یار روزهای غربت رسول الله (ص)
گروه فرهنگی
سالروز درگذشت حضرت خدیجه سلامالله علیها فرصتی است تا مسلمانان و شیعیان از سیره و مرام او بهعنوان اولین بانوی مسلمان در ترویج فرهنگ اسلامی و الگوی یک زن مـسلمان درس گرفته و این نقشآفرینی میتواند در مسیر تربیت اخلاقی و معنوی بانوان بســیار مؤثر باشد.
اهمیت جایگاه و نقش حضرت خدیجه (س) در سختترین دوران تاریخ اسلام بر کسی پوشیده نیست. او در دوران بعثت با حمایتهای مادی و معنوی خویش از پیامبر اکرم (ص)نقش مهمی را در تثبیت و گسترش اسلام ایفا نمود. او یک الگوی نمونه برای زنان و مردان جامعه است؛ چراکه در وجود ایشان ارزشها و کمالات انسانی فراوان بوده است. او تمام ثروت، امکانات اقتصادی و هستی خویش را در راه رضای حق بخشید و نیز با حمایتهای روحی، روانی و اجتماعی از پیامبر (ص)در ترویج اسلام و پیشبرد اهداف آن نقش بسزایی داشت و با این کار نام خویش را بهعنوان الگوی واقعی و راستین تاریخ آفرینش ثبت نمود. وی در سال دهم بعثت و اندکی پس از وفات حضرت ابوطالب(ع) درگذشت.
نخستین بانوی مسلمان
حضـرت خدیجه(س ) بهعنوان اولین بانوی مسلمان در ترویج فرهنگ اسلامی و الگوی یک زن مـسلمان نـقش والای خود را ایفا کرده اســت و بانوان بســیاری از تربیت عملی وی درسها آموختهاند. در نقل علی بن ابراهیم از محدثین شیعه آمده است که در تفسیر آیه مبارکه «فاصدع بما تؤمر و اعرض عن المشرکین» چنین گوید: این آیه در مکه و پس از گذشت سه سال از نبوت رسول خدا(ص) نازل شد و ماجرا از این قرار بود که مقام نبوت روز دوشنبه بر رسول خدا (ص) مقرر شد و علی علیهالسلام روز سهشنبه مسلمان شد و پس از او خدیجه دختر خویلد همسر رسول خدا(ص) مسلمان شد و در نقل کتاب «طرف» سید بن طاووس که از کتاب وصیة عیسی بن مستفاد از حضرت موسی بن جعفر از پدرش امام صادق علیهالسلام روایت کرده اینگونه است که رسول خدا (ص) آن دو را با یکدیگر به اسلام دعوت فرمود و آن دو با همدیگر یکباره ایمان آورده و اسلام را پذیرفتند.
خدمات حضرت خدیجه سلاماللهعلیها به اسلام
حضرت خدیجه سلامالله علیها در ۲۴ سال زندگی مشترک با پیامبر گرامی اسلام (ص)خدمات بسیاری برای آن بزرگوار و دین اسلام انجام داد. حمایتهای مالی، روحی، عاطفی از حضرت محمد صلیالله علیه و آله، تصدیق و تأیید پیامبر در روزگاری که هیچکس تأییدش نمیکرد و یاری ایشان در برابر آزار مشرکان، گوشههایی از این خدمات ارزشمند است. حضرت خدیجه سلامالله علیها پس از ازدواج با پیامبر، داراییاش را به ایشان بخشید تا آن را هرگونه میخواهد مصرف کند. رسول گرامی اسلام در این زمینه میفرماید: «هیچ ثروتی بهاندازه ثروت خدیجه سلامالله علیها برای من سودمند نبود.» حضرت خدیجه(س)، این بانوی بزرگوار نهتنها از عمق جان به رسالت پیامبر ایمان آورد، بلکه او را در برابر سختیها و تکذیب مشرکان و بدخواهان یاری داد. تا زنده بود، اجازه نداد آزار و شکنجه مشرکان بر رسول خدا صلیالله علیه و آله سخت آید. هنگامیکه رسولالله
صلیالله علیه و آله با باری از مصیبت و اندوه به خانه میآمد، خدیجه او را دلداری میداد و نگرانی را از ذهن و خاطرش میزدود. اموال حضرت خدیجه سلامالله علیها بهعنوان ابزاری مناسب از همان ابتدا در خدمت اسلام و پیشرفت آن قرار گرفت. جالب اینکه آخرین بخش از دارایی خدیجه توسط امیر مؤمنان (ع) در سفر هجرت به مدینه صرف شد. سفر اکثر مسلمانان با اموال خدیجه ممکن شد. آخرین آنها هم قافلهای بود که امیرالمؤمنین (ع) آن را سرپرستی کرد.
