لانه عنکبوت در هم شکست
پس از حدود ۱۶ ماه درگیری رژیم صهیونیستی بدون دستیابی به آنچه «پیروزی مطلق نظامی» میخواند تن به توافق آتش بس با گروههای مقاومت فلسطینی داد. سرانجام با گذشت ۴۶۷ روز و نزدیک به ۱۶ ماه از جنگ در نوار غزه و اشغالگری رژیم صهیونیستی، توافق آتشبس میان دو طرف برقرار شده است. نگاهی به این توافق نشان میدهد که قرار است سه مرحله ۶ هفته ای (هر مرحله ۴۲ روز) به طول بینجامد. رسانههای بین المللی از تأیید و امضا شدن توافقنامه آتشبس توسط حماس و رژیم صهیونیستی خبر داده و اعلام کردند که کابینه امنیتی اسرائیل نیز این توافق را با اکثریت آرا تصویب کرده است.
مرحله نخست راستیآزمایی ارادهها
قرار است در مرحله نخست توافق آتشبس ابتدا نیروهای نظامی دو طرف (عمدتاً اسرائیل) اقدام به تعلیق عملیات و عقبنشینی از مواضعی که اخیراً گرفته بودند کرده و از مناطق مسکونی خارج شوند. نیروهای اسرائیلی در این مرحله به سوی مرزهای شرقی خواهند رفت. این اقدام عملیاتی میتواند به کاهش فوری تنشها و بازگرداندن آرامش اولیه به منطقه کمک کند.پس از این اقدام بازگشت آوارگان و ورود کمکهای بشردوستانه در دستورکار قرار خواهد گرفت. اهالی غزه میتوانند به محل زندگی پیشین خود بازگردند و با افزایش چشمگیر کمکهای بشردوستانه به روزی ۶۰۰ کامیون، بحران انسانی موجود کاهش محسوسی خواهد یافت.
پس از این اقدامات تبادل اسیران اسرائیلی با زندانیان فلسطینی آغاز خواهد شد. در مرحله نخست توافق، حماس ۳۳ زندانی اسرائیلی را آزاد میکند. از این تعداد ۲۳ اسیر را افراد زنده تشکیل میدهند و پیکر ۱۰ اسیر نیز تحویل تل آویو داده خواهد شد.
مرحله دوم: حرکت به سوی توقف دائمی درگیری
مهمترین رویدادی که قرار است در فاز دوم توافق اتفاق بیفتد، توقف دائمی عملیات نظامی اسرائیل و عقبنشینی از نوار غزه است. اسرائیل در مذاکرات پیشین نمیپذیرفت که به صورت رسمی پایان جنگ را اعلام کند ولی در این دور از مذاکرات در این باره نرمش بیشتری نشان داد.در ادامه مرحله دوم آتشبس قرار است بر سر اجرای مرحله سوم مذاکرات ادامه یابد و با یک منطق پیشرونده درباره سایر مسائل تصمیمگیری شود.
مرحله سوم: بازسازی غزه
هدف اصلی این مرحله بازسازی کامل زیرساختهای تخریب شده در نوار غزه است. تخمینزده میشود که این بازسازی نیازمند ۳ تا ۵ سال زمان باشد و به همکاری چند کشور و سازمان بینالمللی نیاز دارد تا به طور کامل اجرا شود. بازگشایی گذرگاهها و روند عبور و مرور نیز که برای تقویت اقتصاد غزه و عادی سازی زندگی اهالی این باریکه ضرورت دارد در فاز سوم توافق اتفاق خواهد افتاد.با وجود توافقنامه، چالشهایی همچنان پابرجاست که میتواند به اجرای موثر این برنامه بزرگ آسیب بزند. یکی از این چالشها مسئله اعتماد بین دو طرف است. رژیم صهیونیستی پس از دستیابی به توافق آتشبس در لبنان، بارها اقدام به نقض آتشبس به بهانههای مختلف کرده و انتظار میرود شاهد چنین رفتاری در نوار غزه هم باشیم.
