کاهش سطح روابط ایران و عراق، تهدیدی برای ثبات منطقه
اواسط اردیبهشتماه بود که مصطفی الکاظمی پس از تصویب بیش از نیمی از اعضای کابینهاش در مجلس، رسما نخستوزیر عراق شد. الکاظمی، از زمان روی کار آمدن، سعی کرده درک روشن تری از معادله قدرت در عراق پیدا کرده و حتی در ظاهر هم که شده، به جریان مقاومت نزدیک شود. وی در روزهای اخیر در دیدار با فرماندهان حشدالشعبی ضمن پوشیدن لباس مقاومت بیان کرد: «باید صدای افراد متناقض که به دنبال ایجاد شکاف و اختلاف بین دولت و حشدالشعبی هستند را قطع کرد. نیروهای حشدالشعبی «نور چشم» عراق و همان نگهبان میهن بوده که فداکاریها و شهدای آن در ذهن عراقیها باقی و جاودان خواهد ماند.» او از سوی دیگر بهصورت غیرعلنی با مقامات ناتو به گفتوگو پرداخته است. الکاظمی در این دیدار خواستار کمک نیروهای ناتو برای خروج نظامیان آمریکایی از عراق بوده است. رفتارهای سیاسی مصطفی الکاظمی در روزهای اخیر نشاندهنده آن است که او فهمیده دست عوامل خارجی باید از عراق قطع شود. حال باید دید این امر تا چه اندازه محقق خواهد شد.
«رسالت» دراینباره با حسن لاسجردی، تحلیلگر مسائل بینالملل به گفتوگو پرداخته است:
الکاظمی به دنبال حفظ منافع ملی باشد
حسن لاسجردی، تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتوگو با «رسالت» با اشاره به سیاستهای نخستوزیر جدید عراق بیان کرد: «الکاظمی پیش از رسیدن به مقام نخستوزیری، ابتدا نظر مثبت تمامی طیفهای سیاسی در عراق را به خود جلب کرده است. به دلیل مسئولیت سابق بر سازمان امنیت عراق، تمام گروههای سیاسی داخلی و آمریکا و حتی اتحادیه اروپا به نقش مؤثر الکاظمی در اداره عراق اذعان دارند.»
وی افزود: «الکاظمی در گذشته یکی از مخالفان حکومت صدام بوده و در رسانهها علیه دیکتاتوری او مطالبی منتشر کرده است. به نظر میرسد نخستوزیر جدید عراق بیشتر به دنبال حفظ منافع ملی است و منفعت قدرتهای خارجی را در نظر نمیگیرد. الکاظمی برای موفقیت در این راه باید بر نیروی قدرت داخلی مانند مردم، حشدالشعبی، ارتش و احزاب تکیه کند.»این تحلیلگر مسائل بینالملل اظهار کرد: «رفتار اخیر الکاظمی مبنی بر دیدار با نیروهای حشدالشعبی و حتی بر تن کردن لباس مقاومت نشان از فهم سیاسی او است. او همچنین در روزهای اخیر طی اقدامی استراتژیک با ناتو بهمنظور حضور در عراق، گفتوگو کرده است. این اقدام هوشمندانه نخستوزیر جدید عراق برای کمک گرفتن از ناتو در خروج نیروهای آمریکایی از عراق مؤثر خواهد بود.»
هر کس نخست وزیر شود، آمریکا باید از عراق برود
لاسجردی تصریح کرد: «اظهار تبریک مقامات سیاسی دنیا، بهویژه آمریکا به الکاظمی یک اقدام مرسوم دیپلماسی است. آمریکاییها در دوران مسئولیت وی سعی در القای بیطرفی داشتهاند.»
او در ادامه گفت: «تمامی عناصر داخلی عراق بر اهمیت ارتباط بین عراق و ایران واقف هستند و اتفاقات سالهای اخیر نمایانگر این است که ایران در بسیاری از مقاطع مانند مبارزه با داعش و مشکلات اقتصادی و انتقال فناوری، از حامیان عراقیها بوده و به همین جهت الکاظمی با پشتیبانی اکثریت مردم عراق (شیعیان) باید برای موفقیت از راه میانبر و ارتباط با همسایگان و ظرفیتهای منطقه استفاده کند.»
این کارشناس مسائل بینالملل در پایان تأکید کرد: «مردم عراق نیز با حضور نیروهای آمریکایی در خاک کشورشان به دلیل جنایات آنها در سالهای اخیر موافق نیستند. به نظر نمیرسد که الکاظمی قصد برهم زدن رابطه میان ایران و عراق را داشته باشد، زیرا با این کار ثبات عراق و حتی منطقه برهم خواهد خورد. حتی میتوان گفت کشور عراق و جمهوری اسلامی به دنبال ایجاد روابط حسابشده بهمنظور آرامش منطقه هستند.»
ایران , روابط ایران و عراق , عراق , مصطفی الکاظمی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.