داده است یا خیر؟ گفت: امنیت همیشه نسبی است. توصیه کلیدی به مردم این است که رمزهای یکبار مصرف را خودشان از برنامه های بانکی دریافت نمایند. ضمن اینکه رمز یکبار مصرف را زمانی وارد کنند که بازه زمانی عمر آن رمز رو به پایان باشد، به طور مثال در۹۰ ثانیه یا صد ثانیه مانده به پایان اعتبار رمز.
وی در پایان سخنانش بیان کرد: مردم به پیامک هایدریافتی در خصوص قطع یک سرویس مثل غیرفعال شدن گوشی تلفن همراه در صورت عدم رجیستری یا حذف آگهی ثبت شده کاربر بر روی سایت های آگهی دهنده و… توجه نکنند چراکه اکثر این پیامک ها به سرقت از حساب بانکی ختم می گردند.
ایران خودرو , پلیس فتا , ثبت نام خودرو , سایپا , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.