حاکمیت غزه پس از جنگ
گفته شده گروهی از فلسطینیان تکنوکرات که نه به فتح تعلق دارند و نه سابقه عضویت در حماس را دارند، حاکمیت نوار غزه را به دست خواهند گرفت و فرآیند بازسازی این منطقه را آغاز خواهند کرد. در این زمینه قرار است دولتهای عربی و آمریکا کمک مستقیمی انجام دهند و سرمایه لازم برای بازسازی فراهم شود.انتظار میرود فاز نخست پس از جنگ با اختلافات کمتری جلو برود ولی از سوی دیگر با حل شدن بخشی از مشکلات ممکن است تشکیلات خودگردان فلسطینی برای بازگشت به نوار غزه اصرار بیشتری از خود نشان دهد.رژیم صهیونیستی نیز پس این تحولات
۱۶ ماهه قطعاً خواستار تکرار استراتژی خود در کرانه باختری در غزه خواهد بود. موضوعی که از آن به «آزادی کامل عملیاتی» یاد میشود. یعنی با وجود تمام شدن جنگ صهیونیستها میخواهند در صورت امکان هر زمان اراده کنند درون نوار غزه عملیات نظامی و امنیتی انجام دهند.
بحران در کابینه نتانیاهو
همان گونه که پیش بینی می شد، انعقاد پیمان اخیر آتش بس منجر به وقوع بحران هایی پایدار در اراضی اشغالی و به صورت خاص، کابینه نتانیاهو شده است. اکثر تحلیلگران صهیونیست معتقدند انعقاد این پیمان، ترجمه ای جز شکست میدانی و فرامتنی تل آویو در جنگ غزه ندارد و توجیهات نتانیاهو در این خصوص، تاثیری در برداشت آنها از تحولات و واقعیات جاری در اراضی اشغالی و منطقه نخواهد داشت. نظرسنجی هایی که در اراضی اشغالی منتشر می شود نیز جملگی نمایانگر اعتراف بخش مهمی از جامعه صهیونیستی نسبت به شکست در جنگ غزه است. شبکه ۱۳ اسرائیل با انتشار نتایج یک نظرسنجی گفت:
۶۱ درصد از اسرائیلیها وعده نتانیاهو مبنی بر اینکه حماس مدیریت غزه را به دست نخواهد گرفت و اینکه حماس در غزه نابود شده است را باور ندارند.نظرسنجی کانال ۱۳ اسرائیل همچنین نشان داد که ۶۱.۵ درصد از اسرائیلیها از توافق آتشبس در غزه حمایت میکنند، در حالی که ۲۳.۹ درصد با آن مخالفند.این نظرسنجی همچنین نشان داد که ۵۹.۸ درصد معتقدند که باید مرحله دوم توافق، یعنی توقف جنگ اسرائیل علیه غزه، اجرا شود.
انعکاس آتش بس غزه در کابینه نتانیاهو
به نوشته الجزیره، اختلافنظرهایی در داخل دولت ائتلافی نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، در مورد این توافق وجود دارد. حزب صهیونیسم مذهبی به رهبری بزالل اسموتریچ برای باقی ماندن در دولت، شرط گذاشته است که نتانیاهو به آنها تعهد دهد که پس از پایان مرحله اول توافق تبادل اسرا و آتشبس در غزه، جنگ از سر گرفته خواهد شد.این حزب در بیانیهای کتبی اعلام کرد: «به غیر از اشتیاق برای بازگشت همه گروگانهایمان، حزب صهیونیسم مذهبی به شدت با این توافق مخالف است.»
همچنین ایتامار بن گویر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل و رهبر حزب «قدرت یهود»، اعلام کرد که اگر توافق آتشبس در غزه تصویب شود، از دولت نتانیاهو استعفا خواهد داد.بن گویر و اسموتریچ روی هم ۱۴ کرسی از ۱۲۰ کرسی کنست را در اختیار دارند که برای ساقط کردن دولت کافی است. بن گویر به تنهایی ۶ کرسی دارد.ائتلاف حاکم ۶۸ کرسی از کنست را در اختیار دارد و طبق نظام سیاسی اسرائیل، ۶۱ کرسی برای باقی ماندن دولت کافی است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.