فضایل حضرت خدیجه سلامالله علیها
از فضیلتهای حضرت خدیجه سلامالله علیها، مقامی است در بهشت که از سوی خداوند به ایشان وعده دادهشده است. پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله نیز بارها این مسئله را به خدیجه بشارت میداد و میفرمود: «در بهشت، خانهای داری که در آن رنج و سختی نمیبینی.» امام صادق علیهالسلام نیز میفرماید: هنگامیکه خدیجه(س) وفات یافت، فاطمه خردسال بیتابی میکرد و گرد پدرش میگشت و سراغ مادر را از او میگرفت. پیامبر از این حالت دخت کوچکش بیشتر محزون میشد و دنبال راهی بود تا او را آرام کند. فاطمه همچنان بیتابی میکرد تا اینکه جبرئیل بر پیامبر (ص) نازل شد و فرمود: «به فاطمه (س) سلام برسان و بگو مادرت در بهشت خانهای کنار آسیه، همسر فرعون و مریم، دختر عمران نشسته است.» هنگامیکه فاطمه (س) این سخن را شنید، آرام گرفت و دیگر بیتابی نکرد.
سبک زندگی و الگوهای رفتاری حضرت خدیجه سلامالله علیها
مطالعه تاریخ زندگی حضرت خدیجه سلامالله علیها نشان میدهد که او، هم در دوران جاهلیت و هم بعد از بعثت خاتمالانبیا صلیالله علیه و آله دارای فضایل اخلاقی و کمالات معنوی بودهاست. او در جامعه خود بهعنوان یک الگوی زن برتر، تأثیر بسزایی در گسترش صفات نیک انسانی داشته است. سخاوت، کرامت، ایثار و فداکاری، عفت و پاکدامنی، دوراندیشی و درایت و توجه به مستمندان، عطوفت ، مهربانی و صبر و استقامت، ازجمله فضیلتهای پسندیده ای است که صفحات تاریخ این زن نمونه را نشان میدهد. وفاداری این بانوی آسمانی در راه رسیدن به اهداف والای همسر خویش، موردتوجه سیره نویسان و محققان قرارگرفته است. او از اولین لحظات بعثت، به رسول خدا صلیالله علیه و آله ایمان آورد و تا آخرین لحظات بر ایمان خود پای فشرد و لحظهای شک و تردید به دل راه نداد. گذشته از فضایل اخلاقی، او از کمالات علمی نیز برخوردار بود. تاریخ گواهی میدهد که خدیجه در مورد دانش عصر خود اطلاعات فراوانی داشت و از کتابهای آسمانی آگاه و از نظر عقل و درایت و زیرکی بر تمام زنان حتی بسیاری از مردان معاصر برتری داشت. بنابراین او دارای تمام کمالات و امتیازهایی بود که یک زن میتواند داشته باشد.
حضرت خدیجه(س)، کانون محبت در خانواده نبوی(ص)
خداوند بهجای شهر مکه، مردم مکه و مهر و محبت آنها و استقبال ایشان از دعوت به توحید، حضرت خدیجه را به پیامبر(ص) عطا کرد و او هنگامیکه حضرت به خانه میآمد، به استقبال ایشان میشتافت و از حالشان پرسش میکرد و از آن حضرت دلجویی مینمود و رحمت، نصرت و لطف خدا را به یاد ایشان آورده گردوغبار را از چهره درخشانشان میشست و ملالت آزار قوم را با تسلاهای گرم از دلشان میزدود. «ابن اسحاق» میگوید: سخنی از قوم در رد و تکذیب که موجب اندوه و آزردگی فکر و خاطرش شود، نمیشنید، مگر آنکه خدا آن اندوه را بهواسطه حضرت خدیجه برطرف میساخت. حضرت خدیجه سنگینی سخنان سخت را بر او سبک میکرد و او را تصدیق مینمود و رفتار و جسارتهای مردم را بیارزش و بیاهمیت میشمرد. دکتر «بنتالشاطی» میگوید: آیا همسری غیر از حضرت خدیجه این استعداد را دارا بود که دعوت تاریخی شوهرش را وقتی از غار حرا آمد، باایمان قوی و آغوش باز و مهر و عطوفت استقبال کند، بیآنکه در راستی او و اینکه خداوند او را تنها نخواهد گذاشت، شکی در دل راه بدهد؟ آیا جز حضرت خدیجه، هیچ بانوی ثروتمندی که در ناز و نعمت و آسایش و احترام زیسته، میتوانست باکمال رضایت و خرسندی از زندگی اشرافی، اموال بسیار و عزت و توانگری چشم بپوشد، تا در دشوارترین لحظات زندگی کنار همسرش بایستد و او را در بلایا و مشکلات موجود در راه تحقق هدفی که به حقانیت آن ایمان داشت، یاری کند؟ حاشاوکلا! فقط حضرت خدیجه چنین بود و زنان دیگر چون او نیستند، مگر آنکه در طبقه و رتبه او باشند.
حضرت خدیجه (س)
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.