یارانه پنهان بخش انرژی بیشتر از کل بودجه عمومی کشور است - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 60818
  پرینتخانه » سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 28 بهمن 1400 - 6:22 |
علیرضا ورناصری عضو کمیسیون تلفیق بودجه 1401:

یارانه پنهان بخش انرژی بیشتر از کل بودجه عمومی کشور است

عضو کمیسیون تلفیق بودجه 1401 بیان داشت: ایران ضمن عدم اجرای الگوی بهینه مصرف، درجمع بزرگ‌ترین پرداخت‌کنندگان یارانه انرژی در جهان نیز است.
یارانه پنهان بخش انرژی بیشتر از کل بودجه عمومی کشور است

گروه اقتصادی
عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ بیان داشت: ایران ضمن عدم اجرای الگوی بهینه مصرف، درجمع بزرگ‌ترین پرداخت‌کنندگان یارانه انرژی در جهان نیز است.علیرضا ورناصری، عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ در گفت‌وگو با «رسالت»، درباره راهکار کوتاه‌مدت اصلاحات قیمتی و تعرفه گذاری پلکانی پرمصرف‌ها گفت: نمایندگان مجلس در تبصره ۸ قانون بودجه سال۱۴۰۰، وزارتخانه‌های نفت و نیرو را مکلف نمودند تعرفه مشترکان پرمصرف و بالاتر از الگوی مصرف را غیریارانه‌ای و بر اساس الگوی افزایش پلکانی تعیین کنند که متأسفانه این بند قانون بودجه اجرایی نشد و دولت سیزدهم با درک صحیح  از لزوم تحول در مدیریت انرژی و  اقتصاد انرژی و توسعه عدالت در بهره‌مندی از یارانه انرژی و بهبود وضعیت مصرف در کشور، خواستار اجرای این قانون شد.وی ادامه داد:  متأسفانه در کشورمان مصرف انرژی در خدمت بخش غیرمولد است. توجه داشته باشیم که یارانه پنهان بخش انرژی بیشتر از کل بودجه عمومی کشور است. در کشورحدودا ۱۷درصد از افراد پرمصرف و ۲ درصد از این افراد بدمصرف وحدود ۳۰ درصد بیش از افراد دیگر مصرف می‌کنند، لذا باید اذعان داشت ایران ضمن عدم اجرای الگوی بهینه مصرف، درجمع بزرگ‌ترین پرداخت‌کنندگان یارانه انرژی درجهان نیز است.
ورناصری با اشاره به اینکه گروه‌های مختلف درمصرف انرژی با هم برابر نیستند، گفت: نظام تعرفه گذاری پلکانی براین مبناست که خانوارها جهت مصرفِ بیشتر، هزینه بیشتر بپردازند و چنانچه الگوی مصرف صحیح داشته باشند هزینه کمتری را هم پرداخت کنند، این روش به‌ویژه دربخش خانگی اگر با تحقق لزوم بالاترین بازدهی لوازم‌خانگی و ممانعت از هدر رفت انرژی تلفیق گردد، نتایج مفیدتری در راستای کاهش مصرف خانگیِ پرمصرف‌ها خواهدداشت.این نماینده مجلس تأکید کرد: علیرغم اینکه در سال‌های گذشته میزان مصرف برای افراد پردرآمد اصلاح و شیب نمودار تصاعدی شده، لکن نیازمند توسعه و تسریع در اصلاح روند هستیم. همچنین بازطراحی منطقه بندی آب و هوایی و الگوی مصرف در هر منطقه از ملزومات اجرایی این طرح است که باید با نظرات نخبگان و کارشناسان لحاظ گردد.
وی بابیان اینکه مدل تعرفه گذاری برای مردم عادی افزایش قیمتی به همراه نمی‌آورد، گفت: برای مشترکانی که از الگوی مصرف پیروی می‌کنند، افزایش قیمتی لحاظ نمی‌شود و ۶/۲ درصد مشترکان بسیار پرمصرف هستند که بیش از دو برابر الگو، برق مصرف می‌کنند و مصرفشان به‌طور متوسط ۲۰ برابر مشترکان معمولی است.ورناصری تعرفه‌گذاری پلکانی را یکی از اقدامات بازدارنده در راستای اصلاح الگوی مصرف دانست و افزود: اصلاح تعرفه‌ها تغییر هزینه قبوض برای مصرف‌کنندگان معمولی به همراه نخواهد داشت. ۸۵ درصد از مردم، الگوی بهینه مصرف را رعایت می‌کنند و مصرف عادی دارند و شامل افزایش قیمت در هزینه برق مصرفی نخواهند شد. هدف روش تعرفه گذاری پلکانی این است که مازاد برق مصرفی مشترکان خارج از الگوی مصرف به‌صورت آزاد محاسبه شود و شرایط برای افراد سودجو مانند ماینرهای خانگی از بین برود و مشترکان کم‌مصرف مورد تشویق هم قرار گیرند.نماینده مردم مسجدسلیمان، لالی، هفتکل و اندیکا در مجلس، درباره نحوه هزینه منابع حاصل از تعرفه گذاری گفت: ما نیازمند«استراتژی توسعه صنعتی برق»هستیم و در برنامه ششم توسعه هدف‌گذاری ۱۰۰ هزار مگاوات ظرفیت منصوبه پیش‌بینی‌شده بود، اما اکنون ظرفیت منصوبه رقمی حدود ۸۵ هزار مگاوات است. تعرفه گذاری پلکانی موجب عادلانه شدن بهره‌مندی از یارانه‌های پنهان و اصلاح الگوی مصرف در جامعه است تا در بلندمدت بتوانیم مازاد انرژی را صادر کنیم.
وی تصریح کرد: منابع حاصل از تعرفه گذاری باید تحت نظارت نخبگان اقتصاد انرژی در موارد توسعه محور هزینه شود مانند توسعه مولدهای کوچک برق ،صندوق‌های سرمایه‌گذاری پروژه جهت هدایت سرمایه‌های خرد مردم به مشارکت در توسعه صنعت برق، تأمین نقدینگی لازم توسط بانک‌ها و بازار سرمایه، نگاه صادرات محور با حمایت از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در صنعت برق، توسعه و حمایت از پروژه‌های تولیدبرق از منابع تجدیدپذیر، بهینه‌سازی صنایع، قیمت‌گذاری واقعی برق، مانع‌زدایی از ورود به بازار محصولات دانش‌بنیان در صنعت برق و ارائه تسهیلات جهت آزمون‌های استاندارد محصولات دانش‌بنیان.
ورناصری صنعت برق را یکی از صنایع زیرساختی کشور عنوان کرد و گفت: منابع حاصله از تعرفه گذاری باید جهت رفع زنجیره‌های مخرب چالش‌ها و موافق توسعه این صنعت با دو راهبرد برنامه‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت هزینه گردد. ایجاد اطمینان خاطر و امنیت برای سرمایه‌گذاران بخش خصوصی، تشویق و هدایت صنایع انرژی بَر به احداث نیروگاه(عمدتا تجدیدپذیر)جهت تأمین برق موردنیاز خود، اصلاح قیمت‌گذاری تکلیفی و تعیین تکلیف انباشت مطالبات نیروگاه‌های غیردولتی باید با منابع حاصله از تعرفه گذاری مدیریت گردد تا نظام تعرفه‌گذاری برق عادلانه‌تر گردد و مدیریت مصرف بهبود یافته و توسعه انرژی و اقتصاد انرژی محقق گردد.

|
برچسب ها
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای یارانه پنهان بخش انرژی بیشتر از کل بودجه عمومی کشور است بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.